kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku uniju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Edin H.

#76 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Edin H. »

hrle1976 wrote:
asbosanac76 wrote:jos nesto za ove koji su cangrizavi i ne izivljeni.nisam vise u pitanju ni ja ni moja zena,mi smo odrasle osobe i iz ovoga ce mo da izadjemo kao pobjednici.u pitanju je mala djevojcica koja se svaki dan budi sa svojim tatom i koja leze u krevet svaku noc uz tatu.sta sa tom malom dijevojcicom kad tate ne bude vise tu.zivjecu ja i u bosni kao sto sam i zivio i dole se ne umire i dole je zivot to hocu da kazem.ipak hvala svima na komentarima :bih:
Humanost je jedna stvar a drugo su zakoni. Ako ces djevojciu koristiti kao argument za ukidanje zabrane, te su fore ispucane nema vise tog. Puno srece zelim! Ali i onaki ti je brlizu kraj kaze, a iskreno receno gdje ti je glava bila prije kazne.
Apsolutno netacno - pogledaj Article 8 Konvencije o Ljudskim pravima ;-)
hrle1976

#77 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by hrle1976 »

Edin H. wrote:
hrle1976 wrote:
asbosanac76 wrote:jos nesto za ove koji su cangrizavi i ne izivljeni.nisam vise u pitanju ni ja ni moja zena,mi smo odrasle osobe i iz ovoga ce mo da izadjemo kao pobjednici.u pitanju je mala djevojcica koja se svaki dan budi sa svojim tatom i koja leze u krevet svaku noc uz tatu.sta sa tom malom dijevojcicom kad tate ne bude vise tu.zivjecu ja i u bosni kao sto sam i zivio i dole se ne umire i dole je zivot to hocu da kazem.ipak hvala svima na komentarima :bih:
Humanost je jedna stvar a drugo su zakoni. Ako ces djevojciu koristiti kao argument za ukidanje zabrane, te su fore ispucane nema vise tog. Puno srece zelim! Ali i onaki ti je brlizu kraj kaze, a iskreno receno gdje ti je glava bila prije kazne.
Apsolutno netacno - pogledaj Article 8 Konvencije o Ljudskim pravima ;-)
Ljudska prava :lol: bas ce ici na ta prava vezano za njegovo ne zakonito ponasanje i krsenje pravila o kretanju - ljudska prava su tu da bi zvucilo fer, to ti ga isto dodje kad bi se ubica prvado kroz ljudska prava pa kaze ubio sam ga zato jer mi nija dao da uzivam u ljudskim pravima :lol: :lol: :lol: po tvojoj prici ispade da bi se sve i jedan prekisaj dao izbrisati zbog ljudskih prava. Ubica nemoze u zatvor jer ima npr. djete kod kuce. Ima ona scena na titanik filmu bogatas zgrabio djete i glumi da ona nema nikoga pa da sebe spasi ;-) sto bi rekli vrijdie sve pokusati pa kako se snjadjes.
asbosanac76

#78 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by asbosanac76 »

ocigledno da nerazumijes situaciju,poredis mene koji sam bio u italiji na crno 2003 isto kao i 700 000 ljudi u tom periodu sa ubicom mislim da je zalosno na kojem si ti italektualnom nivou.jadan si ti decko moj
terremoto

#79 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by terremoto »

[quote="asbosanac76"]ocigledno da nerazumijes situaciju,poredis mene koji sam bio u italiji na crno 2003 isto kao i 700 000 ljudi u tom periodu sa ubicom mislim da je zalosno na kojem si ti italektualnom nivou.jadan si ti decko moj[/quote
.............................................
Last edited by terremoto on 29/05/2013 19:36, edited 1 time in total.
Edin H.

#80 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Edin H. »

hrle1976 wrote:Ljudska prava :lol: bas ce ici na ta prava vezano za njegovo ne zakonito ponasanje i krsenje pravila o kretanju - ljudska prava su tu da bi zvucilo fer, to ti ga isto dodje kad bi se ubica prvado kroz ljudska prava pa kaze ubio sam ga zato jer mi nija dao da uzivam u ljudskim pravima :lol: :lol: :lol: po tvojoj prici ispade da bi se sve i jedan prekisaj dao izbrisati zbog ljudskih prava. Ubica nemoze u zatvor jer ima npr. djete kod kuce. Ima ona scena na titanik filmu bogatas zgrabio djete i glumi da ona nema nikoga pa da sebe spasi ;-) sto bi rekli vrijdie sve pokusati pa kako se snjadjes.
Ne radi se o njegovim ljudskim pravima, nego ljudskim pravima djeteta.
Niti jedno djete, nosilac drzavljanstva zemlje, clanice Evropske unije ne smije biti u nepovoljnoj situaciji zbog imigracionog statuta jednog od roditelja - pogledaj pod Zambrano odluku Suda za Ljudska prava.
Npr. ako je majka ilegalni imigrant i prekoracila je vizu, a otac drzavljanin odredjene zemlje, majci se mora takodje dati drzavljanstvo te zemlje, jer dijete mora uzivati ista prava kao i ostala djeca, koja su drzavljani te zemlje.
Stoga bi i on trebao postaviti slucaj na slicnoj osnovi. :skoljka:
hrle1976

#81 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by hrle1976 »

Administrativni :D jooj majko mila nikma bas treba uvest zabranu kretanja bez van vlasite kuce! Znaci tebe uhvati policija bez papira prive pita kako si i pusti te :lol: hej nek je tako.

Sto se djetea tice i ciji je drzavljanin to je drugo pitanje.

Ja cu ti reci da imas slucaja na brdo gdje je mati domacin muz stranac imaju djecu muz napravi belaj i deport. Nista stranso, sasvim normalno.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#82 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Zviz »

Deportacija jednog roditelja [stranca] i ako ima maloljetnu djecu je normalna procedura u Kraljevini Danskoj.
Edin H.

#83 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Edin H. »

Za zemlje clanice Evropske unije odluke Suda za Ljudska prava su obavezujuce, znaci u slucajevima kao si naveo gdje je otac napravio krivicno djelo, a moze se dokazati da ima regulalaran kontakt ili zivi sa majkom i djetetom, uz pravilno upotrebljenu pravnu zastitu, skoro da nema sanse da da mogu izvrsiti deportaciju nakon odsluzene kazne.
O ovome se izmedju ostaloga upravo vodi debata u Britaniji i to je jedan od razloga za koji se kace protivnici Evropske unije i traze izlazak iz iste, jer ne mogu nametnuti svoje zakone, tj. u svakoj imigracionoj odluci moraju razmotriti da li je doslo do povrede Article 8 i Article 3 Zakona o Ljudskim pravima.
hrle1976

#84 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by hrle1976 »

Mah bezveze raspravljati slucaje koju su vec izgubljeni... vecina iz BiH se jbala za pola dinara, a evo ictajuci ove sto je ko bila u Italiji isapde da je pravo bila frajerka i cool jesi imala rayban naocale dok su te hapsili ? :lol:
Zviz

#85 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Zviz »

Edin H. wrote:Za zemlje clanice Evropske unije odluke Suda za Ljudska prava su obavezujuce, znaci u slucajevima kao si naveo gdje je otac napravio krivicno djelo, a moze se dokazati da ima regulalaran kontakt ili zivi sa majkom i djetetom, uz pravilno upotrebljenu pravnu zastitu, skoro da nema sanse da da mogu izvrsiti deportaciju nakon odsluzene kazne.
O ovome se izmedju ostaloga upravo vodi debata u Britaniji i to je jedan od razloga za koji se kace protivnici Evropske unije i traze izlazak iz iste, jer ne mogu nametnuti svoje zakone, tj. u svakoj imigracionoj odluci moraju razmotriti da li je doslo do povrede Article 8 i Article 3 Zakona o Ljudskim pravima.
Drug neću znat prstom pokazati na koje zakone se osvrcu ali sjedio sam kao tumac na visim sudovima i mogu ti reci: nasi lete nazad u Bosnu k'o fiseci! Nema zatvora, nego je samo u pritvoru dok se postupak rijesi. Dovoljno je flasom udariti danca, prvo te policija prebije a onda sljedi deportacija. Zatvor se dobije za grublje slucaje, k'o slucaj zabijanja noza dankinji u vrat, isto nas covjek :|
Last edited by Zviz on 27/02/2013 16:01, edited 1 time in total.
terremoto

#86 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by terremoto »

hrle1976 wrote:Mah bezveze raspravljati slucaje koju su vec izgubljeni... vecina iz BiH se jbala za pola dinara, a evo ictajuci ove sto je ko bila u Italiji isapde da je pravo bila frajerka i cool jesi imala rayban naocale dok su te hapsili ? :lol:
.................................
Last edited by terremoto on 29/05/2013 19:37, edited 1 time in total.
Zviz

#87 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Zviz »

terremoto wrote:
hrle1976 wrote:Mah bezveze raspravljati slucaje koju su vec izgubljeni... vecina iz BiH se jbala za pola dinara, a evo ictajuci ove sto je ko bila u Italiji isapde da je pravo bila frajerka i cool jesi imala rayban naocale dok su te hapsili ? :lol:
Nisam ih imala tad,al ih imam sad.
Ja vas nekopcam. Mislim na ljude koji se zajebavaju sa tudjim zakonima. Manji ste od makovog zrna pred sudom, neki sute dok drugi pocnu pravo se kurcit'! 62 deportacije sam svjedocio kao tumac! Nije to niti jedna ili pet nego 62!!! Nista nepije vode, mislim na folove golove kao djeca, bolest, hemoridi, asteoridi... Sve se zavrsi u roku od 20 minuta!
Edin H.

#88 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Edin H. »

Zviz wrote:
terremoto wrote:
Nisam ih imala tad,al ih imam sad.
Ja vas nekopcam. Mislim na ljude koji se zajebavaju sa tudjim zakonima. Manji ste od makovog zrna pred sudom, neki sute dok drugi pocnu pravo se kurcit'! 62 deportacije sam svjedocio kao tumac! Nije to niti jedna ili pet nego 62!!! Nista nepije vode, mislim na folove golove kao djeca, bolest, hemoridi, asteoridi... Sve se zavrsi u roku od 20 minuta!
Kao prvo mijesas babe i zabe, kao drugo nijedan slucaj nije isti. Ne radi se ni o kakvim asteroidima, nego su imigracioni zakoni jako kompleksni i svaki slucaj se mora cjelokupno sagledati.
Kao trece Danska je poprilicno profasisticka zemlja, bio sam na konferencijama tamo i za stvari koje njihovi politicari javno na konferenciji izgovore u drugoj zemlji bi krivicno odgovarali.
Bez obzira, slucaj koji sam naveo je obavezujuci za sve clanice Evropske unije, druga je stvar sto ljudi nisu upoznati sa svojim pravima i ukoliko je povrijedjen zakon ne tuze drzavu. Vjerovatno ih uhvate na foru bez adekvatne pravne pomoci.
hrle1976

#89 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by hrle1976 »

Jel Edine H. to ako neide u prilog BiH gradjanima koji volje da na crno prolaze ona je bilo koja drzava koja to sankcionise profasisticak :D ? Da ti samo cujes sta se u slovenackom, ceskom ili francuskom pralamentu govori - da pogoim profasisticki govori :lol: oj majko mila. Ja mislim da nema vece medjusone mrznje nego u BiH to nije profasisticki nego pacificko miroljivi odnos :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
respo

#90 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by respo »

svejedno on je prekrsio zakon te drzave i to je to
jesi imao pravo biti tu kako si usao itd? usao ilegalno boravio tamo ilegalno zabrana ulaska i dovidjenja
kakva djeca kakvi bakraci ako si preksrio zakon nevazno koji
Zviz

#91 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Zviz »

@ edin h nemam komentara.
uglavnomja

#92 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by uglavnomja »

ne mogu sad da se sjetim detalja, bila prosle godine prica o paru iz bosne u norveskoj, 10-ak godina su bili gore, ganjali papire, nesto cackali, primali socijalu, rodilo im se dvoje djece (znaci norvezani) koja idu skolu, sve po ps-u, i dobili papir da moraju napustiti zemlju. nadigli se ljudi iz tih soc sluzbi upravo zbog djece, koja su vec asimilirana, komsinca htjela usvojiti jedno dijete samo da ostane, ali nista, svi napolje. a nikakav kriminal, nisu bili ni ilegalno, legalno su cekali nweki nacin da dobiju papire.
Edin H.

#93 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Edin H. »

Samo za respu :D i ostale poznavaoce medjunarodnog imigracionog prava, kao i pobornike pokreta "Free movement" koji se zalaza za slobodno trziste rada za sve i Evropu bez granica ;-)

Gerardo Ruiz Zambrano v Office national de l’emploi (ONEm)

“…Article 20 TFEU is to be interpreted as meaning that it precludes a Member State from refusing a third country national upon whom his minor children, who are European Union citizens, are dependent, a right of residence in the Member State of residence and nationality of those children, and from refusing to grant a work permit to that third country national, in so far as such decisions deprive those children of the genuine enjoyment of the substance of the rights attaching to the status of European Union citizen.”

http://curia.europa.eu/juris/liste.jsf? ... um=C-34/09
respo

#94 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by respo »

samo za edu i drustvo za stolom
boli njih briga ako je ovamo prekrsio zakon i to ilegalno usao u drzavu eto cak i bez krsenja u norveskoj sto dade primjer neko
aerodrom dovidjenja zabrana 10 godina i to je to
Edin H.

#95 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Edin H. »

uglavnomja wrote:ne mogu sad da se sjetim detalja, bila prosle godine prica o paru iz bosne u norveskoj, 10-ak godina su bili gore, ganjali papire, nesto cackali, primali socijalu, rodilo im se dvoje djece (znaci norvezani) koja idu skolu, sve po ps-u, i dobili papir da moraju napustiti zemlju. nadigli se ljudi iz tih soc sluzbi upravo zbog djece, koja su vec asimilirana, komsinca htjela usvojiti jedno dijete samo da ostane, ali nista, svi napolje. a nikakav kriminal, nisu bili ni ilegalno, legalno su cekali nweki nacin da dobiju papire.
Mislim da nisi dobro razumjela Zambrano princip.
Ne znam za Norvesku, ali u vecini evropskih zemalja djeca rodjenjem na teritoriji zemlje ne sticu automatsko pravo na drzavljanstvo. Ovdje bi se eventualno mogao primjeniti Article 8 (pravo na familijarni zivot) samo u slucaju ako su djeca zivjela, isla u skolu... u zemlji vise od 7 godina.
Klasican Zambrano primjer je treba iz Jamajke dodje na studentsku vizu, ne izadje iz zemlje na vrijeme, ostane ilegalno. Poslije zatrudni sa drzavljaninom te zemlje, koji ne zeli da zivi sa njom i djetetom. Na osnovu oca dijete automatski dobija drzavljanstvo, a majku ne mogu protjerati, jer bi bilo ugrozeno pravo djetetu kako sam vec ranije objasnio.
terremoto

#96 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by terremoto »

Od drzave do drzave ima varijacija,U Italiji recimo od 2011 su promijenili zakon o izgonu,od 2011 ne moze biti prognan maloljetnik,trudnica,muz,supruga,roditelj,djeca.Znaci da Italija nije sto i Danska.
uglavnomja

#97 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by uglavnomja »

terremoto wrote:Od drzave do drzave ima varijacija,U Italiji recimo od 2011 su promijenili zakon o izgonu,od 2011 ne moze biti prognan maloljetnik,trudnica,muz,supruga,roditelj,djeca.Znaci da Italija nije sto i Danska.

prosle sedmice izletio, ali bukvalno, 16-godisnji rumun, vec jednom prije godinu dvije izbacen zbog niza kradja, uhvacen na djelu ponovo. nista sudjenje pa izgon, nego drito na avion, nadigli se neki zakonoljupci da kazu da to nije op propisu, ali mali dobio kartu za avion.
uglavnomja

#98 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by uglavnomja »

Edin H. wrote:
uglavnomja wrote:ne mogu sad da se sjetim detalja, bila prosle godine prica o paru iz bosne u norveskoj, 10-ak godina su bili gore, ganjali papire, nesto cackali, primali socijalu, rodilo im se dvoje djece (znaci norvezani) koja idu skolu, sve po ps-u, i dobili papir da moraju napustiti zemlju. nadigli se ljudi iz tih soc sluzbi upravo zbog djece, koja su vec asimilirana, komsinca htjela usvojiti jedno dijete samo da ostane, ali nista, svi napolje. a nikakav kriminal, nisu bili ni ilegalno, legalno su cekali nweki nacin da dobiju papire.
Ne znam za Norvesku, ali u vecini evropskih zemalja djeca rodjenjem na teritoriji zemlje ne sticu automatsko pravo na drzavljanstvo. Ovdje bi se eventualno mogao primjeniti Article 8 (pravo na familijarni zivot) samo u slucaju ako su djeca zivjela, isla u skolu... u zemlji vise od 7 godina.
Klasican Zambrano primjer je treba iz Jamajke dodje na studentsku vizu, ne izadje iz zemlje na vrijeme, ostane ilegalno. Poslije zatrudni sa drzavljaninom te zemlje, koji ne zeli da zivi sa njom i djetetom. Na osnovu oca dijete automatski dobija drzavljanstvo, a majku ne mogu protjerati, jer bi bilo ugrozeno pravo djetetu kako sam vec ranije objasnio.

ne sjecam se detalja :-?
znam da su djeca rodjena u norveskoj i starijem je sigurno preko 10 godina.
Zviz

#99 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Zviz »

Edin H. wrote:
Momak, da tebi zviz nesto kaze. Ima ljeka i za taj primjer: ilegalni boravak se sankcionise, jer je rijec o krsenju zakona, u Danskoj jednom preksis zakon gubis pravo na drzavljanstvo za sva vremena!! U tvom primjeru, majka gubi starateljstvo nad djetetom, jer nije u stanju djetetu pruzit legalan boravak. Djete pripada muzu! Kraj diskusije. Ona na avion i nazad u Jamaicu! No ipak je prica o rijetkim pojavama. Radnik iz amerike ako izgubi posao dobije opomenu gdje ima pravo tri mjeseca boraviti legalno sve preko tri mjeseca je ilegalno i sljedi progon uz zabranu ulaza na 10 godina!
terremoto

#100 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by terremoto »

uglavnomja wrote:
terremoto wrote:Od drzave do drzave ima varijacija,U Italiji recimo od 2011 su promijenili zakon o izgonu,od 2011 ne moze biti prognan maloljetnik,trudnica,muz,supruga,roditelj,djeca.Znaci da Italija nije sto i Danska.

prosle sedmice izletio, ali bukvalno, 16-godisnji rumun, vec jednom prije godinu dvije izbacen zbog niza kradja, uhvacen na djelu ponovo. nista sudjenje pa izgon, nego drito na avion, nadigli se neki zakonoljupci da kazu da to nije op propisu, ali mali dobio kartu za avion.[/quote

Ovaj zakon vazi za one koji imaju familiju u Italiji,znaci ako su mu roditelji u Italiji sa regularnim dokumentima,nemoze dobiti izgon.
Post Reply