Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

lerdi

#126 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by lerdi »

Kristijana wrote:
Draga lerdi, iz mojih postova je vidljivo da sam i ja jedna od Srba koji se ne stide svojeg bosanstva. Vijekovima su moji tu, govorim ijekavski, ne bojim se turcizama, koristim ih kad ne znam drugu rijec a bogami i kad mi je cejf :D i svakako da je ovo i moja drzava. Ali, ako je moja drzava, trebala bih imati pravo reci sta zelim bez da me se naziva cetnikom, zar ne? Mene je u zivotu puno Bosnjaka nazivalo cetnikom bez da otvorim usta. Vama Bosnjacima nijedan Srbin ne valja. O tome ti ja pricam, o represiji da se bude kao stado. Ja nisam ni u Dodikovom stadu, toliko da znas. Kad sam u Srpskoj pokusavam Srbima ukazati u cemu grijese prema Bosnjacima, Federaciji isl. Ne tvrdim kao vecina Srba da su Bosnjaci poturceni Srbi. Te rasprave ostavljam istoricarima. Hocu reci, ja vodim svoju brigu, ne bosnjacku. Necu ja biti veci Srbin zato sto cu omalovaziti nekog Bosnjaka. Ako mene pitas, reci cu ti da je ''Nacija - zamisljena zajednica'' izvrsna knjiga Benedikta Andersona, preporucujem citati obavezno, nije debela. Srbi su izmislili svoju naciju, Bosnjaci svoju, Ameri svoju. Prije svega 3000 godina nije nijedne nacije bilo, a 3000 godina u kosmickim razmjerama je nanosekunda, i manje.
To je moja filozofija, sve politicke i vjerske podjele su vjestacke. Ti si moj rodjak, ja sam tvoj i to bukvalno. Makar koljeno bilo milionito. Ali, treba nam taj osjecaj pripadnosti. Familiji, raji, narodu. Ja se ne ljutim kad me neko naziva cetnikom a ja njemu ne uzvratim Balijo! jer mu se smijem u sebi. Jer shvatam da sam veca od te osobe, ljudski, i cak da sam obrazovanija. I ne ljutim se, jer ipak je to moj daleki rodjo. :D A i s rodjacima se ponekad posvadjamo.
Hvala ti sto me nazva demagogom, mozda i ja krenem u politiku, pa budem li nam ja krojila drzavu, prvo bih uvela smrtnu kaznu za sve ubice, pa bih posmicala sve ratne zlocince i da onda idemo dalje u 22. vijek.
Pokusavam reci da ne podrzavam trebljenje Bosnjaka ni u najcrnjem ludilu, i zalim za svakom zrtvom i proklinjem te ubice. Ja sam za individualnu odgovornost, ne samo kolektivnu. Milosevic u Hagu je okej, ali nije on nikoga svojim rukama ubio. Treba procesuirati ljude iz sjene, prave ubice, pijune izvrsioce.
To sto je Sarajevo bilo opkoljeno u ratu - bilo je. Necu ti sad spominjati koliko je Srba stradalo u tom i takvom Sarajevu, revansisticki. Zrtve su individualne, ne mozes reci: Nas je stradalo 200 000, a vas samo 20 000, npr. Ne mogu se ljudski zivoti mjeriti na taj nacin. Ali je cinjenica da se srpski zlocini nazivaju genocidom, a bosnjacki izolovanim slucajem. Obezvrednjuju se srpske zrtve, uz duzno postovanje bosnjackim. I makar da je samo jedan Srbin stradao bas njemu u cast ne treba reci: Svi su Srbi gamad.
Srbi placenici? Pa draga, danas su svi placenici. I Bosnjaci koji su u SDA pola ih je tamo ne iz uvjerenja nego da se sta zaradi. Cula sam da ima Srba i u SDA. :lol: Teska su vremena, a od ideologije se ne zivi. U danasnjoj Bosni svi tezimo necemu pripadati jer biti sam i nezavisan - belaj ti je garantovan. Moras razgranati poznanike, znati nekog uticajnog, pa makar i na lokalnom nivou.
Muško sam i ako može dragi umjesto draga :-D Al eto nema veze ;-)

Prvo da se osvrnem na boldirano. Kako si zaključila da sam ja Bošnjak i odkud ti uopšte ta percepcija da Bošnjacima niti jedan Srbin nevalja? Zamolio bi te da mi odgovoriš na ovo pitanje?

Da se kod nas istorijom bave istoričari sve bi bilo uredu, samo mislim da si i ti svjesna da bi mnogi mitovi i teorije u tom slučaju nestale. Zašto onda remetiti sadašnje stanje gdje se istorijom može lako manipulisati?

Draga moja da ti kažem ovo. U Sarajevu je bilo odmazdi, ali ni 10% koliko se pokušava prikazati od strane Srba. Najmanje 80% Srba za koje se tvrdi da su ubijeni u Sarajevu od strane povampirenih Bošnjaka je ustvari ubijeno od strane Srba koji su pili rakijicu i igra li se rata sa brda. Možeš mi vjerovati ili ne ali u moj komšiluk su jedne prilike određeni ljudi (čitaj kriminalci) došli po komšije Srbe da ih vode na ispitivanje. Nakon te noči nikad više nisu zagazili u mahalu jer su ih moje komšije Bosanci (Bošnjaci kako hočeš) htjeli pobiti sve do jednog. Vjeruj da se u Sarajevu u ratu nije gledalo ko je šta nego kako će se dočekati novi dan.

Što se tiče žrtava. Svaka majka isto plače za svojim djetetom, tako da nikad nisam rekao da je jedna žrtva veča od druge. Samo postoji nešto drugo. Treba znati da je najveći procenat ubijenih Bošnjaka ustvari civilno stanovništo, to je ono što Srbi treba da shvate. Ti ljudi su ubijani samo zato što su Bošnjaci. Srbi treba da znaju da su ljudi koje su podržavali i koje dobar broj dan danas podržava napravili genocid i ubili taj silni narod. Taj genocid je urađen u ime Srpskog naroda i njemu poklonjen, tako ređe đeneral Mladić. Kad to shvate onda će možda i shvatiti način na koji Bošnjaci na njih gledaju i zbog čega to rade. Da ne bude kakve zabune i u tih 200.000 i u tih 20.000, imao sam sebi jako bliskih i dragih osoba, i vjeruj da znam priče i sa jedne i sa druge strane.

I na kraju još ovo. Znaš ti šta sam ja tebi htio reći sa ovim u vezi Srba koji su trenutno u Sarajevu. Ja znam da oni nisu "pravi" Srbi i to ti govoriš samo što čovjek treba malo čitati između redova. ;-)
1gorstak

#127 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by 1gorstak »

konsularni wrote:Meni je bio sumnjiv od prvog dana.
Zbog imena ili zbog stranke iz koje dolazi ? Ocigledno je da nisi objektivan, sada samo trebamo utvrditi sta je pozadina tvoje subjektivnosti. Sovinizam, slijepa lojalnost stranci ili nesto trece.
harač

#128 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by harač »

stari grad Visegrad wrote:
harač wrote:ljudi dragi morate malo izaći iz tog apologetskog mentalnog sklopa :oops:

Kakav je tvoj mentalni sklop kad si sebi dao ime "harač" :-D
Imaš nešto protiv srednjovjekovnih fiskalnih prihoda?!
1gorstak

#129 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by 1gorstak »

konsularni wrote:Ja vam samo priznam da ste remetilacki faktor u svakoj zemlji gdje se nalazite.Eto,neki su imali srecu u nasoj blizoj okolini da se zauvijek rijese remetilackog faktora.
Danas smo malo sovinisticki raspolozeni komsija ? To sinoc nije bilo erekcije ?
Bosnolog

#130 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by Bosnolog »

Vidim da se mnogi otkrise,ovom diskusijom ,oni koji su se do sada borili za jednakopravost i BiH ravnopravnu za sve njene gradane i etnose ovdje zdusno podrzavaju Dabicevu tvorevinu koja je starija od one za koju se izjasnismo na referendumu 1/3/1992kao i Deytonske BiH,Tvorevinu koja je proglasena prije referenduma na kojim su gradani demokratski rekli da zele zivjeti u neovisnoj i ravnopravnoj drzavi RBiH,na koju je nakon tog referenduma izvrsena brutalan agresija od strane velikosrpskih genocidnoh fasista,nazalost Komsic je ovom nepromisljenom izjavom upucao sebe u nogu,pogazio sve principe koje je zastupao da sada,legitimizirao dan stvaranaj fasistickogenocidnog aparthejda.Mnogi oni koji su stajali i davali podrsku Komsicu nakon ove izjave ce ga pratiti sa prezirom,najteze pada izdaja od onih od kojih bi to nikada ne bi ocekivao a ovo sto je Komsic uradio je izdaja njegovih principa i stavova koje je imao dao sada.Ovaj datum nema veze sa Deytonskom BiH niti sa mirovnim sporazumom koji je nametnut gradanima BiH a da ih niko nije pitao sta misle o njemu niti se javno izjasnili na referendumu o njemu.Ovo je samo jos jedan korak ka legalizaciji genocidnog aparthejda uz pomoc i potpis sada i Komsica.Ovi sto zdusno podrzavaju fasisoidni dan Dabicevog aparthejda a glume nam Bosanstvo su otkrili sebe i svoje stavove,Mozda je ovo Komsicev zaokret podrsci ideji stvaranja treceg blentiteta.Ovom izjavom Komsica je javno pljuno na sve ono sto je do sada radio i na sve zrtve koje su pale nakon danan kada je Dabiceva zlocinacko fasisiticka tvorevina utemeljena cime je postala za njega starija od one za koju se i on izjasnio na referendumu tri mjeseca nakon utemeljenaj tzv Republike Srpske Bosne i Hercegovine.

Moze zeljko priznavati dan u ime sebe ali nece moci natjerati iskrene i principijele BH rodoljube da pristanu na izdaju BiH prihvatanjem dana kada je donesena odluka da se bioloski razdvoji i istrijebi Bosnjacki ali i njegov narod U BiH.Proslava dana tvorevine uz krsnu slavu uz zahvalnost Dabicu koji ceka sudenje za genocid i njegovom generalu kojeg krije i danas zemlja izvora genocidnog brloga uz sve presude kompletnom politickom i vojnom vrh kao utemeteljima iste je licimjerno i ogavno od strane Komsica.Ovim cinom je Komsic zakucao pljuo u svoje ogledalo i debelo osakatio stranku kojoj pripada.Nakon ovoga Komsic nece imati podrsku mnogih od kojih je imao do sada,.....
7cokanja

#131 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by 7cokanja »

1gorstak wrote:
konsularni wrote:Ja vam samo priznam da ste remetilacki faktor u svakoj zemlji gdje se nalazite.Eto,neki su imali srecu u nasoj blizoj okolini da se zauvijek rijese remetilackog faktora.
Danas smo malo sovinisticki raspolozeni komsija ? To sinoc nije bilo erekcije ?

..ne, boj se, nije to sto si naveo..u njih krv ne dolazi ni "gore ni dolje"..kako je simpaticno bilo "onda" objasnjavati "ama, to je samo ime"..danas vazi pravilo "oblati" koga god mozes, jerbo ako popustis, onda ipak moras priznati tesku istinu, a to je, da je "nas" Alija, bio cetnicki agent..
zavrzlama

#132 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by zavrzlama »

Komsiceva iskrenost u izjavi je ista ko Tadiceva kad podrzava BIH ;-)

Komsic podrzava legalnost rs-a ,jer rs mora postovati legalnost BIH...manji je poroblem i steta probosanskim snagama podrzavati rs ,nego velikosrbima BIH..jer rs i BIH ne idu zajedno i Komsiceva izjava je u stvari guranje prsta u oko velikosrbima....oni bi vise volili da Komsic ne priznaje rs ,da bi oni mogli ne priznavati BIH ;-) ..zna Komso sta radi :D
LaBomba

#133 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by LaBomba »

SILAJDŽIĆ: OSUDA PROSLAVE 9. JANUARA DANA RS-a
15:00 / 10.01.2010.
Kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Harisa Silajdžića, osuđuje proslavu 9. januara kao tzv. „Dana Republike Srpske i krsne slave Republike Srpske.“ Tog dana 1992. godine tzv. Skupština srpskog naroda u BiH usvojila je deklaraciju koja eksplicitno poziva na ...

... „teritorijalno razgraničenje sa političkim zajednicama drugih naroda.“ Deklaraciju je potpisao osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, a u njenom usvajanju učestvovali su i drugi zločinaci, poput Radovana Karadžića i Biljane Plavšić. Svečano obilježavajući dan kada su ozvaničeni planovi za genocid, etničko čišćenje i druge zločine, dužnosnici RS entiteta šalju jasnu poruku da se zalažu za očuvanje tekovina Karadžićeve Republike Srpske, a ne entiteta koji je prema odredbama Daytonskog sporazuma trebao dovesti do povratka izbjeglica i konstitutivnosti svih naroda, navodi se u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta.

Dalje se kaže da je ista „skupština“ četiri mjeseca kasnije eksplicitno naredila stvaranje etnički čistog teritorija na dvije trećine Bosne i Hercegovine, koje planove je sam Ratko Mladić okarakterisao kao „genocid.“

Mladić je uspješno izvršio zadatke koje mu je ta skupština postavila, što je potvrđeno u presudi Međunarodnog suda pravde koja drži da su genocid počinili „javni organi Republike Srpske,“ a posebno Vojska i Policija RS, koje je uspostavila ta skupština.

Također, učešće Predsjednika Srbije Borisa Tadića na jučerašnjoj proslavi dodatno potvrđuje kontinuitet saradnje između Srbije i takve Republike Srpske. Upravo zbog te saradnje Srbija je jedina zemlja u istoriji čovječanstva koja je osuđena za kršenje Konvencije o genocidu, i to po čak tri tačke. Tadić nastavlja taj kontinuitet zbog jasnih poruka od strane međunarodne zajednice da time ne ugrožava evropsku budućnost svoje zemlje, što je potvrđeno otvaranjem svih vrata Srbiji iako ta zemlja još uvijek krije Ratka Mladića na svom teritoriju. Tadićeva deklarativna podrška integritetu Bosne i Hercegovine i izvinjenje „svim žrtvama“ zvuče krajnje prazno i neiskreno kada se upućuju sa tribine koja upravo slavi dan kada je usvojen plan za razgradnju naše zemlje i pokolj tih žrtava, kaže se u saopćenju iz kabineta Silajdžića.

Svi koji tako bezobzirno slave tzv. „punoljetstvo Republike Srpske“ jasno insistiraju na trajnom zadržavanju poslijedica genocida, etničkog čišćenja i svih drugih zločina koje je Karadžićeva Republika Srpska započela i ostvarila u samom povoju. Za njih je suđenje Karadžiću tek sporedna predstava, kao što i sam Dayton smatraju usputnom stanicom na putu ka punom ostvarenju ciljeva i zadataka koji su zacrtani 9. januara 1992. godine, navodi se na kraju saopćenja iz kabineta člana Predsjedništva BiH, Harisa Silajdžića.

Biznis.ba / Fena

Kao da ovo ranije nije mogao predpostavit.....
kiky

#134 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by kiky »

pa sve je ovo sad predizborno preseravanje ...
komšić je izjavio nešto sasvim logično i slažem se s njim ...
čovjeku je posao da radi u korist svih građana ove zemlje ( ne samo hrvata ), a građani žive u jednom od dva entiteta ili distriktu brčko ...
Kristijana

#135 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by Kristijana »

Ne mogu vas sve citirat u bobu, bas vas je ma(s)hala. :)

cyprus, sam rece da ne pamtis srpskohrvatski, i time si sve rekao. Ti sve vidis probosanski i probosnjacki, to je skroz drugi kut gledanja, bas kao sto i u Srpskoj tvoji vrsnjaci isto misle, samo kontra vas.
To da su Zeljka izabrali Bosnjaci a ne Hrvati kazu sami Hrvati, to jest, o tome se govorilo 2006. kad je izabran i digla se prasina oko toga. Ja samo prenosim njihov stav. Nisu Hrvati samo u Sarajevu puna ih je Hercegovina, a oni su htjeli nekoga iz hrvatske nacionalne stranke, ko govori hrvatski, a ne kao Zeljko srpski. Jer Zeljko govori srpsku verziju srpskohrvatskog. Recimo kaze: ''realizovati'' umjesto ''realizirati''. Mozda ti sa svojim bosanskim ne vidis tu razlike, ali reci cu ti i da je bosanski potpuno kroatizovan i to nasilu. Na FTV se ubise od kroatizama a ja oplacem od smijeha kad cujem Nikolinu Veljovic kad kaze ''ubojstvo'' i to ubitacnim akcentom koji para usi. Sve samo da se udalji od srpskog, a Bosnjaci su u BiH uvijek vise govorili srpski, a ne hrvatski.
Zeljko je u par navrata rekao da se ne osjeca Hrvatom, nego Sarajlijom, Bosancem, a jos nisam cula da Tihic kaze da se ne osjeca Bosnjakom. Ili - Lagumdzija. Ako to nije podilazenje s Zeljkove strane Bosnjacima, ne znam sta je.
Ja se ne stidim bosanskog u sebi, ali nikad ga necu staviti ispred srpskog. Tehnicki, to je jedno te isto, bar za bosanske Srbe. Bosna je srpska zemlja - ti se automatski nakostrijesis kad ja to kazem, a onda se ljutite sto Srbi nece Bosnu.
Da clan Predsjednistva treba da vodi racuna po principu ''Svi o svima'' onda ne bismo imali bosnjackog, srpskog i hrvatskog clana, nego 3 bosanska, tj. jednog jedinstvenog predsjednika. Iz samog nazivlja sve ti je jasno.
Sto se tice srpske politike, daj ne pravi se lud. Cinjenica je da u Srpskoj zavlada reinkarnisani Mahatma Gandhi vama ne bi valjao. Vi necete Srpsku i tacka. Vi grakcete na Srpsku, a ne samo na politicku poziciju. A ko ti iz opozicije u RS valja? Niko? Bas tako!
I Dodik se puno puta izgubio u javnim nastupima. Ali, mi Srbi tu vidimo gorljivog borca koji ne da na sebe i svoje kojekakvim stankovicima kojima je provokacija cilj sam po sebi. Nisam vidjela napadaniju osobu od Dodika i u BiH i Hrvatskoj. Ko sta, Mesic o Dodiku i radosti sto Kosovo posta albansko. Dodika se napada by default, i kad je kriv i kad nije. E to meni smeta.
Kao sto rekoh, ja ne pripadam Dodikovom stadu, ali nije fer napadati ga za sve i svja.

Vekovni identitet? Da, Srbi ga rado isticu. A vi kao ne? Samo pricate kako je onaj Porfirogenit spomenuo Bosnu tad i tad, pa Kulin ovo ono, pa bogumili su pratetke muslimana, pa Kalaj pravio bosansku drzavu ( mos mislit, Kalaj!). Stalno trazite tragove bosanstva u istoriji a zamjerate Srbima na kosovskoj bici i njihovim istorijskim pricama.
Da li bi Bosna bila talac Srbije u krnjoj Jugoslaviji, ko zna? Nisam ja ni rekla da je Bosna morala ostati u takvoj Jugoslaviji, samo se sve radilo navrat nanos, stihijski posle Slovenije i Hrvatske, a nije se uzelo u obzir da su Slovenija i Hrvatska ipak homogene sredine u odnosu na nas. Mislim da je trebalo pustiti stvar da se slegne, ostati u toj Jugoslaviji, pa se onda posle separatisati mirno, kao Crna Gora. Naravno, opet bi ispao problem, ali mozda bi rat bio izbjegnut.
Istina je da su Bosanci najmanje htjeli raspad Jugoslavije. Za sve su krivi, je li, Slovenci. Oni su prvi poceli, a kako su na forumu u promilima, valjda cu dobro proci posle ove izjave. :D
Ja ti cijelo vrijeme govorim da ja i jesam istovremeno i Srbin i Bosanac, da nemam bas nista protiv toga. Ali, puno je Srba koji Bosnu ne osjecaju svojom drzavom. Oni su Srbi i voljeli bi zivjeti u drzavi koja pocinje na Sr. Oni tako misle, i o tome ja pricam. I vi Bosnjaci ste htjeli zivjeti u Bos. ne u Jug., zar ne? Dok drzava valja, meni je svejedno neka je i Tunguzija. A ti mi reci koja od ove dvije drzave vise valja, trenutno? Da sam sad u Srbiji ne bi mi trebala viza. Daleko od toga da je Srbija idealna, ali napreduje, a mi samo nazadujemo. Kad upalis srbijanski kanal uvijek se prica o aktualnim stvarima, danasnjoj politici. Milosevic je prasnjava arhiva. Kad upalis nasu FTV, samo o proslosti.
Jezikom se i ne trebas opterecivati, jeste isti i to svi znamo. Razlike su 0,2 %, ali Srbima i Hrvatima je cudno prihvatiti bosanski kao zasebno ime, jer smo svi odrasli na sh.jeziku. Meni licno ide na zivce lahko i mehko, jer te izraze su prije rata koristili samo po selu, a nijedan gradski musliman nije govorio lahko cemo. :D

Dragi lerdi, :D nemam pojma sta si i ko si, vidis da ni pol nisam ubola kako treba. To da su Bosnjaci negativni prema Srbima je iskustvo i nista drugo. Ne ljudi, komsiluk i to. Dnevna politika, mediji, javno mnenje, a i poneki licni kontakt. Meni je licno uvredljivo sto Bosnjaci automatski pretpostave da sam i ja Bosnjak pa Selam alejkume me, a ja onda ne znam kako da odgovorim, tj. znam odgovoriti na to, ali ako tako odgovorim on ce i dalje misliti da sam Bosnjak pa ce cijeli razgovor teci u tom tonu. Bosnjaci se ponasaju kao da je Sarajevo njihovo i to je fakat. Da, znam da se i Srbi ponasaju kao da je Banjaluka njihova, ali cesce u zivotu cujem Alejkum nego Pomoz bog. Srbi vise koriste gradjanske izraze.
Jeste, i ja sam automatski sklona reci Bosnjak ako neko grakce po Srbima, priznajem. Ali, bas je to tako jer nas iskustvo uci da Bosnjaci grakcu na Srbe, i obratno. Vidi se po tome sta pises. Ja recimo pisem u odbranu Srba pa je svima jasno ko sam. Ali kad bi procitao samo one dijelove na temu Komsic - gro Hrvata ga nije izabralo, pomislio bi da sam Hrvat. Kad procitas dio gdje kazem da bih pobila sve srpske ratne zlocince pomislio bi da sam Bosnjak, zar ne? A kad pricam o bratstvu, svi smo rodjaci, nacije ne postoje, pomislio bi da sam Bosanac, Ostala ili Vanzemaljac. :D
Dakle, nikad ne znas, mozda ni ja nisam Srbin! Jesam, ali kao i mnogi imam familije iz svih naroda, mijesani brakovi su ucinili svoje.
To u vezi pravih Srba! Nisi ti lud. Kontas da je tu mnogo foliranja. Ja licno znam dosta Srba koji se lizu i cmacu s Bosnjacima, a kad pukne rat, postanu hm, nesto drugo. Promijene se iz korijena. Mislim da je moj pristup daleko iskreniji. Ja cu ti reci ovdje sta mislim i branicu srpstvo, ali u slucaju rata necu u cetnike, ako me razumijes. Zato sam ja umjereni nacionalista, jer nikad ne bih naudila Bosnjaku, iako naizgled ti takvi Srbi, sto se busaju u grudi svojim bosanstvom a negiraju svoje srpstvo, izgledaju bolji. Zna se, nije sve kao sto izgleda.
Naprosto, nerviraju me Srbi koji gube svoj identitet na taj nacin. Da bi bio Bosanac ne trebas zaboga misliti, tj. govoriti tudje misli, a u sebi misliti svoje! Ima tu dosta nijansi, kao i u svemu sto se Bosne tice. Amerika je puna Italijana, Kineza i Meksikanaca, pa ne kazu: Ja nisam Kinez, ja sam Amerikanac. S druge strane, kad kaze da je Amerikanac, niko ga nece cudno gledati.
I da zavrsim, dosta mi je vise ove politike, odoh ja vani na svjezu havu. :-) Vise ne znam ni sta pricam. :D
stari grad Visegrad

#136 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by stari grad Visegrad »

@kristijana

Dozivljavas sve personalno. Ne radi se o tome da se srbima oduzme pravo da budu srbi ili kinezi. Niko srbima ne oduzima da zive u BiH.Radi se o tome da su mene cetnici istjerali SA MOGA IZ MOJE kuce, SA MOG IMANJA, S moje VJEKOVNE DEDOVINE.
Oteli Moje, pobili moji.
Ne radi se o srbstvu, niko ti ne napada, oduzima i dodaje srpstvo, nemoj izvrtat.
RAdi se o tome da su cetnici napravili drzavu na MOME.
A ti budi srbin i i bugar i sta hoces , to nije bitno.
Nije borba protiv srbstva ili tebe vec protiv fashizma i fashistickih tvorevina, otimanja i klanja.
Drzava u drzvi, U 1000 godisnjij drzavi., rs strano tkivo.
Opet ti kazem nije protiv srbina i nije protiv srpstva, vec sam protiv drzave u drzavi i uvijek cu biti.
Bez obzira je li srpska, sumska, zelena , plava , talijanska, njemacka.
Ti koji branis rs, branis fashizam i cetnicki fashizam, branis najvece zlocoince poslije Hitlera.
Fraza "svi isti" ti ne pomaze, zna se sta su planiarni zlocini.
Mozes slaviti i Hitlera, to ti je isto.
Radovan Hitler bi mozda bio dobar izraz.
a ako ti to ne kontas, ne mogu ti pomoc.
Ovo je 21 vijek a ne divlajnja cetnickih hordi zla, i nagrada za zlocine.
cyprus

#137 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by cyprus »

Kristijana wrote:Ne mogu vas sve citirat u bobu, bas vas je ma(s)hala. :)

cyprus, sam rece da ne pamtis srpskohrvatski, i time si sve rekao. Ti sve vidis probosanski i probosnjacki, to je skroz drugi kut gledanja, bas kao sto i u Srpskoj tvoji vrsnjaci isto misle, samo kontra vas.
To da su Zeljka izabrali Bosnjaci a ne Hrvati kazu sami Hrvati, to jest, o tome se govorilo 2006. kad je izabran i digla se prasina oko toga. Ja samo prenosim njihov stav. Nisu Hrvati samo u Sarajevu puna ih je Hercegovina, a oni su htjeli nekoga iz hrvatske nacionalne stranke, ko govori hrvatski, a ne kao Zeljko srpski. Jer Zeljko govori srpsku verziju srpskohrvatskog. Recimo kaze: ''realizovati'' umjesto ''realizirati''. Mozda ti sa svojim bosanskim ne vidis tu razlike, ali reci cu ti i da je bosanski potpuno kroatizovan i to nasilu. Na FTV se ubise od kroatizama a ja oplacem od smijeha kad cujem Nikolinu Veljovic kad kaze ''ubojstvo'' i to ubitacnim akcentom koji para usi. Sve samo da se udalji od srpskog, a Bosnjaci su u BiH uvijek vise govorili srpski, a ne hrvatski.
Zeljko je u par navrata rekao da se ne osjeca Hrvatom, nego Sarajlijom, Bosancem, a jos nisam cula da Tihic kaze da se ne osjeca Bosnjakom. Ili - Lagumdzija. Ako to nije podilazenje s Zeljkove strane Bosnjacima, ne znam sta je.
Ja se ne stidim bosanskog u sebi, ali nikad ga necu staviti ispred srpskog. Tehnicki, to je jedno te isto, bar za bosanske Srbe. Bosna je srpska zemlja - ti se automatski nakostrijesis kad ja to kazem, a onda se ljutite sto Srbi nece Bosnu.
Da clan Predsjednistva treba da vodi racuna po principu ''Svi o svima'' onda ne bismo imali bosnjackog, srpskog i hrvatskog clana, nego 3 bosanska, tj. jednog jedinstvenog predsjednika. Iz samog nazivlja sve ti je jasno.
Sto se tice srpske politike, daj ne pravi se lud. Cinjenica je da u Srpskoj zavlada reinkarnisani Mahatma Gandhi vama ne bi valjao. Vi necete Srpsku i tacka. Vi grakcete na Srpsku, a ne samo na politicku poziciju. A ko ti iz opozicije u RS valja? Niko? Bas tako!
I Dodik se puno puta izgubio u javnim nastupima. Ali, mi Srbi tu vidimo gorljivog borca koji ne da na sebe i svoje kojekakvim stankovicima kojima je provokacija cilj sam po sebi. Nisam vidjela napadaniju osobu od Dodika i u BiH i Hrvatskoj. Ko sta, Mesic o Dodiku i radosti sto Kosovo posta albansko. Dodika se napada by default, i kad je kriv i kad nije. E to meni smeta.
Kao sto rekoh, ja ne pripadam Dodikovom stadu, ali nije fer napadati ga za sve i svja.

Vekovni identitet? Da, Srbi ga rado isticu. A vi kao ne? Samo pricate kako je onaj Porfirogenit spomenuo Bosnu tad i tad, pa Kulin ovo ono, pa bogumili su pratetke muslimana, pa Kalaj pravio bosansku drzavu ( mos mislit, Kalaj!). Stalno trazite tragove bosanstva u istoriji a zamjerate Srbima na kosovskoj bici i njihovim istorijskim pricama.
Da li bi Bosna bila talac Srbije u krnjoj Jugoslaviji, ko zna? Nisam ja ni rekla da je Bosna morala ostati u takvoj Jugoslaviji, samo se sve radilo navrat nanos, stihijski posle Slovenije i Hrvatske, a nije se uzelo u obzir da su Slovenija i Hrvatska ipak homogene sredine u odnosu na nas. Mislim da je trebalo pustiti stvar da se slegne, ostati u toj Jugoslaviji, pa se onda posle separatisati mirno, kao Crna Gora. Naravno, opet bi ispao problem, ali mozda bi rat bio izbjegnut.
Istina je da su Bosanci najmanje htjeli raspad Jugoslavije. Za sve su krivi, je li, Slovenci. Oni su prvi poceli, a kako su na forumu u promilima, valjda cu dobro proci posle ove izjave. :D
Ja ti cijelo vrijeme govorim da ja i jesam istovremeno i Srbin i Bosanac, da nemam bas nista protiv toga. Ali, puno je Srba koji Bosnu ne osjecaju svojom drzavom. Oni su Srbi i voljeli bi zivjeti u drzavi koja pocinje na Sr. Oni tako misle, i o tome ja pricam. I vi Bosnjaci ste htjeli zivjeti u Bos. ne u Jug., zar ne? Dok drzava valja, meni je svejedno neka je i Tunguzija. A ti mi reci koja od ove dvije drzave vise valja, trenutno? Da sam sad u Srbiji ne bi mi trebala viza. Daleko od toga da je Srbija idealna, ali napreduje, a mi samo nazadujemo. Kad upalis srbijanski kanal uvijek se prica o aktualnim stvarima, danasnjoj politici. Milosevic je prasnjava arhiva. Kad upalis nasu FTV, samo o proslosti.
Jezikom se i ne trebas opterecivati, jeste isti i to svi znamo. Razlike su 0,2 %, ali Srbima i Hrvatima je cudno prihvatiti bosanski kao zasebno ime, jer smo svi odrasli na sh.jeziku. Meni licno ide na zivce lahko i mehko, jer te izraze su prije rata koristili samo po selu, a nijedan gradski musliman nije govorio lahko cemo. :D
Ti si me upravo podsjetila na razlog zašto sve rjeđe pišem na politici. Većina ovdje, pa tako i ti, selektivno čita ono što mu (ne)odgovara ili nikako ne čita, pa samo udara po onom što je od početka pričao... :roll:

Nisi mi odgovorila na pitanje, kad kažeš VI na koga misliš? Ovdje razgovaraš SA MNOM, a ne sa množinom, čisto sumnjam da me persiraš...

Što se tiče naših jezika i "razlika" među njima, neću da se raspravljam o tome. Kazao neko realizirati ili realizovati, isti mi k..., ne smeta mi ni jedno ni drugo, iako u sva 3 jezika ima nevjerovatno žalosnih konstrukcija...

Također, ne priča mi se ni o raspadu Jugoslavije, jer je prevelik offtopic. Samo ću reći da ne smatram Sloveniju kao glavnog krivca, iako su prvi uhvatili maglu. Za nestabilnu političku situaciju u državi obično najveću odgovornost snosi većinski narod. Tako da da, sada ću reći nešto sa čim ćeš se možda složiti: kako su Srbi jedini narod koji je svojim potezima mogao dovesti do raspada SFRJ, tako isto samo Bošnjaci mogu dovesti do disolucije Bosne i Hercegovine. I to upravo Bošnjaci tipa Harisa Silajdžića.

I još jednom da ponovim, mada se ne volim ponavljat, za razliku od nekih: Željko Komšić je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, a ne predsjednik hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini :-) :-) . Ne mješaj i ne izjednačavaj teze...
Last edited by cyprus on 10/01/2010 23:28, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#138 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by pici »

zoom66 wrote:
Kristijana wrote:Vise ne znam ni sta pricam. :D
vidi se :oops:
Image

:mrgreen:
pici

#139 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by pici »

zavrzlama wrote:Komsiceva iskrenost u izjavi je ista ko Tadiceva kad podrzava BIH ;-)

Komsic podrzava legalnost rs-a ,jer rs mora postovati legalnost BIH...manji je poroblem i steta probosanskim snagama podrzavati rs ,nego velikosrbima BIH..jer rs i BIH ne idu zajedno i Komsiceva izjava je u stvari guranje prsta u oko velikosrbima....oni bi vise volili da Komsic ne priznaje rs ,da bi oni mogli ne priznavati BIH ;-) ..zna Komso sta radi :D
:thumbup:
statix

#140 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by statix »

pici wrote:
zoom66 wrote:
Kristijana wrote:Vise ne znam ni sta pricam. :D
vidi se :oops:
Image

:lol: :thumbup:
pici

#141 Re: Kako dozivljavate jucerasnju izjavu Zeljka Komsica??

Post by pici »

zoom66 wrote:
pici wrote: Image

jel ovo koristi zildian ili istanbul crash?
Paiste ....najbolje :mrgreen: Bubnjarske palice Dixon...moreš lupat kolko hoš :mrgreen:

Image
Locked