Kako ih natjerati da rade
- corto malteze
#1 Kako ih natjerati da rade
Evo već nekoliko dana,l ponukan zadnjim događanjima, kontam jebote pa jesmo li mi u BIH (bilo koje nacije) da jesmo li stvarno toliko jadni da nismo u stanju niti jedan način ili model prisile na političare načiniti pa da ovu državu konačno povedu napridjed. Pa sukladno tome par ideja ako neko ima nek izloži svoju ili moju popljuje apsolutli nije bitno.
Poanta ove teme je kako pronaći jedan realan model građanske akcije koji bi bio okidač da ih se natjera da rade.
Dakle neupitno je to da oni dok god imaju prihode iz proračuna mogu oduljivati.
Drugo sredstvo pritiska može biti samo referendum odobren od Visokog.
E sad o čemu sam dumao:
Jedno od rješenja koje mi pada na pamet je sljedeće:
Narod u BIH gledano u kompletu poslije referenduma 90-ih niko nikad ni za šta nije pitao. taj narod nije nikada formalno prihvatio Dayton. Drugim riječima Dayton nema ni legitmitet ni legalitet u odnosu na ustav iz 91-e
E sad kad bi visoki predstavnik kazao: Dok se vi politčari ne dogovorite svaka općina u BIH ima pravo prenijeti svoj suverenitet na Bruxell i početi sama za sebe voditi pregovore o pridruženju EU. Tj. do donošenja ustava svaka općina koja to želi u BIH može izić na referendum i prenijeti legislativu na Bruxell. Pod uvjetom da se automatizmom u BIH vrati onog dana kada se BH političari dogovore.
Nadalje strankama i političarima ukinuti sve odnacije osim onih osnovnih za rpeživlajvanje tako da iz politike odu svi koji su u njoj iz interes i sl. Ako se oko jedne stvair nisu u stanju dogovoriti 4 mjeseca automatski se ruši vlada i ide se na nove izbore.
To sve Visoki da želi može.
Drugi princip koji sa zamišljao polazi od ovog:
Niti jedna od političkih elita nema prijedlog koji se preklapa s drugim. Drugim riječima prijedlozi su isključivi, suprotni jedan drugome. Tako da priča kako će u 4-mjesecu donijeti novi Ustav samo je mazanje očiju.
može li se građanskim pritiskom natjerati političare da umjesto predlaganja rješenja usvoje PRINCIP PREGOVARANJA na način da se kaže. Ako neki prijedlog u jednom narodu ne dobije niti 10% podrške taj prijedlog ne prolazi i automatski ga se eliminira. Tak se Dodik ne bi mogao bahatiti RS-om kao uvjetom za pregovore nego bi morao ponuditi nešto više..
ajmo polemika.
Poanta ove teme je kako pronaći jedan realan model građanske akcije koji bi bio okidač da ih se natjera da rade.
E sad o čemu sam dumao:
Narod u BIH gledano u kompletu poslije referenduma 90-ih niko nikad ni za šta nije pitao. taj narod nije nikada formalno prihvatio Dayton. Drugim riječima Dayton nema ni legitmitet ni legalitet u odnosu na ustav iz 91-e
E sad kad bi visoki predstavnik kazao: Dok se vi politčari ne dogovorite svaka općina u BIH ima pravo prenijeti svoj suverenitet na Bruxell i početi sama za sebe voditi pregovore o pridruženju EU. Tj. do donošenja ustava svaka općina koja to želi u BIH može izić na referendum i prenijeti legislativu na Bruxell. Pod uvjetom da se automatizmom u BIH vrati onog dana kada se BH političari dogovore.
Nadalje strankama i političarima ukinuti sve odnacije osim onih osnovnih za rpeživlajvanje tako da iz politike odu svi koji su u njoj iz interes i sl. Ako se oko jedne stvair nisu u stanju dogovoriti 4 mjeseca automatski se ruši vlada i ide se na nove izbore.
Niti jedna od političkih elita nema prijedlog koji se preklapa s drugim. Drugim riječima prijedlozi su isključivi, suprotni jedan drugome. Tako da priča kako će u 4-mjesecu donijeti novi Ustav samo je mazanje očiju.
može li se građanskim pritiskom natjerati političare da umjesto predlaganja rješenja usvoje PRINCIP PREGOVARANJA na način da se kaže. Ako neki prijedlog u jednom narodu ne dobije niti 10% podrške taj prijedlog ne prolazi i automatski ga se eliminira. Tak se Dodik ne bi mogao bahatiti RS-om kao uvjetom za pregovore nego bi morao ponuditi nešto više..
ajmo polemika.
- Alfons Kauders
#2 Re: Kako ih natjerati da rade
Nazalost, jesmo.corto malteze wrote:Evo već nekoliko dana,l ponukan zadnjim događanjima, kontam jebote pa jesmo li mi u BIH (bilo koje nacije) da jesmo li stvarno toliko jadni da nismo u stanju niti jedan način ili model prisile na političare načiniti pa da ovu državu konačno povedu napridjed.
Ma popljuvace je, ne sikiraj se, samo sto nece imati svoju. To nam je svima u BiH najjaci hobi, zato i jesmo u kurcu.Pa sukladno tome par ideja ako neko ima nek izloži svoju ili moju popljuje apsolutli nije bitno.
Gradjanska akcija u zemlji sa 70% seljaka (prema popisu iz 1991.) je skoro nemoguca.Poanta ove teme je kako pronaći jedan realan model građanske akcije koji bi bio okidač da ih se natjera da rade.
Slazem se.Dakle neupitno je to da oni dok god imaju prihode iz proračuna mogu oduljivati.
Netacno. Skupstina rahmetli RBiH je prihvatila sporazum u januaru 1996. Dakle, legalitet nije sporan. Za legitimet nikog nije briga, jer da se na to gledalo, ne bi prosao ni referendum 1992., ni uspostavljanje RS ni masa drugih stvari. Narod je glasao za ljude koji su prihvatili Dejton, i prije i poslije prihvatanja istog, sto mu u odredjenoj mjeri daje i legitimitet.E sad o čemu sam dumao:
S pravne strane, skoro potpuno neostvarivo, s prakticne strane potpuno neostvarivo (bez skoro).E sad kad bi visoki predstavnik kazao: Dok se vi politčari ne dogovorite svaka općina u BIH ima pravo prenijeti svoj suverenitet na Bruxell i početi sama za sebe voditi pregovore o pridruženju EU. Tj. do donošenja ustava svaka općina koja to želi u BIH može izić na referendum i prenijeti legislativu na Bruxell. Pod uvjetom da se automatizmom u BIH vrati onog dana kada se BH političari dogovore.
To bi bilo krajnje kontraproduktivno. Vladajuce stranke imaju crne fondove, alternativne izvore finansiranja, te imucne pojedince koji bi im bili spremni pomoci kako bi spasili svoju guzicu. Opozicione stranke, barem vecina njih, to nema.Nadalje strankama i političarima ukinuti sve odnacije osim onih osnovnih za rpeživlajvanje tako da iz politike odu svi koji su u njoj iz interes i sl. Ako se oko jedne stvair nisu u stanju dogovoriti 4 mjeseca automatski se ruši vlada i ide se na nove izbore.
To stoji, ali njima interes je jaci od bilo kakvog prijedloga i politickog programa, sto su dosad bezbroj puta pokazali.To sve Visoki da želi može.
Care moj, narod je za sve ovo i odgovoran. Zar stvarno mislis da je ta rulja, ili bolje receno krdo, nesto bolja od predstavnika koje biraju ? Naprotiv, da se narod tako pita, sad bi se vratili u '96. Mozda cak i u '93.može li se građanskim pritiskom natjerati političare da umjesto predlaganja rješenja usvoje PRINCIP PREGOVARANJA na način da se kaže. Ako neki prijedlog u jednom narodu ne dobije niti 10% podrške taj prijedlog ne prolazi i automatski ga se eliminira. Tak se Dodik ne bi mogao bahatiti RS-om kao uvjetom za pregovore nego bi morao ponuditi nešto više..
Nema polemike, nas je ovdje malo, i vecina nas se slaze oko najvaznijih stvari. Problem je u onih 90 i kusur posto koji nit' imaju net, nit' znaju kako treba citati i pisati. 100% stoka...ajmo polemika.
- Alfons Kauders
E, a zaboravio sam dati svoj prijedlog, kako ih natjerati ovo ono...
Prilicno jednostavno, pobiti nekolicinu, pa da vidimo imaju li ostali muda da nastave po starom. Ako to ne bude dovoljno, onda prosiriti kampanju na njihove porodice. Jebiga, Makijaveli, bolje njih par stotina nego nas par miliona. Znas sta kaze Brando u Apocalypse now za vakcinaciju djece u vijetnamskom selu... Sta ces, nisam ni ja zao, ali ipak valja odvagati opcije.
A ko bi to radio ? Ja naravno ne bi, jer mi je sasvim dobro i ovako, a nemam namjeru ubjedjivati nekoga kome je 10 puta gore nego meni da se aktivira ili da barem pocne glasati za prave ljude (kojih, ruku na srce, i nema).
Drugim rijecima, nista od toga. Kad je ljudima kojim je najgore svejedno, zasto mene treba da zaboli kurac za njima ? Sto se mene tice, nek' pocrkaju od gladi jos sutra, ko ih jebe.
Prilicno jednostavno, pobiti nekolicinu, pa da vidimo imaju li ostali muda da nastave po starom. Ako to ne bude dovoljno, onda prosiriti kampanju na njihove porodice. Jebiga, Makijaveli, bolje njih par stotina nego nas par miliona. Znas sta kaze Brando u Apocalypse now za vakcinaciju djece u vijetnamskom selu... Sta ces, nisam ni ja zao, ali ipak valja odvagati opcije.
A ko bi to radio ? Ja naravno ne bi, jer mi je sasvim dobro i ovako, a nemam namjeru ubjedjivati nekoga kome je 10 puta gore nego meni da se aktivira ili da barem pocne glasati za prave ljude (kojih, ruku na srce, i nema).
Drugim rijecima, nista od toga. Kad je ljudima kojim je najgore svejedno, zasto mene treba da zaboli kurac za njima ? Sto se mene tice, nek' pocrkaju od gladi jos sutra, ko ih jebe.
-
cufeticka
evo jedan scenario:
haj recimo da to i prodje. onda dodik i kompanija mu u svim opstinama rs-a organizuju referendum i postave se pod vlast brisela. udju u pregovore i ispune skoro sve preduvjete na komunalnom nivou (jer u vecini sam snsd tj. dodik ima vecinu). u medjuvremenu sve te opstine sklope neku vrstu asocijacije i eto mu najboljeg argumenta da je doslo vrijeme da rs sama pregovara o ulasku ili neulasku..
e moj narode, kako zlatno danas izgleda aprilski paket ustavnih promjena, a kako jos zlatnije vrijeme alijanse..
haj recimo da to i prodje. onda dodik i kompanija mu u svim opstinama rs-a organizuju referendum i postave se pod vlast brisela. udju u pregovore i ispune skoro sve preduvjete na komunalnom nivou (jer u vecini sam snsd tj. dodik ima vecinu). u medjuvremenu sve te opstine sklope neku vrstu asocijacije i eto mu najboljeg argumenta da je doslo vrijeme da rs sama pregovara o ulasku ili neulasku..
e moj narode, kako zlatno danas izgleda aprilski paket ustavnih promjena, a kako jos zlatnije vrijeme alijanse..
- Alfons Kauders
Vec sam reako CM-u, to je s pravnog gledista najobicnija besmislica koja nema uporista ni u Ustavu ni u medjunarodnom pravu.cufeticka wrote:evo jedan scenario:
- Maraschino
corto malteze,
procitah samo malo od tvog postiranog teksta vezano za programe i planove politickih partija.
Ja mislim da se oni vise i ne sjecaju sta su laprdali u predizbornoj kampanji.Njima je bilo bitno da osvoje vlast, da zauzmu pozicije...a sta ce i koliko ce raditi, to ih niko nece pitati. Tako je bilo do sada, na zalost Od izbora do izbora, uvijek isto.
Gledam ovih dana izbore u Hrvatskoj Niko nema svoju vecinu u Saboru i sada se nadmecu ko ce vise malih partija privuci ali, te male partije kazu da ce sa svakim u vlast ko bude prihvatio najvise njihovih PROGRAMA.
To je sustina, ko jednom ne ispuni svoj predizborni program, CAO za sva vremena a kod nas , svako 2-4 god. isto laganje i isto nasijedanje
procitah samo malo od tvog postiranog teksta vezano za programe i planove politickih partija.
Ja mislim da se oni vise i ne sjecaju sta su laprdali u predizbornoj kampanji.Njima je bilo bitno da osvoje vlast, da zauzmu pozicije...a sta ce i koliko ce raditi, to ih niko nece pitati. Tako je bilo do sada, na zalost Od izbora do izbora, uvijek isto.
Gledam ovih dana izbore u Hrvatskoj Niko nema svoju vecinu u Saboru i sada se nadmecu ko ce vise malih partija privuci ali, te male partije kazu da ce sa svakim u vlast ko bude prihvatio najvise njihovih PROGRAMA.
To je sustina, ko jednom ne ispuni svoj predizborni program, CAO za sva vremena a kod nas , svako 2-4 god. isto laganje i isto nasijedanje
- Alfons Kauders
Boli nas kurac, makar zato imamo viceve o glupim Bosancima.Maraschino wrote:CAO za sva vremena a kod nas , svako 2-4 god. isto laganje i isto nasijedanje
Sta ocekivati od maloumnog naroda koji kupi par miliona litara ulja jer je neko-negdje-nekad izvalio da ce litar kostati 8 maraka. Fakat odakle je krenula ta prica ?
- Alfons Kauders
Ne dam ba, ko zna hoce li sljedece godine rodit, ipak je to starka...Maraschino wrote:posto litar ulja kod tebe
A gorko je ko suze horsasa kad fula venu...
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
Alfons Kauders wrote:Boli nas kurac, makar zato imamo viceve o glupim Bosancima.Maraschino wrote:CAO za sva vremena a kod nas , svako 2-4 god. isto laganje i isto nasijedanje![]()
Sta ocekivati od maloumnog naroda koji kupi par miliona litara ulja jer je neko-negdje-nekad izvalio da ce litar kostati 8 maraka. Fakat odakle je krenula ta prica ?Doduse zaboli me, ima maslinovog u kuhinji, da vidis tjestenine moje s domacim dalmatinskim zacinima i mojim uljem od masline avlijanerke sto pamti Napoleona kad je uletio u Dubrovnik 1808.
Oci da ti ispadnu, jos kad se otvori boca Dingaca,
perverzno.
....dragi Alfonse ne samo da imamo viceve o glupim nama,nego ih i sami prodajemo kao autentičnu BiH kulturu vrlim Novim i Ružičastim antitelevizijama.
Pa da je i ta 1000-2000 eura koliko dobiju od tih trash medija,malo je koliko im uspije da nas prikažu debilima.Enise Bešlagiću daBogda ti mama rodila Šemsu ko brata hebo te on skupa sa Đurom,Mujom &Suljom ...na Milana ne mogu reći ništa jer znam da je duša od čovjeka.
Glede&unatoč ovog laganja s vrha nam mile domovine i poznatijeh interesa oko dijela novca državnoga,zaista nema nikakvog načina da se trznu ljudi u halci osim građanske neposlušnosti i to je tako.Naravno,neposlušnih nema dovoljno jer su zauzet pravljenjem i konzumacijom preuljenog čimbura i mađarske junetine uz program Pinka,OSM-a,Alfe,Nove.Varenje je teško i složeno bosansko pitanje koje je oduvijek zahtijevalo da se malo prilegne,kao recimo janje pred klanje,poslije obroka,za bunu se nema kuveta poslije toliko ulja...
- Bonnie-Clydova mala
Alfons Kauders wrote:
Sta ocekivati od maloumnog naroda koji kupi par miliona litara ulja jer je neko-negdje-nekad izvalio da ce litar kostati 8 maraka. Fakat odakle je krenula ta prica ?Doduse zaboli me, ima maslinovog u kuhinji, da vidis tjestenine moje s domacim dalmatinskim zacinima i mojim uljem od masline avlijanerke sto pamti Napoleona kad je uletio u Dubrovnik 1808.
perverzno.
Jao Alfonso isto razmišljamo, uvijek ćemo valjda moći nacijediti maslinovog, samo da nam Dingač ne poskupi
-
doktor30
treba ispitati jer ima neko da je po upravnim odborima raznih uljara u bosni i regiji, mora da je neko od nasih bijednika tamo umocio sape. al sto rekoste, ko nije gladan, neka svoj glasacki listic sa proslih izbora kopira, i neka ga posalje, da dzaba ne stvara guzvu, ako misli isto kao i proteklih 23920329 godina
- Alfons Kauders
Ako poskupi, ima Postup...Bonnie-Clydova mala wrote:Alfons Kauders wrote:
perverzno.
Jao Alfonso isto razmišljamo, uvijek ćemo valjda moći nacijediti maslinovog, samo da nam Dingač ne poskupi![]()
- Alfons Kauders
Jebiga, to nam haman jedino ide od ruke, sto dokazujemo na svim izborima. A vidis, glupost je kod nas jedina nadnacionalna kategorija, zajednicka odrednica s kojom se mogu poistovjetiti sva tri plemena. Nece nas nikad ujedinit ekonomija, vec zajednicka glupost.dr.gog wrote: ....dragi Alfonse ne samo da imamo viceve o glupim nama,nego ih i sami prodajemo kao autentičnu BiH kulturu vrlim Novim i Ružičastim antitelevizijama.
I ja vala svaku raspravu odvucem na gastronomiju. Jebiga.preuljenog čimbura i mađarske junetine uz program
- Novi_Nick
Potpuno ispravan zakljucak. To su stari i vec odavno oprobani folovi komercijalno/ekonomske mafije iz raznih krugova kako da pljackaju gradjane. Proture pricu po gradu kako ce biti rata, nece biti odredjene robe i kako ce poskupiti te tako te naivne gradjane uvale u psiholosku masinu masovnog kupovanja robe. Mafija na brzinu rasproda svu robu po najboljim cijenama po njih same i uzme u sekundi milione maraka zarade. Mislim da naivni gradjani nebi smjeli nasjedati vise na takve izrezirane folove ekonomske mafije.Alfons Kauders wrote:Boli nas kurac, makar zato imamo viceve o glupim Bosancima.Maraschino wrote:CAO za sva vremena a kod nas , svako 2-4 god. isto laganje i isto nasijedanje![]()
Sta ocekivati od maloumnog naroda koji kupi par miliona litara ulja jer je neko-negdje-nekad izvalio da ce litar kostati 8 maraka. Fakat odakle je krenula ta prica ?perverzno.
-
popajic
#17 Re: Kako ih natjerati da rade
corto malteze wrote:Evo već nekoliko dana,l ponukan zadnjim događanjima, kontam jebote pa jesmo li mi u BIH (bilo koje nacije) da jesmo li stvarno toliko jadni da nismo u stanju niti jedan način ili model prisile na političare načiniti pa da ovu državu konačno povedu napridjed. Pa sukladno tome par ideja ako neko ima nek izloži svoju ili moju popljuje apsolutli nije bitno.
E sad o čemu sam dumao:
ajmo polemika.
Ma ,sve bi moglo kad mi kao narod ne bi danonocno pljuvali po politicarima(sa debelim razlogom,naravno) a kad dodje do izbora sveopsta trka da se za iste glasa.
Pa ko je tu ludji- ONI ili MI (narod) ?
- corto malteze
To rokanje i likvidacija postaju sve češće ideje u BIH. ima li ko linkove na slične događaje u svijetu? Mislim da bi u BIH moglo doći do tog katapult trenutka kad će jednostavno nekome pući film.
gledam ono mafija se roka a mi naše najjače mafijaše trpimo 16 godina i nikom ništa.
Zanima me taj proces sazrijevanja jel to znanstveno dokazano u kojem trenutku njima nije sigurno više laprdati?
Ne mislim da bi se išta postiglo da sad netko rokne Dodika u ovom trenutku ili bilo kog od njih. Al da se do sada rokalo po onima koji su dokazano krali da su takvi poravnati mislim da bi to imalo praktičnog učinka.
Nisam zagovornik nužne smrti ali ne bi mi bilo mrsko da se u BIH razvije nekakva BIH Ira. Al u ovoj nacionalno podijeljenoj državi teško.
gledam ono mafija se roka a mi naše najjače mafijaše trpimo 16 godina i nikom ništa.
Zanima me taj proces sazrijevanja jel to znanstveno dokazano u kojem trenutku njima nije sigurno više laprdati?
Ne mislim da bi se išta postiglo da sad netko rokne Dodika u ovom trenutku ili bilo kog od njih. Al da se do sada rokalo po onima koji su dokazano krali da su takvi poravnati mislim da bi to imalo praktičnog učinka.
Nisam zagovornik nužne smrti ali ne bi mi bilo mrsko da se u BIH razvije nekakva BIH Ira. Al u ovoj nacionalno podijeljenoj državi teško.
- Alfons Kauders
E vidis, tu dolazimo do problema. Ljevicu su kod nas uvijek vodile i podrzavale prosvijetljene i kulturne pizde, dok su maloumnici spremni na nasilje bili pod skutama desnice i vjerskih zajednica.corto malteze wrote:To rokanje i likvidacija postaju sve češće ideje u BIH. ima li ko linkove na slične događaje u svijetu? Mislim da bi u BIH moglo doći do tog katapult trenutka kad će jednostavno nekome pući film.
Veca je sansa da kod nas zaplati neko normalan, nego neki huskac i kriminalac, vidi pod Djindjic.
- Alfons Kauders
Dvi ili tri, dvi ? Tri, tri ure sam dobivala...Umjetnik a wrote:qurcem u čelo
Bjezi ba, da slomim kitu od njihove kockaste glave. To treba buzdovanom mlatit, ko Musa Kesedzija...
- uvjek dobar gost
Djeluj lokalno, misli globalno....
Organizovano okupljanje ljudi radi komunikacije i smišljanja načina djelovanja..? (pet je glava pametnije od jedne)
Građanska neposlušnost....??? Jel došlo vrijeme..???
Dalje bojkot medija koji nam nameću stavovi i modele ponašanja...
Komunikacija sa mladima koji nisu još toliko otrovani...
Djelovanje... na sve moguće načine.... i raskid sa kakenjem na sve i svašta...
Jel mislim da je konačno vrijeme došlo da se pokažemo jesmol vino il voda...
Dosta smo bili špricer....
Ebo strah....
Organizovano okupljanje ljudi radi komunikacije i smišljanja načina djelovanja..? (pet je glava pametnije od jedne)
Građanska neposlušnost....??? Jel došlo vrijeme..???
Dalje bojkot medija koji nam nameću stavovi i modele ponašanja...
Komunikacija sa mladima koji nisu još toliko otrovani...
Djelovanje... na sve moguće načine.... i raskid sa kakenjem na sve i svašta...
Jel mislim da je konačno vrijeme došlo da se pokažemo jesmol vino il voda...
Dosta smo bili špricer....
Ebo strah....