Kako do parkinga "samo za stanare"...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

bambi:)

#1 Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by bambi:) »

Zna li neko kako se može hm..."obilježiti" parking samo za stanare zgrade, kojoj najvjerovatnije pripada ta zemlja(nisam provjerila niti znam kako)kažu starosjedioci da je privatno i pripada zgradi valjda zajednička imovina stanara ili kako već, dakle je li to moguće i odakle krenuti pošto imamo nenormalnu situciju gdje stanari sa nekih 8-10 automobila i isto toliko parking mjesta nema šanse da uhvate momenat kada tu nisu parkirana službena vozila jedne firme čak i preko vikenda i još plus ostavljaju svoje privatne aute dok su na terenu...Znači se o jednoj velikoj firmi sa puno uposlenih (Hvala Bogu) ali...
Eto molim vas ako neko zna mada nemam baš puno nade da ima neki sistem za to....
hm...savjeti tipa kupi kuću nisu dobrodošli :lol:
duboka_misao

#2 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by duboka_misao »

imam isti problem i da obiljezis florescentnom bojom seljak ostaje seljak,kod mene parking uvjek krcat a stanari nemaju gde parkirati pa smo odlucili skupiti sta para i staviti el rampu na ulaz i nema dalje. Zgrada preko puta je to vec uradila i nemaju problema sa mjestom.
kockica_kockica

#3 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by kockica_kockica »

Imam parking ispred zgrade... ne znam cije je vlasnistvo ali svakako se ne moze parkirati radnim danima izmedju 8 i 17 sati jer svi moguci radnici iz okoline na njega parkiraju...

Moja firma ima jedno parking mjesto odmah ispred kuce.. stoji i znak "Samo za...." medjutim samo u rijetkim slucajevima uspijemo ugrabiti mjesto da tu parkiramo svoje auto ili sluzbeno... kruzimo po naselju kao kobci cekajuci da neki nesretnik isparkira svoj ljubimca i onda se usidris na njegovo mjesto...

Vi mozete traziti od Kantona Sarajevo ( ako je Sarajevo u pitanju) da vam izdaju taj papir po kojem vi mozete oznaciti odredjeni broj parking mjesta kao svoj, pa kad vam se neko parkira tu imate pravo zvati pauka. Mislim da vam onda daju i znak da se na duzini toj i toj odnosno xy parkirnih mjesta ne smije parkirati osim YY ... Ali samo pod uslovom da je zemljiste vlasnistvo te zgrade
Skyfox

#4 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by Skyfox »

duboka_misao wrote:imam isti problem i da obiljezis florescentnom bojom seljak ostaje seljak,kod mene parking uvjek krcat a stanari nemaju gde parkirati pa smo odlucili skupiti sta para i staviti el rampu na ulaz i nema dalje. Zgrada preko puta je to vec uradila i nemaju problema sa mjestom.
i na kojem principu radi ta rampa? Svi dobijete daljinski???
duboka_misao

#5 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by duboka_misao »

Skyfox wrote:
duboka_misao wrote:imam isti problem i da obiljezis florescentnom bojom seljak ostaje seljak,kod mene parking uvjek krcat a stanari nemaju gde parkirati pa smo odlucili skupiti sta para i staviti el rampu na ulaz i nema dalje. Zgrada preko puta je to vec uradila i nemaju problema sa mjestom.
i na kojem principu radi ta rampa? Svi dobijete daljinski???
yap, nije velika zgrada, parking je na dva nivoa ulazni dio blize ulici i donji sa garazama i parking mjestima, naravno da ne bi rampu stavili na ulicu vec na taj donji ulaz , kao sto je i susjedna zgrada rijesila, svako bi dobio daljinski cca kazu da ce nas izaci oko 2.5 milje
-Romeo-

#6 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by -Romeo- »

gospodo, sve što je vaše zagradite, stavite rampu ili šta već, i to je sasvim uredu :thumbup: .

no, javne površine ne možete zagraditi niti rezervisati samo za sebe. to nije vaša privatna imovina bez obzira što živite tu negdje i smatrate da je i to vaše, e pa nije. kada ste kupovali stan ili ga pak džaba dobili trebali ste se prije raspitati posjeduje li isti parking mjesto, garažu i sl. a ne sada otimati javne površine. uostalom, uvjek možete kupiti garažu. Po ovoj logici svi bi trebali zagraditi sebi po koje parking mjesto na ulici, u parku, trotoaru.........
Skyfox

#7 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by Skyfox »

Ako su u zgradi svi stanovi privatni onda se vjerovatno to odnosi i na parking ispred ste!
-Romeo-

#8 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by -Romeo- »

Skyfox wrote:Ako su u zgradi svi stanovi privatni onda se vjerovatno to odnosi i na parking ispred ste!
za te stvari postoji grunt, ako tamo tako stoji onda je sve ok. no bojim se da to nije tako.
Fair Life

#9 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by Fair Life »

Image

Nesto ovako pa kad se neki chilac parkira bez "kartice" prikacene iznutra na prednjem staklu...

Image

...cika policajac ga zapise i prikaci mu 200 dolara kaznu. Dva puta i nece vise...

Image

Image

... ili jos gore po vlasnika koji je pogresno parkirao...

Image

... mora platiti kaznu i sve troskove slepanja i "cuvanja" automobila.
duboka_misao

#10 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by duboka_misao »

@Fair kad je bosnju znak zaustavio :D
maxell_sarajevo

#11 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by maxell_sarajevo »

Evo ovako su rijesili kod mog jarana na C.Vili.Parking samo za stanare, a rampu stavili da ne bi pijacari dolazili i parkirali svoja vozila.

Imaju i one prepreke koje se zasarafe za asfalt sa katancem, nije ni to lose.

Image
vozač

#12 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by vozač »

-Romeo- wrote:gospodo, sve što je vaše zagradite, stavite rampu ili šta već, i to je sasvim uredu :thumbup: .

no, javne površine ne možete zagraditi niti rezervisati samo za sebe. to nije vaša privatna imovina bez obzira što živite tu negdje i smatrate da je i to vaše, e pa nije. kada ste kupovali stan ili ga pak džaba dobili trebali ste se prije raspitati posjeduje li isti parking mjesto, garažu i sl. a ne sada otimati javne površine. uostalom, uvjek možete kupiti garažu. Po ovoj logici svi bi trebali zagraditi sebi po koje parking mjesto na ulici, u parku, trotoaru.........
nigdje na kugli zemaljskoj ne postoji ovakva samovolja pojedinih stanara kad je u pitanju parking prostor ispred "njihovih" zgrada.
kad vidim šta se radi po gradu i kako svaki stanar, koji zamisli da je kupovinom stana kupio po naselja, hoće da sebi napravi parking prostor, kosa mi se diže na glavi.
pa šta vi zamišljate, živim i ja u stanu i imam isti problem sa parkiranjem, ali odakle Vam ideja da možete uzurpirati nešto što je javna površina.
istina, svi ovi "građani" imaju punu podršku nadležnih iz opština koji će im dati sve papire i dozvole, samo da oni ništa ne rade, a to što pojedini uzurpiraju na taj način dijelove grada, normalno nikoga nije briga. po gradu nema kakvih rampi nema i šta sve stanari u pojedinim kvartovima ne zamišljaju i ne rade uz podršku nadležnih.
čuj da stavi rampu, pa nisi ti vlasnik ulice u kojoj ti je zgrada, odakle ti ideja i ta priča da je zemljište vlasništvo zgrade. u vlasništvu zgrade može samo biti ono što je u okviru gabarita, dakle tvoje vlasništvo može biti samo podrum, ne znam uopšte odakle ljudima ideje da stanari u zgradi mogu posjedovati dio zemljišta u bližoj okolini zgrade.
sve ovo što vidite po gradu, rampe, lanci, iscrtana parking mjesta sa brojevima registarskih tablica itd., nije ništa drugo do provođenje sile uz podršku opštinara.
ima na bjelavama, preko puta studentskih domova jedna zgrada,(opštinara koji im je ono dozvolio ja bih otpustio iste sekunde i ne bih mu više nikad dozvolio da priđe bilo kakvoj jedinici uprave, mislim tako bi bilo u normalnoj državi), lole su 2/3 ulice zatvorili, stavili lance, ogradili sebi parking mjesta, a na cesti (ovi što su preko puta) iscrtali parking mjesta i još upisali registracije, kao ne smije se tu parkirati niko osim njih, ... E TU SE UPARKIRAM SA POSEBNIM MERAKOM, PA NEK DOĐE DA KAŽE OVO JE MOJE.
ovo što raja po bosni zamišljaju da mogu, nema nigdje
duboka_misao

#13 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by duboka_misao »

maxell_sarajevo wrote:Evo ovako su rijesili kod mog jarana na C.Vili.Parking samo za stanare, a rampu stavili da ne bi pijacari dolazili i parkirali svoja vozila.

Imaju i one prepreke koje se zasarafe za asfalt sa katancem, nije ni to lose.

Image
e to je taj komsiluk :D
frngla

#14 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by frngla »

kako je samo zayeban ovaj vozac pff, to je cudo jedno :) mangupski ghahahahha "nek' meni dodje da mi kaze" L O L
sine moj :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by PipiDugaDevetka »

Član 4.
U zajedničke dijelove zgrade spadaju:
· Konstruktivni elementi zgrade;
· Zajedničke prostorije zgrade;
· Instalacije zgrade;
· Uređaji u zgradi;
· Ostali zajednički dijelovi zgrade.
Konstruktivni elementi zgrade:
1. temelji sa hidroizolacijom,

Ostali zajednički dijelovi zgrade:
1. pokrov-crijep, salonit, lim, eternit, šindra i sl.,
2. krovna i fasadna limarija,
3. fasada,
4. fasadna i međuspratna stolarija i bravarija (metalna, drvena i ostala),
5. stolarija i bravarija zajedničkih dijelova zgrade,
6. požarni koridori ljestve i požarna stepeništa,
7. septičke jame,
8. šahtovi vodovodnih instalacija,
9. toplovodni kanali od šahta do zgrade,
10. vjetrobrani,
11. ulazi u zgradu,
12. balkonske ograde i ograde lođa.
Znači, temelji i ona cokla oko zgrade je zajedničko privatno vlasništvo. Da li se pod ULAZOM U ZGRADU podrazumijeva i PRILAZ zgradi, ne znam, treba tražiti tumačenje od Ministarstva stambene politike. Sve ostalo je javna površina kojom, valjda, gazduje opština?
vozač

#16 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by vozač »

frngla wrote:kako je samo zayeban ovaj vozac pff, to je cudo jedno :) mangupski ghahahahha "nek' meni dodje da mi kaze" L O L
sine moj :D
1. ne vidim šta je u svemu ovome mangupski
2. E TU SE UPARKIRAM SA POSEBNIM MERAKOM, PA NEK DOĐE DA KAŽE OVO JE MOJE.
kao što vidiš nisam rekao "nek' meni dodje da mi kaze" L O L , nego upravo ovako kao što je iznad napisano, niti imam namjeru da se šaketam sa kabadahijama koji uzrupiraju nešto što je zajedničko
3. i da dodje da kaže ovo je moje, samo bih mu rekao zovi policiju i pauka ako ti nešto smeta i završio raspravu, ne vidim kakav je u svemu tome mangupluk, to što zaustavim auto na površini koja je javna može se okarakterisati na razne načine, ali kao mangupluk nikako, osim u tvojoj glavi, naravno
4. a i ti si vjerovatno iz plejade ovih što zamišljaju da su kupovinom stana kupili po sarajeva, pa još hoće i da gledaju svog kućnog ljubimca sa prozora

uostalom pipi ti je napisao šta je vlasništvo, a šta javna površina, a sve ove rasprave samo pokazuju do kojeg nivoa nam je razvijena svijest o životu u gradu i koliko smo spremni odstupiti od onoga za što samo "mislimo da je naše", bez ikakvih argumenata i zakonskog uporišta.
da ne pričamo o situaciji da npr. u kvart sa rampom treba doći hitna pomoć nekome ko tu stanuje, a nema automobil i daljinski za rampu.
fakat su ljudi nevjerovatni, a tek što nemaju granice. nije džaba rečeno, daj papku prst, ruku će ti iz ramena iščupati.

ovo me podsjeća na one krebile iz haustora, što izađu ispred zgrade, pa se počnu baviti hortikulturom na sve moguće načine, nema šta ne sade i ne trpaju oko ulaza, a onda dođe inspektor pa ganja djecu što trče po travi oko zgrade, a ne ganja onoga što je upropastio javnu površinu ispred ulaza i prekopao je uzduž i poprijeko, bez obzira što to nije ni blizu da bude njegovo i što mu to niko nije dozvolio, ali eto samo on ima ekskluzivno pravo na baštu pod prozorom. :-)
na šta nam zahvaljujući ovakvim i sličnim razmišljanjima liče zgrade i pojedina naselja, ne moramo ni podsjećati
alica.k

#17 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by alica.k »

bambi:) wrote:Zna li neko kako se može hm..."obilježiti" parking samo za stanare zgrade, kojoj najvjerovatnije pripada ta zemlja(nisam provjerila niti znam kako)kažu starosjedioci da je privatno i pripada zgradi valjda zajednička imovina stanara ili kako već, dakle je li to moguće i odakle krenuti pošto imamo nenormalnu situciju gdje stanari sa nekih 8-10 automobila i isto toliko parking mjesta nema šanse da uhvate momenat kada tu nisu parkirana službena vozila jedne firme čak i preko vikenda i još plus ostavljaju svoje privatne aute dok su na terenu...Znači se o jednoj velikoj firmi sa puno uposlenih (Hvala Bogu) ali...
Eto molim vas ako neko zna mada nemam baš puno nade da ima neki sistem za to....
hm...savjeti tipa kupi kuću nisu dobrodošli :lol:
imamo isti problem.
samo ako je vase privatno zemljiste, mozete to uraditi.

mi nismo mogli. opstina ima svoj parking al ovi opstinari i ljudi koji moraju nesto obaviti nam se redovno parkiraju ispred zgrade. zatisje je od oko 4 sata, pa do nekih 8, kad djecica dolaze autima u kafane mjesto da malo prosetaju. ako dodjes tad, nacekaces se za mjesto barem do ponoci...
mi smo to jednostavno rijesili, fino se parkiramo ispred opstine i policije, pa nek se oni misle...mada cesto ni tu nema mjesta.
frngla

#18 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by frngla »

nisam ja od onih sto ja od tih sto su kupili stan pa misle da je sve njihovo, vec placam rad-ovu garazu svaki mjesec ne boj se, al' mi je pun qrac takvih ko ti sto mi dodju pred ulaz pa mi se parkiraju, vise sam za varijantu da se ulice pregrade rampama i da samo vozila dostave imaju daljinski za rampu, a ako to vec ne moze nek' parkiraju stanari koji su kupovinom stana OSIGURALI JEDNO PARKING MJESTO (bar je tako na dobrinji prije rata bilo) dok sad nekakvi jobovi itd to naplacuju, al' neka ljudi zaradjuju ipak su invalidi ostali da bi spasili neciju djecu itd. ovi sto imaju parking, a parkiraju u pred ulazom, u ulici psujem im blizu familiju :) toliko shabane, nemas potrebe da mi prosipas neki fol fursat :)
vozač

#19 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by vozač »

frngla wrote:nisam ja od onih sto ja od tih sto su kupili stan pa misle da je sve njihovo, vec placam rad-ovu garazu svaki mjesec ne boj se, al' mi je pun qrac takvih ko ti sto mi dodju pred ulaz pa mi se parkiraju, vise sam za varijantu da se ulice pregrade rampama i da samo vozila dostave imaju daljinski za rampu, a ako to vec ne moze nek' parkiraju stanari koji su kupovinom stana OSIGURALI JEDNO PARKING MJESTO (bar je tako na dobrinji prije rata bilo) dok sad nekakvi jobovi itd to naplacuju, al' neka ljudi zaradjuju ipak su invalidi ostali da bi spasili neciju djecu itd. ovi sto imaju parking, a parkiraju u pred ulazom, u ulici psujem im blizu familiju :) toliko shabane, nemas potrebe da mi prosipas neki fol fursat :)
to što ti do podne mrziš samog sebe, a od podne čitav svijet, nije moj problem, ali za parkiranje pred garažom psotoji lijek, a to je 122, pa se pozove pauk i problem riješen.
niti provodim fursat, niti se parkiram ko kabadahija, mislim da mi se ponekad i smiju koliko gledam da i drugima ostavim mjesto na parkingu. suština je u tome da se priča o javnim površinama i njihovoj zloupotrebi,
vidim da si frustriran činjenicom da ti se neko parkira ispred garaže, ali to nije predmet ove rasprave, to je tvoj lični problem, koji ti očigledno nisi sposoban riješiti, pa se prazniš i prosipaš svoje frustracije preko tastature.

osim toga, imam i ja idiota u zgradi koji nam je zagradio prilazni put širine oko 2 m, tako što je uz saglasnost opštine podigao one žute trotoare i sad imamo situaciju da nam ni hitna, ni vatrogasci, niti bilo kakvo vozilo nisu u stanju prići ulazima, a sve samo zato jer on, pazi ovaj apsurd, nema auta i čovjek, neki kao i ti, što mrzi čitav svijet, nije mogao gledati stanare koji koriste put za najnormalniju komunikaciju, nikad se niko nije tu parkirao, osim jednog taksiste alkoholičara, a i on ponekad, kad dođe murija nema ga po par mjeseci, dakle nikakvih problema nije bilo, al jebi ga čovjek frustriran, svi mu krivi što se zajebo u životu, sve mu smeta, kao još nekima :lol:

suština je, imamo u istoj priči uzurpiranje javnih površina od onih koji imaju aute i onih koji nemaju aute, zaključak, sve ovo nema veze sa autima i parkingom, sve je u tome kako je ko shvatio grad i boravak u gradu, e vidiš tu je razlika između nas dvojice, kao i između onih koji podržavaju i ne podržavaju zloupotrebu javnih površina
rasprava, što se mene tiče, ovim je završena

#20 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Vozač,ja bih te zamolila da prestaneš "trovati" ovu temu a svoje frustracije možeš liječiti na temi hojrat pošto si očigledno pobrkao pojmove,ovdje se radi o pitanju za u p u ć e n e da li se mogu ovakve situacije legalno riješiti naravno pod pretpostavkom da su ispunjeni uvjeti postojanja posjeda na određenu površinu ,što je očigledno zanimljivo jer većina ima sličan problem tako da ne vidim svrhu tvog pisanja osim što pokazuješ koliko si "hrabar" na riječima.
veljaca

#21 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by veljaca »

bambi:) wrote:Vozač,ja bih te zamolila da prestaneš "trovati" ovu temu a svoje frustracije možeš liječiti na temi hojrat pošto si očigledno pobrkao pojmove,ovdje se radi o pitanju za u p u ć e n e da li se mogu ovakve situacije legalno riješiti naravno pod pretpostavkom da su ispunjeni uvjeti postojanja posjeda na određenu površinu ,što je očigledno zanimljivo jer većina ima sličan problem tako da ne vidim svrhu tvog pisanja osim što pokazuješ koliko si "hrabar" na riječima.
Legalno ne moze ....

Ne mozes svojim pravom - ugrozavati tudje pravo ......
jazzer

#22 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by jazzer »

frngla wrote:... vec placam rad-ovu garazu svaki mjesec...
Izvinjavam se na off-topicu

Pokusao sam radovoj stranici naci cijenu mjesecnog zakupa parking mjesta ali nema cijene pa me
interesuje koliko kosta mjesecni zakup? Hvala.
nova_korisnica

#23 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by nova_korisnica »

ma moze ba sve sto insan pozeli....
kod mene komsija ispred zgrade napravio nekoliko garaza i polugaraza, sebi radionicu...a ja mogu mahat usima! ne daj mi boze da ostavim auto duze od 15 min ispred zgrade.....zato ja svaki mjesec ko zadnji debil placam garazu u komsiluku....
stas...coek ima pistolj i vjerujem da se ne libi upotrijebiti ga....pa makar i zbog parkinga...
Skyfox

#24 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Post by Skyfox »

-Romeo- wrote:
Skyfox wrote:Ako su u zgradi svi stanovi privatni onda se vjerovatno to odnosi i na parking ispred ste!
za te stvari postoji grunt, ako tamo tako stoji onda je sve ok. no bojim se da to nije tako.
Nisam upucen ali ako je parking napravljen za okolne zgrade u stambenom naselju (u to vrijeme) zasto bi onda parking bio javna povrsina? Druga je prica sto prije nije bilo koga osim stanara da se tu parkira a u medjuvremenu je niknulo 15 kafica ciji gosti koriste taj parking...

#25 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...

Veljača ,onda mi molim te objasni kako je moguće da uopšte postoje znakovi "parking samo za stanare" po gradu,
kad je već tako a i to je diskutabilno ko čije pravo ugrožava tu.
Post Reply