KAKO I STA RADITI NA SLABLJENJU NACIONALNIH STRANAKA?

bosanski mrki

#1 KAKO I STA RADITI NA SLABLJENJU NACIONALNIH STRANAKA?

Post by bosanski mrki »

obzirom da sam dosta frisak na ovome forumu, lako je moguce da je slicna tema vec obradjena. kakogod, molim diskutante za ozbiljne i neuvrjedljive komentare.
P.S. Margareta, vidis da jos uvijek vjerujem u cuda! :)
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Cuda se dogadjaju...
bosanski mrki

Post by bosanski mrki »

dajte, raja, pogurajte malo; ovo mi je prva tema na ovom forumu...

evo, za pocetak, moj savjet je da se ubuduce na referendume izlazi "pod obavezno", a ne po onom starom, poznatom "ih, k'o da cu ja nesto promijenit' ako glasam". cist primjer zajeba pri takvom rezonu je amerika (ankete su pokazale da puno vise demokratski orjentisanih nisu izasli na izbore. rezultat je poznat).
Avangardan

Post by Avangardan »

Pa nacionalisticke stranke ce uskoro narod potjerat sa sve motkom...
margareta

#5 Re: KAKO I STA RADITI NA SLABLJENJU NACIONALNIH STRANAKA?

Post by margareta »

bosanski mrki wrote:obzirom da sam dosta frisak na ovome forumu, lako je moguce da je slicna tema vec obradjena. kakogod, molim diskutante za ozbiljne i neuvrjedljive komentare.
P.S. Margareta, vidis da jos uvijek vjerujem u cuda! :)
Bosanski mrki cudo bi bilo da ostane status quo. Tako je to. Citamo se.
Imas i p.poruke. Sve ce biti ok !
AISI_304

Post by AISI_304 »

Jedino uspostaviti ponovnu diktaturu a zato je potreban neki ala Tito,jednopartijski sistem npr SDP :D stvoriti ponovo bratstvo i jedinstvo :D uspavamo se i mislimo da smo rahat i onda opet po koji vec put isti scenario :D zadovoljan :D :D :D :D
Tesko sine tesko, rat je ostavio svoje posljedice na mene ,zato stosam ja po nacionalnoj osnovi napadnut,a ni tebe niko nije pito sta si po nacionalnosti nego si zbog imena bio u istom kosu,i molio se da rat prestane a sad se molis za nesto drugo ...
bosanski mrki

Post by bosanski mrki »

ASI_304, ne postiji osoba u bih koja nije napadnuta zbog svoga imena. deja vu (vec toliko puta dosad). dokle i sta nam dobrog donosi ako tako nastavimo? jednom i zauvjek (kao sto se vec u mnogim evropskim zemljama davno nekad desilo) zdrav rezon i sveopsti interes bi trebao konacno nadvladati svirepu ruralnu nacional-monokulturu. budi samo jos jednom bosko buha, don quijote... i reci ja sam za "ZA". i uci svoju djecu tome i tjeraj i da to ponavljaju. gradjanska opcija je jedino RJESENJE!
Meyra

Post by Meyra »

A ima li u Bosni i onih drugih?
Mislim Stranaka koje nisu nacionalne?

Pita Meyra, koja bi rado ucestvovala u Diskusiji ali ne zna, a ne voli da pise o onome sto ne zna.

M.
margareta

Post by margareta »

Meyra wrote:A ima li u Bosni i onih drugih?
Mislim Stranaka koje nisu nacionalne?

Pita Meyra, koja bi rado ucestvovala u Diskusiji ali ne zna, a ne voli da pise o onome sto ne zna.

M.
Mery u Bosni ima svega cega nigdje na svijetu nema.Naravno da ima takvih anacionalnih stranaka koje sluze svojoj svrsi i zausput grickaju "drzavni" budjet.Inace su dozvoljene - legalne kako bi na izborima 'pojele' refuzu glasackih anacionalnih listica.Zato i uzivaju dignitet kod Lidije Korach i kod nacionalistickih ovozemaljaca.

ps.koji ce ti klinac smajly ako imas, zelis i znas rijecima izreci svoje misljenje.dobro je da nisam jedina sa velikim brojem godina iako sam jos uvijek vodeca jer sam od tebe starija za 10 godina.
vozdrica
margareta

Post by margareta »

Chat Nick wrote:Cuda se dogadjaju...
Kod nas nista abnormalno nije cudno cudo. Cudo je nas nacin, umijece i pravilo zivljenja.Sve izvan okvira tih pravila ili sve sto je normalno kod nas je CUDO !
wandy

Post by wandy »

margareta wrote:
Chat Nick wrote:Cuda se dogadjaju...
Kod nas nista abnormalno nije cudno cudo. Cudo je nas nacin, umijece i pravilo zivljenja.Sve izvan okvira tih pravila ili sve sto je normalno kod nas je CUDO !
Sta fali stranci SDA?

"Samo nas Zlatko moze spasiti"

:-D
St.Germain

Post by St.Germain »

IZADJITE NA IZBORE!!!
smackhead

Post by smackhead »

bosanski mrki wrote:ASI_304, ne postiji osoba u bih koja nije napadnuta zbog svoga imena. deja vu (vec toliko puta dosad). dokle i sta nam dobrog donosi ako tako nastavimo? jednom i zauvjek (kao sto se vec u mnogim evropskim zemljama davno nekad desilo) zdrav rezon i sveopsti interes bi trebao konacno nadvladati svirepu ruralnu nacional-monokulturu. budi samo jos jednom bosko buha, don quijote... i reci ja sam za "ZA". i uci svoju djecu tome i tjeraj i da to ponavljaju. gradjanska opcija je jedino RJESENJE!
nije moguce gdje su ljudi religiozni. multikultura je moguca u zemljama gdje zaista postoji toliko razlicitih kultura da na kraju svi gledaju samo svoj interes. dakle individualizam je preduslov za gradjansko drustvo.

u bih je situacija bezizlazna. ne mostoji multikultura jer su prakticno svi isti i po obicajima i mentalitetu i jeziku. postoji samo polarizacija na osnovu religije i to u tri tabora. dakle bezizlazno rjesenje.

takodje, glupost je tvrditi kako se izgradnjom sekularnih institucija ovo moze prevazici. pa mi imamo i imali smo formalno sekularne institucije. institucionalna sekularnost je nebitna ako je drustvo mahom religiozno jer religija je religioznom glavni putokaz u zivotu.

znaci problem je religija i religiozni. treba marginalizovati religiju, pogotovo medju mladima, ili jednostavno podijeliti zemlju na tri dijela.

buduci da je ocito koliko se bajram slavi i koliko je normalno i prihvatljivo da se ide na dzumu, cak i medju mladima, evidentno je da je gradjansko drustvo u bosni nemoguce. ko drugacije tvrdi u ovakim uslovima ili laze ili je glup.
Meyra

Post by Meyra »

Pa sta, Tebi , mrki smetaju mladi koji petkom idu na dzumu i u nedelju u katedralu ako oni u ponedeljak dodju u istu firmu na isti posao i vrijedno isavjesno i slozno rade za dobrobit sebe i cijeloga drustva.

To samo smeta onome ko sva prava prisvaja sebi i ne prihvata da drugi mogu biti drugaciji.

Meyra
margareta

Post by margareta »

Meyra

Nikome ne smetaju vjerski objekti i oni nisu problem. Mijesanje i uplitanje
institucija religija sa drzavno politickim institucijama jeste kljucni problem
konstituisanja drzave i drzavnih organa.Vrijednost religija nece i ne smije izgubiti na znacaju ali samo ako politicari i religijske vodje budu imali interesa za drzavu i sve njene narode koji su upravo religijski podijeljeni.

Razdvajanje politike i religije je jedini kljuc zdrave cjelovite drzave BiH
BECHO

Post by BECHO »

St.Germain wrote:IZADJITE NA IZBORE!!!
Ne, ne, sjedite kod kuce i gledajte 'Esmeralde'! :-)
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

BECHO wrote:
St.Germain wrote:IZADJITE NA IZBORE!!!
Ne, ne, sjedite kod kuce i gledajte 'Esmeralde'! :-)

Vise bih volio da me biju 45 minuta nego da gledam seriju!
Kotromanic

Post by Kotromanic »

Koje stranke mogu formirati nenacionalisticku vlast u BiH?

Npr. Interesuje me iz koje stranke moze doci srpski clan predsjednistva, a da nije nacionalista, posto njega biraju samo gradjani iz RS-a?

Vase misljenje?
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

Kotromanic wrote:Koje stranke mogu formirati nenacionalisticku vlast u BiH?

Npr. Interesuje me iz koje stranke moze doci srpski clan predsjednistva, a da nije nacionalista, posto njega biraju samo gradjani iz RS-a?

Vase misljenje?
SNSD- Milorad Dodik
Kotromanic

Post by Kotromanic »

Avangardan10 wrote:

Vase misljenje?
SNSD- Milorad Dodik
Ma mislio sam na nekog ko nije nacionalista!
Dodik je jedini politicar iz RS-a, koji je svjedocio u korist ratnih zlocinaca u Hagu tj Biljane koja je priznala krivicu, i Brdjanina koji je dobio 32 godine zatvora.

Dakle, neko ko nije kompromitovan.
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

Ne znam onda , vjerovatno ima neko ...
margareta

Post by margareta »

Vase misljenje?
Nisi li malo prezahtjevan Kotromanicu? Ne mislis valjda da ce se a priori objaviti cio program , sa punim imenima i prezimenima 'srpskih' nacionalista?Jednako 'njima' imamo isti srazmjer i u Federaciji 'drugih' nacionalista.Mislis li da ce NAROD htjeti prihvatiti nacionalnu ili racionalnu opciju? Mislis da je narod jos uvijek nacionalno onesvijesten? Mislis li da narodu konacno ne silazi mrena sa ociju i da ne shvata svoje greske? Pozivam se na posljednje opcinske izbore gdje su nacionalne stranke sve dobile samo ne izbore.Narod je IZGUBIO i to je DOBRO .
spiel4

Post by spiel4 »

prihvatite taj nacionalizam kao nuzno zlo
Kotromanic

Post by Kotromanic »

margareta wrote:

Vase misljenje?
Mislis li da ce NAROD htjeti prihvatiti nacionalnu ili racionalnu opciju?
Kako koji narod. Sve se moze analizirati, statistika je majka analize.

Mene je interesovala alternativa? Imas li prijedlog?
Meyra

Post by Meyra »

Hallo Margareta, ja sam Mrkom odgovorila konkretno na ovu njegovu recenicu.

"buduci da je ocito koliko se bajram slavi i koliko je normalno i prihvatljivo da se ide na dzumu, cak i medju mladima, evidentno je da je gradjansko drustvo u bosni nemoguce. ko drugacije tvrdi u ovakim uslovima ili laze ili je glup."

Ali po svemu sto sam za ova dva dana ovdje procitala....., mislim da ima nade.
Sve ce doci na svoje mjesto. Svi zelimo u prvom redu da nam bude bolje.... a put do toga ce se sam ukazati i morat cemo neko rado neko manje rado da na taj pravi put dodjemo. Sto vise bude neiskrenosti i zatezanja put do dobra ce biti tezi i dulji.

A na kraju ce sve nase male posebnosti da pokrije ili proguta Globalizacija

Meyra

I am ok you are ok
Post Reply