tempora wrote:zelenashica wrote:tempora wrote:
Reagovala san na besanin post, upucen tebi. Bit ce da se nas tri ne razumijemo, a pricamo o istom.

A sto se tice redoslijeda, apsolutno se slazem. Prvo razgovor sa nastavnicom, jer ne samo da je neumjesno, vec i nije logicno preskociti je, kako si i sama vec rekla. I iz prakse znam, da tim redoslijedom i treba krenuti i da je isti ucinkovit, naravno, ukoliko je i kritika konstruktivno osmisljena.
ma naravno...ipak jako je i nekulturno i ne fer u cijeloj priči zaobići nastavnicu.....i sama sam u toj branši i čisto govorim iz iskustva da svaki problem treba početi rješavati od samog korijena,,.....a ovdje je kako vidim korije nastavnica......
istini za volju ima i njih koji ne dopuštaju kritiku al tada se bar mirne savjesti može krenuti stepenicu dalje,jer bar se pokušalo nešto uraditi....
ps.nije mi samo jasno....zar u toj školi nema uniformi,odnosno mantila za nastavnike....u mojoj su bili mantili i za osoblje i za đake.....i fkt dobro funkcioniše....

Mozda grijesim, ali meni se sve vise cini da ljudi polaze od toga da se radi o "svetim stolicama" i da oni svojom kritikom ne mogu uciniti nista jer ce neki mocnik odluciti po rodbinskim vezama. Time se utemeljuje mentalitet koji po automatizmu ne mora postojati.
Interesuje me koje su odgovornosti pedagoskog zavoda a koje inspekcije obrazovanja jer po onome sto sam citala oni se preplicu u praksi, na sto je bilo i kritike? I zasto inspekcija za obrazovanje nije nezavisni organ i postoji li mogucnost da to postane?
Prosvjetno pedagoški zavod ima za cilj da vodi računao kvalitetu nastave,o stručnom usavršavanju nastavnika ,organizacija seminara i sličnih aktivnosti.Takođe oni obavljaju inspekcijski dio koji se tiče kvaliteta nastavnika,istina rijetko ali kod nas je praksa da svake druge godine dolazi neko od mentora iz PPZ.... na čas,prati rad nastavnika,uređenje učionice,od same pismene prireme do načina rada.Istini za volju tada prate i hajde da kažem nepisani kodeks oblačenja.Meni je recimo insprektorica iz PPZ našla za shodno da mi udijeli kritiku jer nisam bila u suknji na času nego u hlačana (klasičan model) :roll:istini za volju tad smo imali mantile i nastavnici i đaci,pa to i nije imalo neke veze.... ..u suštini oni su ti koji te "ocjenjuju"opisnom ocjenom i koja se odlaže u tvoj dosije.
E sad inspekcija obrazovanja je dio ministarstva koja je većinom bavi pravnim pitanjima,tipa žalbe povodom raspisivanja konkursa,prijema radnika,dijela Zakona o radu,rješenja o časovima sedmične norma...znači nemaju direktan dodir sa samom nastavom,nego većinom pravnim dijelom.
Ubiti i jedni i drugi bi trebalo da rade u interesu što kvalitetnije nastave,e sad je druga tema da li i kako to obavljaju!
edit:i da naravno....PPZ je taj koji usklađuje NPP,te naravno koordinira u spisku odabranih udžbenika.......