Kako iseliti podstanara iz stana?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Radio Sarajevo

#101 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Radio Sarajevo »

E serem se ja na pravo ako je ovako kao što ovi pravnici pišu.

Zbog neefikasnosti sudova jedino šta ljudi mogu uraditi je silom istjerati debila. Pa neka on kasnije dokazuje šta hoće, i to će ići sporo, a teško će dokazati da je ikad bio tu.

Praviti se budala do daljnjeg, uzeti mu stvari, i ucjenjivati ga da će ih dobiti tek kad sve dugove plati. Ako policija dođe, moraće provaliti vrata, a u međuvremenu staviti blindirana.

Jebo me sudovi kad su ovakvi.
julisiz es grant

#102 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by julisiz es grant »

Radio Sarajevo wrote:E serem se ja na pravo ako je ovako kao što ovi pravnici pišu.

Zbog neefikasnosti sudova jedino šta ljudi mogu uraditi je silom istjerati debila. Pa neka on kasnije dokazuje šta hoće, i to će ići sporo, a teško će dokazati da je ikad bio tu.

Praviti se budala do daljnjeg, uzeti mu stvari, i ucjenjivati ga da će ih dobiti tek kad sve dugove plati. Ako policija dođe, moraće provaliti vrata, a u međuvremenu staviti blindirana.

Pa i meni nije jasno kako to pravno nije ispravno...jarane, nema stvari dok dug ne izmiriš.
Recimo šta bi bilo da negdje vani ne platiš račun u hotelu na odlasku? Baš me zanima da li bi ti vratili pasoš koji im ostaviš na recepciji kad se čekiraš? Bi, al u ćuni.
moja tetka

#103 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by moja tetka »

malo sam prolčitala................. nemožeš mu ništa u zimskom oeriodu jebi ga takav je zakon
Ci-Nick

#104 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Ci-Nick »

To su ti europski zakoni i pravo.
Svi su zaštićeni osim poštena čovjeka,...lopovi, prevaranti, političari,.... i majmuni i medvjedi,....
vjesticanametli

#105 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by vjesticanametli »

Cuke si zaboravio
problemnatravunu

#106 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by problemnatravunu »

Batina je iz raja izasla.......
krater

#107 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by krater »

problemnatravunu wrote:Batina je iz raja izasla.......
:D :D :D
mayab

#108 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by mayab »

Kad ovo sve citam , muka mi je, samo sto ne povratim, kakva država, kakav zakon, fuj gadosti!
Pošten čovjek da najebe i pojede džigeru od živciranja, a bagra nekulturna, bahata, primitivna, onaj najgori ljudski šljam , se štiti "zakonom", tako to barem dodje po svoj ovoj priči....
sigh

#109 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by sigh »

Radio Sarajevo wrote:E serem se ja na pravo ako je ovako kao što ovi pravnici pišu.

Ma nije to sad bas tako jednostavno. Jbga pravo je svugdje u svijetu takvo da mora uopceno da gleda pojedinacne slucajeve. Pravo je ovdje na strani vlasnika. Ako pretpostavimo da se radi o zakupu, ocito da su dogovorili formu ugovora koja nije ispunjena te shodno ovaj ugovor ne bi ni proizvodio pravne ucinke. Vrlo jednostavno i sa dobrim advokatom vlasnik stana bi ovdje mogao naplatiti preko suda dobru odstetu s kojom bi ublazio sve ove neugodnosti sto je dozivio s ovim kretenom. :)
HTI

#110 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by HTI »

Ci-Nick wrote:To su ti europski zakoni i pravo.
Svi su zaštićeni osim poštena čovjeka,...lopovi, prevaranti, političari,.... i majmuni i medvjedi,....
Kakvi bolan europski zakoni i pravo? :D Hoces da kazes da su zakoni i pravo ovakvi i u npr. Njemackoj, Austriji ili Engleskoj...? Da neko moze da zivi u tvojoj kuci i da ne placa kiriju, a da mu ti ne mozes nista? Jos neko u nekom ranijem postu (prva ili druga stranica) savjetuje da ako policija ne moze da dodje odmah da pokusa napraviti termin da bi policija dosla. Hahahahahaa... Cuj termin da dodje policija. hahahaha... Ja ne znam da li si ikada bio u nekoj europskoj zemlji, ali vjeruj mi da ovakvih zakona nema ni u africkim zemljama. :lol:
starii

#111 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by starii »

semsasuljakovic wrote:Imam podstanara koji ne plaća ni kiriju ni režije. Prije nego je uselio u stan potpisali smo ugovor, ali nije nigdje ovjeren. Sad se dotični ne javlja na telefon, a ja ne znam kako da ga deložiram. Da li je neko imao slična iskustva i kako da riješim situaciju?

Mislio sam ili:
1. Isključit mu sve energente
2. Kad skontam da ga nema u stanu promijeniti bravu

Problem je što ne znam da li je ova druga opcija legalna, iako je moj stan.

EDIT: U stanu je kompletan njegov namještaj, jer sam izdao prazan stan.
ako je tvoj stan ne znam u cemu je problem, odes fino zamjenis bravu, a njemu ostavis obavijest da moze preuzeti stvari u tom i tom periodu..ne moras angazovati ni policiju platis ovim zastitarskim firmama kad budes mjenjao bravu ili zovni notara da napravi popis stvari u stanu...
godinama izdavao stan bez problema i ugovora...sto smo se dogovorili to je ispostovano a sto su radili po svom opet je na kraju bilo po mom :-D
KB9

#112 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by KB9 »

postoji i situacija gdje, ako je podstanar tebi duzan nesto, prodas dug onako malo ludjim i opasnijim ljudima pa ce oni prebijat i dugove i drugove tim bezobraznicima sto nece da napuste stan :-D

kad je neko toliko bezobrazan i nece milom vec mora silom sve onda treba napast da valja :bih:
seoBIH

#113 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by seoBIH »

Joj savjeta istjeraj ga, stavi novu bravu i sl. Jest to tvoje jarane ali ga ZAKONSKI ne možeš tek tako istjerati. Pa na sudu te, nažalost može glatko dobiti.
_turpija_

#114 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by _turpija_ »

Moj savjet ti je nadji nekog grmalja da ga dobro rastrese i istjera, isti identican slucaj moja svekrva kuburi vec 6 godina, htjela zena sve posteno da ide pa ga tuzila, prvo opstinski sud, pa se on zalio pa preslo na kantonalni sud, pa kantonalni sad tek vratio na opstinski ponovo.. znaci ceka te minimum 10 godina zajebancije...
Lik hladno zivi jos uvjek u stanu, ne smijes mu iskljuciti energente jer dok traje spor moras mu osigurati vodu struju idt.

To sto si vlasnik stana nikakve veze nema, policija mu ne moze nista, samo pogledaju licnu kazu prijavljen u cipsu da tu zivi i to je to...

Ne kreci leglanim putem da ga istjeras, vjeruj ne vrijedi toliki para i zivaca!
Nepass

#115 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Nepass »

_turpija_ wrote:Moj savjet ti je nadji nekog grmalja da ga dobro rastrese i istjera, isti identican slucaj moja svekrva kuburi vec 6 godina, htjela zena sve posteno da ide pa ga tuzila, prvo opstinski sud, pa se on zalio pa preslo na kantonalni sud, pa kantonalni sad tek vratio na opstinski ponovo.. znaci ceka te minimum 10 godina zajebancije...
Lik hladno zivi jos uvjek u stanu, ne smijes mu iskljuciti energente jer dok traje spor moras mu osigurati vodu struju idt.

To sto si vlasnik stana nikakve veze nema, policija mu ne moze nista, samo pogledaju licnu kazu prijavljen u cipsu da tu zivi i to je to...

Nepass

#116 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Nepass »

_turpija_ wrote:Moj savjet ti je nadji nekog grmalja da ga dobro rastrese i istjera, isti identican slucaj moja svekrva kuburi vec 6 godina, htjela zena sve posteno da ide pa ga tuzila, prvo opstinski sud, pa se on zalio pa preslo na kantonalni sud, pa kantonalni sad tek vratio na opstinski ponovo.. znaci ceka te minimum 10 godina zajebancije...

Odlezala bi ga do sad :)
insomnia78

#117 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by insomnia78 »

HTI wrote:
Kakvi bolan europski zakoni i pravo? :D Hoces da kazes da su zakoni i pravo ovakvi i u npr. Njemackoj, Austriji ili Engleskoj...? Da neko moze da zivi u tvojoj kuci i da ne placa kiriju, a da mu ti ne mozes nista? Jos neko u nekom ranijem postu (prva ili druga stranica) savjetuje da ako policija ne moze da dodje odmah da pokusa napraviti termin da bi policija dosla. Hahahahahaa... Cuj termin da dodje policija. hahahaha... Ja ne znam da li si ikada bio u nekoj europskoj zemlji, ali vjeruj mi da ovakvih zakona nema ni u africkim zemljama. :lol:
I u evropi je slicno, ne bi vjerov'o sta je komsija predever'o s podstanarima
U Evropi se vecinom radi preko agencija
Privatno mozes imati istih ovakvih problema
_turpija_

#118 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by _turpija_ »

Nepass wrote:

Odlezala bi ga do sad :)
Tacno, ali haj ti staroj zeni objasni...
Haris.ba

#119 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Haris.ba »

Ugovor o zakupu postoji i ako nema papira na kojem su odredbe i potpisi. Jedino porezna traži ovjere potpisa, ali to je vezano za poreze. I bez toga ugovor postoji.

Nije mi jasno što se uopće zvala policija. Nije lik u stanu nelegalno.

Imaš dvije opcije. Tužakati se po sudu. I već ti je napisano kako to u praksi efikasno izgleda. Ali, nažalost to ti je najbolja opcija.

Ili da pokušaš na neke druge načine. Tipa useliš u stan, pa nek on tebe tuži. Nek on zove policiju da tebe istjera. Ili gledaš kad nema nikoga u stanu, izneseš mu sve stvari i promjeniš bravu. Pa nek onda policija njega uvodi u stan. Praviš se budala onda i ti, pa kažeš da je sam iznio stvari.

Francuska ima možda najbolje zakone u Evropi što se tiče podstanarstva, pa opet bude horor priča. Kod nas to jednostavno nije dobro riješeno (u praksi), zakonski onako.

Kod mene u zgradi ima nekoliko stanova koji se izdaju. I sada se pokušavam sjetiti je li ijednom stan bio izdat nekome ko je normalan. Ko neće lupati vratima, puštati muziku čitavu noć, praviti zabave, tući se po stanu, cijepati drva na balkonu...

I onda kažu da imamo najviši procenat vlasništva doma u Evropi. Hodao sam prije često gradom noću. I meni je strašno koliko stanova i kuća zjapi prazno. Koliko kuća ima sa praznim spratovima. Nismo japija za podstanarstva, džaba. Nažalost, normalno ponašanje postaje izuzetak u vlastitim stanovima, a da se još očekuje od podstanara da budu ok?
biscanka2

#120 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by biscanka2 »

:thumbup:
Moji prijatelji molili kumili da im se stanari isele kad su se svakakvog bezobrazluka naslusali i nagledali nadju 2 grmalja.
Njih dvojica odu na vrata i podviknu da ce ih ako se do nedelje ne isele (4 dana do nedelje) "noc pojesti".
U subotu kod komsije kljuc ostavili i odperjali.
gilla

#121 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by gilla »

:lol: :lol:
Garantujem da ZAKONSKI nista neces zavrsiti. S obzirom da nema ljudi koji su ograniceni kao pravnici( rijetko koji zna pogledati izvan skoljke) nije cudno kakav nam je pravni sistem. Pazi ovo ne smiju mu iskljuciti struju i vodu :lol:
I onda nakon 5 godina kad mozda rijese tvoj slučaj ti ćeš morati platiti režije za tih 5 godina.

Ako nemaš raje ili poznanika , nadji ti fino 2 lole daj im po 50 kermi da mu malo pokucaju ili ga presretnu. Poslije jos im das po 50 po obavljenom poslu. ako treba neka budu uvjerljivi. Pa neka on poslije dokazuje ko ga je prebio, imas li ti kakve veze i sl.

Nedavno kolegi sa posla došla presuda/ obavijest da mu ne mogu rijesiti krađu stvari iz stana koja se desila 1997 godine, da ne mogu ući u trag pociniocima.
To nije toliko smijesno koliko da ti provalnici nisu uhapseni nedugo nakon te krađe 97, i da su stvari vracene.

Uglavnom da znaš s kim imas posla
Ci-Nick

#122 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Ci-Nick »

HTI wrote:
Ne bi to rekao da ne znam.
Po deset godina se znaju zajebavati ljudi u Njemačkoj dok izbace budalu iz svog stana. U stanu najčešće bude štete i preko 50.000 eura, koju im niko nikad ne plati.
Pa nismo mi izmislili da sa zatvorenicima treba nježno, da automafija šeta slobodno, da se drumsko razbojništvo kažnjava ko kakav prijestup a ne krivično djelo. Za otimačinu torbe na ulici se u SFRJ dobivalo od 1 do 10 godina zatvora, a sad ?
omega369

#123 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by omega369 »

Nista lakse

zamoliti sebiju da dodje i rijesi situaciju i no problem :D

:izet:
semsasuljakovic

#124 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by semsasuljakovic »

Danas otišao to da riješim. Pokupio račune - preko milju duga napravio za par mjeseci. Otišao do policije, objasnio mu situaciju, veli to su stvari za suda ali slobodno promijeni bravu, tvoj je stan. Zovnem bravara, obijem, unutra njegov namještaj stoji. Neka stoji. Platim momku da mi stavi novu bravu, a ovaj ako hoće namještaj neka plati dug pa će dobit. Od komšija saznajem da je muljator i da taj sigurno neće otići na policiju, jer bi tako sam sebe sjebao. Dao sam instrukcije komšijama da u slučaju da pokuša obiti stan zovu policiju.
_turpija_

#125 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by _turpija_ »

semsasuljakovic wrote:Danas otišao to da riješim. Pokupio račune - preko milju duga napravio za par mjeseci. Otišao do policije, objasnio mu situaciju, veli to su stvari za suda ali slobodno promijeni bravu, tvoj je stan. Zovnem bravara, obijem, unutra njegov namještaj stoji. Neka stoji. Platim momku da mi stavi novu bravu, a ovaj ako hoće namještaj neka plati dug pa će dobit. Od komšija saznajem da je muljator i da taj sigurno neće otići na policiju, jer bi tako sam sebe sjebao. Dao sam instrukcije komšijama da u slučaju da pokuša obiti stan zovu policiju.
Bravo, neka si tako, pusti se suda i to, nikad nebi zavrsio!
Post Reply