obzirom da poslije rata nisam bio ni na jednoj od bh planina, odlucio sam da se malo angazujem na tom polju. Eh sad malo je potesko pronaci jos nekog ko zna put a istovremeno da mu se ide, a ja ne poznajem bas najbolje putne pravce, pa bih molio ako neko ima mapu ili kartu puta kako da dodjem na Jahorinu, dakle samo tog dijela i po mogucnosti sto preciznije. Gledao sam neke slike vec na ovom podforumu, i otprilike stekao neku sliku, ali ako neko ima nesto preciznije ili konkretnije bio bih zahvalan.
Kako doći na Jahorinu?
Moderator: anex
-
Rambo-Amadeus
#1 Kako doći na Jahorinu?
Pozdrav,
obzirom da poslije rata nisam bio ni na jednoj od bh planina, odlucio sam da se malo angazujem na tom polju. Eh sad malo je potesko pronaci jos nekog ko zna put a istovremeno da mu se ide, a ja ne poznajem bas najbolje putne pravce, pa bih molio ako neko ima mapu ili kartu puta kako da dodjem na Jahorinu, dakle samo tog dijela i po mogucnosti sto preciznije. Gledao sam neke slike vec na ovom podforumu, i otprilike stekao neku sliku, ali ako neko ima nesto preciznije ili konkretnije bio bih zahvalan.
-
Rambo-Amadeus
#2 Re: Kako doći na Jahorinu?
Evo da sam sebi odgovorim
, malo sam ceprkao po google-u
http://www.sobe.ba/s.jahorina_izSarajeva-bosanski.html
-
nudis verbis
#3 Re: Kako doći na Jahorinu?
odakle
je l iz new orleans 
- mayab
- amrica
#5 Re: Kako doći na Jahorinu?
Rambo-Amadeus wrote:Evo da sam sebi odgovorim, malo sam ceprkao po google-u
Niđe veze, ti brojevi puteva i sl, to kod nas ne pise. A drugo, glupost od koje boli glava je da ti za put od 33 km treba 4h35 min?
Fino napiši odakle dolaziš, sa koje strane, da ti objasnimo.
Ako hoćeš kroz grad, nije frka, samo ravno, zaobilaznicom isto šega. Možeš i preko Trebevića, ali je duže i puno ružniji put, samo je ljepota.
Ne možeš promašiti nikako, ako znaš ćirilicu, sve ti piše.
- nidzo_bidzo
#6 Re: Kako doći na Jahorinu?
Cuj ne mozes promasiti ako znas cirilicu?! Na svakom putokazu prema Jahorini stoji i latinica i cirilica, no ti izgleda slabo vidis, a mozda si i nepismen-a, u takvoj umnoj konstalaciji sve dolazi u obzir... A sto se tice puta do Jahorine, krenes iz grada prema tranzitu (mozes i preko Vjecnice, pored bazena i samo pravo, ili krenes prema Vracima i na semaforu kod jedne Pekare tj. kod glavnog uspona na Vraca skrenes lijevo- ako dolazis iz smjera slasticarne Jadranka, ili iz pravca AS pekare tj. Hrasnog, u tom slucaju na semaforu za Vraca ides samo pravo...),i vozis dok ne stignes u Pale ( prodjes tunel na samom ulazi, pumpa takodje ima sa lijeve strane i vozis nekih 500-600 metara, skrenes lijevo i naices na jednu raskrsnicu bez semafora, skrenes opet lijevo i proces ispod malog nadvoznjaka)... Nakon 200 metara ima tabla na kojoj jasno pise put za Jahorinu... Put je relativno dobar i ociscen i nakon sto prodjes jedne osmice znaj da si jako blizu do svog odredista... Auta ima na sve strane, pogotovu vikendom i kasnije se lako snaci... Toliko!
-
uvijek dobar post
#7 Re: Kako doći na Jahorinu?
ukoliko mislis na tursticki odlazak automobilom, put za jahorinu je jako jednostavan.
ako ides iz sarajeva, prođeš kroz grad, dođeš do vijećnice i nastaviš pravo (ne slijediš tramvajske šine koje idu ka baščaršiji) ideš dalje kroz tunel i krećeš se prema palama. pratiš putokaze ka palama, prođeš pale i malo poslije imaš putokaz koji te vodi desno za jahorinu. nakon tog skretanja samo pratiš taj put. u jednom trenutku put se račva, desni krak vodi na trebević a lijevi ka jahorini. nastaviš lijevim krakom i samo pratiš taj put koji te dovede u pravo u olimpijski centar jahorina.
iz sarajeva možeš doći i tranzitom. voziš se tranzitom iznad sarajeva i pratiš putokaz pale. kada dođeš do kraja tranzita, skrećeš desno za pale i nastavljaš istim putem koji je i gore opisan.
na jahorinu takođe možeš doći i preko trebevića. put je malo lošiji, ima rupa i slično, na par mjesta je oštećen ali je zanimljiv i ako si odrastao u sarajevu, budi uspomene sa trebevičkih izleta.
put ide ovako. kreneš u lukavicu preko vraca. ukoliko ne znaš tačno kuda ići, vozi se trolejbuskom džadom i prati putokaz vraca. do skretanja na vraca možeš doći i tranzitom, samo pratiš putokaz koji ti pokazuje skretanje na vraca.
popneš se na vraca i nastaviš dalje tj silaziš, izlaziš iz kantona sarajevo i na kraju spusta, nakon benziske koja ti dođe sa desne strane, imaš putokaz lijevo trebević, desno lukavica. skreneš lijevo i samo pratiš taj put. prođeš trebević i voziš se dalje, krozz par sela i izađeš na raskrsnicu koja je u stvari račvanje ovog puta koji sam gore prvog opisao. tu skreneš desno i samo pratiš taj put i dođeš ravno u olimpijski centar jahorina.
ukoliko dolaziš u sarajevo iz zvornika, han pijeska, sokoca, prođeš kroz sumbulovac, mokro i umjesto desno za sarajevo, skreneš lijevo za pale i pratiš isti put koji je opisan na početku.
ukoliko želiš planinarit i hodati na jahorinu, najpametnije ti je da se konsultuješ sa nekim od planinarskih društava, iako postoji puno staza koje su obilježene lako se zaluta u misnko polje.
takođe imaš dosta info na http://www.jahorina.org
eto uživaj.
ako ides iz sarajeva, prođeš kroz grad, dođeš do vijećnice i nastaviš pravo (ne slijediš tramvajske šine koje idu ka baščaršiji) ideš dalje kroz tunel i krećeš se prema palama. pratiš putokaze ka palama, prođeš pale i malo poslije imaš putokaz koji te vodi desno za jahorinu. nakon tog skretanja samo pratiš taj put. u jednom trenutku put se račva, desni krak vodi na trebević a lijevi ka jahorini. nastaviš lijevim krakom i samo pratiš taj put koji te dovede u pravo u olimpijski centar jahorina.
iz sarajeva možeš doći i tranzitom. voziš se tranzitom iznad sarajeva i pratiš putokaz pale. kada dođeš do kraja tranzita, skrećeš desno za pale i nastavljaš istim putem koji je i gore opisan.
na jahorinu takođe možeš doći i preko trebevića. put je malo lošiji, ima rupa i slično, na par mjesta je oštećen ali je zanimljiv i ako si odrastao u sarajevu, budi uspomene sa trebevičkih izleta.
put ide ovako. kreneš u lukavicu preko vraca. ukoliko ne znaš tačno kuda ići, vozi se trolejbuskom džadom i prati putokaz vraca. do skretanja na vraca možeš doći i tranzitom, samo pratiš putokaz koji ti pokazuje skretanje na vraca.
popneš se na vraca i nastaviš dalje tj silaziš, izlaziš iz kantona sarajevo i na kraju spusta, nakon benziske koja ti dođe sa desne strane, imaš putokaz lijevo trebević, desno lukavica. skreneš lijevo i samo pratiš taj put. prođeš trebević i voziš se dalje, krozz par sela i izađeš na raskrsnicu koja je u stvari račvanje ovog puta koji sam gore prvog opisao. tu skreneš desno i samo pratiš taj put i dođeš ravno u olimpijski centar jahorina.
ukoliko dolaziš u sarajevo iz zvornika, han pijeska, sokoca, prođeš kroz sumbulovac, mokro i umjesto desno za sarajevo, skreneš lijevo za pale i pratiš isti put koji je opisan na početku.
ukoliko želiš planinarit i hodati na jahorinu, najpametnije ti je da se konsultuješ sa nekim od planinarskih društava, iako postoji puno staza koje su obilježene lako se zaluta u misnko polje.
takođe imaš dosta info na http://www.jahorina.org
eto uživaj.
- amrica
#8 Re: Kako doći na Jahorinu?
nidzo_bidzo wrote:Cuj ne mozes promasiti ako znas cirilicu?! Na svakom putokazu prema Jahorini stoji i latinica i cirilica, no ti izgleda slabo vidis, a mozda si i nepismen-a, u takvoj umnoj konstalaciji sve dolazi u obzir... A sto se tice puta do Jahorine, krenes iz grada prema tranzitu (mozes i preko Vjecnice, pored bazena i samo pravo, ili krenes prema Vracima i na semaforu kod jedne Pekare tj. kod glavnog uspona na Vraca skrenes lijevo- ako dolazis iz smjera slasticarne Jadranka, ili iz pravca AS pekare tj. Hrasnog, u tom slucaju na semaforu za Vraca ides samo pravo...),i vozis dok ne stignes u Pale ( prodjes tunel na samom ulazi, pumpa takodje ima sa lijeve strane i vozis nekih 500-600 metara, skrenes lijevo i naices na jednu raskrsnicu bez semafora, skrenes opet lijevo i proces ispod malog nadvoznjaka)... Nakon 200 metara ima tabla na kojoj jasno pise put za Jahorinu... Put je relativno dobar i ociscen i nakon sto prodjes jedne osmice znaj da si jako blizu do svog odredista... Auta ima na sve strane, pogotovu vikendom i kasnije se lako snaci... Toliko!
Vidim da si nov na forumu, naucices sta znace smajlici, konkretno ovaj mali zeleni:
-
Rambo-Amadeus
#9 Re: Kako doći na Jahorinu?
Hvala vam na uputama, inace sam iz Visokog, a skontao sam da se moze doci sa 2-3 strane. Uglavnom izgleda da je najlakse preko Pala pa cu tako i uraditi, a najvise se i uzdam u table/putokaze. A obzirom da mi je relativno blizu, mislio sam sad za prvi put onako naobdan otici malo, koliko znam gore je lijepo, pa eto...
Inace onaj link sam postavio vise orjentaciono, skontao sam da od Sarajeva ima oko 30km i da ne moze trajati put duze od 45min, ako je dobra cesta.
Ove cu vase upute isprintati pa cu ih slijediti, zalutam li gdje dzite se dobro

Inace onaj link sam postavio vise orjentaciono, skontao sam da od Sarajeva ima oko 30km i da ne moze trajati put duze od 45min, ako je dobra cesta.
Ove cu vase upute isprintati pa cu ih slijediti, zalutam li gdje dzite se dobro
-
belfy
#10 Re: Kako doći na Jahorinu?
evo iz prve ruke. prije 10-ak dana sam i sam isao iz zenice po prvi put do jahorine. maltene da je tesko zalutati. mene su usmjeravali preko dva pravca. ja sam odlucio jednim da idem, a drugim da se vratim da vidim kakva je razlika. preko trebevica jeste nesto malo nezgodniji put, ali zaista ne toliko ako te ne svrbi oko 15-ak izgubljenih minuta. preko pala je opet bolji put, ali ja bih opet istu turu pravio kada bih ponovo isao. posto dolazis sa iste strane vjerujem da ces imati isti izbor. dakle, moja preporuka je - jednim putem gore, drugim dole. posto se vjerovatno vracas popodne onda preporucujem turu trebevic-jahorina-pale jer vjerujem da se svakom nezgodno vracati preko pustolovine od trebevica poslije sumraka zbog eventualnog kvara na autu ili cega slicnog.
-
Rambo-Amadeus
#11 Re: Kako doći na Jahorinu?
Hvala Belfy, a je li se i za Trebević može preko Tranzita (tj. Jarčedola, koliko sam vidio)?belfy wrote:evo iz prve ruke. prije 10-ak dana sam i sam isao iz zenice po prvi put do jahorine. maltene da je tesko zalutati. mene su usmjeravali preko dva pravca. ja sam odlucio jednim da idem, a drugim da se vratim da vidim kakva je razlika. preko trebevica jeste nesto malo nezgodniji put, ali zaista ne toliko ako te ne svrbi oko 15-ak izgubljenih minuta. preko pala je opet bolji put, ali ja bih opet istu turu pravio kada bih ponovo isao. posto dolazis sa iste strane vjerujem da ces imati isti izbor. dakle, moja preporuka je - jednim putem gore, drugim dole. posto se vjerovatno vracas popodne onda preporucujem turu trebevic-jahorina-pale jer vjerujem da se svakom nezgodno vracati preko pustolovine od trebevica poslije sumraka zbog eventualnog kvara na autu ili cega slicnog.
- video
#12 Re: Kako doći na Jahorinu?
Drz se ti piramidaRambo-Amadeus wrote:Hvala Belfy, a je li se i za Trebević može preko Tranzita (tj. Jarčedola, koliko sam vidio)?belfy wrote:evo iz prve ruke. prije 10-ak dana sam i sam isao iz zenice po prvi put do jahorine. maltene da je tesko zalutati. mene su usmjeravali preko dva pravca. ja sam odlucio jednim da idem, a drugim da se vratim da vidim kakva je razlika. preko trebevica jeste nesto malo nezgodniji put, ali zaista ne toliko ako te ne svrbi oko 15-ak izgubljenih minuta. preko pala je opet bolji put, ali ja bih opet istu turu pravio kada bih ponovo isao. posto dolazis sa iste strane vjerujem da ces imati isti izbor. dakle, moja preporuka je - jednim putem gore, drugim dole. posto se vjerovatno vracas popodne onda preporucujem turu trebevic-jahorina-pale jer vjerujem da se svakom nezgodno vracati preko pustolovine od trebevica poslije sumraka zbog eventualnog kvara na autu ili cega slicnog.
- amrica
#13 Re: Kako doći na Jahorinu?
Zaboravi Jarcedole, to je slijepo crijevo, na Trebevic mozes ako skrenes na Skenderiji desno, pa na Grbavicu, da presijeces tranzit, pa preko Vraca....
Najlakse ti je iz Visokog pravo do Skenderije, prije mosta lijevo i sve ti je pravo do ispred Pala, a onda putokaz desno za Jahorinu...
Najlakse ti je iz Visokog pravo do Skenderije, prije mosta lijevo i sve ti je pravo do ispred Pala, a onda putokaz desno za Jahorinu...
-
Rambo-Amadeus
#14 Re: Kako doći na Jahorinu?
eki videa...video wrote:Drz se ti piramidaRambo-Amadeus wrote:Hvala Belfy, a je li se i za Trebević može preko Tranzita (tj. Jarčedola, koliko sam vidio)?belfy wrote:evo iz prve ruke. prije 10-ak dana sam i sam isao iz zenice po prvi put do jahorine. maltene da je tesko zalutati. mene su usmjeravali preko dva pravca. ja sam odlucio jednim da idem, a drugim da se vratim da vidim kakva je razlika. preko trebevica jeste nesto malo nezgodniji put, ali zaista ne toliko ako te ne svrbi oko 15-ak izgubljenih minuta. preko pala je opet bolji put, ali ja bih opet istu turu pravio kada bih ponovo isao. posto dolazis sa iste strane vjerujem da ces imati isti izbor. dakle, moja preporuka je - jednim putem gore, drugim dole. posto se vjerovatno vracas popodne onda preporucujem turu trebevic-jahorina-pale jer vjerujem da se svakom nezgodno vracati preko pustolovine od trebevica poslije sumraka zbog eventualnog kvara na autu ili cega slicnog., tamo ne mozes naletjeti na mine
amrice hvala i tebi, naravno raspitacu se josh od ljudi koji su bili, mislim sav je problem sto stvarno nikad nisam bio, pa ne bih bas da izgubim pola dana zbog nekog pogresnog skretanja, a sudeci po vasim opisima nije komplikovano...ako budem preko Trebevića to onda ide gore prema policijskoj akademiji ako sam shvatio dobro (ako nisam nemojte odmah drvlje i kamenje