Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Rasprave o vjerskim temama.
Kupalo

#26 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Kupalo »

andrija2007 wrote:
hepek071 wrote:drug ima stara narodna: Hastal ti, hastal mi! ili u prevodu na moderni jezik samo kažeš: odjebite u skokovima i furaš svoje

u toleranciju ne vjerujem...to je pogrešan pristup jer korijen riječi znači TRPITI. E ja nisam baš toliko dobar da trpim svako sranje kojim te znaju bombardovat. Imaj svoj stav i budi 100% TI
Prije bih rekao, da korijen rijec strpljenje dolazi od od rijeci TRPITI,a tolerantnost kao osobina, je plod postivanja i empatije prema drugima, i upravo, istinski primjeri postivanja i empatije su "osnivaci" velikih religija kao Isus, Muhamed, Buda itd.
Bez minimuma tolerancije, nije moguc zajednicki suzivot u drustvu, jer bez iste, lako dolazi do nerazumijevanja drugih,
do konflikta i na kraju i do rata, imamo svi svjez primjer u vlastitoj zemlji.

tolerancija lat. tolerare -podnositi, trpiti, podnošljivost,trpljivost (rječnik stranih riječi Klaić)

Znači ne empatisati nego samo podnositi, za empatiju je potrebno razumjevanje. Stipu toleranciju, drži se slobode.
Bosanac sa dna kace

#27 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Bosanac sa dna kace »

patrius wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
dr.gog wrote: ,a ja mislim da je fini građanski odgoj osnovna smjernica za ponašanje.
mi sa sela smo uvijek losi momci :evil:
Jos pogotovu ako ste "sa dna kace" :D :wink:
jesmo jesmo, nego shta vam nego sa dna kace, ne stidimo se toga :wink: ;-)
Prosody

#28 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Prosody »

Postoji jedan velik problem u svemu tome. Ti svoje sugradane, bilo koje vjeroispovjesti, postujes kao sebi ravne. Nemoj nikad ocekivati da oni cine isto, prosto to neces dozivjeti. Istina, teisti ce te postovati (neki) i postovat ce tvoje poglede na svijet (citaj TOLERISATI), ali NIKAD ih nece prihvatiti kao ravne svojim uvjerenjima. Pa tako ce uvijek smatrati da manje vrijedis, da si na pogresnom putu, da ces gorjeti u paklu, bla bla bla. Ateista na drugu stranu (onaj koji nije kreten) ce npr. uci u raspravu o teologiji, ali niposto nece smatrati nekog teistu manje vrijednim (osim ako je bas zadrt i glup, ali onda radi manjka klikera u glavi a ne radi opredjeljenja). Na drugu stanu, uvijek mozes ocekivati da neki teista prije pomogne nekom istomisljeniku nego tebi iako je tebi mozda pomoc vise potrebna, prosto jer je "on njihov." Siguran sam da ce mnogi ovo negirati, ali ti istu lazu da ne mogu gore lagati. To ti se isto odnosi na nacionalost. Opterecni nacionalisti ce uvijek radije pomoci nekom "istom" bogu iza nogu neko svom komsiji koji je druge nacionalnosti. Upravo zato i nemoj previse ocekivati.
Sjecam se tako npr. daaaavno jedne godine kada sam se jednom prilikom probudio i usao u dnevnu sobu sjedila je moja tetka. Rekao sam "dobro jutro" i ona je sutila. Naljutila se jer nisam nazvao selam, a kasnije su i moji starci galamili na mene jer bih trebao imati obzira prema njoj. Sta meni vrijedi logika kada je ona zadrta? Selam niposto nije BOSANSKI, a ja pricam BOSANSKI. Pozdravio sam se svom jeziku na jedan jako uljudan nacin, jesam li ja ispao nekulturan ili je ona ispala DEBELO nekulturna jer nije odzdravila? I naravno da nisam popustio, pa cijeli me svijet gledao naopako.
Kupalo

#29 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Kupalo »

Prosody wrote:Postoji jedan velik problem u svemu tome. Ti svoje sugradane, bilo koje vjeroispovjesti, postujes kao sebi ravne. Nemoj nikad ocekivati da oni cine isto, prosto to neces dozivjeti. Istina, teisti ce te postovati (neki) i postovat ce tvoje poglede na svijet (citaj TOLERISATI), ali NIKAD ih nece prihvatiti kao ravne svojim uvjerenjima. Pa tako ce uvijek smatrati da manje vrijedis, da si na pogresnom putu, da ces gorjeti u paklu, bla bla bla. Ateista na drugu stranu (onaj koji nije kreten) ce npr. uci u raspravu o teologiji, ali niposto nece smatrati nekog teistu manje vrijednim (osim ako je bas zadrt i glup, ali onda radi manjka klikera u glavi a ne radi opredjeljenja). Na drugu stanu, uvijek mozes ocekivati da neki teista prije pomogne nekom istomisljeniku nego tebi iako je tebi mozda pomoc vise potrebna, prosto jer je "on njihov." Siguran sam da ce mnogi ovo negirati, ali ti istu lazu da ne mogu gore lagati. To ti se isto odnosi na nacionalost. Opterecni nacionalisti ce uvijek radije pomoci nekom "istom" bogu iza nogu neko svom komsiji koji je druge nacionalnosti. Upravo zato i nemoj previse ocekivati.
Sjecam se tako npr. daaaavno jedne godine kada sam se jednom prilikom probudio i usao u dnevnu sobu sjedila je moja tetka. Rekao sam "dobro jutro" i ona je sutila. Naljutila se jer nisam nazvao selam, a kasnije su i moji starci galamili na mene jer bih trebao imati obzira prema njoj. Sta meni vrijedi logika kada je ona zadrta? Selam niposto nije BOSANSKI, a ja pricam BOSANSKI. Pozdravio sam se svom jeziku na jedan jako uljudan nacin, jesam li ja ispao nekulturan ili je ona ispala DEBELO nekulturna jer nije odzdravila? I naravno da nisam popustio, pa cijeli me svijet gledao naopako.
:thumbup: Hvala
arzuhal

#30 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by arzuhal »

Prosody wrote:Postoji jedan velik problem u svemu tome. Ti svoje sugradane, bilo koje vjeroispovjesti, postujes kao sebi ravne. Nemoj nikad ocekivati da oni cine isto, prosto to neces dozivjeti. Istina, teisti ce te postovati (neki) i postovat ce tvoje poglede na svijet (citaj TOLERISATI), ali NIKAD ih nece prihvatiti kao ravne svojim uvjerenjima. Pa tako ce uvijek smatrati da manje vrijedis, da si na pogresnom putu, da ces gorjeti u paklu, bla bla bla. Ateista na drugu stranu (onaj koji nije kreten) ce npr. uci u raspravu o teologiji, ali niposto nece smatrati nekog teistu manje vrijednim (osim ako je bas zadrt i glup, ali onda radi manjka klikera u glavi a ne radi opredjeljenja). Na drugu stanu, uvijek mozes ocekivati da neki teista prije pomogne nekom istomisljeniku nego tebi iako je tebi mozda pomoc vise potrebna, prosto jer je "on njihov." Siguran sam da ce mnogi ovo negirati, ali ti istu lazu da ne mogu gore lagati. To ti se isto odnosi na nacionalost. Opterecni nacionalisti ce uvijek radije pomoci nekom "istom" bogu iza nogu neko svom komsiji koji je druge nacionalnosti. Upravo zato i nemoj previse ocekivati.
Ne čini li ti se da si drugim dijelom svog posta derogirao ovaj prvi? Ili se to sve odnosi na neke druge ljude?
Ja sam, kao musliman, veoma samokritičan i kritičan prema drugim muslimanima koji, često, ne djeluju u skladu sa Kur'anom i sunnetom već po nekim svojim principima iliti subjektivnim nadopunama u nedostatku objektivnog znanja. Recimo, u islamu je selam najljepši pozdrav. On je ujedno i dova. Poslanik, neka je mir na njega, veli kako ljude (nepoznate) treba da pozdravimo sa selamom, pa ukoliko oni na selam odgovore nekim drugim pozdravom DA PRIHVATIMO TAJ POZDRAV I DA GA NJIME POZDRAVLJAMO. Dakle, nema nametanja selama. I ja to sa lahkoćom praktikujem :) Osim selama, pozdravljam ljude sa dobar dan, zdravo, ćao, uglavnom kako ko voli. I djelujem u skladu sa praksom Božijeg poslanika, neka je na njega mir. Mnogi muslimani ne znaju dovoljno o svojoj vjeri pa se dovode, a i druge, u nezgodne situacije.
I mislim da je princip poštivanja starijeg (pogotovo ako ima i rodbinska veza) veći princip kulture od nekog tjeranja inata.
Pozdrav :)
Prosody

#31 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Prosody »

arzuhal wrote:
Ne čini li ti se da si drugim dijelom svog posta derogirao ovaj prvi? Ili se to sve odnosi na neke druge ljude?

Ja sam, kao musliman, veoma samokritičan i kritičan prema drugim muslimanima koji, često, ne djeluju u skladu sa Kur'anom i sunnetom već po nekim svojim principima iliti subjektivnim nadopunama u nedostatku objektivnog znanja. Recimo, u islamu je selam najljepši pozdrav. On je ujedno i dova. Poslanik, neka je mir na njega, veli kako ljude (nepoznate) treba da pozdravimo sa selamom, pa ukoliko oni na selam odgovore nekim drugim pozdravom DA PRIHVATIMO TAJ POZDRAV I DA GA NJIME POZDRAVLJAMO. Dakle, nema nametanja selama. I ja to sa lahkoćom praktikujem :) Osim selama, pozdravljam ljude sa dobar dan, zdravo, ćao, uglavnom kako ko voli. I djelujem u skladu sa praksom Božijeg poslanika, neka je na njega mir. Mnogi muslimani ne znaju dovoljno o svojoj vjeri pa se dovode, a i druge, u nezgodne situacije.
I mislim da je princip poštivanja starijeg (pogotovo ako ima i rodbinska veza) veći princip kulture od nekog tjeranja inata.
Pozdrav :)
Niposto. Ne budi tako cinican.

Ne postoji objektivnost, pogotovo ne u Islamu. Bar ti bi trebao znati da postoji bogova koliko i ljudi upravo zbog subjektivnosti pojmanja. Shodno tome, objektivno znanje objesi macku o rep, da je objektivno znanje postojala mi islamologija.
Mislim da je poraz da se pozdravljas na bilo kojem drugom jeziku osim sopstvenom, prevedi selam na bosanski i biti ce prihvatljiv, ne hodam ni ja po gradu pozdravljajuci ljude na ruskom.
A ko si ti da tvrdis da neko zna dovoljno o nekoj vjeri? Neki od najvecih poznavalaca islama bili su ateisti, sad ces jos reci da su oni previse subjektivni i jako malo objektivno znanje posjeduju... Sve je to subjektivno, lol.
Ne vidim zasto bih ja svoje poglede na svijet trebao postaviti na drugom planu? Ma da neko ima milion godina i da me je stotinu puta rodio, ne daju mu to pravo da bude meni na prvom mjestu, uvijek cu sam sebi biti na prvom mjestu.
arzuhal

#32 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by arzuhal »

Prosody wrote:Ma da neko ima milion godina i da me je stotinu puta rodio, ne daju mu to pravo da bude meni na prvom mjestu, uvijek cu sam sebi biti na prvom mjestu.
:)
Meni dosta.
Prosody

#33 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Prosody »

arzuhal wrote: :)
Meni dosta.
A ti sebi kao nisi? Egocentricnost je dio svakog ljudskog bica, svako je egoista u svemu sto radi, negirati to je biti najveci licemjer na svijetu, a ti budi, i slobodno se krij iza cega god hoces.

Meni i previse.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#34 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by dr.gog »

Prosody wrote:
arzuhal wrote: :)
Meni dosta.
A ti sebi kao nisi? Egocentricnost je dio svakog ljudskog bica, svako je egoista u svemu sto radi, negirati to je biti najveci licemjer na svijetu, a ti budi, i slobodno se krij iza cega god hoces.

Meni i previse.
Ja to nazivam nagonom za samoodržanjem,jer se podrazumjeva da sebi određuješ najviše vremena kako bi,jel,opstao u svemu što nas okružuje.Čini mi se da ne odvajaš sebičnost od čovjekovog jakog nagona i volje da sebi stvori dobar život.
svako je egoista u svemu sto radi
Ne možeš lošu karakternu osobinu,a egoizam i te kako zna biti patološki dio karaktera, poistovjećivati sa borbom za sebe-egzistenciju, zdrav i siguran život.
Ako poistovjećuješ, onda govoriš o nečemu mnogo gorem, ljudima bez obzira i osjećaja koji na kraju ne bivaju od koristi ni sebi ni drugima.

Jeste svako egoista jednim dijelom, ali to svako dovoljno razuman mora i treba da kontroliše.Ponajprije jer živimo u veoma nesigurnom svijetu, gdje je svaka međuljudska saradnja i pomoć uvijek dobrodošla.Ne može se bahatost i egoizam opravdati činjenicom da postoje oduvijek i u svima nama.To je jednostavno zlo,barem meni..
Prosody

#35 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Prosody »

dr.gog wrote:
Ja to nazivam nagonom za samoodržanjem,jer se podrazumjeva da sebi određuješ najviše vremena kako bi,jel,opstao u svemu što nas okružuje.Čini mi se da ne odvajaš sebičnost od čovjekovog jakog nagona i volje da sebi stvori dobar život.

Ne možeš lošu karakternu osobinu,a egoizam i te kako zna biti patološki dio karaktera, poistovjećivati sa borbom za sebe-egzistenciju, zdrav i siguran život.
Ako poistovjećuješ, onda govoriš o nečemu mnogo gorem, ljudima bez obzira i osjećaja koji na kraju ne bivaju od koristi ni sebi ni drugima.

Jeste svako egoista jednim dijelom, ali to svako dovoljno razuman mora i treba da kontroliše.Ponajprije jer živimo u veoma nesigurnom svijetu, gdje je svaka međuljudska saradnja i pomoć uvijek dobrodošla.Ne može se bahatost i egoizam opravdati činjenicom da postoje oduvijek i u svima nama.To je jednostavno zlo,barem meni..
Kako god da to nazivas, svodi se na isto.
Niposto niti jedan meduljudski odnos ne postoji gdje jedna strana nema bar neke koristi. I kada placemo na grobu voljene osobe, pogotovo ako smo teisti i vjerujemo u zivot nakon smrti, ne cinimo to jer mislimo da je lose toj osobi, vec jer nam je zao sto necemo moci uzivati vise u drustvu te osobe. I prijateljstvo koje sklopimo je zato sto nama licno odgovara, da nemamo bas nista od toga ne bi ga sklopili, pa makar licno zadovoljstvo. I sve to se moze nazvati egoizmom.
ManijakBa

#36 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by ManijakBa »

Evo Prosody,banovase mi nick BHF_Manijak,ali sam se morao registrovati opet po cijenu novog bana,jer nisam mogao cekatid a i sadasnji skinu,zelim ovod a ti kazem:

edit by zoom66
04. jul. 2009. 01:50 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “Zabranjeno kloniranje ranije baniranih”
» ManijakBa
Ateista

#37 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Ateista »

Prosody wrote:
dr.gog wrote:

Kako god da to nazivas, svodi se na isto.
Niposto niti jedan meduljudski odnos ne postoji gdje jedna strana nema bar neke koristi. I kada placemo na grobu voljene osobe, pogotovo ako smo teisti i vjerujemo u zivot nakon smrti, ne cinimo to jer mislimo da je lose toj osobi, vec jer nam je zao sto necemo moci uzivati vise u drustvu te osobe. I prijateljstvo koje sklopimo je zato sto nama licno odgovara, da nemamo bas nista od toga ne bi ga sklopili, pa makar licno zadovoljstvo. I sve to se moze nazvati egoizmom.
U potpunosti se slazem i potpisujem! :thumbup:

Svako je sebi na prvom mjestu, samo malo ko je dovoljno otvoren da to sam sebi prizna.
Gost123

#38 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Gost123 »

Prosody wrote: Egocentricnost je dio svakog ljudskog bica, svako je egoista u svemu sto radi, negirati to je biti najveci licemjer na svijetu, a ti budi, i slobodno se krij iza cega god hoces.
ima tu nijansi. nije isto voljeti sebe(cesto nazivano zdravi narcizam) i biti egoistican, narcisoidan(destruktivni narcizam).
za mene je egocentricna osoba ona koja nije sposobna zamisliti se u "tudjoj kozi", probati vidjeti, osjetiti, razumijeti nesto iz perspektive drugog ljudskog bica. egoist je osoba koja citav svijet, ljude, sve odnose medju ljudima gleda kroz prizmu vlastite dobiti i koristi ne obaziruci se na druge. (destruktivno)narcisoidna osoba emotivno nije sposobna uciniti nista iz ljubavi za drugo ljudsko bice.
Ateista

#39 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Ateista »

Gost123 wrote:
Prosody wrote: Egocentricnost je dio svakog ljudskog bica, svako je egoista u svemu sto radi, negirati to je biti najveci licemjer na svijetu, a ti budi, i slobodno se krij iza cega god hoces.
ima tu nijansi. nije isto voljeti sebe(cesto nazivano zdravi narcizam) i biti egoistican, narcisoidan(destruktivni narcizam).
za mene je egocentricna osoba ona koja nije sposobna zamisliti se u "tudjoj kozi", probati vidjeti, osjetiti, razumijeti nesto iz perspektive drugog ljudskog bica. egoist je osoba koja citav svijet, ljude, sve odnose medju ljudima gleda kroz prizmu vlastite dobiti i koristi ne obaziruci se na druge. (destruktivno)narcisoidna osoba emotivno nije sposobna uciniti nista iz ljubavi za drugo ljudsko bice.
Naravno, nijanse postoje, ali smatram licemjernim kada ljudi tvrde kako nesto rade samo zbog nekog i kako nemaju nikakav svoj interes u tome, ako nista, imaju interes da se pokazu kao dobre osobe jer ce ih drugi vise cijeniti zbog toga...
Gost123

#40 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Gost123 »

spomenuo sam par puta svjesnu i nesvjesnu motivaciju za ono sto ljudi rade. netko stvarno moze misliti da cini neko djelo jer je to dobro, ispravno i da cini to iz altruizma, a u osnovi zeli priznanje okoline itd. motivacija je ono sto cini bitnu razliku. ja sam svjestan da se osjecam dobro kad ucinim neko dobro djelo i da mi to cini zadovoljstvo.
Ateista

#41 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Ateista »

Gost123 wrote:spomenuo sam par puta svjesnu i nesvjesnu motivaciju za ono sto ljudi rade. netko stvarno moze misliti da cini neko djelo jer je to dobro, ispravno i da cini to iz altruizma, a u osnovi zeli priznanje okoline itd. motivacija je ono sto cini bitnu razliku. ja sam svjestan da se osjecam dobro kad ucinim neko dobro djelo i da mi to cini zadovoljstvo.
Na zalost, malo ljudi je svjesno toga i slicnih stvari.
Post Reply