Kako iz VHS-a u digitalni format ?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
stidljiv
Posts: 2742
Joined: 05/07/2004 15:09
Location: Sarajevo

Kako iz VHS-a u digitalni format ?

Post by stidljiv » 14/01/2007 16:38

Pozdrav. Imam par VHS kaseta koje bih volio da prebacim u digitalni format.
Posjedujem player za VHS kasete novije generacije...e sad. Zanima me kako sve to spojiti sa racunarom i prebaciti u digitalni format.
Moze li mi iko ovo objasniti ? Koji mi kablovi trebaju ? Neki program? Uredjaj ?

Unaprijed hvala.


sulesavic
Posts: 3460
Joined: 22/01/2003 00:00
Location: apatrid

Post by sulesavic » 14/01/2007 17:01

Potreban ti je kompjuter. Kao prvo.

Potreban ti je TV tuner (u prijevodu - TV kartica). Procedura je jednostavna, svi kablovi doðu s ureðajem (koji, izmeðu ostalog, mo¾e biti interni i eksterni). Pospoji¹, ubaci¹ VHS kasetu, stisne¹ puljku u softveru koji takoðer doðe u paketu i to je to.

Moj izbor

http://www.leadtek.com.tw/eng/tv_tuner/overview.asp?lineid=6&pronameid=169

Ko¹ta 70 KM (35 eura), ne otkrivam lokaciju gdje sam je na¹ao, vrijedi zlata.

stidljiv
Posts: 2742
Joined: 05/07/2004 15:09
Location: Sarajevo

Post by stidljiv » 14/01/2007 17:36

Imam i TV karticu i sve. Koji mi kabal treba ? To bi bilo kao kad se spaja VHS player sa TVom ?

sulesavic
Posts: 3460
Joined: 22/01/2003 00:00
Location: apatrid

Post by sulesavic » 14/01/2007 17:47

Pretpostavljam, snimao si TV programi zna¹ kako si spojio anetnu s karticom. Koja je, uostalom, u pitanju? i Gdje se nalazi¹ (BiH, EU, SAD)?

Ova buduæa moja ima sve potrebne prikljuèke (takvo ne¹to kao i ti planiram uraditi, VHS->DVD). U rezervi imam i one scart (ne znam terminologiju, mislim da su to oni s velikim d¾ekovima)

Poenta je spojiti video i PC. TV ne postoji kao posrednik

stidljiv
Posts: 2742
Joined: 05/07/2004 15:09
Location: Sarajevo

Post by stidljiv » 14/01/2007 17:52

Sule majstore evo uspio sam. Inace imam ASUSovu TV karticu, a lociran sam u Sarajevu. Valja mi sad podesiti kodeke za snimanje i tako to.
Hvala ti za pomoc :-D


stidljiv
Posts: 2742
Joined: 05/07/2004 15:09
Location: Sarajevo

Post by stidljiv » 14/01/2007 18:00

Koji softver koristis za upravljanje TV karticom i snimanjem ?

sulesavic
Posts: 3460
Joined: 22/01/2003 00:00
Location: apatrid

Post by sulesavic » 14/01/2007 18:00

stidljiv wrote:Sule majstore evo uspio sam. Inace imam ASUSovu TV karticu, a lociran sam u Sarajevu. Valja mi sad podesiti kodeke za snimanje i tako to.
Hvala ti za pomoc :-D


Nemoj ni¹ta pode¹avati, ni skidati, veæ ima¹ na kompu sve ¹to ti treba. Ako je to Asus koji pretpostavljam, sat vremena æe ti zauzeti oko 1,5 GB. Ako je ¹ta du¾e od sata, Asus æe rezati fajl na 4,7 GB. Brzo skidaj http://www.autogk.me.uk/modules.php?name=Downloads pa zovi ako bude trebal pomoæ. AG Knot slu¾i za koverziju u divix.

stidljiv
Posts: 2742
Joined: 05/07/2004 15:09
Location: Sarajevo

Post by stidljiv » 14/01/2007 18:22

Koji softver koristis za tv karticu ??

sulesavic
Posts: 3460
Joined: 22/01/2003 00:00
Location: apatrid

Post by sulesavic » 14/01/2007 18:26

Pravo pitanje je - Koji æu softver koristiti? Onaj koji doðe uz karticu. I za gledanje i za snimanje. Za¹to pita¹? Pretpostavljam koji je odgovor, samo ¾elim potvrdu.

stidljiv
Posts: 2742
Joined: 05/07/2004 15:09
Location: Sarajevo

Post by stidljiv » 14/01/2007 18:28

Pa zato sto imam problema sa zvukom i na Home Theatru (koji dodje uz TV karticu) i na iUVCR softvercic za kontrolu TV kartice...pa rekoh mozda ima kakav bolji sa nekim dodatnim opcijama... :)

sulesavic
Posts: 3460
Joined: 22/01/2003 00:00
Location: apatrid

Post by sulesavic » 14/01/2007 18:43

Znam za taj Home Theatre. Niko na internetu nije na¹ao rje¹enje za taj problem. Rje¹avaj se te kartice kako zna¹ i umije¹. Za gledanje se i mo¾e naæi kakav program (pretpostavljam da si èuo za ChrisTV, Dscaler...), snimanje je problem.

Kakva ti je konfiguracija? Jesi li u Home Theatru na¹timao na najslabiji kvalitet snimka?

addy_sa
Posts: 761
Joined: 06/09/2002 00:00

Post by addy_sa » 14/01/2007 18:46

moja preporuka:
MATROX RT

stidljiv
Posts: 2742
Joined: 05/07/2004 15:09
Location: Sarajevo

Post by stidljiv » 14/01/2007 22:53

sulesavic wrote:Znam za taj Home Theatre. Niko na internetu nije našao rješenje za taj problem. Rješavaj se te kartice kako znaš i umiješ. Za gledanje se i može naći kakav program (pretpostavljam da si čuo za ChrisTV, Dscaler...), snimanje je problem.

Kakva ti je konfiguracija? Jesi li u Home Theatru naštimao na najslabiji kvalitet snimka?


Jel to ne valja ova TV kartica ? Koju onda preporucujes ? Meni je vrsila super posao do sad...

Konfiguracija je solidna, Pentium 2.4 GHz, 1GB Ram, HDD imam 5 komada, Graficka Nvidia FX5500 256 MB, 2 dvd przaca i tako dalje. Sasvim solidno ja mislim...

Na Theatru sam nastimao srednji kvalitet snimanja. A imam iskustva sa njim pa znam kako otprilike fercera. Uvijek je sa zvukom imao problema. iUVCR je super program gdje su podesavanja fantasticna, sam biras sve kodeke za snimanje i tako dalje...

User avatar
Karabaja
Posts: 2145
Joined: 18/04/2004 16:12
Location: Njemačka

Post by Karabaja » 14/01/2007 23:55

Ne moras kupovati nikakav skupi TV Tuner jer ces sa video uredjaja ripati sadrzaj, prema tome treba ti capture kartica, a ako si u Sarajevu, toga ima za nepunih 40 KM u Plus-u na skenderiji.

Od software-a za snimanje u DVD format preporucujem Pinnacle Studio 10, a za cisti capture preporucujem Winfast PVR (software koji dodje uz gore pomenutu capture karticu).

stidljiv
Posts: 2742
Joined: 05/07/2004 15:09
Location: Sarajevo

Post by stidljiv » 15/01/2007 01:03

Karabaja wrote:Ne moras kupovati nikakav skupi TV Tuner jer ces sa video uredjaja ripati sadrzaj, prema tome treba ti capture kartica, a ako si u Sarajevu, toga ima za nepunih 40 KM u Plus-u na skenderiji.

Od software-a za snimanje u DVD format preporucujem Pinnacle Studio 10, a za cisti capture preporucujem Winfast PVR (software koji dodje uz gore pomenutu capture karticu).


Imas li kakav link za ovaj softver ?

sulesavic
Posts: 3460
Joined: 22/01/2003 00:00
Location: apatrid

Post by sulesavic » 17/01/2007 19:50

Winfast Leadtekov software sumnjam da æe¹ moæi ba¹ka bez istoimene kartice moæi koristiti.

User avatar
Karabaja
Posts: 2145
Joined: 18/04/2004 16:12
Location: Njemačka

Post by Karabaja » 17/01/2007 20:01


Post Reply