kako i gdje???

Post Reply
goofy

#1 kako i gdje???

Post by goofy »

gdje se moze dobiti popisnica za Popis 2013?...na nekoj od posljednjih pressica je receno da ce "....od augusta biti moguce downld. na stranici Agencije za statistiku" ali do sada jos uvijek nista?

i jos jedno pitanjce, ako ste odsutni da li vas netko drugi moze prijaviti, otac brat sestra..ili se mora biti licno prisutan?
Svitanje

#2 Re: kako i gdje???

Post by Svitanje »

Imam i ja pitanje.U republici Turskoj imam 6-7 miliona sunarodnjaka.Na koji način ih mogu popisati i registrirati kao bošnjačku dijasporu da bi ljudi,oni koji to žele,ostvari jednaka prava koja imaju npr. hrvatski i srpski emigranti.Mogu dobiti državljanstvo svojih država.Ovo je pitanje jednako važno kao i Sejdić-Finci.Radi se o milionima obaspravljenih ljudi bez prava na državljanstvo svoje matične države. :bih: :thumbup:
RATM56

#3 Re: kako i gdje???

Post by RATM56 »

Svitanje wrote:Imam i ja pitanje.U republici Turskoj imam 6-7 miliona sunarodnjaka.Na koji način ih mogu popisati i registrirati kao bošnjačku dijasporu da bi ljudi,oni koji to žele,ostvari jednaka prava koja imaju npr. hrvatski i srpski emigranti.Mogu dobiti državljanstvo svojih država.Ovo je pitanje jednako važno kao i Sejdić-Finci.Radi se o milionima obaspravljenih ljudi bez prava na državljanstvo svoje matične države. :bih: :thumbup:
Jel to važi i za Hrvate koji su 60-ih otišli u Nemačku iz Hercegovine i Srbe u Vojvodinu 1945?
Saraba

#4 Re: kako i gdje???

Post by Saraba »

RATM56 wrote:
Svitanje wrote:Imam i ja pitanje.U republici Turskoj imam 6-7 miliona sunarodnjaka.Na koji način ih mogu popisati i registrirati kao bošnjačku dijasporu da bi ljudi,oni koji to žele,ostvari jednaka prava koja imaju npr. hrvatski i srpski emigranti.Mogu dobiti državljanstvo svojih država.Ovo je pitanje jednako važno kao i Sejdić-Finci.Radi se o milionima obaspravljenih ljudi bez prava na državljanstvo svoje matične države. :bih: :thumbup:
Jel to važi i za Hrvate koji su 60-ih otišli u Nemačku iz Hercegovine i Srbe u Vojvodinu 1945?
Ne oni sebe svrstavaju u hrvatsku odnosno srpsku dijasporu i glasaju i popisuju se u tim zemljama
RATM56

#5 Re: kako i gdje???

Post by RATM56 »

Saraba wrote:
RATM56 wrote:
Ne oni sebe svrstavaju u hrvatsku odnosno srpsku dijasporu i glasaju i popisuju se u tim zemljama
A pomenuti Bošnjaci nisu državljani Turske i ne glasaju tamo?
Saraba

#6 Re: kako i gdje???

Post by Saraba »

Oni nisu turska dijaspora tako da ti pitanje nema veze sa vezom
RATM56

#7 Re: kako i gdje???

Post by RATM56 »

Saraba wrote:Oni nisu turska dijaspora tako da ti pitanje nema veze sa vezom
Kako nisu? Jesu li integrisani u tamošnje društvo? Imaju li tursko državljanstvo, ostvaruju li svoja građanska prava?
Saraba

#8 Re: kako i gdje???

Post by Saraba »

RATM56 wrote:
Kako nisu? Jesu li integrisani u tamošnje društvo? Imaju li tursko državljanstvo, ostvaruju li svoja građanska prava?
To nema veze sa turskom dijasporom
RATM56

#9 Re: kako i gdje???

Post by RATM56 »

Saraba wrote:
RATM56 wrote:
To nema veze sa turskom dijasporom
Nego sa čim ima veze? Bošnjak, Srbin i Hrvat pre 50 godina napustili Bosnu. Danas žive u Turskoj, Srbiji i Hrvatskoj. I samo Bošnjak ima pravo na bosansko državljanstvo je li tako? To je de fakto diskriminacija, svi su rođeni na tlu BiH.

Drugi slučaj: Bošnjak, Srbin i Hrvat su potomci doseljenika iz BiH. Po tebi, samo Bošnjak ima pravo na dvojno državljanstvo (jedno bosansko). To je moguće, ali kada BiH postane bošnjačka nacionalna država a Srbe i Hrvate prevedete u status nacionalnih manjina.

I šta uopšte dijaspora u ovoj tvojoj poruci znači? Pa ti Bošnjaci su danas asimilovani u Turke. Ako se sutra odsele u Nemačku, da, biće turska dijaspora.
Saraba

#10 Re: kako i gdje???

Post by Saraba »

Jedino su Bosnjaci zainteresovani za bosansko drzavljanstvo a Srbi i Hrvati nisu i ako bi him se ponudilo oni bi odbili da ih ne bi okolina smatrala da su "balije". Sto se tice Bosnjaka koji zive u Turskoj oni nisu asimilirani u Turke nego i dalje cuvaju bosnjacku kulturu , obicaje i tradiciju i smatraju sebe Bosnjacima.
RATM56

#11 Re: kako i gdje???

Post by RATM56 »

Saraba wrote:Jedino su Bosnjaci zainteresovani za bosansko drzavljanstvo a Srbi i Hrvati nisu i ako bi him se ponudilo oni bi odbili da ih ne bi okolina smatrala da su "balije". Sto se tice Bosnjaka koji zive u Turskoj oni nisu asimilirani u Turke nego i dalje cuvaju bosnjacku kulturu , obicaje i tradiciju i smatraju sebe Bosnjacima.
Kako se na popisima stanovništva izjašnjavaju?

Inače nisi u pravu, npr. većina Srba rođenih u Hrvatskoj ima državljanstvo Hrvatske i niko im ne zamera. A kada bi Hrvati i Srbi čuli da će 6 miliona Bošnjaka iz Turske da uzme bosansko državljanstvo, ne boj se, pohitali bi i oni radi ''nacionalne stvari''. Na državi Bosni je da im to omogući, pa ko voli neka izvoli.
Ricken

#12 Re: kako i gdje???

Post by Ricken »

RATM56 wrote:
Saraba wrote:Jedino su Bosnjaci zainteresovani za bosansko drzavljanstvo a Srbi i Hrvati nisu i ako bi him se ponudilo oni bi odbili da ih ne bi okolina smatrala da su "balije". Sto se tice Bosnjaka koji zive u Turskoj oni nisu asimilirani u Turke nego i dalje cuvaju bosnjacku kulturu , obicaje i tradiciju i smatraju sebe Bosnjacima.
Kako se na popisima stanovništva izjašnjavaju?

Inače nisi u pravu, npr. većina Srba rođenih u Hrvatskoj ima državljanstvo Hrvatske i niko im ne zamera. A kada bi Hrvati i Srbi čuli da će 6 miliona Bošnjaka iz Turske da uzme bosansko državljanstvo, ne boj se, pohitali bi i oni radi ''nacionalne stvari''. Na državi Bosni je da im to omogući, pa ko voli neka izvoli.
Kad bi se izbrisale šugave nacio odrednice ljudi bi se ovdje bolje razumjeli. Drugim riječima da li građani BiH koji su otišli u druge zemlje imaju pravo na državljanstvo i izjašnjvanje na popisu. Koliko znam naš zakon dozvoljava dvojna državljanstva, drugim riječima, stvar dobre volje tih ljudi,i okolnosti da li u matičnim zemljama mogu zadržati državljanstvo te zemlje. Ne bi me čudili da bh dijaspora u Tursoj bi na ovaj način izgubila prava u Turskoj.
Post Reply