Prosody wrote:Postoji jedan velik problem u svemu tome. Ti svoje sugradane, bilo koje vjeroispovjesti, postujes kao sebi ravne. Nemoj nikad ocekivati da oni cine isto, prosto to neces dozivjeti. Istina, teisti ce te postovati (neki) i postovat ce tvoje poglede na svijet (citaj TOLERISATI), ali NIKAD ih nece prihvatiti kao ravne svojim uvjerenjima. Pa tako ce uvijek smatrati da manje vrijedis, da si na pogresnom putu, da ces gorjeti u paklu, bla bla bla. Ateista na drugu stranu (onaj koji nije kreten) ce npr. uci u raspravu o teologiji, ali niposto nece smatrati nekog teistu manje vrijednim (osim ako je bas zadrt i glup, ali onda radi manjka klikera u glavi a ne radi opredjeljenja). Na drugu stanu, uvijek mozes ocekivati da neki teista prije pomogne nekom istomisljeniku nego tebi iako je tebi mozda pomoc vise potrebna, prosto jer je "on njihov." Siguran sam da ce mnogi ovo negirati, ali ti istu lazu da ne mogu gore lagati. To ti se isto odnosi na nacionalost. Opterecni nacionalisti ce uvijek radije pomoci nekom "istom" bogu iza nogu neko svom komsiji koji je druge nacionalnosti. Upravo zato i nemoj previse ocekivati.
Ne čini li ti se da si drugim dijelom svog posta derogirao ovaj prvi? Ili se to sve odnosi na neke druge ljude?
Sjecam se tako npr. daaaavno jedne godine kada sam se jednom prilikom probudio i usao u dnevnu sobu sjedila je moja tetka. Rekao sam "dobro jutro" i ona je sutila. Naljutila se jer nisam nazvao selam, a kasnije su i moji starci galamili na mene jer bih trebao imati obzira prema njoj. Sta meni vrijedi logika kada je ona zadrta? Selam niposto nije BOSANSKI, a ja pricam BOSANSKI. Pozdravio sam se svom jeziku na jedan jako uljudan nacin, jesam li ja ispao nekulturan ili je ona ispala DEBELO nekulturna jer nije odzdravila? I naravno da nisam popustio, pa cijeli me svijet gledao naopako.
Ja sam, kao musliman, veoma samokritičan i kritičan prema drugim muslimanima koji, često, ne djeluju u skladu sa Kur'anom i sunnetom već po nekim svojim principima iliti
subjektivnim nadopunama u nedostatku
objektivnog znanja. Recimo, u islamu je selam najljepši pozdrav. On je ujedno i dova. Poslanik, neka je mir na njega, veli kako ljude (nepoznate) treba da pozdravimo sa selamom, pa ukoliko oni na selam odgovore nekim drugim pozdravom DA PRIHVATIMO TAJ POZDRAV I DA GA NJIME POZDRAVLJAMO. Dakle, nema nametanja selama. I ja to sa lahkoćom praktikujem

Osim selama, pozdravljam ljude sa
dobar dan, zdravo, ćao, uglavnom kako ko voli. I djelujem u skladu sa praksom Božijeg poslanika, neka je na njega mir. Mnogi muslimani ne znaju dovoljno o svojoj vjeri pa se dovode, a i druge, u nezgodne situacije.
I mislim da je princip poštivanja starijeg (pogotovo ako ima i rodbinska veza) veći princip kulture od nekog tjeranja inata.
Pozdrav