@ elcaliente, odkud ti znas, ja, bilo ko drugi ko i iz kakvih interesa pljuje u tudje ime po BH dijaspori i obratno. Sve ti se samo kaze, pljuju oni u tudje ime koji ne zele dobro ni BH dijaspori ni BH postenom stanovnistvu. Znaci zavadi pa vladaj!elcaliente wrote:Ma dobro ali i glupo je kada neko iz Svedske kaze treba zaratiti, nedati ovo ili ono. Ili treba ovako i onako. Jbg neide. A frajer do prije 5 godina zivio u BiH, ispijao kafe svaki dan i nije se nizasta zanimao. Ili rodjen u Svedskoj, dolazi jednomg godisnje ali pametuje o ratu.Trebam te wrote:Point. wrote:Sve je to fino u teoriji Kiki, ali kad citam pljuvanje po dijaspori zbog svakog jebenog problema u BiH, onda kontam "ma ko vas jebe". Pogledaj recimo sta @Leklerc pise o BHF (kad ih se vec spominje), kakav je to rijecnik i mrznja. Procitaj gnusnih komentara na temi o referendumu, kako dijaspora poziva na rat blabla i slicne gluposti. Pisao dam ja nedavno o neiskoristenom potencionalu nase dijaspore, kako treba angazovati vise dijasporu, ali kako ces motivisati dijasporu kad na svakom cosku cuju epitete ratohuskaci, pobjegulje i razne pickomaterine. Dijaspora sigurno hoce i zeli pomoci, pitanje je zelinli lesina da joj se pomogne.
Sve receno
Kako dijaspora moze pomoci BiH?
- Mx
#76 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?
Last edited by Mx on 27/09/2016 19:45, edited 2 times in total.
- Mx
#77 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?
Bravo Haznadar, tako kratko i lijepo opisana srz problema, svaka casthAZNADAR wrote:To je sindrom kod urbane raje vecih gradova, posebno Sarajeva.escobar__ wrote:Dijaspora da je pametna prstom ne bi mrdnula za ovo sranje od države i naroda... Koliko se samo hejta istrese na njih svakog jebenog dana to je za ne povjerovat. Da sam na njihovu mjestu živo bi me kurac bolio za Bosnom i ovdašnjim narodom... Makar bih zajedljivcima dao razlog da me preziru.
U manjim mjestima, selima,.. nisam nikada dozivio prezir.
Obicno je isti tip ljudi, koji se distanciraju od dosljaka, seljaka, i pokusavaju praviti klasnu razliku. Uglavnom ili ne rade ili nesto malo, i sve se svodi na dokolicarenje sa slicnima gdje sa visoka preziru sve koji nemaju gradsko prezime i pedigre, posebno preziru dosljake i seljake koji su se snasli i imaju bolji posao, auto,... to tumace kao nepravdu prema njima jerbo su zasluzili bolje tako fini lijepi i pametni. Pa su klasa u odnosu na doslje, regionalce, manje gradove, seljake, dijasporce, patriote, vjernike, nacionaliste, i one sto slusaju narodnjake.
I dijasporac u toj prici je samo nastavak stereotipa o prijeratnom gastarbajteru. U prijevodu primitivac, nepismen,.. sto je vidio asfalt prvi put u Minhenu, riba WC ili sjedi na socijali,.. i onda dodje pa se folira devizama, razbacuje, bahato ponasa po restoranima i u saobracaju,.. itd. Bez obzira koliko profil danasnjeg dijasporca ne odgovarao tom stereotipu - spomenuti hejteri imaju potrebu za tim jer su tu barem intelektualno neki visi stalez. Dodas tu i rat, prezivljavanje i teska vremena,.. i ocekuje se usput i poseban status za zasluge. Maltene, da se na ulici sklonimo i poklonimo kada prodje onaj ko nije razgulio vani a u diskusijama usutimo kada se suocimo.
Psihologija, hemija,.. jarane i to ti je to. Zasluzuje ne samo posebnu temu ovdje, vec i studiju. Malogradjanstina je uvijek patila od bolesti zavisti prema drugima i osjecaja nepravde kako su zasluzili bolje a neko ko nije zasluzio - ima vise.
A ne mogu otkaciti Bosnu zbog takvih. Ima ipak vise normalnih ljudi koji ne pate od elitizma. A svaka pomoc je sa halalom.
- pirmin
#78 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?
Dobra tema al´ forum je totalno pogresan.
Ne znam da sam u ovih 13 godina forumanja na sa-xu naisao i na jednu temu u kojoj bi se konstruktivno diskutovalo sa, na kraju,
korisnim efektima i zakljuccima.
Ne znam da sam u ovih 13 godina forumanja na sa-xu naisao i na jednu temu u kojoj bi se konstruktivno diskutovalo sa, na kraju,
korisnim efektima i zakljuccima.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#79 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?
Hajd, manite se para i predstavljanja vasih troskova ovdje, nego ko je u ju es end eju i ima pravo glasa neka glasa Hilari. Koliko god odvratna bila, velikosrbi trljaju ruke na trumpovu pobjedu. To cinite za bosnu,.ne za one koji vam zavide ili svasta govore
- Mx
#80 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?
Tacnohornet wrote:
Čovjek vam samo otvara oči al vi ne kontate. Dejton jest zajeb svih zajeba, uzrok svih političkih problema i nestabilnosti, začarani krug. Naravno da je kapitulacija i poniženje kad prihvatiš rezultate genocida i etničkog čisćenja. Te priče 'moralo se' i slično su opravdanje za budale. Ovaj referendum jeste bio probni balon i reakcija naših političara na to je da su uperili prstom u MZ, prvenstveno SAD. Dobro, možda sad bude nekih reakcija, konkretnih kazni (blago će to biti) al to govori da smo mi nemoćni i da nam budućnost zemlje zavisi od stava SAD-a. Tako je danas, a šta sutra? Desničari sigurno preuzimaju Europu (opravdano), Trump vrlo izvjesno pobjeđuje u Americi, gdje je naš Plan B? Jel kome možda palo na pamet da i mi lobiramo tu, jer nismo ništa manje europski narod nego što su Srbi i Hrvati ili bar ne bi trebali biti al to je sve stvar usmjerenja i politike u kom pravcu vodiš zemlju i narod. Dodik je već izlobirao Mari Le Pen, koja vodi u anketama za francusku predsjednicu, i ona baš danas izjavi kako će priznati aneksiju Krima. Znači skroz suprotno od stava EU. Šta čeka nas? Naši stalno ponavljaju ko papagaji kako EU nema alternativu, a šta ako se EU raspadne. Dalje, oko referenduma. Sad je kao država na potezu, uhapsiti će Dodika i ostale, a jel vi mislite da će to tako lako proći? Ukoliko operaciju ne budu vodile strane snage, to vam je sasvim sigurno rat na pomolu. Sad dolazimo do te priče o drugom poluvremenu i slično, a mene zanima čemu toliki optimizam? Jel imate imalo sumnje da će Hrvatska i Hrvati opet igrati dvostruku ulogu, možda opet napraviti neki deal sa Srbima da malo podebljaju kiflu a gore na Savi će se nekako razgraničiti, ne sekirajte se. Vidim, Turska šuti. Ništa. Dvadeset godina je od rata, kako smo mi demografski prošli i kako je stanje danas. Na 49% nas skoro nema nikako, nikakav faktor, većina u samo jednoj opštini a i to je pitanje. Izgubili većinu u Stocu i Mostaru. Gotova stvar. Danas svaki šupak otvoreno govori o razlazu i referendumu o otcjepljenju a sama priča da je RS nastala na zločinu koji je presuđen je u javnom životu tabu temu. Dodik u ime Srba sa presudom za genocid već deset godina otvoreno 'drma' BiH a mi nismo imali m**da uopšte i pokušamo politički kapitalisati tu presudu a za to smo imali jako dobre argumente. Hrvati sa pričom o ugroženosti došli i do Europskog parlamenta, mada su prihvatili i Dejtonski i Vašingtonski sporazum a mi sa objektivno gorom pozicijom na nivou države, jer smo izbrisani sa pola teritorije, ništa. Šutnja i zdravo. Loša politika.
- Connaisseur Karlin
#81 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?
starije generacije americkih srba ce glasati za Trampa,ali mladje generacije nece:KatarinaKosaca wrote:Hajd, manite se para i predstavljanja vasih troskova ovdje, nego ko je u ju es end eju i ima pravo glasa neka glasa Hilari. Koliko god odvratna bila, velikosrbi trljaju ruke na trumpovu pobjedu. To cinite za bosnu,.ne za one koji vam zavide ili svasta govore
Glas Amerike navodi da Hilari Klinton ipak ima svoje pristalice u malom delu srpske dijaspore. Iako nisu želeli da govore pred kamerom, to su pripadnici mlađe, liberalnije generacije koja se zalaže za demokratske ekonomske i društvene principe i smatra da je Hilari efikasniji kandidat da ih sprovede.