KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kupalo

#176 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Kupalo »

evo jednog konkursa koji je štela par excellence...čak toliko ofirna poput one u BH MAC-u sa Muzičkom akademijom .... specijalno otvoren za rođaka Špirićeve supruge i ličnog potrčka..... a naravno sve po provjerenoj Nečkovoj matrici "sve po zakonu"
INTERNI OGLAS

za popunjavanje radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika

u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

1/01 Pomoćnik generalnog sekretara Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Opis poslova i radnih zadataka: organizuje i rukovodi radom Službe za protokolarne poslove (u daljem teksu: Služba), odgovara za zakonito, stručno i blagovremeno obavaljanje poslova iz njenog djelokruga i pravilno korištenje finansijskih i materijalnih sredstava Službe, prati i stara se o primjeni zakonske regulative vezano za poslove iz djelokruga Službe; raspoređuje materijale i daje smjernice državnim službenicima i zaposlenicima za izvršavanje poslova; stara se o izradi programa rada i izvještaja o radu Službe, kao i izradi drugih stručnih materijala iz njenog djelokruga; osigurava saradnju i sarađuje sa protokolima drugih institucija Bosne i Hercegovine, diplomatsko-konzularnih predstavništava akreditovanih u Bosni i Hercegovini i međunarodnih oranizacija za potrebe i djelokrug Vijeća ministara, ministarstava i Generalnog sekretarijata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kao i predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministara i generalnog sekretara; parafira akte koje potpisuje generalni sekretar i informiše ga o svim pitanjima značajnim za rad Službe, sarađuje sa rukovodiocima drugih službi Generalnog sekretarijata, te obavlja i druge poslove koje odredi generalni sekretar.

Posebni uslovi: VSS društvenog smjera; najmanje pet (5) godina radnog iskustva u organima uprave; položen stručni upravni ispit; znanje engleskog jezika; poznavanje rada na računaru.

Broj izvršilaca: jedan (1)

NAPOMENA VEZANA ZA USLOVE KOJE KANDIDATI MORAJU ISPUNJAVATI:

Pored posebnih uslova kandidati moraju ispunjavati i sve opšte uslove propisane članom 22. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, te moraju imati položen javni ispit, stručni (upravni) ispit, ispit opšteg znanja ili ispit koji odgovara pobrojanim ispitima, odnosno biti oslobađeni od obaveze polaganja javnog ispita ili stručnog upravnog ispita za visoku školsku spremu odlukom nadležnog organa u skladu sa propisima.

Na ovaj oglas mogu se prijaviti samo lica zaposlena kao državni službenici u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Napomena za sve kandidate:

- Komisija za izbor bira kandidate na osnovu podataka iz prijave, kao i znanja i sposobnosti pokazanih na stručnom ispitu koji se za kandidate prijavljene na interni oglas sastoji od intrevjua.

- Kandidati se o obavještavaju o mjestu i vremenu održavanja intervjua od strane institucije i putem službene internet stranice Agencije za državnu službu.

- Kandidat koji bude prvi na listi uspješnih kandidata, odnosno koji bude postavljen na oglašeno radno mjesto državnog službenika, po dobijanju rješenja treba instituciji dostaviti uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka (ne starije od tri mjeseca), radi ulaganja u njegov personalni dosije.

Potrebni dokumenti:
ovjerene kopije: fakultetske diplome (nostrifikovane diplome, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj drugoj državi nakon 06.04.1992. godine); važeće lične karte; uvjerenja o položenom stručnom (upravnom) odnosno javnom ispitu; potvrde ili uvjerenja kao dokaza o traženom radnom iskustvu; dokaza o traženom znanju engleskog jezika; popunjen obrazac Agencije za državnu službu koji se može dobiti u prostorijama Generalnog sekretarijata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ili na web stranici Agencije http://www.ads.gov.ba.

Do donošenja pravilnika iz člana 32. stav 3. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, izborni proces se sprovodi u skladu sa Instrukcijom o načinu vršenja internih i eksternih premještaja državnih službenika u institucijama BiH («Službeni glasnik BiH», br. 26/03, 96/06, 77/08 i 56/09).

Sve tražene dokumente treba dostaviti najkasnije do 26.08.2009.godine, putem poštanske službe preporučeno na adresu:

Generalni sekretarijat Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

«Interni konkurs za popunjavanje radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara »

71000 Sarajevo, Trg Bosne i Hercegovine 1

http://www.ads.gov.ba/konkursi/konkurs1708200901.php
respo

#177 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by respo »

nije bas konkretno vezano za temu al eto dodiruje se

juce pitam poznanika gdje ti je prednja tablica kaze on izgubljena na moru kad su roditelji bili
i sada mu ja govorim uh sad ti je to zajebancija zesca mislim da je 100 maraka da se "odstampa" nova plus papirologija izjava kako sta itd
kad on ma to se plati cvaja i gotova tablica
kad sam cuo to zijanio se imajuci misljenje o njemu kao odgovornom gradjaninu

sta neko nadje tu tablicu i iskoristi je nekako nelegalno
dodje kazna na ime poznanika i on se zali na to izgubio sam a nigdje prijave da je izgubio
je.em ti stele veze i korupciju
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#178 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Truba »

ljudi ba ne znam sta vam nije jasno

tako samo zaiskali na izborima
hakazvaka

#179 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by hakazvaka »

posao trazi mene :D
a nemam stelu :D
Truba

#180 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Truba »

zamislite da u ćuzi zaglave akteri našteljenog konkursa... na godinu dvije...
norah

#181 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by norah »

I ja se to pitam....sto se tice VSTV-a, poslovi tamo su 100% namjesteni...govorim iz licnog iskustva...ko' fol neke njihove komisije (za koje ti njihovi clanovi dobijaju lovu- dodatni angazman)...a kako tek do posla u drzavnim firmama tipa Telekom, Elektroprivreda i ostali....nista bolja situacija nije ni u OSCE-u- prava porodicna firma, mala privreda...ali bas tako!
Neelix

#182 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Neelix »

komi wrote:ljudi ba ne znam sta vam nije jasno

dobre vadione ocam'. trebali smo za sdp glasat, sve bi bilo drugacije :D
Nadnaravna

#183 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Nadnaravna »

Jako tesko ali nije nemoguce. Ja sam vec 4 puta nasla poslove bez stele koji su daleko od idealnih. Poslala sam oko 400 aplikacija na sve moguce otvorene konkurse i tek 20-ak puta sam bila pozvana na intervjue. Uglavnom se moze naci posao bez stele ako poslodavci traze nekoga ko zaista zna raditi odredjeni posao. Potrebno je tu dosta i drugih faktora koji treba da se poklope: da oni koji vas intervjuisu zaista traze najboljeg kandidata, malo srce nije naodmet, vjestine komuniciranja, samopouzdanja... I uvijek treba traziti bolje.
JThomas

#184 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by JThomas »

komi wrote:zamislite da u ćuzi zaglave akteri našteljenog konkursa... na godinu dvije...
izvini, al ne mogu :D
kuma

#185 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by kuma »

Nekoliko mjeseci sam pisala aplikacije za posao. Jedan dan cula sam oglas na radiju i nisma imala vremena da odem kuci po CV niti da otkucam prijavu, taj dan se morala predati aplikacija.
Po prvi put prijavu sma napisala rukom na dvolisnici papira. Bila je to ipak pismena prijava medjutim da sam pomislila da cu biti primljena - nisam.
Za 2 dana pozvana sam na intervju i test iz engleskog jezika.
Dva dana nakon toga su me obavjestili da sam usla uzi izbor - 5 najboljih kandidata (po ko zna koji put). Otisla sam na jos jedan razgovor i to poslijepodne sam primljena.
Posao koji sam dobila bio je bas ono sto mi je trebalo. Radila sma dosta, naucila sam dosta, stekla jako puno iskustva, plata mi je bila vise nego prosjecna, bila je redovna! Bez stele - bez ikakve stele. Kada sam nekad naletila na sve one intervjue i testove vidjela sam svoj i vidjela sam da sam stvarno iz engleskog imala najveci broj bodova i dobar utisak komisije sa intervjua. Isto tako sam vidjela na nekim aplikacijama zvucna imena nekih "politicara, poslovnih ljudi" ali i veliki minus a da rad te osobe nije ni pregledan. Covjek je htio radnika i tu je kraj price. Jednom mi je rekao, ne zaposljavam preko stele, jer tako kao ucinis uslugu nekome, radnik se ne pokaze kao radnik i onda si zapeo, nit odradjen posao, nit imas radnika, nit imas prostora da zaposlis novog, a ovom ako das otkaz ispadas najgori. Sam sebi zakuhas. Tako to i dodje...

Ne radim vise tamo ali i posao koji trenutno radim opet nisam dobila preko stele :)! Hvala Bogu da je bilo tako.(kuc kuc u drvo)

Tesko je za posao i stele ima posvuda, ali svako ima svoju nafaku, samo ne treba odustajati!
respo

#186 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by respo »

kako?

pokrenes privatni biznis :D
Bellica

#187 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Bellica »

braco32 wrote:Mislim da ova tema mnoge interesuje a znam posebno u Zenici gdje je doći do radnog mijesta lutrija ako nemaš jaku vezu.
Interesuje me razmišljanje učesnika foruma iz drugih krajeva BiH , i kakva je kod njih situacija.
Tema ti je fantasticna!Evo napisat cu ti svoje iskustvo!

Inace sam medicinska sestra,cime se ne ponosimjer kad nekom spomenes sestru,prvo na sta pomisle je rascupana zena sa gomilom papira u rukama koja trazi cokoladu,bombonjeru,cvijece ili kovertu!Ja nisam takva,zato sam odlucila posao traziti negdje drugo!Da napomenem u srednjoj skoli sam bila odlicna ucenica,po prosjeku odmah nakon Ucenika generacije(2.mjesto),pokusala se upisati na fakultet,ma kakvi,trazili mi novce,nisam htjela dati jer bih na taj nacin podrzavala korupciju!Ne bitno,odradila pripravnicki staz,nisam se sjajno provela,bilo mi je tako strasno da sam pozalila sto sam zavrsila tu medicinsku skolu,bilo bi bolje da sam zavrsila za automehanicara!Eh,onda opet su mi trazili odredjenu sumu novca da bih se zaposlila na klinici ili u ambulanti,opet nisam htjela dati,a da budem iskrena da imam taj novac koji su trazili ne bih pomisljala da se zaposlim nego bih nekako "razvukla"to sto imam!Ne postoji institucija u Sarajevu kojoj se nisam obratila i za pomoc oko zaposljavanja,trazila sam posao,pisala biografije,CV,ma sve,nema gdje to nisam poslala ili licno odnijela,ali do dana danasnjeg nista!Iskreno ne bih ni radila na klinici,zbog gore navedenih razloga!Uz sve ovo imam diplome i certifikate,tako da bih mogla bilo gdje raditi,samo sto niko nece da me zaposli!A oni koji hoce da me zaposle,traze pretjerano puno novca,a ne poznajem nikoga na nekoj funkciji ko bi mogao da mi pomogne!Ne bih da se hvalim,ali stvarno jesam sposobna,pisem knjige(za koje opet treba stela da bih ih objavila),ne postoji posao koji ne bih znala raditi, jako brzo ucim,ali tako je to,uvijek se bolje snadju i prodju oni koji bas i nisu bili dobri ucenici,koji su vise vremena provodili ispred nego u skoli,a koliko vidim sve je,ma cijeli sistem je na strani ovih ljudi!I na kraju zavrsim kao predstavnica etaznih vlasnika,pa se po cijele dane bavim ulazom,komsijama, vodovodnim cijevima,elektro instalacijama,stubisnom rasvjetom,majstorima,a placena sam po zakonu 15% od ukupne uplate za odrzavanje zgrade,pa ako se mjesecno uplati 100KM,ja za taj mjesec dobijem svega 15% od toga,pa sad se pitam da li vrijedi biti odlican ucenik,ne izostajati s nastave,truditi se,raditi, uciti...?!Vrijedi,ali negdje drugo,a kod nas slabo!A za posao je potrebna i sreca pored stele,jer ima ljudi koji se sasvim slucajno zaposle bez stele i ja im cestitam i drago mi je zbog njih!!!Dosla sam do toga da sam potpuno izgubila nadu da cu se ikada zaposliti,jer ne vidim nacin!mogla bih se jedino zaposliti u neki kafic kao konobarica,ali to ne zelim,prvo jer nije sigurno,a nisam ni tip osobe koji bi to mogao raditi,a mislim da u sarajevu ima toliki broj konobara/ica da cak ni to radno mjesto ne bih mogla dobiti!Situacija je uzasna,samo se pitam kako ce biti za nekoliko godina,kad svake godine samo iz Medicinske skole izadje 9 odjeljenja sa 30 ucenika u prosjeku sto je 270 ucenika-medicinara svake godine,pa ako se 50% njih upise na fakultet opet ih dosta(135) ostane da rade,ali GDJE!!!!????Iskreno se nadam da ce se situacija popraviti,ako ne zbog mene,onda bar zbog ovih mladih ljudi koji svake godine zavrsavaju skolu i strahuju isto kao i ja gdje ce se zaposliti i koliko ce ih taj posao kostati!Isto tako moram naglasiti da u Sarajevu nije sjajna situacija iako mnogi misle da je nama sarajlijama lakse u odnosu na druge gradove!Ne kazem da je u drugim gradovima bolje,ali nije ni kod nas sjajno!!!Lijep pozdrav!!!!
Truba

#188 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Truba »

Neelix wrote:
komi wrote:ljudi ba ne znam sta vam nije jasno

dobre vadione ocam'. trebali smo za sdp glasat, sve bi bilo drugacije :D
osim te koju samo ti ovdje spominješ ima još 60 stranaka
gurabija78

#189 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by gurabija78 »

norah wrote:I ja se to pitam....sto se tice VSTV-a, poslovi tamo su 100% namjesteni...govorim iz licnog iskustva...ko' fol neke njihove komisije (za koje ti njihovi clanovi dobijaju lovu- dodatni angazman)...a kako tek do posla u drzavnim firmama tipa Telekom, Elektroprivreda i ostali....nista bolja situacija nije ni u OSCE-u- prava porodicna firma, mala privreda...ali bas tako!
tvoja zadnja recenica se moze primijeniti na dio osoblja stranog porijekla i to samo djelimicno, sto se tice lokalaca, apsolutno netacno, iz sopstvenog iskustva govorim!
Bellica

#190 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Bellica »

blackberry wrote:Ne mogu da shvatim da ste toliko pesimisticni!!! Pa ljudi moji...ne mozete dobiti dobar posao (bez stele) a da se prije tog ne obrazujete (maksimalno), ali pri tome ne podrazumijevam one Ganic-like fakultete, kao ni ovo sto neko ostaje na tri godine visokoskolskog obrazovanja...ne treba vam ni stela da biste upisali dobar fakultet (ja upisala elektortehniku bez stele - bila 7. na prijemnom :D, sestra upisla akademiju likovnik umjetnosti - sve bez stele :D)...a onda, nije dovoljno samo studirati..treba pokazati i u toku studiranja da nesto znate...pa vas onda profesori i/ili asistenti preporuce, pa konkurisete na dobro radno mjesto...i dobijete ga :D
a sto se tice tog da ljudi ''sa strane'' uzimaju radna mjesta sarajlijama...pa, zapitajte se koliko su oni kompetentniji za taj posao...nema nikakve veze to odakle si rodom, nego koliko imas u glavi...upisite kurs, naucite dva strana jezika, naucite koristiti racunare (a pod tim ne podrazumijevam pisanje po forumu niti kucanje u MS Wordu, a ponajmanje pravljenje grafika u MS Excelu, nego naucite raditi u nekom programskom jeziku), upisite CISCO akademiju...ukratko ULOZITE U SEBE da biste se imali cemu nadati...znam da su i novci vrlo bitan faktor, ali uvijek se nadje neko ko ce davati stipendiju studentima koji imaju visok prosjek i koji ce jedva docekati da vas prime u svoju kompaniju...

btw, radila sam u drugoj na svijetu najvecoj korporacijskoj kompaniji, a zvali su me i u onu koja je na prvom mjestu :D ukratko, sve bez stele :D samo moj mozgic i ja :D
E vidis j ne znam kako ti mozes biti tako optimisticna!?Svaka ti cast,drago mi je da si uspjela sve to sto imas bez stele,ali moras shvatiti da je veci broj nas koji nismo imali srecu kao ti,nego vas koji jeste!Ulozila sam ja maksimalno u sebe,znam raditi na racunaru,znam 2 strana jezika,polozen vozacki ispit, u glavi imam dovoljno,imam dovoljno znanja,iskustva nemam,radila sam kao dadilja 5 godina,ako to nesto znaci,povremeno sam osnovcima i srednjoskolcima davala instrukcije,dakle znanja imam,ali nemam srece kao ti,pripadam grupi ljudi koja je u vecini u nasem gradu nazalost!I normalno je da cu biti pesimisticna,a kakva da budem optimisticna!?I kad mi ponude posao,koji bih platila,niko mi ne garantuje da cu posao i zadrzati!Moj poznanik je platio 10.000KM za jedan posao,radio 3 mjeseca,nesto "pogrijesio"i dobio otkaz!Pa zaduzio se 10.000,nema odakle da vrati,a nema ni posla!Situacija je teska i iskreno zalim sto je tako!Voljela bih da nadjen nacin da pomognem svim nezaposlenim ljudima u BiH,ali nazalost,nemam carobni stapic!!!
gurabija78

#191 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by gurabija78 »

kuma wrote:Nekoliko mjeseci sam pisala aplikacije za posao. Jedan dan cula sam oglas na radiju i nisma imala vremena da odem kuci po CV niti da otkucam prijavu, taj dan se morala predati aplikacija.
Po prvi put prijavu sma napisala rukom na dvolisnici papira. Bila je to ipak pismena prijava medjutim da sam pomislila da cu biti primljena - nisam.
Za 2 dana pozvana sam na intervju i test iz engleskog jezika.
Dva dana nakon toga su me obavjestili da sam usla uzi izbor - 5 najboljih kandidata (po ko zna koji put). Otisla sam na jos jedan razgovor i to poslijepodne sam primljena.
Posao koji sam dobila bio je bas ono sto mi je trebalo. Radila sma dosta, naucila sam dosta, stekla jako puno iskustva, plata mi je bila vise nego prosjecna, bila je redovna! Bez stele - bez ikakve stele. Kada sam nekad naletila na sve one intervjue i testove vidjela sam svoj i vidjela sam da sam stvarno iz engleskog imala najveci broj bodova i dobar utisak komisije sa intervjua. Isto tako sam vidjela na nekim aplikacijama zvucna imena nekih "politicara, poslovnih ljudi" ali i veliki minus a da rad te osobe nije ni pregledan. Covjek je htio radnika i tu je kraj price. Jednom mi je rekao, ne zaposljavam preko stele, jer tako kao ucinis uslugu nekome, radnik se ne pokaze kao radnik i onda si zapeo, nit odradjen posao, nit imas radnika, nit imas prostora da zaposlis novog, a ovom ako das otkaz ispadas najgori. Sam sebi zakuhas. Tako to i dodje...

Ne radim vise tamo ali i posao koji trenutno radim opet nisam dobila preko stele :)! Hvala Bogu da je bilo tako.(kuc kuc u drvo)

Tesko je za posao i stele ima posvuda, ali svako ima svoju nafaku, samo ne treba odustajati!

:thumbup:
kome je pod jastuk kad se rodio stavljen sluzbeni list i ko zivi za to da se negdje u budzet ugradi, moze se nadati ovakvim problemima... tamo gdje se mora raditi, ovaj problem je daleko manji, ipak smo mi duboko u kapitalizmu... cesto se mora poceti od 0, pa malo i kafe nosati (govna jesti), ali ko hoce da radi i nije previse izbirljiv, mislim da nece sjediti kuci.... ponekad mozda treba kriterije staviti 'on hold' na neko vrijeme, dok ne iskrsne nesto bolje....
norah

#192 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by norah »

Kamo srece da sam medicinska sestra, ma ne bi me ova zemlja vidjela. Puno zemalja vapi za medicinskim sestrama, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland. E, sada, jedino sto moras dobro govoriti engleski i polagati onaj njihov strucni ispit za medicinsku sestru. A i plate su dobre.
Truba

#193 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Truba »

čuo sam da je gej lobi veoma jak u sarajevu pa se moze zaposliti i u telekomu i u ambasadama :mrgreen:
Bellica

#194 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Bellica »

norah wrote:Kamo srece da sam medicinska sestra, ma ne bi me ova zemlja vidjela. Puno zemalja vapi za medicinskim sestrama, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland. E, sada, jedino sto moras dobro govoriti engleski i polagati onaj njihov strucni ispit za medicinsku sestru. A i plate su dobre.
Sve to znam jako dobro i mozda mi neces vjerovati,ali i dan danas mi stizu mail-ovi u kojima mi nude posao medicinske sestre,narocito traze babice,to slabo ko voli kod njih,a ja sam babica samo sto se time ne ponosim,a ako imas djecu znas i zasto!Taj strucni ispit je lagan,a znam da su im i plate ogromne,ali ipak ima nesto sto me veze za BiH,odnosno za Sarajevo i ne mogu samo spakovati torbe i otici iako znam da bi mi bilo super nikada vise ne bih razmisljala o stelama i zaposljavanju!A zasto ne zavrsis vandredno,polozis razliku predmeta,nekoliko puta u bolnicu na praksu odes, polozis drzavni i eto!Nikad nije kasno,osim ako sada imas neko super zanimanje koje volis!!!
Panthera

#195 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Panthera »

evo ga ima i bez stele :-)
jada od ljudi

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7qNlPK6n ... r_embedded[/youtube]
sakop

#196 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by sakop »

oldschool wrote:Za svaki dobro plaćen posao treba neka veza ili da se to mjesto kupi, na 10 mjesta ide 9 sa vezama ili plaćanjem, ostane ono jedno za poštene ljude, tako da je konkurencija ogromna, ovo govorim iz iskustva, pogotovo se odnosi na državne firme, najgore je što je to toliko zaživilo da niko ni ne pokušava da normalnim putem dobije posao nego ide nekim zaobilaznim putevima, veoma teško je doći na pošten način, što je sramota :x
štele sve nas dolaze života, izgubili smo dostojanstvo svake vrste sa štelama za posao jer poslodavci ne vrjednuju one iznad prosjeka adekvatno, sve se pretvorilo u neki prosjek :sad:
pomisao da 250 u prosjeku bi rado radilo tvoj posao spusti me na zemlju :) , ostaje pitanje kako se boriti sa štelama?

sretan sam što svoj poso nisam našao preko štele, nisam nikad ni bio u mogućnosti da mi neko pomogne u vezi toga nego i inače, pa se pitam ponekad "kako noge izdrže" jer kad vidim ljude sve im preko štele - škola, poso, kuća, ...

mislim da je nažalost ponekad i dobro što živimo u svijetu štela da bi cijenili više sebe i druge koji postižu sve u životu bez štele, jer zna se na kraju priče ko koliko vrijedi - po zanimanju, radu, vrijednostima

sreća je onima bez štele što se krug štela svakim danom sve više zatvara - sve više poslodavci traže obrazovane, smione osobe sa stavom u svemu. na poslu se onima sa štelom sve to odbije o glavu.

znam mnogo primjera mladih ljudi koji su posao dobili preko štele i nakon godinu dana sami traže promjenu tog posla - nema sreće u tuđoj nesreći, pa svakim danom traže više poso drugi od onih koji nemaju posla. stigne svaku štelu ono što zaslužuje...

posao bez štele se može naći u to sam siguran jer ukoliko čovjek želi raditi i naći poso ništa ga neće u tome spriječiti, istina je da živimo u zemlji gdje je konkurencija jaka pa se traženje posla bez štele otegne pa čovjeku ostaje par stvari da radi: tražiti posao kontinuirano, govoriti ljudima da tražiš poso, raditi na sebi - obrazovati se, družiti se sa pravim ljudima, prihvatati ne bilo kakav ali raditi šta god, samo zbog toga da psihički čovjek bude OK...
traženje posla bez štele je kao i sve drugo u životu kad se radi bez štele-teško i dugotrajno, ali to gradi karakter i kad čovjek dobije poso bez štele počne disati punim plućima, osjeća se bolje i pomaže drugim bez štele da istraju do posla bez štele zato raditi bilo šta dok se ne ukaže adekvatna prilika je najbolja solucija, širiti mrežu o sebi i vjerovati da su oni sa štelom gubitnici i ne tražiti štelu.

sretno svima... idem raditi na mreži
salter071

#197 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by salter071 »

pogresan klik :|
Last edited by salter071 on 25/08/2009 10:17, edited 1 time in total.
salter071

#198 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by salter071 »

sakop wrote:
oldschool wrote:Za svaki dobro plaćen posao treba neka veza ili da se to mjesto kupi, na 10 mjesta ide 9 sa vezama ili plaćanjem, ostane ono jedno za poštene ljude, tako da je konkurencija ogromna, ovo govorim iz iskustva, pogotovo se odnosi na državne firme, najgore je što je to toliko zaživilo da niko ni ne pokušava da normalnim putem dobije posao nego ide nekim zaobilaznim putevima, veoma teško je doći na pošten način, što je sramota :x
štele sve nas dolaze života, izgubili smo dostojanstvo svake vrste sa štelama za posao jer poslodavci ne vrjednuju one iznad prosjeka adekvatno, sve se pretvorilo u neki prosjek :sad:
pomisao da 250 u prosjeku bi rado radilo tvoj posao spusti me na zemlju :) , ostaje pitanje kako se boriti sa štelama?

sretan sam što svoj poso nisam našao preko štele, nisam nikad ni bio u mogućnosti da mi neko pomogne u vezi toga nego i inače, pa se pitam ponekad "kako noge izdrže" jer kad vidim ljude sve im preko štele - škola, poso, kuća, ...

mislim da je nažalost ponekad i dobro što živimo u svijetu štela da bi cijenili više sebe i druge koji postižu sve u životu bez štele, jer zna se na kraju priče ko koliko vrijedi - po zanimanju, radu, vrijednostima

sreća je onima bez štele što se krug štela svakim danom sve više zatvara - sve više poslodavci traže obrazovane, smione osobe sa stavom u svemu. na poslu se onima sa štelom sve to odbije o glavu.

znam mnogo primjera mladih ljudi koji su posao dobili preko štele i nakon godinu dana sami traže promjenu tog posla - nema sreće u tuđoj nesreći, pa svakim danom traže više poso drugi od onih koji nemaju posla. stigne svaku štelu ono što zaslužuje...

posao bez štele se može naći u to sam siguran jer ukoliko čovjek želi raditi i naći poso ništa ga neće u tome spriječiti, istina je da živimo u zemlji gdje je konkurencija jaka pa se traženje posla bez štele otegne pa čovjeku ostaje par stvari da radi: tražiti posao kontinuirano, govoriti ljudima da tražiš poso, raditi na sebi - obrazovati se, družiti se sa pravim ljudima, prihvatati ne bilo kakav ali raditi šta god, samo zbog toga da psihički čovjek bude OK...
traženje posla bez štele je kao i sve drugo u životu kad se radi bez štele-teško i dugotrajno, ali to gradi karakter i kad čovjek dobije poso bez štele počne disati punim plućima, osjeća se bolje i pomaže drugim bez štele da istraju do posla bez štele zato raditi bilo šta dok se ne ukaže adekvatna prilika je najbolja solucija, širiti mrežu o sebi i vjerovati da su oni sa štelom gubitnici i ne tražiti štelu.

sretno svima... idem raditi na mreži

Izvinjavam se unaprijed ako moj osvrt moze slucajno biti pogresno protumacen kao napad na tebe, jer mi to nije u cilju. Uostalom, kako napasti osobu koju cak ni ne poznajem?
Nakon sto smo razjasnili da nije usmjeren protiv tebe, ni kojem smislu, zelim sada dati komentar...
Izvini jos jednom, ali nakon citanja tvoga komentara, osobito istaknutog dijela (bold+crvenim slovima) munjevito mi je u sjecanje dosao dio pamfleta kojim se u Kanadi ohrabruju nezaposleni da nastave dolaziti u agencije za pomoc pri trazenju posla, dok im se u daljnjem dijelu istog promo-materijala nude skupe opcije za ponovno doskolovavanje. Cak je i izbor rijeci isti. Radite na sebi, radite na networking-u/mrezi, socijalnoj, naravno... ISTE RIJECI.
Pomislih, gotovo je, i u moju Bosnu usli su frazolozi koji nam prodaju maglu dok "djecica" naslijedno (pre)uzimaju poslove koji su dobro placeni, liseni odgovornosti itd.
Gotovo je.... stvarno se od korupcije nigdje ne moze pobjeci... kao da su svugdje isti ljudi, sa istim svjetonazorom, politickom frazologijom i prodavanjem magle zauzeli pozicije i odredjuju kako pravila igre, tako i suplju pricu koju prodaju; bilo da se nalaze na americkom kontinentu, u EU ili u Bosni... stvarno je postalo svejedno gdje smo, jer kako god okrenes - isto ti se pise

Da se razumijemo, ja niti spadam u "djecicu", niti imam stelu, pa moram da se borim sama. Znam sta je kapitalizam, jer zivim u tom sistemu vec oko 12 godina, te mi ne treba pojasnjavati okruzenje i pravila igre, a nemam namjeru nikome razbijati iluzije kako bi mu sigurno na zapadu bilo bolje. Dalje, ne zalim se, vec samo sa vama dijelim prve asocijacije nakon citanja komentara gore iznad.
Jos jednom molim da me se ne tumaci i ne shvati pogresno...
Inace, zelim ti sve naj u trazenju posla. Svaka cast na energeticnom stavu i pristupu. Jer, na kraju, oni koji odustaju ne stizu nikuda. :thumbup:
:sax:
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#199 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by Priorat »

.
sakop

#200 Re: KAKO DO POSLA BEZ ŠTELE?

Post by sakop »

to salter071 sve je OK, samo razmjenjujemo iskustva na navedenu temu
Post Reply