Kako ispraviti gresku u trgovackoj knjizi?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ekist

#1 Kako ispraviti gresku u trgovackoj knjizi?

Post by ekist »

Naime, napravio sam gresku u trgovacvkoj knjizi i hocu da je ispravim pa mi treba necije iskustvo ili savjet kako djelovati u ovakvoj situaciji :) .

Racunovodja kaze da najnormalnije korektorom premazem tu gresku i preko napisem ispravku dok kolege savjetuju da ni slucajno to ne radim i kazu iz njihovih ranijih iskustava da je bolje da olovkom predjem samo jedanput preko greske da se vidi sta sam ispravljao i upisem ispravku pored ili iznad sa potpisom svojim kao ovjerom ispravke grese... moze li mi neko reci kako su rijesili ovaj problem i sta je inspekciji najprihvatljivije?

Unaprijed hvala :sax:
*mima*

#2 Re: Kako ispraviti gresku u trgovackoj knjizi?

Post by *mima* »

mislim da mozes korektorom. ali pazljivo i obavezno sa strane stavi paraf i pecat
O'zone
Globalni moderator

#3 Re: Kako ispraviti gresku u trgovackoj knjizi?

Post by O'zone »

Ja koristim korektor a možeš i da prekrižiš grešku i upišeš ispravku potpis pečat :wink:
maximus68

#4 Re: Kako ispraviti gresku u trgovackoj knjizi?

Post by maximus68 »

Samo precrtaj lijepo taj čitav red, i upiši novi ispravan ispod
enx

#5 Re: Kako ispraviti gresku u trgovackoj knjizi?

Post by enx »

maximus68 wrote:Samo precrtaj lijepo taj čitav red, i upiši novi ispravan ispod
Greške u knjigama se ne smiju ispravljati korektorom, samo se precrta pogrešno upisano, kao što je kolega rekao, ali tako da se vidi šta je pisalo. I potpiši se pored precrtanog, da se zna ko je ispravljao. To je knjigovodstveno pravilo.
natascha

#6 Re: Kako ispraviti gresku u trgovackoj knjizi?

Post by natascha »

Samo olovkom prekrizi i upisi u novi red. Sto posto smijes ovako postupiti, a korektorom nikako
ekist

#7 Re: Kako ispraviti gresku u trgovackoj knjizi?

Post by ekist »

Hvala na odgovoru, ipak nisam koristio korektor, nego samo sam prekrizio. :thumbup:
AnalitikaS

#8 Re: Kako ispraviti gresku u trgovackoj knjizi?

Post by AnalitikaS »

Radnica je prilikom započinjanja unosa podataka u TKM (početkom 2015.godine) zaboravila ostaviti prvi prazan red za unos početnog stanja robe u prodavnici (popisano usaglašeno s knj.stanjem) i redom je unijela podatke (kalkulacije, nivelacije, pazare ... do 10 januara 2015.godine. Šta sada uraditi kako bi se unijelo početno stanje u TKM? Precrtati sve uneseno pa krenuti ponovo od početka (unosa početnog stanja) ili se npr. početno stanje može unijeti i recimo pod rednim brojem (lupam) 10 ili 11 u TKM. U onom Pravilniku o vođenju TKM, ovakvi detalji nisu baš predviđeni.
Molim brz odgovor, nasikirala se jadnica. Hvala.
Post Reply