Meni pomaže da se ne pretrpavam bijelim hljebom, kiflama i sl. Dakle ne izbjegavam ih potpuno, samo ne pretjerujem sa količinama - do 3-4 kriške uz ručak ili večeru, ako je prilog riža, krompir i sl. i ima ih u zadovoljavajućim količinama onda nikako.
Nakon posla ako mogu odspavam 15-ak minuta, to me baš resetuje. Druga opcija je trening odmah poslije posla. Ako ikako mogu onda kombinacija
- prvo odspavam 15-ak minuta, onda trening. Med, pekmez od jabuke, matična mliječ, propolis - sve na svoj način pomaže za energiju, pa kako šta kome odgovara.
Treninzi sa trajanjem do sat vremena svakog dana ili koliko često se može. Za povećanje energije u nekom dužem periodu za mene najveći benefit imaju intervalni treninzi dva puta sedmično. Za dnevno dobro raspoloženje i dobru energiju bilo koja sportska aktivnost koja nekome odgovara, od šetnje do plivanja. Samo je bitno da se luči endorfin i da čovjek voli to da radi.
Vitamine pijem od kako je korona, nisam primijetio da mi pomažu u smislu energije. Voće, povrće, hidracija i noćni san su vrlo bitni.
San naravno zavisi od individue, koliko je kome potrebno, kao i okolnosti - ne spavam isto sad i kad sam imao malo dijete, niti isto spavam kad je zdrav
i kad je bolestan i sl.
I mnogo se manje umaram kad smanjim forum, facebook, portale i ostalo - što napisaše gore mentalna higijena, samo što tu nisam karakter
Smanjenje viška kila mi uvijek pomogne, što sam lakši i energija mi je na višem nivou. Ostavljanje posla 'na poslu' - ako je čovjek u glavi na poslu 24/7, nema tu hajra.