Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Rasprave o vjerskim temama.
fastbookmark

#1 Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by fastbookmark »

Pre svega nisam ateista,niti pripadnik bilo kakve sekte;s druge strane ,takodje, ne smatram sebe hriscaninom,muslimanom,budistom,hinduistom.....

Zivim u Srbiji i okruzen sam uglavnom "pravoslavcima".

Postujem sve vere,sveta mesta svih religija,uverenja ljudi ,njihovo pravo na izbor i ponasanje shodno tome.
Posedujem ogromno razumevenje za ljudi koji su posveceni svojoj veri,upraznjavu konkretne obicaje,idu u crkve,dzamije sta god.Cak sta vise,ukoliko primetim da je neko pravi vernik ili se trudi da bude i veoma su mu bitna verska uverenja i zivot uopste,trudim se da ga maksimalno podrzim u svemu tome i dajem podstreke.

Medjutim ,nailazim na odredjeni problem.Bez obzira na moje razumevanje,desava se da ja ne budem shvacen,pa se cesto zapitam da li su oni uopste pravi vernici.Jer kakav je to pravi vernik,koji ne prihvata uverenja njegovog biiznjeg?!

U odredjenim situacijama sam posmatran kao crna ovca,pogotovu kada sam primoran,iz odredjenih razloga da budem na svetim mestima.Normalno ,shodno svojim opredenjenjima da se necu krstiti("kada je potrebno") i postovati neke rituale ,koji nisu u skladu sa mojim vidjem sveta.Osecao bih se kao blesan koji radi nesto jer "tako treba"i gazio svoje principe.

Kako bih se trebao postaviti i ponasati u celokupnoj situaciji prema takozvanim vernicima koji nemaju razumevanja za moje opredeljenje?
arzuhal

#2 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by arzuhal »

Dobrodošao na forum i čestitam na prvom postu :)

Pa, prijatelju, svi smo mi manje-više, negdje i nekad, crne ovce i bijele vrane, kako se uzme ;-) . Nije lako odgovoriti na postavljeno pitanje. Ništa nije jednostavno i sve zavisi i od situacije/a i od samog pojedinca. Nisi nam rekao puno o svom vlastitom vjerovanju jer se upravo na tome i temelji ponašanje i stavovi nekog vjernika. Recimo, ja kao musliman, imam čitav arsenal savjeta, iz Kur'ana i sunneta/prakse Božijeg poslanika, neka je na njega mir, kako da postupam u određenim situacijama, a često me baš i Kur'an i sunnet pozivaju da sam promislim i domislim odgovore, apelujući na moju svijest i savijest, a ne dajući mi sve na tanjiru. Suviše često moram šutjeti pred samim muslimanima, dakle ljudima sa kojima dijelim isto vjerovanje, da bih izbjegao bespotrebne sukobe, a sve zbog nečijeg nerazumijevanja, neinformiranosti, uskogrudnosti, dogmatičnog slijeđenja vjere naših predaka, itsl.
Zato ti velim, ne poznajem tvoj način vjerovanja da bih ti, kao, ja mogao dati neki savjet. Jer islam, recimo, traži da se izbjegavaju kavge, iscrpljujuće jalove rasprave, vrijeđanje i omalovažavanje, pa onda nekad možemo pogaziti neke principe, e da bismo sebe i druge spasili veće zla: sukoba i mržnje. Znaš ono: junaštvo je braniti sebe od drugih, a čojstvo je braniti druge od sebe ;-)
Eto, toliko za početak. Ako bude još ovog razgovora, naravno.

Lijepi pozdrav!
EdgeLoop

#3 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by EdgeLoop »

fastbookmark wrote:Pre svega nisam ateista,niti pripadnik bilo kakve sekte;s druge strane ,takodje, ne smatram sebe hriscaninom,muslimanom,budistom,hinduistom.....
Od kada su ateisti i pripadnici sekti na istoj strani? :lol:

Dobrodošao.
bosna123

#4 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by bosna123 »

Covjek ovdje dosao da malo dahne dusom od vjernika, a vi odmah sa dobrodoslicom :)

Ne znam sto ga ovi njegovi istomisljenici ovdje ne docekase...
A-ZO

#5 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by A-ZO »

fastbookmark wrote:Kako bih se trebao postaviti i ponasati u celokupnoj situaciji?
Probaj nositi majicu sa natpisom NISAM INDIJANAC, možda bi im bilo lakše shvatiti ;-)
andrija2007

#6 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by andrija2007 »

Kako bih se trebao postaviti i ponasati u celokupnoj situaciji prema takozvanim vernicima koji nemaju razumevanja za moje opredeljenje?[quote][/quote]

Kljucna tvoja rijec je "takozvani vjernici". Moglo bi se reci i licemjeri. Po meni, od pravog vjernika nikad nikog nije
glava zabolila, ovo znam iz zivotnog iskustva.
Recimo ovo sto tovaris Arzuhal navodi govori upravo o tome, citiram: "Jer islam, recimo, traži da se izbjegavaju kavge, iscrpljujuće jalove rasprave, vrijeđanje i omalovažavanje, pa onda nekad možemo pogaziti neke principe, e da bismo sebe i druge spasili veće zla: sukoba i mržnje".
Upravo i na ovom forumu, ima nazalost mnogo "fanatika" koji bi ti vjeru, na silu nasuli kroz usta, kao ricinusovo ulje.
Voditi " iscrpljujuće jalove rasprave " sa bilo kim je cisti gubitak dragocjenog vremena, pa tako, pocni od izbjegavanja
istih.
Izbjegavaj bilo kakvu polemiku, a njeguj dijalog sa razumnim, postenim, odgojenim,prijatnim i prije svega tolerantnim ljudima, bez obzira na vjersku ili ne vjersku pripadnost.
Iskreni pozdrav, Andrija. :)
Bosanac sa dna kace

#7 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Bosanac sa dna kace »

dobro nam doso :)
atko

#8 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by atko »

Dobro dosao ;)

Tito i partija su mala maca koji su oni (svi) sistem jednoumlja ;) ili si snama ili si dva metra ispod nas :D

Razumijem u potpunosti sta zelis da kazes i sta te muci. Vjera je jedno a religija je mehanizam koji su izmislili ljudi a ljudi su prilicno egoisticna i pokvarena bica :roll:
derion

#9 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by derion »

Dobrodosao, fastbookmark.
U potpunosti se slazem sa tvojim izlaganjem i misljenjem. S obzirom da sam agnostik, tj. ne znam niti odbacujem postojanje "vise" sile, vrlo cesto sam u istoj situaciji kao i ti.
Imam jedan princip, a to je da se vise nikada necu podastavati misljenju vjernika, sto sam radio do prije nekoliko godina iz postovanja prema njima i njihovoj vjeri. Ali onda sam shvatio da upravo to nipodastavanje znaci da sam ja, kao "nevjernik" zivim u neznanju a oni kao vjernici puni znanja o Bozijem postojanju i svrsi sa nama, zivotom itd.
Iako postujem svaciju vjeru, ne zelim potvrditi da je njihovo vjerovanje pravo (sto vjernici uvijek isticu, barem tokom diskusije), jer onda potvrdjujem da su oni u pravu, a ja ne - a to ne ide kod mene jer nema(m) dokaza. Znaci, preporucio bih ti da uvijek, barem kada se radi o otvorenoj diskusiji, branis svoje stajaliste, naravno argumentovano i s postovanjem prema suparniku, jer bez (mirne, akademske) konfrontacije samo priznajes da je suparnik u pravu, a da ti zivis u neznanju i direktno krocis prema paklu. :) A ukoliko "pravi vjernik" je toliko "pravi" i tvrdoglav, mislim da je najbolje rjesenje da ga ignorises.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by dr.gog »

Dobrodošao na "najkontroverzniji" forum u regiji.
Raspon mišljenja i priča koje ćeš doživjeti se neda uporediti ni sa čim pa budi vazda strpljiv.

Glede teme,kratko i jasno,upoznaj vjeru sredine u kojoj živiš ,a ja mislim da je fini građanski odgoj osnovna smjernica za ponašanje.Svako pretjerivanje,politikantstvo,nacionalna pitanja i razni bolesni običaji -tradicija,su uzroci sukoba i česte netolerancije vjernika naspram drugomislećih.Slabo obrazovanje,medijske manipulacije i užasna zlodjela istaknutih javnih ličnosti koje se deklariraju kao vjernici tome dodatno doprinose.
Najgore je pak kad čovjek ima usko i nedovoljno znanje o vlastitoj vjeri,pa na osnovu toga sudi o grijesima i zabludama drugih.
Prouči osnovne teze Kur'ana i Novog zavjeta,i niko ti pod kapom nebeskom na njih nema šta nadodati,vlastiti razum,osnovno znanje i tolerantan dijalog su jedini logični nastavak...
mrtva kokoš

#11 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by mrtva kokoš »

dr.gog wrote:vlastiti razum,osnovno znanje i tolerantan dijalog su jedini logični nastavak...
svaka cast,ovo je bilo dovoljno... :thumbup: :thumbup:
hepek071

#12 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by hepek071 »

drug ima stara narodna: Hastal ti, hastal mi! ili u prevodu na moderni jezik samo kažeš: odjebite u skokovima i furaš svoje

u toleranciju ne vjerujem...to je pogrešan pristup jer korijen riječi znači TRPITI. E ja nisam baš toliko dobar da trpim svako sranje kojim te znaju bombardovat. Imaj svoj stav i budi 100% TI
andrija2007

#13 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by andrija2007 »

hepek071 wrote:drug ima stara narodna: Hastal ti, hastal mi! ili u prevodu na moderni jezik samo kažeš: odjebite u skokovima i furaš svoje

u toleranciju ne vjerujem...to je pogrešan pristup jer korijen riječi znači TRPITI. E ja nisam baš toliko dobar da trpim svako sranje kojim te znaju bombardovat. Imaj svoj stav i budi 100% TI
Prije bih rekao, da korijen rijec strpljenje dolazi od od rijeci TRPITI,a tolerantnost kao osobina, je plod postivanja i empatije prema drugima, i upravo, istinski primjeri postivanja i empatije su "osnivaci" velikih religija kao Isus, Muhamed, Buda itd.
Bez minimuma tolerancije, nije moguc zajednicki suzivot u drustvu, jer bez iste, lako dolazi do nerazumijevanja drugih,
do konflikta i na kraju i do rata, imamo svi svjez primjer u vlastitoj zemlji.
hepek071

#14 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by hepek071 »

mislim da starter topica nije referirao prema religiji uopšte ili prema osnivačima religija već prema "turbo vjernicima", a isto tako moja se opaska odnosi na iste. Ja sam ateista i nemam problem sa vjernicima, a imam itekao otpor i averziju prema "turbo vjernicima", odnosno ljudima kojima je vjera = politika
abdulazizsarajevo

#15 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by abdulazizsarajevo »

ma nek si ti nama dosao na forum...

nista nije slucajno pa ni tvoj dolazak..:)
andrija2007

#16 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by andrija2007 »

hepek071 wrote:mislim da starter topica nije referirao prema religiji uopšte ili prema osnivačima religija već prema "turbo vjernicima", a isto tako moja se opaska odnosi na iste. Ja sam ateista i nemam problem sa vjernicima, a imam itekao otpor i averziju prema "turbo vjernicima", odnosno ljudima kojima je vjera = politika
Slazem se! Po meni "turbo vjernici" su vecinom, oni koji su 92-ge, iz sve tri kod nas prisutne konfesije, bacili partijske knjizice i brze bolje promijenili "zastave",znaci radi se onima koje nas narod ispravno naziva "prelivodama".
Last edited by andrija2007 on 02/07/2009 10:42, edited 1 time in total.
hepek071

#17 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by hepek071 »

abdulazizsarajevo wrote:ma nek si ti nama dosao na forum...

nista nije slucajno pa ni tvoj dolazak..:)

dadad da nije ni slučajno da te čeka odštampani liflet "U VJERI JE SPAS!" i "izvorno" tumačenje života poslije smrti, iz prve ruke, tako da je ne bitno u kakvim govnima živiš..."sve je unaprijed zapisano"
istocnjak

#18 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by istocnjak »

hepek071 wrote:mislim da starter topica nije referirao prema religiji uopšte ili prema osnivačima religija već prema "turbo vjernicima", a isto tako moja se opaska odnosi na iste. Ja sam ateista i nemam problem sa vjernicima, a imam itekao otpor i averziju prema "turbo vjernicima", odnosno ljudima kojima je vjera = politika
Ima isto tako i turbo-ateista ... na turbo-mlazni-pogon ... pitaj druga s' C. Wille ... moze ti to potvrditi. :D
hepek071

#19 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by hepek071 »

da slažem se s tobom. Nije samo problem turbo vjernika, ima tu i turbo nevjernika. I jedni i drugi imaju zajedničku osobinu: peglaju do bola :run:
andrija2007

#20 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by andrija2007 »

hepek071 wrote:da slažem se s tobom. Nije samo problem turbo vjernika, ima tu i turbo nevjernika. I jedni i drugi imaju zajedničku osobinu: peglaju do bola :run:
A svi vole i turbo-folk, zanimljivo!
Ateista

#21 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Ateista »

EdgeLoop wrote:
fastbookmark wrote:Pre svega nisam ateista,niti pripadnik bilo kakve sekte;s druge strane ,takodje, ne smatram sebe hriscaninom,muslimanom,budistom,hinduistom.....

Dobrodošao.
Tako ti je to, ja i oni koji razmisljaju kao ja su na jednoj, a svi ostali na drugoj strani, tako danas funkcionisu podjele... :D
hepek071

#22 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by hepek071 »

Ateista wrote:
EdgeLoop wrote:

Dobrodošao.
Tako ti je to, ja i oni koji razmisljaju kao ja su na jednoj, a svi ostali na drugoj strani, tako danas funkcionisu podjele... :D
"ili ste s nama ili protiv nas" - George.W.Bush

sad ganjajte dalje koji su to sve "pioniri civilizacije" izvaljivali
Loulou

#23 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Loulou »

hepek071 wrote: Nije samo problem turbo vjernika, ima tu i turbo nevjernika. I jedni i drugi imaju zajedničku osobinu: peglaju do bola :run:
:dance:
Bosanac sa dna kace

#24 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by Bosanac sa dna kace »

dr.gog wrote: ,a ja mislim da je fini građanski odgoj osnovna smjernica za ponašanje.
mi sa sela smo uvijek losi momci :evil:
patrius

#25 Re: Kako izaci na kraj sa "pravim vernicima"?!

Post by patrius »

Bosanac sa dna kace wrote:
dr.gog wrote: ,a ja mislim da je fini građanski odgoj osnovna smjernica za ponašanje.
mi sa sela smo uvijek losi momci :evil:
Jos pogotovu ako ste "sa dna kace" :D :wink:
Post Reply