Malo sabura nije jos vrijeme da se govori o ekonomiji dok se ne sredi politicko situacija i dok nebudes znao u kojoj drzavi zivis jer BiH i Genocidna strvina nemogu zajedno jedno mora nestati a dotle rahat panja za jedno hiljadu ili tisucu godinaGenije wrote:a mi do oporavka da sisamo motku
Kako iz političko-ekonomskog tunela?
-
vonSchtigliz
#51 Re: Kako iz političko-ekonomskog tunela?
- MMM1977
#52 Re: Kako iz političko-ekonomskog tunela?
Nije to toliko ni komplikovano. Svu priču oko ustavnih promjena treba zaustaviti, nije dobar momenat (za one koji vole Bosnu) da se rade neke radikalne promjene. Sjesti i pričati oko stvari oko kojih se može postiči dogovor, prevashodno ekonomske teme. Dalje, FBiH mora biti hitno rekonstruisana na ekonomskim principima, čak ni to ne bi bio problem dogovoriti.
Svu lovu koji stranci troše da nas ovdje saplahavaju treba tražiti da se uloži u infrastrukturne projekte, tipa autocesta, željeznice i sl. Stvoriti kvalitetne industrijske i carinske zone, sa poticajima za ulagače bilo iz BiH ili inostranstva...
Ma mnogo je tih sitnih koraka koji se mogu napraviti i koji bi značajno mogli poboljšati život građana a kasnije će, u puno opuštenijoj atmosferi, biti moguće pričati i o ustavnom uređenju.
Svu lovu koji stranci troše da nas ovdje saplahavaju treba tražiti da se uloži u infrastrukturne projekte, tipa autocesta, željeznice i sl. Stvoriti kvalitetne industrijske i carinske zone, sa poticajima za ulagače bilo iz BiH ili inostranstva...
Ma mnogo je tih sitnih koraka koji se mogu napraviti i koji bi značajno mogli poboljšati život građana a kasnije će, u puno opuštenijoj atmosferi, biti moguće pričati i o ustavnom uređenju.
-
muzicar_iz_parka
#53 Re: Kako iz političko-ekonomskog tunela?
A koju tu lovu stranci trenutno troše ovdje??????MMM1977 wrote:Nije to toliko ni komplikovano. Svu priču oko ustavnih promjena treba zaustaviti, nije dobar momenat (za one koji vole Bosnu) da se rade neke radikalne promjene. Sjesti i pričati oko stvari oko kojih se može postiči dogovor, prevashodno ekonomske teme. Dalje, FBiH mora biti hitno rekonstruisana na ekonomskim principima, čak ni to ne bi bio problem dogovoriti.
Iznos u $ € KM?
E sad sa druge strane znamo koliko košta autocesta, pruga, itd.
- MMM1977
#54 Re: Kako iz političko-ekonomskog tunela?
Puno manje nego ovako koštamo. 10 milijardi Eura za 10 godina, ovdje bi sve procvjetalo. Ali, prvo se trebamo dogovoriti međusobno kako i šta i moramo biti spremni da taj novac i primimo, tj. treba da postoje kvalitetni projekti. Nakon toga bi bilo i investicija u ovu državu, normalnih a ne investicija kakve smo do sada imali.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#55 Re: Kako iz političko-ekonomskog tunela?
Nece biti velikih i fundamentalnih ulaganja sve dok ne rascistimo sa mitom, korupcijom i logikom "a gdje sam ja tu".
Niko nije nenormalan da dodje u ovakvo politicko-korupcijsko-poslovno-reketasko okruzenje, i da ulozi svoje milione, ili milijarde. Nemoj da se zamajavamo sa tim. Mi moramo skupiti ono preostalih zdravih snaga sto jos ima, a i nema ih bas previse, i pokusati UREDITI to pitanje, a uporedo sa tim pokusati na sve moguce nacine omoguciti sto lakse (administrativno i poreski) mogucnost za strane ulagace. Ako treba, dovesti eventualne ulagace u situaciju da im sve unaprijed obezbjedimo, uz ogrome olaksice na pocetku ulaganja i slicno.
Naravno, svi preduslovi preduslova su stvaranje ambijenta sa sto manje korupcije, mita, pljackaskih nagona na svim razinama vlasti i sva ta dubioza koja ide uz to.
Da li mi, BH gradjani i narodi, imamo snage za to? Ja nisam bas optimistican. Suvise je podjeljeno drustvo i suvise je sve klijentelisticki-stranacki razjedinjeno.
Daj boze da grijesim, ali ja ne vidim pozitivan impuls, niti organizovanu politicku snagu koja bi se uspjesno borija, i izborila, sa korupcijom, pljackom, nepotizmom, klijentelizmom...i svime tim sto nas drzi na dnu..a ujedno i sprjecava bilo kakav veci zdravi inostrani kapital koji bi eventualno zelio doci ovdje.
Niko nije nenormalan da dodje u ovakvo politicko-korupcijsko-poslovno-reketasko okruzenje, i da ulozi svoje milione, ili milijarde. Nemoj da se zamajavamo sa tim. Mi moramo skupiti ono preostalih zdravih snaga sto jos ima, a i nema ih bas previse, i pokusati UREDITI to pitanje, a uporedo sa tim pokusati na sve moguce nacine omoguciti sto lakse (administrativno i poreski) mogucnost za strane ulagace. Ako treba, dovesti eventualne ulagace u situaciju da im sve unaprijed obezbjedimo, uz ogrome olaksice na pocetku ulaganja i slicno.
Naravno, svi preduslovi preduslova su stvaranje ambijenta sa sto manje korupcije, mita, pljackaskih nagona na svim razinama vlasti i sva ta dubioza koja ide uz to.
Da li mi, BH gradjani i narodi, imamo snage za to? Ja nisam bas optimistican. Suvise je podjeljeno drustvo i suvise je sve klijentelisticki-stranacki razjedinjeno.
Daj boze da grijesim, ali ja ne vidim pozitivan impuls, niti organizovanu politicku snagu koja bi se uspjesno borija, i izborila, sa korupcijom, pljackom, nepotizmom, klijentelizmom...i svime tim sto nas drzi na dnu..a ujedno i sprjecava bilo kakav veci zdravi inostrani kapital koji bi eventualno zelio doci ovdje.