Kako dovesti sestru ili brata u USA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

array

#1 Kako dovesti sestru ili brata u USA

Post by array »

Znam da kao američki državljanin relativno brzo mogu dovesti oca, majku ili djecu međutim brat i sestra spadaju u drugu kategoriju i oni moraju čekati nekakav red za vizu.
Znate li ikoga sa američkim državljanstvom ko je pokušao dovesti brata ili sestru u USA na stalni boravak? Koliko dugo oni moraju čekati na vizu?
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Sve informacije mozes naci ovdje
http://www.uscis.gov/graphics/index.htm

a ima i 1-800 broj na koji mozes dobiti detaljnije informacije ako ti trebaju.
DONY

#3 Re: Kako dovesti sestru ili brata u USA

Post by DONY »

array wrote:Znam da kao američki državljanin relativno brzo mogu dovesti oca, majku ili djecu međutim brat i sestra spadaju u drugu kategoriju i oni moraju čekati nekakav red za vizu.
Znate li ikoga sa američkim državljanstvom ko je pokušao dovesti brata ili sestru u USA na stalni boravak? Koliko dugo oni moraju čekati na vizu?
Ja pokusavam.Moze trajati do deset godina...Medjutim,govori se o novom zakonu koji bi trebao biti usvojen,radi velikog broja zahtjeva,tako da bi tekuce aplikacije rijesili brze....ali to opet traje veoma dugo...
shadow

Post by shadow »

U pravu si, otac i majka americkog drzavljanina relativno brzo mogu doci a braca i sestre mogu cekati cak i do 11 godina.
Ja sam zajedno predao papire za starce i buraza, starci su bili odobreni nakon 10-tak mjeseci a za buraza su mi rekli da cekam i da moze potrajati. Onda sam doveo starce, reguliso njima pirpashe pa su oni aplicirali za buraza tj njihovog sina :-D, i on je preko njih sve reguliso za godinu dana. Ne znam jel ti ta opcija pije vode ali tako je najlakse, dovedes starce, rjesis njihov status, oni predaju papire za svoje djete i onda nek piche nazad ako hoce. :)
danas

Post by danas »

roditelji, djeca, i supruznik USA drzavljana nemaju kvote za vize i njihove I-130 aplikacije uglavnom budu rijesene za godinu dana ili manje. braca i sestre su druga prica, i to traje jako dugo. najbolje ti je ovo sto je shadow rekao -- nek' ti starci apliciraju za dijete (tvog brata) ako je to moguce.
pitt

Post by pitt »

http://www.usimmigrationsolutions.net/

Kome treba info, samo nek se pozove na familiju iz pittsburgha :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

pitt wrote:http://www.usimmigrationsolutions.net/

Kome treba info, samo nek se pozove na familiju iz pittsburgha :D
jah... a ti bi se dobricino, ko sto gledam, ponudio da pomognes nekom da dovede sestru tinejdzerku u djauriju...
pitt

Post by pitt »

Zenske osobe 18-30 idu preko mene :D:D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

pitt wrote:Zenske osobe 18-30 idu preko mene :D:D
valjda ispod tebe ? :D :D
pitt

Post by pitt »

Alfons Kauders wrote:
valjda ispod tebe ? :D :D
Ne zachatavaj stoko tuzlanska :D:D
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Pa jel' ti ikad dosta?? :D
pitt

Post by pitt »

gladne oci :D:D
repeater

Post by repeater »

danas wrote:roditelji, djeca, i supruznik USA drzavljana nemaju kvote za vize i njihove I-130 aplikacije uglavnom budu rijesene za godinu dana ili manje. braca i sestre su druga prica, i to traje jako dugo. najbolje ti je ovo sto je shadow rekao -- nek' ti starci apliciraju za dijete (tvog brata) ako je to moguce.
cekaj malo. zar ovo ne vazi samo za maloljetnu djecu ??
EI Presidente

Post by EI Presidente »

repeater wrote:
danas wrote:roditelji, djeca, i supruznik USA drzavljana nemaju kvote za vize i njihove I-130 aplikacije uglavnom budu rijesene za godinu dana ili manje. braca i sestre su druga prica, i to traje jako dugo. najbolje ti je ovo sto je shadow rekao -- nek' ti starci apliciraju za dijete (tvog brata) ako je to moguce.
Istina, kad se predje 21 godina - kapak. Onda ne mogu ni starci, vec se mora cekati.
DONY

Post by DONY »

repeater wrote:
Mislim da si u pravu..
repeater

Post by repeater »

ne u potpunosti. naime, postoji list prioriteta po kojoj i punoljetna djeca imaju pravo na drzavljanstvo preko roditelja samo sto oni duze cekaju. a, djeca koja su punoljetna i u braku znaju cekati i do dest godina.
Last edited by repeater on 24/10/2006 20:03, edited 1 time in total.
array

Post by array »

DONY wrote:
repeater wrote:
Mislim da si u pravu..
Nije samo za maloljetnu djecu, važi i za roditelje i suprugu. Proces bi trebao trajati svega nekoliko mjeseci.
array

Post by array »

shadow wrote:U pravu si, otac i majka americkog drzavljanina relativno brzo mogu doci a braca i sestre mogu cekati cak i do 11 godina.
Ja sam zajedno predao papire za starce i buraza, starci su bili odobreni nakon 10-tak mjeseci a za buraza su mi rekli da cekam i da moze potrajati. Onda sam doveo starce, reguliso njima pirpashe pa su oni aplicirali za buraza tj njihovog sina :-D, i on je preko njih sve reguliso za godinu dana. Ne znam jel ti ta opcija pije vode ali tako je najlakse, dovedes starce, rjesis njihov status, oni predaju papire za svoje djete i onda nek piche nazad ako hoce. :)
Tako sam i ja nešto kontao ali koliko sam ja shvatio roditelji nemogu nikoga dovesti dok i sami ne postanu državljani - to znači oko 5 godina. Molim te ispravi me ako griješim. Za koliko ti je vremena došao buraz računajući od dana kad si aplicirao za starce?
muha_sa

Post by muha_sa »

Ako se buraz zove Aziz ili Muharem---neJma šaMse.
shadow

Post by shadow »

array wrote:
shadow wrote:U pravu si, otac i majka americkog drzavljanina relativno brzo mogu doci a braca i sestre mogu cekati cak i do 11 godina.
Tako sam i ja nešto kontao ali koliko sam ja shvatio roditelji nemogu nikoga dovesti dok i sami ne postanu državljani - to znači oko 5 godina. Molim te ispravi me ako griješim. Za koliko ti je vremena došao buraz računajući od dana kad si aplicirao za starce?
Ne, ja sam morao biti drzavljanin da bih doveo starce a starcima je dovoljno da dobiju green card (zeleni karton) tj. da postanu tzv. permanent residents i oni odmah mogu aplicirati za svoju djecu. Oni ne moraju cekati da postanu drzavljani.

Ne znam koliko je tacno trebalo da dodje buraz jer su moji i ranije furali tamo-'vamo, ulazili kao turisti pa kasnije isli i vracali se sa zelenim kartonima ali mislim da je najkraci rok da ti buraz dodje oko 2 godine, oko godinu da starci budu odobreni i dodju te kasnije jos godina da oni dovedu buraza.
Treba imati u vidu da se u medjuvremenu mozda nesto promjenilo, imigracija im je trenutno osjetljiva tacka.
danas

Post by danas »

repeater wrote:
da, supruznik, roditelji, i maloljetna djeca USA drzavljanina ne moraju cekati za broj vize, jer za njih nema kvota. za ostale ima, i ide po preferenciji. ovako:

Preference Categories

The relative you wish to immigrate must obtain an immigrant visa number that is based on the preference category in which they fall.

People who want to become immigrants are classified into categories based on a preference system. The immediate relatives of U.S. citizens, which includes parents, spouses and unmarried children under the age of 21, do not have to wait for an immigrant visa number to become available once the visa petition filed for them is approved by the USCIS. An immigrant visa number will be immediately available for immediate relatives of U.S. citizens. Click here for information on obtaining an immigrant visa number if you are an immediate relative of a U.S. citizen. The relatives in the remaining categories must wait for an immigrant visa number to become available according to the following preferences:

* First Preference: Unmarried, adult sons and daughters of U.S. citizens. Adult means 21 years of age or older.
* Second Preference: Spouses of lawful permanent residents, their unmarried children (under twenty-one), and the unmarried sons and daughters of lawful permanent residents.
* Third Preference: Married sons and daughters of U.S. citizens.
* Fourth Preference: Brothers and sisters of adult U.S. citizens.

http://www.uscis.gov/graphics/services/ ... chor156900
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

buraza dovedi na turisticku
neka nadje neku amerikanku i ozeni je i prica zavrsena :D
danas

Post by danas »

Vozdra_123 wrote:buraza dovedi na turisticku
neka nadje neku amerikanku i ozeni je i prica zavrsena :D
dobro bolan, nisu svi ko pitt :D :D :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »