Može li neko napisati detaljno, kako doći na Skakavac? Dokle se može autom, koliko preostaje pješice i tako to...
Usput, dodat neke eventualne savjete za odlazak na Skakavac, šta bi bilo poželjno imati uz sebe od opreme (hrana će se svakako ponijeti)...
Kako doći na Skakavac
- Dope_Man
#2 Re: Kako doći na Skakavac
Ako imas auto i planiras s njim onda picis putem preko Nahoreva (ima i druga neka opcija sa druge strane, ali ovo je mainstream) sve do famozne kafane. Od kafane onda imas par kilometara pjehe do samog vodopada.
Bez auta (kako sam ja isao) je ista ruta, samo bus do Nahoreva koji krece sa stajalista kod druge gimnazije (Sutjeska ulica). I naravno ova ukljucuje dosa vise setnje pa je stajanje u kafani obavezno.
Ponijeti.. pa hrane, i odjeca naravno ovisno o vremenu te sta god mislis da ti treba za razonodu ako planirate gore provesti cijeli dan.
Ja sam samo jednom otisao, al nas uhvatila kisa pa je bilo brze nazad nego do gore
Bez auta (kako sam ja isao) je ista ruta, samo bus do Nahoreva koji krece sa stajalista kod druge gimnazije (Sutjeska ulica). I naravno ova ukljucuje dosa vise setnje pa je stajanje u kafani obavezno.
Ponijeti.. pa hrane, i odjeca naravno ovisno o vremenu te sta god mislis da ti treba za razonodu ako planirate gore provesti cijeli dan.
Ja sam samo jednom otisao, al nas uhvatila kisa pa je bilo brze nazad nego do gore
-
mistek
#3 Re: Kako doći na Skakavac
Za početnika najbolja i jeste ta klasična ruta preko Nahoreva. Dakle, voziš do Nahoreva i produžiš kroz isto, uz brdo. Tu nemaš šta fuliti vala, a i imaju oznake kuda za Skakavac. Čak i da promašiš, nećeš daleko, 100-200m u vrh glave
Do Nahoreva ti autom treba ni 10 minuta sa Jezera. Od Nahoreva, ideš uz brdo asfaltnim putem par kilometara (ne duže od 4-5 minuta) i dalje je već očajni makadam (još možda 2km). Ako čuvaš auto, najbolje je parkirati na kraju asfalta (mjesto uz put ćeš već da nađeš) i već odatle pješačiti. Ako ne, onda vozi i taj 1km do ulaza u šumu (Draganova kafana). Većina raje dođe tu i dalje ide pješke, mada možeš čak i odatle nastaviti autom kroz šumu do rampe.
Uglavnom, pješke je kroz šumu ljepota i laganica. Moja preporuka je da spičiš cestom kroz šumu kad budeš išao i nakon nekih sat šetnje doći ćeš iznad vodopada Skakavac. Tu imaš fino mjesto pored potoka za odmor i rekreaciju. Odatle slijedi spust na Skakavac nekih 20 minuta. Na samom vrhu obavezno prati putokaz da dođeš do vidikovca iznad samog vodopada (skretanje s puta 30 metara
). Kad se spustiš i poželiš nazad, samo pređi mostić ispod vodopada i nastavi šumskim puteljkom. Nakon sat do sat i po vremena si opet kod Draganove kafane. Dakle, preporučujem da se koristi gornji put za dolazak i šumska staza za povratak.
Najvažnije je ok planirati vrijeme. Ne znam kakva ekipa ide i koliko brzo hodate, ali trebali bi računati na 60 minuta od Draganove kafane do iznad Skakavca, 30 minuta spust do podnožja vodopada, te 90 minuta vodopad-Draganova kafana, kroz šumu. Ako poranite (recimo dovoljno da do 10 budete kod Draganove kafane), onda se možete i zezati lagano, jer imate sasvim dovoljno vremena za sve.
Uglavnom, pješke je kroz šumu ljepota i laganica. Moja preporuka je da spičiš cestom kroz šumu kad budeš išao i nakon nekih sat šetnje doći ćeš iznad vodopada Skakavac. Tu imaš fino mjesto pored potoka za odmor i rekreaciju. Odatle slijedi spust na Skakavac nekih 20 minuta. Na samom vrhu obavezno prati putokaz da dođeš do vidikovca iznad samog vodopada (skretanje s puta 30 metara
Najvažnije je ok planirati vrijeme. Ne znam kakva ekipa ide i koliko brzo hodate, ali trebali bi računati na 60 minuta od Draganove kafane do iznad Skakavca, 30 minuta spust do podnožja vodopada, te 90 minuta vodopad-Draganova kafana, kroz šumu. Ako poranite (recimo dovoljno da do 10 budete kod Draganove kafane), onda se možete i zezati lagano, jer imate sasvim dovoljno vremena za sve.
- gradskadjeca
#4 Re: Kako doći na Skakavac
Ja se zeznuh jucer, isao sa kcerkicom ( 10 godina ). Donjom stazom tacno 1h do vodopada, ali natrag, ja isto mislio trebat ce mi 1h, sve isplanirao da dodjem do 15:40 na kombi prema jezeru. Uglavnom trebalo mi je 1h i 30 minuta od podnozja vodopada do Dragana da dodjem ( vec sam tu shvatio da cu zakasniti )mistek wrote:Za početnika najbolja i jeste ta klasična ruta preko Nahoreva. Dakle, voziš do Nahoreva i produžiš kroz isto, uz brdo. Tu nemaš šta fuliti vala, a i imaju oznake kuda za Skakavac. Čak i da promašiš, nećeš daleko, 100-200m u vrh glaveDo Nahoreva ti autom treba ni 10 minuta sa Jezera. Od Nahoreva, ideš uz brdo asfaltnim putem par kilometara (ne duže od 4-5 minuta) i dalje je već očajni makadam (još možda 2km). Ako čuvaš auto, najbolje je parkirati na kraju asfalta (mjesto uz put ćeš već da nađeš) i već odatle pješačiti. Ako ne, onda vozi i taj 1km do ulaza u šumu (Draganova kafana). Većina raje dođe tu i dalje ide pješke, mada možeš čak i odatle nastaviti autom kroz šumu do rampe.
Uglavnom, pješke je kroz šumu ljepota i laganica. Moja preporuka je da spičiš cestom kroz šumu kad budeš išao i nakon nekih sat šetnje doći ćeš iznad vodopada Skakavac. Tu imaš fino mjesto pored potoka za odmor i rekreaciju. Odatle slijedi spust na Skakavac nekih 20 minuta. Na samom vrhu obavezno prati putokaz da dođeš do vidikovca iznad samog vodopada (skretanje s puta 30 metara). Kad se spustiš i poželiš nazad, samo pređi mostić ispod vodopada i nastavi šumskim puteljkom. Nakon sat do sat i po vremena si opet kod Draganove kafane. Dakle, preporučujem da se koristi gornji put za dolazak i šumska staza za povratak.
Slijedeci put cu ici sporije i duze uzivati u prirodi da dodjem ipak na kombi u 17:30.
Na kraju neke starije gospodje naletile i platismo taxi do Jezera popola, nije strasno. Imali srece crveni taxi bio od nas 2 minute, zavrsavao voznju upravo kod granapa
Ovim savjetom da se ide prema vodopadu sa gornje strane a vraca donjom stazom si mi otvorio oci, da sam samo procitao tvoj post u subotu
-
mistek
#5 Re: Kako doći na Skakavac
Ma sve je to iskustvo
Doduše, radi kćerkice frka malo, ali svaka čast kad je izdržala, kako god