Kako GRAS krade nas novac
-
VjecitiStudent
#1 Kako GRAS krade nas novac
Svake dvije godine vrsi se rekonstrukcija dijelova tramvajske pruge na mjestima gdje pruga prelazi cestu. Takvih mjesta ima desetak i GRAS za svaku rekonstrukciju naplati 400 000km.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... ucaju-gume
Ne treba daleko traziti primjer da se moze drugacije, vec u bliskom komsiluku, u Zagrebu, slicnih problema nema, tamo tramvajska pruga traje decenijama.
Do kada ce ova sprega korupcije i dundjeraja biti tolerisana?
Ne treba daleko traziti primjer da se moze drugacije, vec u bliskom komsiluku, u Zagrebu, slicnih problema nema, tamo tramvajska pruga traje decenijama.
-
Bellica
#2 Re: Kako GRAS krade nas novac
Samo malo, kako Gras moze uzeti 400 000 KM za rekonstrukciju, pa nece to oni raditi, nece revizori kopatiVjecitiStudent wrote:Svake dvije godine vrsi se rekonstrukcija dijelova tramvajske pruge na mjestima gdje pruga prelazi cestu. Takvih mjesta ima desetak i GRAS za svaku rekonstrukciju naplati 400 000km.
- chuchumbamayumbe
#3 Re: Kako GRAS krade nas novac
400 hiljada my ass!
Za $400k mogu skrpiti 10 prelaza, a ne jedan.
Lopovluk samo takav.
Nastavice se sve dok se zakon ne bude provodio, transparentnost utrosenihi sredstava, a u slucaju nepravilnosti sankcije.
Kod nas ministar ukrade milione i lafo ga smijene, posalju ga na neku drugu funkciju.
Za $400k mogu skrpiti 10 prelaza, a ne jedan.
Lopovluk samo takav.
Nastavice se sve dok se zakon ne bude provodio, transparentnost utrosenihi sredstava, a u slucaju nepravilnosti sankcije.
Kod nas ministar ukrade milione i lafo ga smijene, posalju ga na neku drugu funkciju.
-
VjecitiStudent
#4 Re: Kako GRAS krade nas novac
Odrzavanje pruge je u nadleznosti GRAS-a.Bellica wrote: Samo malo, kako Gras moze uzeti 400 000 KM za rekonstrukciju, pa nece to oni raditi, nece revizori kopatiTo valjda treba KJP RAD da uradi i da to plate nadlezni koji su obavezni gradjanima obezbijediti javni gradski saobracaj. Mislila sam da je to ovako, jer ko placa one trotoare na Skenderiji i onu ulicu ispred opcine Centar gdje prolazi trolejbus, opet Gras je li? Ili prije 2 godine ako se sjecas radili su kompletnu Alipasinu ulicu, pa Trg Austrije proslog ljeta? To su sve ulice kojim se odvija javni gradski saobracaj pa ko je platio da se to napravi treba da plati i sanaciju tramvajske pruge posebno ispred zgrade GRAS-a narocito krajnja desna traka je unistena. A kod nas nista nije "dugorocno" sve se mora svake godine raditi od glavnih saobracajnica pa do setalista i to obavezno od juna do avgusta kad je lijepo vrijeme. A odgovor na zadnje pitanje znas i sam, znas do kada ce ovo trajati ne moram ti ja govoriti.
No oni to rade tako dobro da svake dvije godine iznova traze novac.
- cappy_tempo
#5 Re: Kako GRAS krade nas novac
eto sjajno su uradili,maloprije ja u tramvaju na zglobu stojim(veci sam mangup i mogu traceva nafatat
) i negdje kod vrazove poce tramvaj da se raspada,svaka 2m tockovi udare u nesta,trese se tramvaj,skace i sve je tako bilo do onog skretanja kod holidey inna.ma sjajno su popravili prugu svaka cast,bubreGi mi zikino kolo igrali taj dio puta
- NEOPLAN
#6 Re: Kako GRAS krade nas novac
taj dio pruge nije ni popravljan....cappy_tempo wrote:eto sjajno su uradili,maloprije ja u tramvaju na zglobu stojim(veci sam mangup i mogu traceva nafatat) i negdje kod vrazove poce tramvaj da se raspada,svaka 2m tockovi udare u nesta,trese se tramvaj,skace i sve je tako bilo do onog skretanja kod holidey inna.ma sjajno su popravili prugu svaka cast,bubreGi mi zikino kolo igrali taj dio puta
- madner
#7 Re: Kako GRAS krade nas novac
Zato je popravljen onaj dio od Holiday Inna do Marijin Dvora. Svaki put kao reli vozac ako udjes u traku da skrenes desno.
- Vragolan
#8 Re: Kako GRAS krade nas novac
vi ko da se samo po sinama vozate
ne vozite po sinama i nema problema
pa sta ako ljudi kradu, da im se i ja bi da mogu
nego, meni danas m..o otislo na lijevo pa mi smeta sta cu sad
e ova prica i sve ostale, koje za cilj imaju pljuvanje po drzavnim firmama i raznim vladama, mi lice na moj problem sa m..etom
ljudi moji sad ce oktobar, jos malo, pa bujrum
a dotada mi cemo o problemu sa m...tom, nazalost
ne vozite po sinama i nema problema
pa sta ako ljudi kradu, da im se i ja bi da mogu
nego, meni danas m..o otislo na lijevo pa mi smeta sta cu sad
e ova prica i sve ostale, koje za cilj imaju pljuvanje po drzavnim firmama i raznim vladama, mi lice na moj problem sa m..etom
ljudi moji sad ce oktobar, jos malo, pa bujrum
a dotada mi cemo o problemu sa m...tom, nazalost
- NEOPLAN
#9 Re: Kako GRAS krade nas novac
Nije ni taj dio popravljan....popravljeno je od Marijin Dvora prema gradu skoro do Carsije.....madner wrote:Zato je popravljen onaj dio od Holiday Inna do Marijin Dvora. Svaki put kao reli vozac ako udjes u traku da skrenes desno.
- madner
#10 Re: Kako GRAS krade nas novac
Aha, al malo sutra. Pamtim to kao da je bilo danas kad je i taj dio radjen i bile guzve oko skretanja prema presjednistvu.NEOPLAN wrote:Nije ni taj dio popravljan....popravljeno je od Marijin Dvora prema gradu skoro do Carsije.....madner wrote:Zato je popravljen onaj dio od Holiday Inna do Marijin Dvora. Svaki put kao reli vozac ako udjes u traku da skrenes desno.
-
mehmedbey
#11 Re: Kako GRAS krade nas novac
Na zglobu se ne bi trebao zadrzavati, fino ti pise u tramvaju...cappy_tempo wrote:eto sjajno su uradili,maloprije ja u tramvaju na zglobu stojim(veci sam mangup i mogu traceva nafatat) i negdje kod vrazove poce tramvaj da se raspada,svaka 2m tockovi udare u nesta,trese se tramvaj,skace i sve je tako bilo do onog skretanja kod holidey inna.ma sjajno su popravili prugu svaka cast,bubreGi mi zikino kolo igrali taj dio puta
- NEOPLAN
#12 Re: Kako GRAS krade nas novac
Pruga je remontovana od stanice na Marijin Dvoru prema gradu do Bascarsije 100%. Ovamo nize od Marijin Dvora nije radjeno nista osim onog skretanja kod Holiday Inna gdje se pruge razdvajaju.madner wrote:
Aha, al malo sutra. Pamtim to kao da je bilo danas kad je i taj dio radjen i bile guzve oko skretanja prema presjednistvu.
Ako ne vjerujes, provozaj se i prati asfalt oko sina. Tacno kod stanice na Marijin Dvoru pocinje nov asfalt oko sina, ovamo nize je sve ispucalo.
A to za guzve, pa normalno je da je bila guzva na tom raskrscu kad su radovi ispred u duzini 1-2km....
- Discball
#13 Re: Kako GRAS krade nas novac
Koliko li su samo love jamili za održavanje šina kod RTV
Ja se sjećam nekako iza olimpijade 84` je napravljen smjer prema Ilidži sa tri trake...eh a one kocke na pružnom prelazu stoje ondje još od tih vremena i dan danas, nikada se niko nije sjetio da ih asfaltira, a garant su uzeli pare za njih više puta...

Ja se sjećam nekako iza olimpijade 84` je napravljen smjer prema Ilidži sa tri trake...eh a one kocke na pružnom prelazu stoje ondje još od tih vremena i dan danas, nikada se niko nije sjetio da ih asfaltira, a garant su uzeli pare za njih više puta...
- macan prvi
#14 Re: Kako GRAS krade nas novac
Meni je najbolje kad oko Alipasina tramvaj pocne osciliraticappy_tempo wrote:eto sjajno su uradili,maloprije ja u tramvaju na zglobu stojim(veci sam mangup i mogu traceva nafatat) i negdje kod vrazove poce tramvaj da se raspada,svaka 2m tockovi udare u nesta,trese se tramvaj,skace i sve je tako bilo do onog skretanja kod holidey inna.ma sjajno su popravili prugu svaka cast,bubreGi mi zikino kolo igrali taj dio puta
- Djokej
#15 Re: Kako GRAS krade nas novac
Ja ne znam kako oni očekuju da platim kartu i da se vozim u tramvaju u kojem se
vozio Gavrilo Princip( i pitao se kad će ih promjeniti).
Al poslala nam je Holandila tramvaje, koji su poznatiji kao dvanaestopalačno crijevo... Hvala vam(nemoj te nam više pomagati)
Al poslala nam je Holandila tramvaje, koji su poznatiji kao dvanaestopalačno crijevo... Hvala vam(nemoj te nam više pomagati)
- sodom
#16 Re: Kako GRAS krade nas novac
da imas s mozgom blage veze ne bi pisao ovake gluposti.Djokej wrote:Ja ne znam kako oni očekuju da platim kartu i da se vozim u tramvaju u kojem se
znas li ti koliko kosta jedan novi tramvaj?
- Djokej
#17 Re: Kako GRAS krade nas novac
To što nemaš slično mišljenje kao ja ne znači da ja nema veze s mozgom, i da pričam gluposti ali dobro to je odraz tvoje kulture tj. (ne)kulture. Da malo bolje pogledaš, shvatio bi da smo postali deponija jer koja god država nema ideje šta će s otpadom pošalju ga nama. Čast izuzetcima...
-
delightful
#18 Re: Kako GRAS krade nas novac
sodom, opomena zbog vrijedjanja sagovornika.
-
mehmedbey
#19 Re: Kako GRAS krade nas novac
Ja ne znam kako ti ocekujes da se vozis dzaba u bilo kojem prevoznom sredstvu?!Djokej wrote:Ja ne znam kako oni očekuju da platim kartu i da se vozim u tramvaju u kojem se
- Djokej
#20 Re: Kako GRAS krade nas novac
Nije stvar da ja želim da se vozim džaba, ali zašto da bilo ko plaća kada ne postoji podjednak odnos prema putnicima.. Neki jalijaši mogu da se voze bez karte a ja ne?? Jesi li ikad primjetio kako revizori insistiraju kad su žene u pitanju, a kad pridje nekom hrmpaliji nasmiješi mu se? Kada ta norma kupovanja karte bude ista prema svima ja ću prvi otići i kupiti kartu. Neki će reći to se nikad neće desiti, a ti koji kažu neka pogledaju malo da li iko bez karte ulazi u komercijalu?? Kako je tu moguće da svi moraju platiti kartu a u tramvaju ne moraju(iako komercijale nemaju revizore)mehmedbey wrote:Ja ne znam kako ti ocekujes da se vozis dzaba u bilo kojem prevoznom sredstvu?!Djokej wrote:Ja ne znam kako oni očekuju da platim kartu i da se vozim u tramvaju u kojem se
-
mehmedbey
#21 Re: Kako GRAS krade nas novac
Pa eto vidis da su zbog toga i pokrenuli ovu akciju "nijedan putnik bez karte". Ta prica kako ti neces da placas jer neko ne placa ti je obicna vadiona. Ima ljudi nelegalno koriste struju, vodu, porez... hajmo sve to prestat placat jer eto postoje neki koji to ne placaju. Hajmo svi pocet krast u granapima jer eto ima i onih koji to rade.Djokej wrote:Nije stvar da ja želim da se vozim džaba, ali zašto da bilo ko plaća kada ne postoji podjednak odnos prema putnicima.. Neki jalijaši mogu da se voze bez karte a ja ne?? Jesi li ikad primjetio kako revizori insistiraju kad su žene u pitanju, a kad pridje nekom hrmpaliji nasmiješi mu se? Kada ta norma kupovanja karte bude ista prema svima ja ću prvi otići i kupiti kartu. Neki će reći to se nikad neće desiti, a ti koji kažu neka pogledaju malo da li iko bez karte ulazi u komercijalu?? Kako je tu moguće da svi moraju platiti kartu a u tramvaju ne moraju(iako komercijale nemaju revizore)mehmedbey wrote:Ja ne znam kako ti ocekujes da se vozis dzaba u bilo kojem prevoznom sredstvu?!Djokej wrote:Ja ne znam kako oni očekuju da platim kartu i da se vozim u tramvaju u kojem se
Stvar je u nama, a ne u Gras-u. Ti kad udjes u komercijalu imas u glavi negdje zapisano da je to komercijala i da se mora platit, dok kad ulazis u vozilo Grasa tog zapisa nema. U komercijalu ces uc regularno na prednja vrata, dok ti je kad ulazis u vozilo GRAS-a svejedno, boli te briga, svakako kontas da smugnes cim se reva pojavi uz neizostavno "ma izlazim na sljedecoj". Jednostavno su se ljudi navikli da mogu nekaznjeno da kradu.
Mora se uvest reda u gradski saobracaj. Dosta je bilo malogradjanstine. Ljudi treba da vide kako recimo u Sloveniji autobus otvori sva vrata, a niti ima guranja, niti ko ulazi na bilo koja vrata osim prvih, a ni reve nema. Sto se ne bi mogao ovaj narod tome nauciti? Jesmo li toliki papci? Zato apsolutno podrzavam akcije koje se sprovode i cak bi predlozio puno stroze kazne i sto vise ukljucivanja policije u cijeli proces. Puno brze bi mi promijenili svijest o obavezi placanja usluge koju koristimo, kada bi za sveranje dobili kaznu od jedno 100 KM.
- dadoka84
#22 Re: Kako GRAS krade nas novac
Iako iz dna duse prezirem rukovodstvo grasa ipak svako ko se vozi treba da plati kartu. Da su tramvaji 300 godina stari, ti si usao u njega i presao od tacke a do tacke b. Znaci tvoj je izbor da se vozis "takvim" prevoznim sredstvom, a neplacanje karte je u stvari krađa.
Nadam se da ce se menadzment u buducnosti promijeniti i da ce doci "normalni" ljudi na celo kompanije.
Bilo bi dobro kad bi iskoristili donaciju ovih tramvaja te ih modernizovali. Mehaniku na remont, postaviti moderniju karoseriju, ugraditi el komponente, displeje za prikaz stanice i servisnih informacija i naravno klima uređaje.
Nadam se da ce se menadzment u buducnosti promijeniti i da ce doci "normalni" ljudi na celo kompanije.
Bilo bi dobro kad bi iskoristili donaciju ovih tramvaja te ih modernizovali. Mehaniku na remont, postaviti moderniju karoseriju, ugraditi el komponente, displeje za prikaz stanice i servisnih informacija i naravno klima uređaje.
- Djokej
#23 Re: Kako GRAS krade nas novac
Ma realno ti govoriš, ali to je utopija.. Svi znaju da se to neće desiti, a druga stvar pogledaj kolika košta mjesečna karta za jednog studenta, pa reci jel pristupačno? Vidi meni je puno bolje od kako je akcija, nema gužve, i da je tako često meni bi bilo uredu da platim. Nije mi uredu da plaćam kad u tramvaj koji prima 200 ljudi udje 400, kako ćemo tu napravit red? Kako ćemo napravit red unutar tramvaja, umjesto da se putnici kreću prema srednjim vratima, svi idu suprotno... Znači ti platiš kartu, a u tramvaju proživiš Ultimate Suvrivor, to je odraz njihove usluge a ona je jako loša..
-
mehmedbey
#24 Re: Kako GRAS krade nas novac
To za guzve ti je tako svugdje u svijetu, ni uberkulturne zapadne zemlje nisu rijesile problem guzve u spici. Opet kazem, problem je u nama. Na vozilima je jasno istaknuto na koja vrata se ulazi, na koja izlazi, kako se treba kretati u vozilu. Sve ima, samo je do nas. Ako ne ide drugacije, onda ove revizore angazovati da i educiraju putnike kako treba da se ponasaju u vozilima gradskog prevoza. Valjda bi za koju godinu mogli skontati...Djokej wrote:Ma realno ti govoriš, ali to je utopija.. Svi znaju da se to neće desiti, a druga stvar pogledaj kolika košta mjesečna karta za jednog studenta, pa reci jel pristupačno? Vidi meni je puno bolje od kako je akcija, nema gužve, i da je tako često meni bi bilo uredu da platim. Nije mi uredu da plaćam kad u tramvaj koji prima 200 ljudi udje 400, kako ćemo tu napravit red? Kako ćemo napravit red unutar tramvaja, umjesto da se putnici kreću prema srednjim vratima, svi idu suprotno... Znači ti platiš kartu, a u tramvaju proživiš Ultimate Suvrivor, to je odraz njihove usluge a ona je jako loša..
A cijena prevoza je realno sasvim ok. Uporedis fino sa drugim vidovima transporta i kad stavis na papir vidis da je prilicno pristupacno. Studentima bi mozda trebalo malo vise subvencionirati, to se slazem. Samo to ne moze biti samo obaveza Kantona Sarajevo, jer veliki broj studenata dolazi iz drugih kantona.
- Djokej
#25 Re: Kako GRAS krade nas novac
Dobar si retoričar, sve govoriš ispravno.. Meni su ok karte za zaposlene, za srednjoškolce ali nije mi jasno za studente??? Kako on može očekivati da neko da tolike pare a da mu je izvor prihoda ravan nuli... Samo ime teme valjda nešto govori...