Kako iz Sarajeva stići u Češku

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bach

#1 Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by bach »

Muka mi je kada olinjali politički likovi pričaju o Sarajevo kao centru Evrope na ovaj ili onaj način. Stvarnost vas udari u glavu kad poželiti otputovati negdje ne tako daleko, makar imali novaca za put i osiguranu vizu.

Za mjesec dana trebam putovati u Češku.

Iz Sarajeva nema avionske linije za neki aerodrom u Češkoj.

Zato ima iz Dubrovnika, Zadra Splita, Beograda, Zagreba, :run: , iz Sarajeva nema.

Nema autobuske linije.

Nema željezničke linije, jer svi Brankovićevi Vozovi voze samo do Budimpešte.

MI smo komunikcijski slijepo crijevo Evrope.

Kako da se stigne do Češke iz Sarajeva, pomagajte.

Unaprijed zahvalan Bach

:run: :run: :run:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#2 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by mIRCerka »

Nadam se da ides na ekskurziju, ne na studij tamo.

kako? Vozom do peshte, a onda opet vozom do svoje krajnje destinacije.
bach

#3 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by bach »

Vidi kako je Mirci vidovita

Trebao bih na studij u Brno.

Ipak, od pojedinih sam načuo glasine da se teško sporazumjeti sa Mađarima, kada već dođeš u Budimpeštu. Plus čistoća Brankovićevih vozova.
Ko zna možda i ovo uzmem.

Posebno mi je vokri, što recimo iz provincijskih mjesta kao što su Zadar ili Dubrovnik lete jeftibe avio kompnije tipa SkyEurope ili Air Berlin,a iz glavnog grada jedne zemlje nema ništa.
sadness

#4 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by sadness »

ja sam prosle godine imala isti problem kad sam htjela da otputujem u poljsku... rjesenje je bilo da idem do budimpeste i tamo da presjedem na voz za slovacku, cesku i na kraju za poljsku... tako i bi... ne sekiraj se... skoro svako sat-dva imas voz za cesku iz budimpeste... moras samo paziti da voz ne prolazi kroz austrijski dio ili neki dio za koji ti treba sengenska viza... elem... potrebno je da se raspitas treba li ti tranzitna viza za neke od zemalja kojim bi se prolazilo, jer bi moglo doci do problema... isto tako pri povratku bi trebalo se drzati pravila od 2 dana do isteka vize, jer neki granicni sluzbenici "misle" kako ti ne mozes doci do sarajeva za 24h... sretno!
mIRCerka

#5 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by mIRCerka »

bach wrote:Vidi kako je Mirci vidovita

Ipak, od pojedinih sam načuo glasine da se teško sporazumjeti sa Mađarima, kada već dođeš u Budimpeštu. Plus čistoća Brankovićevih vozova.

Posebno mi je vokri, što recimo iz provincijskih mjesta kao što su Zadar ili Dubrovnik lete jeftibe avio kompnije tipa SkyEurope ili Air Berlin,a iz glavnog grada jedne zemlje nema ništa.
Druze BACH, raspitaj se prvo gdje ides studirati. NAime, nedavno je bio clanak u novinama sta se desavalo sa nasim studentima tamo, od smjestaja u nesto sto lici na improvizovani logor, do hrane jednom dnevno.
Sretno.
sadness

#6 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by sadness »

imam ja prijatelja koji tamo studira glumu i pravo mu je dobro tamo... jesi li na facebooku? on ti tamo ima profil, pa mogu da te spojim s njim...
mIRCerka

#7 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by mIRCerka »

Samo da dodam
U Češkoj su nam govorili da je BiH Srbija
O iskustvima naših studenata u Češkoj svjedoče i "ispovijesti" na popularnom Facebooku...
12.05.2008. 16:47

Priča koju smo nedavno objavili o prevarenim bh. radnicima na radu u Češkoj, ohrabrila je i grupu studenata da nam se javi i prenese iskustva školovanja u Češkoj.

Oduzimanje dokumenata

U e-mailu koji su nam poslali, uz želju da ostanu anonimni, navode da su za studij u Pragu aplicirali na poziv Ambasade Češke u Sarajevu. Pri polasku su dobili turističke vize uz objašnjenje da će boravišne vize dobiti kada stignu u Češku. Ističu da je uz obećanja da će imati adekvatan smještaj, hranu i stipendiju za školovanje, sve izgledalo sjajno i bajno, ali da je slika "na terenu" bila posve drugačija.

- Došli smo u Prag, onda su nas prevezli u neko mjesto udaljeno 30 km, bolje rečeno zabit. Zgrada za smještaj ličila je na logor iz ratnih filmova iz koje je dolazio neprijatan miris. Po ulasku su nam uzeli dokumente, iako smo rekli da ne želimo tu ostati. Rekli su nam da moramo tu ostati i da nam dokumente neće vratiti, a ako odemo zvat će policiju - navode studenti.

Dodaju da su taj neuslovni smještaj morali dodatno platiti, a od stipendije su plaćali i bonove za hranu. Razočarenje ih je dočekalo i na fakultetima.

- Niko nije imao pojma o nama, samo su znali da smo mi tu radi učenja češkog jezika, a ne radi studiranja. Nismo mogli koristiti internet i biblioteku, a nismo mogli dobiti ni smještaj u Pragu, već smo svakodnevno putovali po 60 km - navode studenti.

Nije med i mlijeko

Kažu da su naročito bili povrijeđeni odnosom uposlenika u Institutu za jezike Karlovog Univerziteta u Pragu u kojem su učili češki jezik.

- Govorili su nam da nismo iz BiH već iz Srbije, da je glavni grad BiH Beograd, a Sarajevo Srbija i da im je žao ljudi iz Srbije jer su oni preživjeli agresiju - ogorčeno ističu studenti, dodajući da se nekoliko njih uz podršku drugih zemalja EU, za koje tvrde da su osudile takve postupke, uspjeli otići iz Češke.

Kolegama u BiH koji odluče aplicirati za školovanje u Češkoj preporučuju:

- Dobro se informišite, jer nije med i mlijeko, kako predstavljaju. Potrošili smo dosta novca, a zauzvrat nismo ništa dobili. Opstali smo samo zahvaljujući velikoj finansijskoj pomoći roditelja - savjetuju studenti, ističući da su neki od njih satisfakciju naknadno dobili u Francuskoj i Švicarskoj gdje su uspjeli ostvariti stipendije i uslove za normalno školovanje.

U Ambasadi BiH spustili slušalicu

- Kontaktirali smo Ambasadu BiH u Pragu da nas "izvuku" odatle i zamolili ih da nam rezervišu neki smještaj negdje u Pragu, a koji bismo platili. Nažalost, spustili su nam slušalicu i ništa nisu poduzeli povodom toga, navode ogorčeni studenti.

Jeftina radna snaga

O iskustvima naših studenata u Češkoj svjedoče i "ispovijesti" na popularnom Facebooku. Mišljenja su podijeljena, ali dominiraju postovi, poput onog koji potpisuje Adnan Ahmetašević, a u kojem savjetuje budućeg češkog stipendistu iz BiH.

- Moraš imati desetere oči otvorene kada budeš dolazio. Svi misle da smo mi ovdje studenti, ali niko ne zna da su nas ovdje dovukli kao jeftinu radnu snagu, za potrebe i poslove koji su na najnižem stupnju ljudske humanosti - piše, između ostalog, u postu.
Jara

#8 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by Jara »

mIRCerka wrote:
bach wrote:Vidi kako je Mirci vidovita

Druze BACH, raspitaj se prvo gdje ides studirati. NAime, nedavno je bio clanak u novinama sta se desavalo sa nasim studentima tamo, od smjestaja u nesto sto lici na improvizovani logor, do hrane jednom dnevno.
Sretno.
Laž, provjereno!
Mirci, zar ti vjerujes svemu sto pise "tamo" :D gdje si to procitala?
mIRCerka

#9 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by mIRCerka »

Jara wrote: Laž, provjereno!
Mirci, zar ti vjerujes svemu sto pise "tamo" :D gdje si to procitala?
Jara, ne procitah demantij, ako ga ima, postiraj.
Ne vjerujem, ali NISTA MENE NE CUDI jer sam ja u Parizu u elitnoj skoli vidjela atlas u kojem je BiH, 1996.godine, ucrtana u SR Jugoslaviju. Tako da me nista ne cudi....
sadness

#10 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by sadness »

slazem se s mirci... otvori dobro oci i naculi usi... za ovog momka sam sigurna da mu je tamo dobro i on ti moze pomoci da provjeris sve prije nego odes... covjeka sam znala prije nego je otisao tamo i sad smo stalno u kontaktu... cak cu i ja do njega da skoknem ovog ljeta... tako da sumnjam da je njemu bas ovako kako je bilo ovim studentima... :sax:
lalemali

#11 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by lalemali »

Muka mi je kada olinjali politički likovi pričaju o Sarajevo kao centru Evrope na ovaj ili onaj način. Stvarnost vas udari u glavu kad poželiti otputovati negdje ne tako daleko, makar imali novaca za put i osiguranu vizu.

Zato ima iz Dubrovnika, Zadra Splita, Beograda, Zagreba, :run: , iz Sarajeva nema.

Nema autobuske linije.

Unaprijed zahvalan Bach

U Češku na dva načina: Avionom do Beča pa onda presjedanje do Praga. Kad sam zadnji put išao ovom varijantom u Češku, na aerodromu u Beču se čekalo nekih četiri sata na presjedanje za Prag. To je bilo prije nekoliko godina tako. Da li je nešto izmijenjeno u režimu čekanja, to ne znam, ali se možeš lahko raspitati.

Druga varijanta je autobus do Zagreba, a onda od Zagreba do Praga preko Slovenije i Austrije. U ovom slučaju će ti vjerovatno trebati tranzitna viza za ove dvije zemlje. U slučaju da putuješ avionom, ne treba ti viza za Austriju jer nećeš napuštati aerodromski prostor u Beču.

Good luck!
madner

#12 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by madner »

Moj metod je sljedeci: Udem u auto, natankam do vrha i pravac Bohemia.

Hebo te masovni transport. :D
Last edited by madner on 26/05/2008 16:01, edited 1 time in total.
lalemali

#13 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by lalemali »

madner wrote:Moj metod je sljedeci: Udem u auto, natakam do vrha i pravac Bohemia.

To je takodjer dobra varijanta. Ali mi se učinilo da čovjek nam auto.
Jara

#14 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by Jara »

sadness wrote:slazem se s mirci... otvori dobro oci i naculi usi... za ovog momka sam sigurna da mu je tamo dobro i on ti moze pomoci da provjeris sve prije nego odes... covjeka sam znala prije nego je otisao tamo i sad smo stalno u kontaktu... cak cu i ja do njega da skoknem ovog ljeta... tako da sumnjam da je njemu bas ovako kako je bilo ovim studentima... :sax:
Pretpostavljam o kome se radi :) ...sve koje poznajem a tamo studiraju su prezadovoljni...
The Nightwatchman

#15 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by The Nightwatchman »

prećera ga ti
fantom slobode

#16 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by fantom slobode »

madner wrote:Moj metod je sljedeci: Udem u auto, natakam do vrha i pravac Bohemia.

U potpunosti se slazem, idem kada hocu i vratim se kada hocu.Za Prag najbolje preko B. Samca, Osijeka, Szekszard-a, Szekesfehervar-a, Gyor-a, Bratislave, preko Brna...Tri vinjete, sve od 5 do 7 €.
A cuo sam da ima kombi i iz Sarajeva za Prag, neko spomenu na nekoj od tema.Oko 350KM povratna, cini mi se.
Jara

#17 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by Jara »

Sta cete, ni voz nam ne radi kao nekad...mogao iz SA gdje god si htio...a sad samo ""do nekle" a "od nekle," ovdje neces saznati na informacijama...
Helem....za Cesku...ima vise nacina...avionom s presjedanjem, kao sto je vec receno...nije "strasno". tako nam je kako nam je. malo je gradova u koje se odavde leti bez presjedanja....vozom i busem - opet s presjedanjem.

Jedina direktna linija ( "šatl" :D ) je kombi - Sarajevo - Prag ( i obratno), jednom sedmicno...
Jara

#18 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by Jara »

fantom slobode wrote:

U potpunosti se slazem, idem kada hocu i vratim se kada hocu.Za Prag najbolje preko B. Samca, Osijeka, Szekszard-a, Szekesfehervar-a, Gyor-a, Bratislave, preko Brna...Tri vinjete, sve od 5 do 7 €.
A cuo sam da ima kombi i iz Sarajeva za Prag, neko spomenu na nekoj od tema.Oko 350KM povratna, cini mi se.
Ranije nije bilo povratne...od 120 KM + 10 KM po prtljagu...pa onda bilo 130 KM ( uracunat prtljag)...
fantom slobode

#19 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by fantom slobode »

Rekoh cini mi se, jer znam da mi se ucinila skuplja nego sto je uobicajena cijena karte za EU destinacije, recimo za Koln i slicno.(mislim u odnosu na kilometrazu).Nego napisi covjeku odakle krece taj kombi.Na ljeto moze i sa mnom, autom, no tek krajem jula, pocetkom augusta.
madner

#20 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by madner »

fantom slobode wrote:

Upravo i radis sta hoces tamo. Sloboda i samostalnost a samo malo skuplje.

Meni su rekli da je put za Osijek los, alternativa je da odes preko Novog Sada pa u Szeged.
fantom slobode

#21 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by fantom slobode »

madner wrote:

Meni su rekli da je put za Osijek los, alternativa je da odes preko Novog Sada pa u Szeged.
Ja sam vozio, nije nikakav problem, iako nema auto-puta do Guor-a , nisam vidio policije, a moze se onako preko 100 bez problema.Mislim da je najbolje nocu, taman do ujutro stignes u Prag.
Da, kao sto rece, sloboda i samostalnost, ko naravno voli da vozi duge ture, a meni je to dusa.
Jara

#22 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by Jara »

fantom slobode wrote:Rekoh cini mi se, jer znam da mi se ucinila skuplja nego sto je uobicajena cijena karte za EU destinacije, recimo za Koln i slicno.(mislim u odnosu na kilometrazu).Nego napisi covjeku odakle krece taj kombi.Na ljeto moze i sa mnom, autom, no tek krajem jula, pocetkom augusta.
Sa Skenderije svakog utorka, u 6.00...ako nije sta promijenjeno ( treba provjeriti) via Doboj-Zagreb-Maribor-Beč... u Pragu je oko 21.00...u Brnu oko 20.00...(bila ista cijena i do Brna i do Praga)...
madner

#23 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by madner »

fantom slobode wrote:
madner wrote:

Ja sam vozio, nije nikakav problem, iako nema auto-puta do Guor-a , nisam vidio policije, a moze se onako preko 100 bez problema.Mislim da je najbolje nocu, taman do ujutro stignes u Prag.
Da, kao sto rece, sloboda i samostalnost, ko naravno voli da vozi duge ture, a meni je to dusa.
Mene duza voznja (pogotovo nocu) opusti i mentalno odmori. :thumbup:
fantom slobode

#24 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by fantom slobode »

madner wrote:
Mene duza voznja (pogotovo nocu) opusti i mentalno odmori. :thumbup:
:thumbup: :thumbup: uz prigodnu muziku naravno. :thumbup: :thumbup:
suncica24

#25 Re: Kako iz Sarajeva stići u Češku

Post by suncica24 »

bach wrote:Muka mi je kada olinjali politički likovi pričaju o Sarajevo kao centru Evrope na ovaj ili onaj način. Stvarnost vas udari u glavu kad poželiti otputovati negdje ne tako daleko, makar imali novaca za put i osiguranu vizu.

Nema autobuske linije.

Unaprijed zahvalan Bach

Imas autobus iz Sarajeva za Prag svake sedmice (srijedom ili subotom).
Ako hoces broj, posalji mi pp, pa ti javim
Druga varijanta je Sarajevo-Beograd, pa onda odtamo direktno busom do Brna.
Ili pak avionom do Praga.

A sto se tice studiranja u Ceskoj, ne da je standard studiranja na zavidnom nivou, nego su i mogucnosti za bosance vise nego povoljne. Od stipendije koja placa dom, hranu i prevoz (ovo ne vazi samo za Muzicku akademiju i Arhitekturu :roll: , te studije u Pragu gdje su povoljnosti finansiranja slabije), preko posebnih stipendija tamo koje pokrivaju i razmjene, te studentske posjete drugim centrima.
Oni su dio Erasmus programa, pa...

Moja prijateljica je tamo na postiplomskom, ide i sestra na postiplomski, i jos jedna prijateljica na dodiplomski. I niko ne da se nije zalio, vec svi imaju samo rijeci hvale. P
Zato...ne daj se pokolebati.
Sretno!
Post Reply