KAKO DO POSLA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

dimenzija12

#26 Re: KAKO DO POSLA

Post by dimenzija12 »

ibizza wrote:Ukratko:

6 godina i 5 mjeseic na Birou,radio 8 mjeseci(al nisam bio prijavljen),u posljednja 2 mjeseca sam obisao desetine(mozda i stotinu+) firmi u KS,predavao licno molbe
Poslao na desetine(mozda i stotinu+) mejlova raznoraznim poslodavcima
Pokusao doci do direktora u (BH Telecomu,Elektrprivredi,FDS-u,Energoinvestu,Razvojnoj banci,Toplanama itd,ali bezuspjesno,ljudi na recepciji(tacnije portiri me ismijavali))

Ukratko,NEMA POSLA AKO NEMAS STELU!
nije tacno da nema posla bez stele. da bi dobio posao moras znati ljude, moras se upoznavati sa poslodavcima, moras jednostavno znati sto vise ljudi iz okruzenja u kojem si strucan.. jednostavno sto vise imas poznanstva lakse ce ti biti

a to za molbe sto saljes tesko da se nesto moze postici s tim iako naravno ne treba prestajati dosadjivati.

(naravno podrazumjeva se prije svega da si skolovan, uljudan i kulturan, a ne kabadahijski ulaziti u razgovore i sl.)

i na kraju krajeva stela postoji u drzavnim firmama to je opstepoznato, a u privatnim... hmm pa ne znam koliko gazda mora biti "glup" da zaposli radnika koji nema pojma, a ima stelu jer samim tim sebi nanosi stetu
iz zadnje klupe

#27 Re: KAKO DO POSLA

Post by iz zadnje klupe »

Radenska moram da te razocaram, i da imas negdje to da naucis ne bi ti puno pomoglo, ja sam bio mentor zadnje tri godine trima generacijama pripravnika ekonomista, zaista sam se trudio da im pokazem sto vise mogu, nisam se stedio niti cuvao znanje,niko poslije odradjenog pripravnickog jos nije nasao posao, jer POSLA NEMA

Otprilike za bilo koji posao u ekonomiji (vođenje knjiga, bankarstvo ,carina ili marketing) onako ugrubo treba ti mjesec dana intezivne prakse da ga savladas, ostalo je rutina, za onog bez fakulteta treba mjesec i po, eto koliko na trzistu rada vrijedi tvoj fakultet u odnosu na srednjoskolca, njemu treba samo 15 dana vise da savlada osnovno gradivo u odnosu na tebe a ti si se mrcvarila najmanje 4 godine na faksu :?

Ja sam bijesan na nas obrazovni sistem, izadjes sa fakulteta a ni virmana kvalitetno popunit' ne znas

Ovi sto ti pricaju o kontaktima, moze pomoci, ali trenutno u nasem VUK JE COVJEKU VUK sistemu ne igra odlucujucu ulogu, najvaznija stvar je da te neko nekom preporuci u smuslu, cura je vrijedna i postena, rodjak ili prijatelj nekom privatniku, jer ekonomisti uglavnom rade oko para, pa su zato gazde oprezne, a posao nije atomska fizika i svako sa bar prosjecnom inteligencijiom moze ga brzo nauciti, ne zanosi se fakultetom, vjeruju mi, on te nicemu nije naucio, mozda ti je postavio temelje, ali takve si mogla steci i negdje za mjesec dana:

ja bi ti preporucio sljedeće, neće ti se svidjeti, ali takva je realnost, tvoje skolovanje se nastavlja, nadji nekog sa znanjem i stvarno dobrom voljom da znanje prenese te se s njim dogovori da ti daje casove

E sad ovo je krucijalno

Izbor te individue je najvazniji, moram odraditi vrlo dobro istrazivanje, da ne bacis dzabe pare, ta osoba mora ispunjavati tri uslova:

1. Da iskreno zeli da ti predaje a ne da ti samo uzme pare
2 Provjeri sa nekim s kim ta osoba radi kakav je kao covkekl ali i kao pedagog, jer dosta ljudi su strucnjaci u svom poslu ali vrlo losi predavaci
3 I naravno da posjeduje neophodno znanje
4 Izuzetno vazno je da nadjes osobu sigurnu u sebe , u svoje kvalitete jer te onda nece smatrati nekim potencijalnim rivalom i nesebicno će dijeliti znanje pa ako se sprijateljite mozda te i ukljuci u krug poznanika ekonomske struke gdje neko zna nekog ko mozda treba nekog......

To ti je moj prijedlog, a ti razmisli

Za pocetak daj oglas, trazim instruktora, nemoj se javljati ovim profesionalnim skupljacima para koji organizuju kao neke seminare knjigovodstva, jedino će nauciti u uslovima 1 na 1, 3 na 1 najvise ,sve preko toga je bacanje para
iz zadnje klupe

#28 Re: KAKO DO POSLA

Post by iz zadnje klupe »

Greška:

Edit; ČOVJEK JE ČOVJEKU VUK
Gray

#29 Re: KAKO DO POSLA

Post by Gray »

6 godina i 5 mjeseic na Birou,radio 8 mjeseci(al nisam bio prijavljen),u posljednja 2 mjeseca sam obisao desetine(mozda i stotinu+) firmi u KS,predavao licno molbe
Pokusao doci do direktora u (BH Telecomu,Elektrprivredi,FDS-u,Energoinvestu,Razvojnoj banci,Toplanama itd,ali bezuspjesno,ljudi na recepciji(tacnije portiri me ismijavali))

U javnim preduzećima i institucijama nema ništa bez štele, kod privatnika ima, ali kao što ti je neko rekao, možda nisi najbolje prezentovao sebe i svoje sposobnosti i možda poslodavac ne vidi iz tvog cv-a koristi iz tebe.

Ja npr. imam drugačije iskustvo, nisam nikada dugo čekao posao i nisam se nikada ni prijavljivao na biro. Dok sam studirao bio sam uvijek aktivan, išao na takmičenja, volontirao u nevladinim organizacijama, super znam engleski... prvi posao sam dobio kada sam završio fakultet bez dana čekanja,čak je poslodavac mene čekao par mjeseci da završim neke svoje obaveze. Upoznao ga na nekim semianrima gdje sam bio u ime organizacije gdje sam volontirao, svidio se direktoru jedne NVO, on mi monudio posao, donator odobrio. Prijavljen uredno, plata oko 800 KM, radno vrijeme 8-16, sve super.

Onda sam ja nakon oko pola godine otišao na studije vani, bio dvije godine, i tamo se pokazao, išao na takmičenja, imao sve top ocjene, vratio se ovdje i poslao cv samo na 3 privatne firme koje su mene zanimale. Bivši šef mi ponudio stari posao, ali sam odbio jer sam studirao drugu oblast i nisam htio da se vraćam na staro. Nakon oko mjesec dana čekanja dobio poziv za intervju iz jedne od firmi, došao, super prošlo i dobio posao, uredno prijavljen na puni iznos, plata oko 1500 KM (iako imam samo 6 mjeseci radnog iskustva nakon faksa), posao zanimljiv i zahtjevan...

Tako da moraš napraviti plan šta i kako želiši kako to ostvariti. Ja da nisam dobio posao radio bih nešto drugo da sebe unaprijedim, učio bih jezik dodatni (što uostalom i radim), istraživao bih... dakle ako si tako nešto radio za tih 6 godina imaš (ili bi imao) puno veće šanse da nađeš posao...
blesava

#30 Re: KAKO DO POSLA

Post by blesava »

Gray wrote:

U javnim preduzećima i institucijama nema ništa bez štele, kod privatnika ima, ali kao što ti je neko rekao, možda nisi najbolje prezentovao sebe i svoje sposobnosti i možda poslodavac ne vidi iz tvog cv-a koristi iz tebe.

Ja npr. imam drugačije iskustvo, nisam nikada dugo čekao posao i nisam se nikada ni prijavljivao na biro. Dok sam studirao bio sam uvijek aktivan, išao na takmičenja, volontirao u nevladinim organizacijama, super znam engleski... prvi posao sam dobio kada sam završio fakultet bez dana čekanja,čak je poslodavac mene čekao par mjeseci da završim neke svoje obaveze. Upoznao ga na nekim semianrima gdje sam bio u ime organizacije gdje sam volontirao, svidio se direktoru jedne NVO, on mi monudio posao, donator odobrio. Prijavljen uredno, plata oko 800 KM, radno vrijeme 8-16, sve super.

Onda sam ja nakon oko pola godine otišao na studije vani, bio dvije godine, i tamo se pokazao, išao na takmičenja, imao sve top ocjene, vratio se ovdje i poslao cv samo na 3 privatne firme koje su mene zanimale. Bivši šef mi ponudio stari posao, ali sam odbio jer sam studirao drugu oblast i nisam htio da se vraćam na staro. Nakon oko mjesec dana čekanja dobio poziv za intervju iz jedne od firmi, došao, super prošlo i dobio posao, uredno prijavljen na puni iznos, plata oko 1500 KM (iako imam samo 6 mjeseci radnog iskustva nakon faksa), posao zanimljiv i zahtjevan...

Tako da moraš napraviti plan šta i kako želiši kako to ostvariti. Ja da nisam dobio posao radio bih nešto drugo da sebe unaprijedim, učio bih jezik dodatni (što uostalom i radim), istraživao bih... dakle ako si tako nešto radio za tih 6 godina imaš (ili bi imao) puno veće šanse da nađeš posao...
jedan na 1000 sreckovica, a kako si to imao priliku da odes u inostranstvo da studiras? naravno da se nasi poslodavci odmah zalijepe za to...a sta da radimo mi ostali koji nemamo rodjake u inostranstvu i nemamo priliku studirati i usavrsiti se vani?

Ja sam predala ne u tri firme koje me zanimaju nego u hiljadu i 3 i opet nista.
mali_balon

#31 Re: KAKO DO POSLA

Post by mali_balon »

dimenzija12 wrote:

nije tacno da nema posla bez stele. da bi dobio posao moras znati ljude, moras se upoznavati sa poslodavcima, moras jednostavno znati sto vise ljudi iz okruzenja u kojem si strucan.. jednostavno sto vise imas poznanstva lakse ce ti biti

a to za molbe sto saljes tesko da se nesto moze postici s tim iako naravno ne treba prestajati dosadjivati.

(naravno podrazumjeva se prije svega da si skolovan, uljudan i kulturan, a ne kabadahijski ulaziti u razgovore i sl.)

i na kraju krajeva stela postoji u drzavnim firmama to je opstepoznato, a u privatnim... hmm pa ne znam koliko gazda mora biti "glup" da zaposli radnika koji nema pojma, a ima stelu jer samim tim sebi nanosi stetu
Ovo boldirano ti je jedna vrsta stele, nije stela samo rodjak, dadja, amidza i tekta.
shiljak

#32 Re: KAKO DO POSLA

Post by shiljak »

Koji god posao trazis valjda je dobro znati nekog ko vec radi u toj firmi ili u toj nekoj vrsti posla da ti da savjete, pa cak i u kojoj firmi trenutno ili ce nekad uskoro traziti novih radnika.. U privatnim firmama naravno da su ti vece sanse ako te neko preporuci ko vec radi u firmi.. To ti je dimenzija12 zelio da kaze (ovo boldirano) i to nije nikakva stela.

U drzavnoj firmi nije toliko vazno ko radi, samo da zaposle nekog, jer ti sto rade u firmi koje su "gazde" njima nije bitno hoce li firma vecu zaradu imati ili nece, jer je njima opet ista plata..
mali_balon

#33 Re: KAKO DO POSLA

Post by mali_balon »

shiljak wrote:Koji god posao trazis valjda je dobro znati nekog ko vec radi u toj firmi ili u toj nekoj vrsti posla da ti da savjete, pa cak i u kojoj firmi trenutno ili ce nekad uskoro traziti novih radnika.. U privatnim firmama naravno da su ti vece sanse ako te neko preporuci ko vec radi u firmi.. To ti je dimenzija12 zelio da kaze (ovo boldirano) i to nije nikakva stela.

U drzavnoj firmi nije toliko vazno ko radi, samo da zaposle nekog, jer ti sto rade u firmi koje su "gazde" njima nije bitno hoce li firma vecu zaradu imati ili nece, jer je njima opet ista plata..
Ja pod stelom podrazumijevam sve pa cak i te preporuke, evo ja konkurisem za taj poso a ti dodjes popreporuci ko ima stelu ja ili ti, ako cemo tako onda moja tetka koja me peoporuci ministru nije stela, ili clan komisije koji me zna nije stela nego prijatelj koji me preporucuje. Preporuka je samo fina rijec za stelu, samo sto je preporuka fino zapakovano, ono tipa ja te preporucio a ti se zajebajes i kaljas meni obraz, dok se kod stela ta moralna peripetija ne ocekuje.

Varate sa da kod privatnika nema stela probjate uletiti u asu ili prevent, nema stela kod privatnika sa malim brojem radnika gdje jedan covjek drzi sve na oku, kod ovih vecih dolazi raja preko preporuka
amko76

#34 Re: KAKO DO POSLA

Post by amko76 »

Ili 15.000 preporuka :D
mali_balon

#35 Re: KAKO DO POSLA

Post by mali_balon »

amko76 wrote:Ili 15.000 preporuka :D
Ta je najbolja :D , najmrtvija preporuka :D
shiljak

#36 Re: KAKO DO POSLA

Post by shiljak »

Hoces reci da bi ti (ako si vlasnik firme) zaposlio nekog koga ne znas ali bi trebao da zna raditi svoj posao, umjesto ovog sto ti je trenutni radnik preporucio (koji opet dobro zna)... a ti znas da ti je trenutni radnik dobar (cim i dalje radi kod tebe) pa sto ga ne bi poslusao...

Svaki put kad dolazis na razgovor za posao, imas vec nekog drugog sto ga je neko preporucio pa tako da tebe nece primiti... Znaci to je u 99% slucajeva, i svako ima pravo da preporuci nekog, valjda i taj vlasnik hoce da mu neko od postojecih radnika preporuci nekog..

Prvo kazes da je "stela" i kada neko tome sto zaposljava preporuci nekog, a na kraju kazes da kod privatnika nema stele, kako nema.. ja sam uvjeren da svaki put moze dobiti od nekog preporuku za nekog radnika.. jedino da ga ne primi ako taj neki drugi je dosta bolji, ima duzeg radnog iskustva i ostalo..
mali_balon

#37 Re: KAKO DO POSLA

Post by mali_balon »

shiljak wrote:Hoces reci da bi ti (ako si vlasnik firme) zaposlio nekog koga ne znas ali bi trebao da zna raditi svoj posao, umjesto ovog sto ti je trenutni radnik preporucio (koji opet dobro zna)... a ti znas da ti je trenutni radnik dobar (cim i dalje radi kod tebe) pa sto ga ne bi poslusao...

Svaki put kad dolazis na razgovor za posao, imas vec nekog drugog sto ga je neko preporucio pa tako da tebe nece primiti... Znaci to je u 99% slucajeva, i svako ima pravo da preporuci nekog, valjda i taj vlasnik hoce da mu neko od postojecih radnika preporuci nekog..

Prvo kazes da je "stela" i kada neko tome sto zaposljava preporuci nekog, a na kraju kazes da kod privatnika nema stele, kako nema.. ja sam uvjeren da svaki put moze dobiti od nekog preporuku za nekog radnika.. jedino da ga ne primi ako taj neki drugi je dosta bolji, ima duzeg radnog iskustva i ostalo..
Ako cemo razmisljati ako ti, onda bi se trebali svi znati, cemu onda probni rad od tri mjeseca, cemu intervjui, cemu konkursi, cemu, skola (naucis malog da zbraja i eto ti racunovodja) itd itd. A sta ce mi onda pismena prepruka od bivseg poslodavca ili sefa, kad me raja bolje zna

Nije problem ni preporuka ni stela samo ti ne kontas da je to jedno te isto i sto ti kontas da je kod privatnika preporuka a na drzavnoj sisi je stela. Opet kazem isto sranje drugo pakovanje.

Druga stvar, nisam rekao da kod privatnika nema stela, tvrdio sam suprotno, jer mislim da su preporuka i stela jedno te isto. Samo sto privatnik moze zaposljavati po preporuci a drzavne firme ne smiju.

Da ne presipam iz supljeg u prazno, dobro je imati i preporuku i stelu, a najbolje je imati 15000 preporuka, valjal ova
amko76

#38 Re: KAKO DO POSLA

Post by amko76 »

Petnaest tisuća preporuka beats them all :D
shiljak

#39 Re: KAKO DO POSLA

Post by shiljak »

Pitas par ljudi koje znas, kako su se oni zaposlili.. ako su oni mogli zasto ti ne bi mogao? Ne kontam :D
radenska

#40 Re: KAKO DO POSLA

Post by radenska »

Recite mi kako idu ovvi pripravnici :D kako se za to konkurise i kakvi su uslovi otprilike sad za to. Da li za pripravnicki isto treba stela :D ili opet milion puta cv kopirati
mali_balon

#41 Re: KAKO DO POSLA

Post by mali_balon »

radenska wrote:Recite mi kako idu ovvi pripravnici :D kako se za to konkurise i kakvi su uslovi otprilike sad za to. Da li za pripravnicki isto treba stela :D ili opet milion puta cv kopirati
Stela ti treba i za wc-a, stela ti treba za volontiranje a kamo li za pripravnicki. Znaci nista bez stele ili 15000 preporuka.
Na zalost, hebo te gdje zivimo, za volontiranje ti treba stela... a koliko ih se tek prijavi na konkurs za volontera.
Da mi je kako otici odavde ....
Gray

#42 Re: KAKO DO POSLA

Post by Gray »

blesava wrote:
Gray wrote:

jedan na 1000 sreckovica, a kako si to imao priliku da odes u inostranstvo da studiras? naravno da se nasi poslodavci odmah zalijepe za to...a sta da radimo mi ostali koji nemamo rodjake u inostranstvu i nemamo priliku studirati i usavrsiti se vani?

Ja sam predala ne u tri firme koje me zanimaju nego u hiljadu i 3 i opet nista.

Nisam imao rođake vani, nego san otišao i jedno vrijeme se sam finansirao a poslije dobio stipendiju. Postoji dosta stipendija za razne programe, tako da tra mogućnost postoji. Možda nije velika ali postoji.
itekako

#43 Re: KAKO DO POSLA

Post by itekako »

ja do posla obicno idem pjeske, istina nekad upalim i auto ili sjednem u gradski prevoz.
hocu reci, sve zavisi :mrgreen:
shiljak

#44 Re: KAKO DO POSLA

Post by shiljak »

eto sad ispade da je i stela imati rodjake vani :D
Comrad

#45 Re: KAKO DO POSLA

Post by Comrad »

U ove firme se nemoguce zaposliti ako nemas stranacku ili porodicnu vezu. To vise nije ni tajna. Tako da si samo gubio vrijeme.
Comrad

#46 Re: KAKO DO POSLA

Post by Comrad »

mali_balon wrote:Ako cemo razmisljati ako ti, onda bi se trebali svi znati, cemu onda probni rad od tri mjeseca, cemu intervjui, cemu konkursi, cemu, skola (naucis malog da zbraja i eto ti racunovodja) itd itd. A sta ce mi onda pismena prepruka od bivseg poslodavca ili sefa, kad me raja bolje zna

Nije problem ni preporuka ni stela samo ti ne kontas da je to jedno te isto i sto ti kontas da je kod privatnika preporuka a na drzavnoj sisi je stela. Opet kazem isto sranje drugo pakovanje.

Druga stvar, nisam rekao da kod privatnika nema stela, tvrdio sam suprotno, jer mislim da su preporuka i stela jedno te isto. Samo sto privatnik moze zaposljavati po preporuci a drzavne firme ne smiju.

Da ne presipam iz supljeg u prazno, dobro je imati i preporuku i stelu, a najbolje je imati 15000 preporuka, valjal ova
Cuj isto sranje. Pa u tome je i problem sa nama, sto smo preporuku poistovijecili sa stelom. To nije isto, a ako malo razmislis skontat ces i zasto.

Mislis da ce privatnik zaposliti nekoga samo zato sto mu je rodjak, samo zato sto mu je prijatelj a ne zna obavljati posao...hoce al u qrcu. Ko tako zaposljava ljude, propada brzinom svjetlosti. Privatnik ide prvo na preporuke, ali ne preporuke tipa ovaj je nasa stranka, ovo mi je amidzic, ovo mi je rodjak...nego preporuka ovog znam radio je tu i tu, zna dobro posao, mislim da ce se i ovdje snaci itd.

Kod privatnika ide samo znanje, zalaganje, iskustvo i kraj price. Dok u drzavnim firmama imas situaciju da ljudi koji nemaju apsolutno nikakvih dodirnih tacaka sa poslom koji ce raditi dobiju normala posao. I zato i jeste ovakvo stanje, filozof vodi finansije, medicinska sestra marketing itd.
mali_balon

#47 Re: KAKO DO POSLA

Post by mali_balon »

Comrad wrote:
mali_balon wrote:Ako cemo razmisljati ako ti, onda bi se trebali svi znati, cemu onda probni rad od tri mjeseca, cemu intervjui, cemu konkursi, cemu, skola (naucis malog da zbraja i eto ti racunovodja) itd itd. A sta ce mi onda pismena prepruka od bivseg poslodavca ili sefa, kad me raja bolje zna

Cuj isto sranje. Pa u tome je i problem sa nama, sto smo preporuku poistovijecili sa stelom. To nije isto, a ako malo razmislis skontat ces i zasto.

Mislis da ce privatnik zaposliti nekoga samo zato sto mu je rodjak, samo zato sto mu je prijatelj a ne zna obavljati posao...hoce al u qrcu. Ko tako zaposljava ljude, propada brzinom svjetlosti. Privatnik ide prvo na preporuke, ali ne preporuke tipa ovaj je nasa stranka, ovo mi je amidzic, ovo mi je rodjak...nego preporuka ovog znam radio je tu i tu, zna dobro posao, mislim da ce se i ovdje snaci itd.

Kod privatnika ide samo znanje, zalaganje, iskustvo i kraj price. Dok u drzavnim firmama imas situaciju da ljudi koji nemaju apsolutno nikakvih dodirnih tacaka sa poslom koji ce raditi dobiju normala posao. I zato i jeste ovakvo stanje, filozof vodi finansije, medicinska sestra marketing itd.
OK, onda kada mene prijatelj preporuci kod ministra, a ovaj naredi komisiji da me primi, onda je i to preporuka. Jer je on (prijatelj) rekao da sam dobar u svom poslu.
Raspitaj se malo koje preporuke se traze u npr. u asi, naravno ne govorim o odgovornim funkcijama nego onim sto se sakrijes u magacinu ili neke administrativne gluposti, pa ti treba pola sata da ti servisni savjetnik da predracun za obicni servis. Rekao sam vec prije, tamo gdje gazda nema potpunu kontrolu i tamo ide stele i preporuke. Samo kada ovom "vecem" gazdi padne posao ili ga pogodin nesta drugo, on "reze" redom, ne pita ko je kriv.
Ima onda jedna stara nije bitno sta i koliko znas nego koga znas.
Ako preporuka nije stela sto se onda u aplikacijama nekada traze imena tri osobe koje te znaju, ili telefon i adresa bivseg poslodavca, ili pismene preporuke bivseg poslodavca.
Da ne bude zabune, i ja kao gazda bi prvi zaposlio nekog za koga mi neko garantuje da zna posao, ali to na kraju ispada stela pa vi to zovite kako god hocete.
Shonfon

#48 Re: KAKO DO POSLA

Post by Shonfon »

Imal ko kakav dobar primjer CV, a da nije ovaj s neta, bio bih mu veoma zahvalan!

Hvala unaprijed!

Pozz!
shiljak

#49 Re: KAKO DO POSLA

Post by shiljak »

@mali_balon fkt si puko :lol:
Nos

#50 Re: KAKO DO POSLA

Post by Nos »

Gray je upravu, zivim u USA i ovdje je isto moras da znas ljuda da se upoznajes itd. sto se tice skole skola obrazuje ljuda ne samo u nekoj specializaciji vec u ostalim djelovima zivota. tako da vecinu poslova na svjetu ljudi sa skolom i bez skole mogu raditi ali poslodavci primaju sa skolom zbog kako bi reko nekog potencijala.
Post Reply