Ovo prvo želi bar 100 000 ljudi u ovoj državi, i onaj ko ima posao i ko nema. Zato onda čovjek i treba biti spreman na gadosti, podmetanja, štele i nepotizam. Kome je do toga, nek izvoli i nek se ne žali previše jer valjda zna u šta se upušta.
Znam jednu djevojku, odličan student bila na ekonomiji, završava evo i postdiplomski, i jada se i kuka kako nema posla za nju i kako sve ovo nije fer. Bilo mi je žao, do onog trenutka kad sam skontao da prati isključivo ADS, ostalo ne dolazi u obzir ni pod razno. Poslije toga mi je bilo svejedno, kad takva mlada, bez ikakvog iskustva, puca odmah na visoko i ne želi čuti tuđe dobronamjerne (i donekle iskusnije) savjete.
Znam i još jednu drugu, zavrsila isti faks kao i ja, i odmah preko vrlo ofirne štele dobila posao na budzetu. Posao kojeg, uzgred budi receno, zaista nije bila sposobna obavljati. Nakon sto je za koji mjesec dobila otkaz (naravno), gospodjica je godinu dana odbijala sve poslove u kojima plata bila manja od 1500 KM(?!?). Nakon toga se malo dozvala, nevoljko prihvatila lagan posao za nekih 800-900 KM, i onda i na njemu dobila otkaz. Eno je opet kuci, kuka kako nema posla, naravno.
A onda imate drugu stranu price ... 99% mojih poznanika je naslo posao ili tokom studiranja ili 6 mjeseci nakon diplomiranja. Ti su ljudi prihvatali prosječne poslove iz svoje struke, samo da nauče nešto i steknu iskustvo. Mnogi su poslije prešli na bolje, nakon sto su prosli fazu "inicijacije"
uzdajte se samo u se i u svoje kljuse, trudite se, ucite i nemojte samo na pare misliti. Razni poslovi mogu biti vrlo korisni, nisu pare uvijek najvaznija stvar...