Kako donosite životne odluke?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jedna tamo

#1 Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

evo kako i naslov kaže pitam Vas cijenjene forumaše kako donosite važne životne odluke tipa selidba, udaja ili nešto treće...
ako neko ima neku ideju da podijeli samnom...
znam da je na kraju opet da ili ne i da samo mi moramo odlučiti i da nam niko nemože pomoći ali eto ako neko želi neka piše...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by KatarinaKosaca »

Svaku odluku u svom životu donosim srcem. Profesionalnu ili privatnu ili bilo koje vrste. Brzo donosim odluke, razmišljanje, vaganje i odmjeravanje su mi nepoznate stvari.
sheilak

#3 Re: Kako donosite životne odluke

Post by sheilak »

Meni je donijeti odluku nesto jako tesko, pogotovo one koje od mene zahtijevaju obavezu i koje me tjeraju da teznju za slobodom barem privremeno ostavim po strani. Ali, neka smjernica za mene je vlastiti osjecaj. Dakle, pitaj sama sebe pri kojoj odluci imas bolji osjecaj, kojoj te srce vuce. Nemoj se pri tom obazirati na ocekivanja drugih, pa ih shvatiti kao svoja. Odmakni se od nadanja roditelja, ocekivanja prijatelja, rodbine, evtl. partnera po pitanju tvoje buducnosti jer njihovi su motivi u vecini slucajeva sebicni. Ne mislim ovdje nista lose, ali ljudi su vecinom egocentricni i imaju predozdbe o svijetu i ljudima na osnovu sebe samih. Dakle, nemoj ciniti ono sta bi neko drugi zelio ili mislio da je dobro za tebe, nego ono sto ti mislis i zelis. Uvijek slusaj svoj intuiciju. Naravno, pri tom se ne treba zanemariti ni razum, ali kada si u neoumici, poslusaj ono sto ti kaze ono sto nije ograniceno ljudskom spoznajom.
Srce je starije od razuma i zna vise. :wink:
Murat Sabanovic

#4 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Murat Sabanovic »

Kako donosite životne odluke? - sta bog da !!!
Andaluzijski pas

#5 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Andaluzijski pas »

Vrlo efikasno.
kala

#6 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by kala »

Kundera bi rekao: "Ljudske odluke su strašno jednostavne."
Ja vjerujem intuiciji - uvijek je u pravu - čak i onda kada moj razum u nju sumnja. :)))
Cholina_Lokica

#7 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Cholina_Lokica »

bacam novcic :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by PipiDugaDevetka »

Gdje je god i kad je god moguće, konsultujem se sa stručnjakom.
Kada nije moguća konsultacija. Sam odlučim i baš sam uprskao,...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Truba »

vrlo jednostavno... ne donosim ih
same dođu :D
Vertigo

#10 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Vertigo »

mogla bi biti interesantna tema samo da je na filozofiji
evo kako ja,
imajuci u vidu trenutne okolnosti, uz uvazavanje svih poznati cinjenica, drzim se devize cini dobro tj. ispravno,
ma sta razum u tom trenutku govorio, a cesto se ne slaze sa time :D
intuicija jest vrlo vazna u donosenju odluka, ali bez iskustva sa njenim rezultatatima ne bih je previse isticao,
dakleM, spoznati istinu :D i pravi put :D, a shodno tome i prioritete u zivotu i odlucivati prema tome,
nakon nekog perioda, kada uvidis da tako ides sigurno naprijed, postaje sve lakse i lakse.
sazeto, ne moze donijeti ispravne odluke onaj koji ne zna ili nije nacisto sa tim sta je ispravno u zivotu :D , logicno :D

znam da ti nisam pomogao :D
11sumirp

#11 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by 11sumirp »

Ko da te ko pita za odluke...
Zivot nosi, i ne ceka,dok se okrenes,gotova skola,brze bolje trc ganjaj poso,trka frka panika,joj jos nema diplome,a uvjerenje o nekaznjavanju,jedva cekas da to sve uvezes,radna knjizica,zdravstvena,ovjere,provjere,zavjere, i da s jaranima navece se olešiš i nepristojno sve to obiljezis,...ujutro se budis s ogromnim maHmurlukom i prstenom na ruci :lol: :evil: wtf,sta je ovo pitas sam sebe,kad ono vec 2 šejtančića,ujutro te bude hoce na sankanje, i dok se okrenes kredit za stan otplacen,vikendica,pocnes se interesovat za voćke,pčele,cvijeće,jetra ne dozvoljava saljevanje strave naveliko i naširoko ,a i trigliceridi čuče u ćošku,brada sve neurednija,tu negdje je i penzija,Štaćešššš :lol: , i onda ovisi o vjerskom opredjeljenju il mi halalite,il onako odrzite govor,uz mozda pokoju violinu da zavija,il ponesete jedan vijenac,il se niko i ne pojavi,kazu i nije bio neki čojk...
Elem, znaci zivotne odluke -Pa Spontano :D :D :skoljka:
Ma.Le.Na

#12 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Ma.Le.Na »

Dile wrote:bacam novcic :D
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

inace nema tu puno pameti ..
satjeraju te u kut i jednostavno moras odluciti :D

postojanje izbora je prividna stvar :D
alica.k

#13 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by alica.k »

kad me spuca prenos tad donesem odluku, i obicno je to ono nidje veze, skroz out of character.
inace ne dozivljavam zivot preozbiljno...zato mi nije frka odlucivat ovako..
jedna tamo

#14 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

hvala svima na odgovoru..
mislim da ovaj put se neće pitati ni srce ni razum...već stomak i opstanak, tako da ipak ja neću odlučiti ono što bij ja željela već ono što ja moram i svi kažu e to je život...nepitaš se ti puno već jednostavno moraš nemaš drugog izbora koliko god tražiš drugi izbor nemaš ga! to je ono najtužnije :(
Zlata M.

#15 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Zlata M. »

Ma.Le.Na wrote:
Dile wrote:bacam novcic :D
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

inace nema tu puno pameti ..
satjeraju te u kut i jednostavno moras odluciti :D

postojanje izbora je prividna stvar :D
:) :thumbup:
...sto rece A. de Mello "...ne zavaravajte se mislju da igrate, vi ste igrani"
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#16 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by ladyblue18 »

Hmmm uvijek suprotno od onoga sto sam zamislila. :roll:

Ja i odluke smo na vi. Sve vaznije odluke u zivotu sam donosila totalno smijesno.
Upisala sam srednju za koju sam uvijek govorila da necu. :-)
Upisala fakultet koji mi je uvijek bio odbojan, i za koji je uvijek bilo "nikada, sta vam je ba..." :-)

Tako da nisam bas pouzdana za donosenje odluka koje su mi vazne u zivotu.

A za neke jednostavno nisam imala hrabrosti, nekada...da jesam mozda bi danas neke stvari bile drugacije.
Ateista

#17 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Ateista »

Ja sam vulkanac, ja o svemu pokusavam da razmisllim logicki i razumno, i odluke uglavnom donosim na osnovu toga. :D

U stvari, ipak sam mjesanac, imam bar cetvrtinu ljudske krvi, znam ponekad donijeti i nelogicne i neracionalne odluke, ali ponekad. :D
bez_ideje

#18 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by bez_ideje »

hmmmmmm kod mene je sve manje vise grlom u jagode :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne razmisljam puno iskreno,nego ja to ono,na prvu,sta mi se djasvi u datom trenutku
palermo

#19 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by palermo »

Mislim Komi reče, pa da ponovim, odluke u principu dolaze same od sebe. Ako trebaš mnogo razmišljati o nekoj odluci, onda se upitaj da li je uopšte ta odluka vrijedna razmatranja. Hoću reći, u one prave istinske, životne odluke nikad nemaš sumnje. Odnosno, ne bi trebao.
jedna tamo

#20 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

palermo wrote:Mislim Komi reče, pa da ponovim, odluke u principu dolaze same od sebe. Ako trebaš mnogo razmišljati o nekoj odluci, onda se upitaj da li je uopšte ta odluka vrijedna razmatranja. Hoću reći, u one prave istinske, životne odluke nikad nemaš sumnje. Odnosno, ne bi trebao.
zbuni me ti sad :?
burek_in_space

#21 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by burek_in_space »

Kako donosite životne odluke?

Jednoglasno. :D
palermo

#22 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by palermo »

jedna tamo wrote:
palermo wrote:Mislim Komi reče, pa da ponovim, odluke u principu dolaze same od sebe. Ako trebaš mnogo razmišljati o nekoj odluci, onda se upitaj da li je uopšte ta odluka vrijedna razmatranja. Hoću reći, u one prave istinske, životne odluke nikad nemaš sumnje. Odnosno, ne bi trebao.
zbuni me ti sad :?
Što :D .Ako nisi sigurna u odluku, možda je to znak da još nije sazrelo vrijeme da je uopšte doneseš.
jedna tamo

#23 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

samo me zbunjuješ :D
neka se čudo desi i odluči umjesto mene :mrgreen:
burek_in_space

#24 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by burek_in_space »

jedna tamo wrote:samo me zbunjuješ :D
neka se čudo desi i odluči umjesto mene :mrgreen:
POd uslovom da me necesh opet napenaliti :skoljka: mozhe li se znati o kakvoj odluci se radi?!
Ljuska_u_BaklaFi

#25 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Prije svega vjerujem da sve sto mi se desava je samo reakcija ne neku od mojih silnih akcija, trudim se da pazim na nacin svog razmisljanja i da se ne nerviram ako imam problem, nego da ga rjesavam... a u tom smirenom stanju poslusam samo svoj zeludac. Obicno se strasno grci kad nesto nije kako treba, ili je smiren ako ce sve biti ok :D i na kraju krajeva vjerujem da sve ima rjesenje onda ga trezveno trazim. I nikad se nije desilo da zalim zbog stvari koje sam uradila, samo ponekad zbog nekih koji nisam :roll:
Post Reply