Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
-
Nebitan32
#1 Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Zelio bih da ovdje vrsimo diskusiju o tome kako doprinijeti napretku, razvoju ili kako god to zvali nase Domovine.
Volio bih cuti prijedloge koji se doticu kako malih tako i velih projekata. Prvo osrvt na neke "sitne" akcije koje mozete sprovesti kao pojedinac.
Neki od projekata koje sam radio, radim ili predlazem
- stipendiranje ucenika ili studenata. Moze se raditi direktno ili posredstvom neke institucije. Stipendram ucenike u povratnickim mjestima i vjerujte mi da toj djeci znaci puno dobiti i 10-20KM mjesecno a da ne pricamo o vecim sumama.
- promocija turizma. Imam prijatelja koji je uspio dovesti 13 stranaca u Bosnu gdje su proveli 2 sedmice. On im je ujedno bio i vodic. Promocija se moze vrsiti svugdje. Na radnom mjestu npr gdje mozete nagovoriti vase strane kolege da idu na odmor u Bosnu
- projekat opremljana biblioteka. recimo date sebi za cilj da svake godine poklonite 3 knjige nekoj lokalnoj biblioteci. Nije puno ali za 10 godina to ce biti 30 knjiga. Ako vas ima 10 iz istog mjesta koji to radite onda je to 300 knjiga sto vec nije tako malo. 3 knjige kostaju oko 100KM. Suma koja se moze izdvojiti na godisnjoj razini. Dobro za izdavace, dobro za knjizare, dobro za lokalnu sredinu. Visestrana korist. Posebno bi bilo korisno za manja mjesta
- Nabavljanje informaticke opreme. Jos uvjek ima puno udruzenja asocijacija ili jednostavno pojedinaca koji nemaju PC. Napraviti akciju gdje bi sakupili 500€ sto je dovoljno za jedan PC. Dovoljno je da nadete 10-tak osoba oko sebe. Sakupite od njih po 40-50€. Ja sam vec 2 puta odradio ovu akciju.
- Akcije pomoci povratnicima u nabavci stoke. Povratnici su su vecinom osobe koje zive u ruralnim podrucjima i zive od poljoprivrede ili uzgajanja stoke. Isti princip kao prethodna tacka. Sakupite novac iz okruzenja.
- Darovanje krvi. Ovo jos nisam radio ali bilo bi zanimljivo cuti nekoga ko je upucen koja je procedura kada je ovo u pitanju? Sam proces nije dug. Mozda 1h najvise(sto moze izdvojiti bilo ko kada dode na odmor u Bosnu) ali ne znam kakva je procedura?
- Clanstvo u IZ. Ovo se posebno odnosti na povratnicka mjesta. Clanstvom u IZ ujedno pomazete i opstanak povratnickih dzemata, obnove porusenog, odrzavanje mezarja i stvarate vecu sigurnost kod povratnika.
- Jednodnevna posjeta povratnickim mjestima. Izdvojiti jedan dan tokom odmora gdje bi otisli u jedno povraticko mjesto i puko receno povecali promet nasim ljudima koji zive tamo. U Srebrenici recimo ima nasih ljudi koji imaju hotel, restoran itd... Zamislimo da godisnje 100.000 osoba dode samo jednom kod njih. Ogroman efekat. Jedan na moru zamjeniti s jednim danom u Srebrenici, Kozarcu, Kopacima, Konjevic Polju, Vukosavlju, Pocitelju, Doboju itd...
Ostali prijedlozi?
Volio bih cuti prijedloge koji se doticu kako malih tako i velih projekata. Prvo osrvt na neke "sitne" akcije koje mozete sprovesti kao pojedinac.
- stipendiranje ucenika ili studenata. Moze se raditi direktno ili posredstvom neke institucije. Stipendram ucenike u povratnickim mjestima i vjerujte mi da toj djeci znaci puno dobiti i 10-20KM mjesecno a da ne pricamo o vecim sumama.
- promocija turizma. Imam prijatelja koji je uspio dovesti 13 stranaca u Bosnu gdje su proveli 2 sedmice. On im je ujedno bio i vodic. Promocija se moze vrsiti svugdje. Na radnom mjestu npr gdje mozete nagovoriti vase strane kolege da idu na odmor u Bosnu
- projekat opremljana biblioteka. recimo date sebi za cilj da svake godine poklonite 3 knjige nekoj lokalnoj biblioteci. Nije puno ali za 10 godina to ce biti 30 knjiga. Ako vas ima 10 iz istog mjesta koji to radite onda je to 300 knjiga sto vec nije tako malo. 3 knjige kostaju oko 100KM. Suma koja se moze izdvojiti na godisnjoj razini. Dobro za izdavace, dobro za knjizare, dobro za lokalnu sredinu. Visestrana korist. Posebno bi bilo korisno za manja mjesta
- Nabavljanje informaticke opreme. Jos uvjek ima puno udruzenja asocijacija ili jednostavno pojedinaca koji nemaju PC. Napraviti akciju gdje bi sakupili 500€ sto je dovoljno za jedan PC. Dovoljno je da nadete 10-tak osoba oko sebe. Sakupite od njih po 40-50€. Ja sam vec 2 puta odradio ovu akciju.
- Akcije pomoci povratnicima u nabavci stoke. Povratnici su su vecinom osobe koje zive u ruralnim podrucjima i zive od poljoprivrede ili uzgajanja stoke. Isti princip kao prethodna tacka. Sakupite novac iz okruzenja.
- Darovanje krvi. Ovo jos nisam radio ali bilo bi zanimljivo cuti nekoga ko je upucen koja je procedura kada je ovo u pitanju? Sam proces nije dug. Mozda 1h najvise(sto moze izdvojiti bilo ko kada dode na odmor u Bosnu) ali ne znam kakva je procedura?
- Clanstvo u IZ. Ovo se posebno odnosti na povratnicka mjesta. Clanstvom u IZ ujedno pomazete i opstanak povratnickih dzemata, obnove porusenog, odrzavanje mezarja i stvarate vecu sigurnost kod povratnika.
- Jednodnevna posjeta povratnickim mjestima. Izdvojiti jedan dan tokom odmora gdje bi otisli u jedno povraticko mjesto i puko receno povecali promet nasim ljudima koji zive tamo. U Srebrenici recimo ima nasih ljudi koji imaju hotel, restoran itd... Zamislimo da godisnje 100.000 osoba dode samo jednom kod njih. Ogroman efekat. Jedan na moru zamjeniti s jednim danom u Srebrenici, Kozarcu, Kopacima, Konjevic Polju, Vukosavlju, Pocitelju, Doboju itd...
Ostali prijedlozi?
-
Micaha
#2 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Trebaju poslat pare u koverti i da ne dolaze nikako
-
Nebitan32
#3 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
- Podrzavanje inicijative 1 Mart
http://www.prvimart.ba
Prijavljivanje u povratnickim mjestima i glasanje u istim (posto je glasanje u Sarajevu ili Zenici nebitno) i pomoci povratnicima na politickoj razini .
Prijavljivanje u povratnickim mjestima i glasanje u istim (posto je glasanje u Sarajevu ili Zenici nebitno) i pomoci povratnicima na politickoj razini .
- sinuhe
#4 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Svasta, glasanje dijaspori putem poste je omoguceno jos 1996.Nebitan32 wrote:- Podrzavanje inicijative 1 Mart
-
Nebitan32
#5 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
To je tacno ali mali dio koristi to pravo. Oko 30.000 godisnje sto je beznacajno procentualno gledano.l
Osobno glasam od kako imam 18 godina ali poznajem puno osoba koje to ne rade. Cak sta vise rekao bih da je tesko naci nekoga ko to radi. Razlozi su mnogi ; nezainteresiranost, razni izgovori, promjena adrese ili drzavljanstva itd.
Prema meni niti jedan od njih ne stoji posto je glasanje u inostranstvu prilicno jednostavan proces.
Kao sto sam napisao u prethodnoj poruci, glasanje u Sarajevu, Zenici, Tuzli me ne zanima jer je tu sve manje vise jedno te isto. Vazno je u povratnickim mjestima. Imamo ljude koji su se vratili pod izuzetno teskim uslovima i jos uvjek se nalazima u nezavidnoj situaciji. Glasanjem za probosanske stranke omogucavmo vece zastupanje u lokalnim skupstinama. Situacija je jasna. Ako ti ljudi nemaju svojih zastupnika onda nemaju mogucnost da dobiju neka sredstva iz budzeta. Niko nece agitirati da se gradi put u njihovom selu, da se obnavlja infrastruktura itd...
Ova inicijativa ide i dalje od toga posto predlaze da se sve probosanske stranke ujedine i zastupaju slozno.
Ako se neko mogao vratiti u Srebrenicu poslije svega onda ne shvatam zasto neko ne bi mogao izdvojiti 2-3€ postarine i 2-3 minute da ponuni glasacki listic.
Mozda je sad jasnije. Pogledaj opet naslov teme
Osobno glasam od kako imam 18 godina ali poznajem puno osoba koje to ne rade. Cak sta vise rekao bih da je tesko naci nekoga ko to radi. Razlozi su mnogi ; nezainteresiranost, razni izgovori, promjena adrese ili drzavljanstva itd.
Prema meni niti jedan od njih ne stoji posto je glasanje u inostranstvu prilicno jednostavan proces.
Kao sto sam napisao u prethodnoj poruci, glasanje u Sarajevu, Zenici, Tuzli me ne zanima jer je tu sve manje vise jedno te isto. Vazno je u povratnickim mjestima. Imamo ljude koji su se vratili pod izuzetno teskim uslovima i jos uvjek se nalazima u nezavidnoj situaciji. Glasanjem za probosanske stranke omogucavmo vece zastupanje u lokalnim skupstinama. Situacija je jasna. Ako ti ljudi nemaju svojih zastupnika onda nemaju mogucnost da dobiju neka sredstva iz budzeta. Niko nece agitirati da se gradi put u njihovom selu, da se obnavlja infrastruktura itd...
Ova inicijativa ide i dalje od toga posto predlaze da se sve probosanske stranke ujedine i zastupaju slozno.
Ako se neko mogao vratiti u Srebrenicu poslije svega onda ne shvatam zasto neko ne bi mogao izdvojiti 2-3€ postarine i 2-3 minute da ponuni glasacki listic.
Mozda je sad jasnije. Pogledaj opet naslov teme
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#6 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
da ne prave one socijalce kod nas, nego i one malo skuplje zajebancije od zuba! jebo jeftine proteze
- Ja_Ja
#7 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Ista ili slicna tema se pojavila najmanje 5 puta u poslijednjih godinu dana. Al' hajde eto.
Iseljenici trebaju da prvo dignu ruke od "domovine" na jedno dvije godine. Pa da to izazove socijalni nemir u drzavi kako bi napokon 2014 ljudi poceli glasati mozgom a ne ovcijom svijesti i onom narodnom "gdje svi Turci, tu i mali Mujo". A u medjuvremenu trebaju zestoko podrzati koaliciju 1. Mart i registrovati se za glasanje (makar 300.000 ljudi). Vjerujem da sa ova dva ispunjena kriterija, zivot u Bosni bi imao smisla nakon izbora.
Do tada, gore sve nabrojano se radi u manjem ili vecem obliku. More stipendija se salje u Bosnu u javne, privatne skole, medrese, fakultete itd. Stranci se masovno dovode, ekskurzije se prave. O humanitarnoj pomoci ne zelim ni da pricam, pa milioni se salju mjesecno za te stvari od lijecenja, povratnika, do izgradnje dzamija, i opste korisnih objekata.
Sustina je u tome da se to ne radi i niti ce se raditi ciljano sve dok neko u vladi ne izvadi ruke iz guzice i uspostavi ministarstvo za dijasporu koje ce imati ne samo neke pausalne nadleznosti vec koje ce biti u stanju da napravi pomak u statusu iseljenika. Kako kada su u pitanju nasi dokumenti (za koje sada moras preskociti hiljadu ograda da bi ih izvadio, sto proceduralno sto cijenom) tako i generalnim ponasanjem gdje postoji osjecaj polaganja prava na pomoc iz dijaspore bez iole zasluge na to.
Iseljenici trebaju da prvo dignu ruke od "domovine" na jedno dvije godine. Pa da to izazove socijalni nemir u drzavi kako bi napokon 2014 ljudi poceli glasati mozgom a ne ovcijom svijesti i onom narodnom "gdje svi Turci, tu i mali Mujo". A u medjuvremenu trebaju zestoko podrzati koaliciju 1. Mart i registrovati se za glasanje (makar 300.000 ljudi). Vjerujem da sa ova dva ispunjena kriterija, zivot u Bosni bi imao smisla nakon izbora.
Do tada, gore sve nabrojano se radi u manjem ili vecem obliku. More stipendija se salje u Bosnu u javne, privatne skole, medrese, fakultete itd. Stranci se masovno dovode, ekskurzije se prave. O humanitarnoj pomoci ne zelim ni da pricam, pa milioni se salju mjesecno za te stvari od lijecenja, povratnika, do izgradnje dzamija, i opste korisnih objekata.
Sustina je u tome da se to ne radi i niti ce se raditi ciljano sve dok neko u vladi ne izvadi ruke iz guzice i uspostavi ministarstvo za dijasporu koje ce imati ne samo neke pausalne nadleznosti vec koje ce biti u stanju da napravi pomak u statusu iseljenika. Kako kada su u pitanju nasi dokumenti (za koje sada moras preskociti hiljadu ograda da bi ih izvadio, sto proceduralno sto cijenom) tako i generalnim ponasanjem gdje postoji osjecaj polaganja prava na pomoc iz dijaspore bez iole zasluge na to.
-
iamia
#8 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
u svemu gornjem zaboravio si osnovno pitanje: - sta dijaspora ima od toga ??Nebitan32 wrote:Zelio bih da ovdje vrsimo diskusiju o tome kako doprinijeti napretku, razvoju ili kako god to zvali nase Domovine.
Ostali prijedlozi?
pogledaj u izrael. kako oni koriste svoju dijasporu. u svemu. od politike do vojske.
ali se nikad ne trazi "nesto" za "nista". DOSTA JE JEBENE SADAKE.
ljudi u dijaspori se bore za komad kruha isto kao i ti u BiH.
sto bi oni isplatili neku paru, jer ti vidis neki ceif u tome ??
- hrle1976
#9 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Nek se BiH politicari pobrinu da stvore radna mjesta itd. A ljudi koji su iselili se i zive 20+ godina van BiH... njima je do nje sve manje i manje stalo po tom pitanju. Ti kako si postavio pitanje, meni ga isto dodje ja slao u BiH ili Botswanu!Nebitan32 wrote:Zelio bih da ovdje vrsimo diskusiju o tome kako doprinijeti napretku, razvoju ili kako god to zvali nase Domovine.
Ostali prijedlozi?
-
Nebitan32
#10 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Ne vidim sta bi se postiglo "dizanjem ruku" i zaista mi nije jasno ta prozivka da ljudi glasaju mozgom. Sve te stranke su u 5 deka. Cak bih se usudio reci da ovi "prvaci" izetbegovic junior, lagumdzija, radoncic i tihic su nesto najgore sto je moglo da ispliva na vrh. Ljudi glasaju cas za jedne cas za druge ali sve je to manje vise jedno te isto.Ja_Ja wrote:Ista ili slicna tema se pojavila najmanje 5 puta u poslijednjih godinu dana. Al' hajde eto.
Ne zanima me puno ko ce vladati u Sarajevu ali kao sto si i sam shvatio inicijativa 1 Mart je dobar projekat.
Nesto sto treba podrzati. A postoji ogroman potencijal u iseljenistvu. Politcka podrska ili na izlasak na izbore je samo jedan vid podrske. Kao sto sam napisao prethodno. Ako se neko mogao vratiti u Srebrenicu onda zaista ne vidim zasto bi meni bilo tesko uplatiti 2-3€ postarine i izdvojiti par minuta da popunim taj listic?
Inace slazem se u vezi ministarstva za dijaposoru. To je nesto neophodno. Politicari su tu radi sebe i sopstvenih interesa. To je svima jasno i ja ne ocekujem nista od njih. Vazno je da mi kao pojedinci "guramo" u istom smjeru. Rezultati ce se vidjeti prije ili kasnije.
-
Nebitan32
#11 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
iamia wrote:u svemu gornjem zaboravio si osnovno pitanje: - sta dijaspora ima od toga ??
pogledaj u izrael. kako oni koriste svoju dijasporu. u svemu. od politike do vojske.
ali se nikad ne trazi "nesto" za "nista". DOSTA JE JEBENE SADAKE.
ljudi u dijaspori se bore za komad kruha isto kao i ti u BiH.
sto bi oni isplatili neku paru, jer ti vidis neki ceif u tome ??
Pozdrav,
Prvo i sam sam u iseljenistvu.
Drugo ne vidim zasto se nesto mora raditi zbog koristi? Sjecam se kad je bio rat i kad su nasi vojnici isli na polozaje iz Pazarica. Te 1992 su isli na polozaje s 3 metka u pusci i ovo nije lovacka prica vec nesto cega sam bio svjedok a istih nije bilo dovoljno za sve vojnike. Onda dode noc i gore na Lokvama(selo iznad Hadzica gdje su bili polozaji ARBIH) se sruci i nebo i zemlja. Sijeva i tuce cijelu noc. Ujutro dode vijest, linije su odbranjene.
Tesko za shvatiti ali neki ljudi su otisli na te jebene polozaje s onim cim su imali i nisu trazili nista zauzvrat.
To neko shvati/prihvati neko ne.
Osobno stipendiram dvoje djece u Bosni, pravio sam akcije putem kojih su nabavljena dva PC-a i niz drugih akcija.
-
Nebitan32
#12 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Tebi da je svejedno ne bi bio na ovoj bh. pricaonici ne?hrle1976 wrote:
Nek se BiH politicari pobrinu da stvore radna mjesta itd. A ljudi koji su iselili se i zive 20+ godina van BiH... njima je do nje sve manje i manje stalo po tom pitanju. Ti kako si postavio pitanje, meni ga isto dodje ja slao u BiH ili Botswanu!
Da je ljudima svejedno ne bi ih na stotine hiljada svake godine dolazilo u Bosnu. Za iste pare mogu otici na odmor gdje zele.
No istina da ce se odredeni dio asimilirati u neke druge narode. Nista cudno u tome. To je normalan proces
-
iamia
#13 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
ja imam rodbine u BiH koja uvijek trazi sadaku.
moj odgovor uvijek je isti: mars.
tako i sa tvojim donacijama. ne interesuje me. ja sam se u dijaspori borio krvavo za svoju paru.
lezihljebovicima sa puskom ili bez puske isto mi je.
tako i sa tvojim donacijama. ne interesuje me. ja sam se u dijaspori borio krvavo za svoju paru.
- Arteta
#14 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Tako sto ce manje puta dolaziti u BiH.Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
-
Micaha
#15 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Stani malo Vlado... Jeftine proteze se brze kvare... Za tri godine eto ih opet... Ne bih ja bas tako podcjenio socijalceMatijevic_Vlado wrote:da ne prave one socijalce kod nas, nego i one malo skuplje zajebancije od zuba! jebo jeftine proteze
- insomnia78
#16 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Ne znam cemu ta fama oko zuba, meni osiguranje pokrije skoro citavu cifru.Micaha wrote:Stani malo Vlado... Jeftine proteze se brze kvare... Za tri godine eto ih opet... Ne bih ja bas tako podcjenio socijalceMatijevic_Vlado wrote:da ne prave one socijalce kod nas, nego i one malo skuplje zajebancije od zuba! jebo jeftine proteze
Jos sam kod jedne skuplje intervencije zubaru ostavio cek koji je on "pustio' tek kad je meni osiguranje uplatilo pare nazad.
s' moje sokocalo
-
Micaha
#17 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Mladicu mi ovde razgovaramo o razvojnim perspektivama jugoistocnog Balkanainsomnia78 wrote:Ne znam cemu ta fama oko zuba, meni osiguranje pokrije skoro citavu cifru.Micaha wrote:Stani malo Vlado... Jeftine proteze se brze kvare... Za tri godine eto ih opet... Ne bih ja bas tako podcjenio socijalceMatijevic_Vlado wrote:da ne prave one socijalce kod nas, nego i one malo skuplje zajebancije od zuba! jebo jeftine proteze
Jos sam kod jedne skuplje intervencije zubaru ostavio cek koji je on "pustio' tek kad je meni osiguranje uplatilo pare nazad.
s' moje sokocalo
- insomnia78
#18 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Micaha wrote:Mladicu mi ovde razgovaramo o razvojnim perspektivama jugoistocnog Balkanainsomnia78 wrote:Ne znam cemu ta fama oko zuba, meni osiguranje pokrije skoro citavu cifru.Micaha wrote: Stani malo Vlado... Jeftine proteze se brze kvare... Za tri godine eto ih opet... Ne bih ja bas tako podcjenio socijalce
s' moje sokocalo
Samo su vam neke od polaznih tacaka nakrivo postavljene:mrgreen:
s' moje sokocalo
-
Micaha
#19 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Ok, neka je insomnijina starija...
Ali time sve mogucnosti nisu iscrpljene. Daleko od toga.
Sta je sa udaranjem trajne po frizerskim salonima?
Upitat Amre sezdeset i sedam kako su to rjesili stanovnici sjevernog Tajlanda? Ima li Cehinjica kakvih prijateljica koje bi da razmjene iskustva? Ako tema postane preglomazna, zamolio bih moderaciju da je izdvoji i napravi zasebnom.
Unaprijed zahvalan
Micaha
Upitat Amre sezdeset i sedam kako su to rjesili stanovnici sjevernog Tajlanda? Ima li Cehinjica kakvih prijateljica koje bi da razmjene iskustva? Ako tema postane preglomazna, zamolio bih moderaciju da je izdvoji i napravi zasebnom.
Unaprijed zahvalan
Micaha
- insomnia78
#20 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Haha.Micaha wrote:Ok, neka je insomnijina starija...
Unaprijed zahvalan
Micaha
Ceka se ukljucenje ekspertskog tima za dijasporu sa preciznijim analizama i proracunima
s' moje sokocalo
- hrle1976
#21 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
1. Da malo bolje citas, znao bi, da sam rekao po tom pitanju. 2. Meni licno slati novac u BiH ili ga baciti kroz prozor je jedno te isto. 3. Ljudi pretezno pomazu rodbini, to nisu investicije velikih dimenzija. 4. Ipak ljudi u BiH moraju napraviti neki korak a investitori ce doci kad vide da imaju masnu proviziju. Suvise naivno za ocekivati da ce ekonomija bih biti ok na racun izbjeglica.Nebitan32 wrote:Tebi da je svejedno ne bi bio na ovoj bh. pricaonici ne?hrle1976 wrote:
Nek se BiH politicari pobrinu da stvore radna mjesta itd. A ljudi koji su iselili se i zive 20+ godina van BiH... njima je do nje sve manje i manje stalo po tom pitanju. Ti kako si postavio pitanje, meni ga isto dodje ja slao u BiH ili Botswanu!
Da je ljudima svejedno ne bi ih na stotine hiljada svake godine dolazilo u Bosnu. Za iste pare mogu otici na odmor gdje zele.
No istina da ce se odredeni dio asimilirati u neke druge narode. Nista cudno u tome. To je normalan proces
- bosan
#22 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Pa iseljenici su sasvim dovoljno ucinili za domovinu samim tim sto su otisli iz nje 
- hrle1976
#23 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Joojbosan wrote:Pa iseljenici su sasvim dovoljno ucinili za domovinu samim tim sto su otisli iz nje
- Arteta
#24 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
bosan wrote:Pa iseljenici su sasvim dovoljno ucinili za domovinu samim tim sto su otisli iz nje
-
Nebitan32
#25 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini
Volio bih razumjeti osobe poput tebe. Nesto te ne zanima ali se opet javljas i komentiras. Kakav je to rezon ako ga uopste ima? Kao da u kinu ima film, znas da ne volis tu vrstu filmova ali opet kupis tiket i pravis galamu u sali za projekciju? Kao da ima koncert rock muzike i mrzis tu vrstu muzike no svejedno opet ides, penjes se na binu i ometas ostale da uzivaju u onome.iamia wrote:ja imam rodbine u BiH koja uvijek trazi sadaku.
Zaista ne shvatam. Toliko tema i toliko pricaonica i ono bas dode da komentira o necemu sto ga ne zanima.
Ako te nesto ne zanima onda je logicno da to zaobides ne?
Kakve su to frustracije? Kakvo je to djecije ponasanje? Volio bih znati na koji nacin funkcioniraju takvi mozgovi. Zaista u cemu je "fazon". Mislis da si cool jer kazes da je sve sranje? Mislis da si cool jer kazes svi su lopovi? Mislis da si cool jer pricas da svi traze sadaku? Mislis da si cool jer bacas price o socijalnim zubima(vazi za ove ostale)? Zaista ne vidim ko moze biti impresioniran tom intelektualnom razinom osim neke djecurlije od 13-14 godina? To je tako djetinjasto, tako nekulturno tako ....bah ne vrijedi objasnjavati.
No dobro. Obratit cu se administraciji da procisti temu. Ako ne moze. Neka zatvori.
Cilj same teme je vidjeti kako pojedinci mogu odradti konkretne akcije. Fokusiram se na Istocnu Bosnu i prethodno sam iznio nekoliko ideja ili tacnije projekata koje sam odradio a koji mogu biti preuzeti i u druge sredine. Zanimljivo bi bilo cuti i neke druge ideje.