Kako dati otkaz ako si direktor
Moderator: anex
- faruche
#1 Kako dati otkaz ako si direktor
Situacija je sljedeća. Ja sam direktor firme "A". Osnivač moje firme je druga firma "B". Nakon sto smo prekinuli suradnju sa firmom "B", ja sam imenovan za direktora firme "A". Firma "B" je zadržala samo osnivačko pravo.
Pitanje - Želim da napustim firmu "A" i da dam otkaz. Može li firma "B" to da blokira jer nismo baš u najboljim odnosima?
Pitanje - Želim da napustim firmu "A" i da dam otkaz. Može li firma "B" to da blokira jer nismo baš u najboljim odnosima?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#2 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
mogu te samo za neku stvar povući, ako hoćeš da ideš traži li sporazumni prekid sa svojom firmom ili daš otkaz svojoj firmi
- faruche
#3 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
Hvala ti, rasteretio si me pravo
-
talić
#4 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
pitanje je da li si potpisao ugovor i šta stoji u ugovoru. Postoje ugovori koji ti zabranjuju da se baviš istom djelatnošću npr. 2 dvije godine poslije napuštanja firme. Postoji i otkazni rok koji je vjerovatno regulisan ugovorom. Naravno niko te ne može natjerati da tu ostaneš do penzije uz to mogao bi im napraviti više štete nego koristi.
- Miki123
#5 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
JoseMujica wrote:mogu te samo za neku stvar povući, ako hoćeš da ideš traži li sporazumni prekid sa svojom firmom ili daš otkaz svojoj firmi
hehe, a iz sudskog registra će se sam ispisati jelde?
Ne kažem da ne može, ali mogu te zajebavati, ali isto tako i ti njih jer je firma faktički bez direktora.
- faruche
#6 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
Ma nije meni problem da izađem iz ove firme. Imam otkazni rok, nije problem, odradiće se. Nego kontam da li me ovaj osnivač može kočiti.
- metar_drva
#7 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
ja bih pročitao ugovorfaruche wrote:Ma nije meni problem da izađem iz ove firme. Imam otkazni rok, nije problem, odradiće se. Nego kontam da li me ovaj osnivač može kočiti.
- JThomas
#8 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
ako hoće, može te itekako zajebavati upravo zbog toga da firma mora imati direktora. za treća lica si ti direktor dok god si upisan u registru. a promjenu direktora u registru mora napraviti osnivač.
al' što kaže - možeš i ti njega, i upravo zato je to odnos povjerenja...
al' što kaže - možeš i ti njega, i upravo zato je to odnos povjerenja...
- likce
#9 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
Procitaj ugovor koji si potpisao i procitaj statut drustva i vidi svoje obaveze i prava!
Onda zavisi ima li vise udjelicara,ako ima treba ti nadzorni odbor odobriti raskid ugovora,al bez obzira na sve niko ti ne moze osporiti pravo da napustis firmu jer mora postojati otkazni rok,vjerovatno 30 dana,za obje strane!
Budi oprezan pri raskidu ugovora sto se tice otpremnine,ako radis tu vec duze!
Onda zavisi ima li vise udjelicara,ako ima treba ti nadzorni odbor odobriti raskid ugovora,al bez obzira na sve niko ti ne moze osporiti pravo da napustis firmu jer mora postojati otkazni rok,vjerovatno 30 dana,za obje strane!
Budi oprezan pri raskidu ugovora sto se tice otpremnine,ako radis tu vec duze!
-
udrch
#10 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
Ovo je budalaštinja kojom gazde plaše radnike..talić wrote:pitanje je da li si potpisao ugovor i šta stoji u ugovoru. Postoje ugovori koji ti zabranjuju da se baviš istom djelatnošću npr. 2 dvije godine poslije napuštanja firme. Postoji i otkazni rok koji je vjerovatno regulisan ugovorom. Naravno niko te ne može natjerati da tu ostaneš do penzije uz to mogao bi im napraviti više štete nego koristi.
U ugovoru može da stoji da ne smiješ raditi isti posao 300 godina, ali te pred zakonom mogu povući za čundaru..
Ne može niko osim tebe raspolagati tvojim znanjem, ti si vlasnik svoga znanja čak i ako te je bivša firma školovala..
Nakon što preuzmeš svoju knjižicu, slobodan si ko ptica..ne postoje nikakve obaveze prema nekom sa kim nemaš validan ugovor..
Ja sam se u vezi ovoga raspitivao svojevremeno kod inspekcije, jer sam imao ovu klauzulu kod nekadašnjeg poslodavca..
Ako sam ja po profesiji inžinjer elektrotehnike ne može mi niko narediti da dvije godine budem gladan ili da se bavim poljoprivredom ili nečim trećim..
A šta ću drugo raditi nego ono za što sam se školovao i što znam raditi..
-
udrch
#11 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
Može te kočiti ako si jedini zakonski potpisnik, sve dok se ne utvrdi imali obaveza koje nisu zavedene..faruche wrote:Ma nije meni problem da izađem iz ove firme. Imam otkazni rok, nije problem, odradiće se. Nego kontam da li me ovaj osnivač može kočiti.
Ali sve ovo može trajati maximalno mjesec ili dva..
U tom periodu vlasnik treba naći nezavisnog revizora da sve provjeri ili da se raziđete, bez da nekoga dobro plati da ispita tvoj rad..
Direktor je samo funkcija, inače i to spada u radnike
- JThomas
#12 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
ali se ne može sam ispisati iz registra.
- likce
#13 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
Nemoze se sam ispisati iz registra ali ima otkaz ugovora o radu sa datumom otkaza!Rok za prijavu neke promjene u drustvu tj.za podnosenje prijave za registraciju je petnaest dana od dana promjene tako da to ne predstavlja nista!U slucaju bilo cega ima papir sa datumom otkaza!
U meduvremenu u firmi potpisuje neko ko je ovlasten,da li vlasnik ili onaj ko je ovlasten na spesmenu!
U meduvremenu u firmi potpisuje neko ko je ovlasten,da li vlasnik ili onaj ko je ovlasten na spesmenu!
- JThomas
#14 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
naravno da su u ljudskim odnosima da će ga ovaj odmah ispisati. ali ako nisu, može to biti i te kakva zajebancija, i može i do toga da ga ovaj mora tužiti da ga ispiše. eh kad se ljudi posvađaju šta sve može da bude...a osim toga, i da hoće, mora prvo naći novog direktora.
- Miki123
#15 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
Mogu te zajebavati ako hoće, pogotovo ako firma ima u sudski registar upisanog zamjenika direktora bez ograničenja ovlaštenja ili prokuristu, pa i bez tebe može nastaviti normalno funkcionirati.
- likce
#16 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
To i govorim,da bi bilo sta radio mora biti direktor u firmi kao odgovorno lice!Rok za prijavu registracije je petnaest dana na koju prilazes odluku o prestanku rada direktora i odluku o imenovanju novog direktora!Cak koliko se mogu sjetiti da dok sadasnji direktor napusta firmu da sa istim ili sutrasnjim datumom neko mora biti na njegovoj poziciji zbog odgovornosti!Rjesenje iz suda se ceka i po mjesec dana al ga dobijes sa datumom prijave novog direktora!JThomas wrote:naravno da su u ljudskim odnosima da će ga ovaj odmah ispisati. ali ako nisu, može to biti i te kakva zajebancija, i može i do toga da ga ovaj mora tužiti da ga ispiše. eh kad se ljudi posvađaju šta sve može da bude...a osim toga, i da hoće, mora prvo naći novog direktora.
- JThomas
#17 Re: Kako dati otkaz ako si direktor
sve je to teoretski. a u praksi kad se ljudi posvađaju i sujete prorade - i čuda su moguća