kako dalje

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
hanady

#151 Re: kako dalje

Post by hanady »

Alisa u zemlji čuda wrote:
frameni wrote:
Jay Gatsby wrote:
Idemo još jednom... on nema problem. Odnosno, ti mu ništa ne postavljaš kao problem. Zašto bi on otišao? Navedi jedan razlog? Ti nikom (javno) ništa ne govoriš i ništa ne poduzimaš. Ni nakon nevjere, ni nakon fizičkog nasrtanja.

Odlican post na ovu temu :thumbup:Mislim da je glavni problem napisan u dva reda...
Upravo tako, njemu je sve potaman. Nema on nikakvih problema, dobra zena, ima djecu, ljubavnicu, posao, skuhano, oprano, malo priprijeti zeni i ona nista ne poduzima, nece zbog djece, nema gdje, nema novca. Jako je siguran u sebe, a i tebe. Zasto bi on bilo sta mijenjao, njemu je dobro. Ali, u tvom slucaju uvijek ima rjesenje, kada se hoce.

Imam par prijatelja, djece razvedenih roditelja i odlicni su, nikakvih trauma iz proslosti i zbog nedostatka roditeljskog gnijezda (sve zavisi od majke kako se postavi). Bolje i ovo nego dozivljavati stalno traume i da ti to postane normalo ponasanje, da otac zlostavlja majku, bilo fizicki, bilo psihicki.

Treba prvo donijeti odluku sta tacno ne zelis, a onda mijenjati stvari. Prvo posao, kakav god samo ako je castan i rijesiti se tog nasilnika. Budi pazljiva, jer takvi ljudi znaju zivot ti zagorcavati i kasnije, cak i ako se desi razvod. Steta sto nemas nekoga muskog clana porodice, da malo sjedne i porazgovara sa njim, nekoga ko je poprilicno autoritativan, da ovaj nasilnik zna da ima nekoga ko pazi na tebe i da se nece bas najbolje provesti ako ti sta zahvali.

Vidim i da se u par navrata navodi kako nema muskarca koji ne vara, da to treba da bude normalno i da se tako to treba prihvatiti. Meni ovo nije normalno i ne mogu prihvatiti da je eto to tek tako, u njihovoj prirodi. Normalno je povrijediti nekoga, izigrati, iznevjeriti, treba to da opravdam zato sto su muskarci takvi. Meni ovo nije normalno. Sta sada, svi kradu, pa i ja trebam tako. Svi petljaju, lazu, to je u ljudskoj prirodi, pa to treba da mi bude normalo. Halo, nismo zivotinje, valjda postoji neki visi nivo razvoja ljudskog bica. Ako je muskarac svaler zasto se onda zeni i ima neku ozbiljnu vezu. Siroko mu polje, kada bas zeli da uziva onda neka ide sa cvijeta na cvijet i neka zaboravi na brak i neku ozbiljnu vezu ili neka nadje zenu kojoj je to isto tako normalno, u "prirodi" i tako zive sretno do kraja zivota.
Meni je varanje izopaceno, bezobrazno i takvi su mi ljudi haman niza vrsta, ne znaju obuzdati sebe.

I jos jedna stvar, zivot tako brzo proleti da bi ti dane gubila u sekiraciji, tuzi, nerviranju i strahu. Oslobodi se i iskoristi svaki dan, nastoj biti sretna, a pored takvog covjeka nisam sigurna da bi ikada mogla biti.

Niko nije rekao da je normalno, ali to je FAKAT, cinjenica ...pa osvrni se oko sebe???!!! Svi varaju svoje zene..helouuuuuuuu
Samo nam je to izopaceno postalo standard, u tome je problem, ali da jecinjenica ...jeste.....
Meni je jednom jedan rekao kad sam ga pitala kako ljubav : "slabo, ozenjen" :D

Vjeruj mi da nije jedini, u vecini je ...nazalost....
hanady

#152 Re: kako dalje

Post by hanady »

iko nije rekao da je normalno, ali to je FAKAT, cinjenica ...pa osvrni se oko sebe???!!! Svi varaju svoje zene..helouuuuuuuu
Samo nam je to izopaceno postalo standard, u tome je problem, ali da jecinjenica ...jeste.....
Meni je jednom jedan rekao kad sam ga pitala kako ljubav : "slabo, ozenjen" :D

Vjeruj mi da nije jedini, u vecini je ...nazalost....
disappointed

#153 Re: kako dalje

Post by disappointed »

Draga moja, u sličnoj sam situaciji (bila), potpuno razumijem tvoje kolebanje, dileme i neodlučnost. Razlika između mene i tebe koliko sam uspjela pročitati iz tvojih postova, je ta što moj nije stariji 15 godina, zaposlena sam i imala sam uglavnom psihički teror. Ostalo je tu negdje...dugo sam se lomila šta da radim... boriti se za porodicu za njega ili dići ruke od svega.
Odlučila sam, i nisam se pokajala! On je otišao, s djecom kontaktira, proces na sudu još traje, tj.čekamo prvo ročište a u centru za soc.rad smo sve završili. Slao mi je neke srceparajuće poruke ponovo ali ignorišem, ne želim više nijednog momenta proživjeti u agoniji.
Bitno je da znaš da ti svog supruga ne možeš promijeniti! Ako želiš promijeniti sebe, to možeš ali u smislu da kažeš sebi da moraš trpit i šutit radi mira u kući i to je to.
Idi korak po korak, kao što su ti rekli ovdje prvo posao, bilo kakav, i onda razvod. Znam da ti je teško najviše zbog djece, i meni je bilo i još uvijek je ali puno sam mirnija psihički, puno sam zadovoljnija sobom i kajem se što to nisam davno uradila, da samo mogu vratiti vrijeme...
Michun

#154 Re: kako dalje

Post by Michun »

Eto zena sa slicnim iskustvom objasni...
Zivot nema reprize. Ako ti sad nije dobro, kad ce ti biti.
gerberica

#155 Re: kako dalje

Post by gerberica »

Imamo li od kolegice forumasice kakvih novosti od jucer, jel se sta promjenilo?

Jel opet peglao sam kosulju?
duplanula

#156 Re: kako dalje

Post by duplanula »

gerberica wrote:Imamo li od kolegice forumasice kakvih novosti od jucer, jel se sta promjenilo?

Da nije pegla poletila gdje ne treba, gluho i daleko bilo?
gerberica

#157 Re: kako dalje

Post by gerberica »

duplanula wrote:
gerberica wrote:Imamo li od kolegice forumasice kakvih novosti od jucer, jel se sta promjenilo?

Da nije pegla poletila gdje ne treba, gluho i daleko bilo?
Evo cekamo zajedno da vidimo ima li update
sasenka

#158 Re: kako dalje

Post by sasenka »

Pokušala sam da razgovaram s njim preko telefona (s obzirom da je on rijetko kući)rekoh,sigurnije mi je tako.Nemože me čupati,gurati,hvatati za vrat :) ...Ali izgleda džaba.Uglavnom,na meni je sad,toga sam svjesna.Ne mogu preko noći napraviti radikalne promjene ali ću probati da nađem neki posao,da nađem nešto što će mi misli odvratiti od svega što se dešava.ali,trebaće vremena jer trenutno-nemam snage da dišem a ne nešto drugo.
madnessa

#159 Re: kako dalje

Post by madnessa »

Drago mi je da razmišljaš u pozitivnom pravcu. Treba vremena čovjeku da se suoči sa svim. :thumbup:

Pokušaj iskoristiti svoj trenutni očaj i energiju koju on daje da odmah poduzmeš konkretne korake. Problem će ti biti ako budeš odugovlačila, pa se opet navikla i na taj jad. To ti je u ljudskoj prirodi. Brzo se navikavamo. Kažu naučnici da čovjeku treba 21 dan da stekne čvrstu naviku. Valjda ti to dovoljno govori da trebaš da požuriš sa traženjem posla. Udahni koji put duboko da prodišeš i kreni naprijed. Evo tamam pola dana. Imaš još pola da nešto poduzmeš već danas. Držimo ti fige.
Michun

#160 Re: kako dalje

Post by Michun »

imas li ti sestru drug? zamisli da ti lola i kurvar malo sestru pocne daviti jer ga je pitala da li je istina da li je vara. jel ti tesko zamisliti? ti ga ne bi objesio?
Image
jok, nek slusa tebe i nek dozvoli da je terorise.
gerberica

#161 Re: kako dalje

Post by gerberica »

Ma ljudi moji sta pricate da se on moze transformisati u dobrog muza? Nikada.
Vidite da ona jadna pokusava sa njim da poprica, a lola je pusta da se osjeca krivom dok se on osjeca ugrozen, jadan. Evo sve mi za njim suze teku niz ledja.
Napredak je sto nje nema vise toliko na forumu, nadam se da trazi posao ili duboko razmislja. :) :thumbup:
Aqua_S

#162 Re: kako dalje

Post by Aqua_S »

gerberica wrote:Ma ljudi moji sta pricate da se on moze transformisati u dobrog muza? Nikada.
Vidite da ona jadna pokusava sa njim da poprica, a lola je pusta da se osjeca krivom dok se on osjeca ugrozen, jadan. Evo sve mi za njim suze teku niz ledja.
Napredak je sto nje nema vise toliko na forumu, nadam se da trazi posao ili duboko razmislja. :) :thumbup:

Evo se već drugi put u toku 48 sati potpuno slažemo ja i ti, jel to normalno?? ili već poprima zabrinjavajuće oblike?? :razz: :razz: :razz:
gerberica

#163 Re: kako dalje

Post by gerberica »

Aqua_S wrote:
gerberica wrote:Ma ljudi moji sta pricate da se on moze transformisati u dobrog muza? Nikada.

Evo se već drugi put u toku 48 sati potpuno slažemo ja i ti, jel to normalno?? ili već poprima zabrinjavajuće oblike?? :razz: :razz: :razz:
Ja se zabrinula :mrgreen:

Ili si ti nesto naucio od mene iskusne zeMe ili sam ja zakazala :lol:
Aqua_S

#164 Re: kako dalje

Post by Aqua_S »

gerberica wrote:
Aqua_S wrote:

Ja se zabrinula :mrgreen:

Ili si ti nesto naucio od mene iskusne zeMe ili sam ja zakazala :lol:
Hmm svašta može biti razlogom, znaš ja često sa ljudima s kojima se na prvu "posvađam" poslije ostvarim pravo finu komunikaciju..
hanady

#165 Re: kako dalje

Post by hanady »

@xcober..... ne pametuj molim te! Sreca i zadovoljstvo nema nikakve veze s tim da li se budis sam ili s nekim....Mozes se buditi s nekim a biti prazan totalno!!!Ili se svadjati poslije svake jutarnje kafe.....

Ne postoji recept za srecu!!
hanady

#166 Re: kako dalje

Post by hanady »

Tacno se vidi da imas strasnih zivotnih frustracija!!! Govorila sam opcenito, ne za sebe! Neko se budi sam, prazan je, neko u paru pa je opet prazan......ja se budim sama i gle cuda, nisam prazna!!!!
Sretno ti bilo, trebat ce ti !
hanady

#167 Re: kako dalje

Post by hanady »

Moze, ali se treba puno raditi na sebi...nista ne dolazi preko noci! Hvala na podrsci :D
Michun

#168 Re: kako dalje

Post by Michun »

slusaj/citaj cxober, ja sam u pravu sebi kao sto si i ti sebi.
ne bi pozelila nikome da joj momak/muz udari cvoku a kamoli da je davi. kako muski ne shvataju da je to ozbiljan problem...psihicki. dobro je poznata stvar da kad musko udari jednom, udarice opet. imala sam u familiji takvih slucajeva. i opet ovoj zeni kazem, bjezi bez okretanja. ako zeli dobro sebi i svojoj djeci.
sto se tice tvoje zivotne price, zao mi je zaista. ne vidim medjutim sto bi ti bio ljut na nesudjenog zeta sto je nastavio zivot, nije on kriv sto su okolnosti takve.
da ne ulazimo u analizu svakoga pojedinacno na forumu, svi mi imamo svojih frustracija i problema, ali dati savjet nekome da ostane u nasilnoj vezi je po meni totalno pogresno. prevario je jednom, oprostila mu. voda se sa konobaricom...ocigledno da je veza jer se proculo. prilikom suocavanja sa problemom on nju malo pridavi.
tito i partijo...ako je to normalno, ja takvu normalnost ne zelim ni u komsiluku.
madnessa

#169 Re: kako dalje

Post by madnessa »

Čuj sebični oni koji su odlučili cijeniti sebe i tražiti od drugih da ih poštuju i cijene, a nisu sebični ovi što bi da im je sve potamam, da se kurvaju i još da upotrijebe silu ako im šta pomete svakodnevnu idilu (kao razgovor npr.)!

Pokušaj ovu situaciju odvojiti od svoje. Sto ljudi sto ćudi. Ne stavljaj ovu ženu u koš sa svim ostalim ženama niti u ravan sa svojom.
Michun

#170 Re: kako dalje

Post by Michun »

ma znam ja sta si ti napisao. ostavi ga da razmisli, ne daj da te gaze. ti nju razumijes. i iz tvoje perspektive je to OK.
iz moje, nije opcija da se svadjam i derem na ljude koje volim i koji vole mene. o prevari i udaranju da ne pricam.
on da je razmisljao, ne bi je pridavio...meni je samo to jasno i samo to znam. nasilnicima se ne smije oprostiti ni prvi ni drugi samar. sta ima on da razmisli? koja je konobarica sljedeca u malo daljoj kafani pa da se ne sazna.
disappointed

#171 Re: kako dalje

Post by disappointed »

xcober wrote:
disappointed wrote:Draga moja, u sličnoj sam situaciji (bila), potpuno razumijem tvoje kolebanje, dileme i neodlučnost. Razlika između mene i tebe koliko sam uspjela pročitati iz tvojih postova, je ta što moj nije stariji 15 godina, zaposlena sam i imala sam uglavnom psihički teror. Ostalo je tu negdje...dugo sam se lomila šta da radim... boriti se za porodicu za njega ili dići ruke od svega.
Odlučila sam, i nisam se pokajala! On je otišao, s djecom kontaktira, proces na sudu još traje, tj.čekamo prvo ročište a u centru za soc.rad smo sve završili. Slao mi je neke srceparajuće poruke ponovo ali ignorišem, ne želim više nijednog momenta proživjeti u agoniji.
Bitno je da znaš da ti svog supruga ne možeš promijeniti! Ako želiš promijeniti sebe, to možeš ali u smislu da kažeš sebi da moraš trpit i šutit radi mira u kući i to je to.
Idi korak po korak, kao što su ti rekli ovdje prvo posao, bilo kakav, i onda razvod. Znam da ti je teško najviše zbog djece, i meni je bilo i još uvijek je ali puno sam mirnija psihički, puno sam zadovoljnija sobom i kajem se što to nisam davno uradila, da samo mogu vratiti vrijeme...
sto ti koristis opasne rijeci, cuj psihicki teror, jesil ti njega terorisala ? sta on dodje iz cista mira i terorise te- psihicki, salje ti srceparajuce teroristicke poruke, ocito da je tebi to svejedno, odavno, da si karijerista ko i ona sa bogovskim poslom koja osudjuje nasilje al ima prijatelje koji bi objesili nekog, boze ti sacuvaj kakvih sve ljudi nema, jos kad ovakvi narcisi i sebicnjaci dodju prodavat svoju zivotnu filozofiju kao dobro je to...

sasenka ako budes slusala savjete od ovakvih ljudi mozda i politicar postanes, boli te onda za sve, uvijek su drugi krivi, imaces stan, kucu, vikendicu, 3 auta i 6 motora, budices se sretna a kako godine budu prolazile i u goloj vodi, sa milion pitanja bez odgovora, bices svjetska zena, imaces tonu prijatelja al spavaces sama, jer nemas ti kao svjetska zena zivce da trpis kojekakve teroriste i njihove navike, da razumijes/svatis nekog, posao ceka, nema se vremena...
muz ti je lola, takve je tesko promijenit, ako kojim slucajem uspijes i on postane fin, brizan i odan, ti ces njega ostavit, nece ti vise bit interesantan, nisi navikla na papucara... mozes ti supljirat 100 godina po forumima, uzalud..

PS ko god kaze da je sretan laze, sreca ustvari ne postoji, postoje samo zadovoljni i nezadovoljni, prvim je i malo mnogo a drugim i mnogo nista...
ako čitaš, čitaj sve, rekla sam da je bio psihički teror u vrijeme braka i stojim iza toga, šutnja, nepričanje, nervoza, dreka, stvaranje situacije da i ja i djeca moramo strepit od njega, pa psovke u alkoholiziranom stanju....zar to nije psihički teror? nakon pokretanja razvoda dolazi do tih srceparajućih poruka....skonto je valjda nešto...trebala sam pasti na to?
nemoj ženi davat lažnu nadu, od takvog života nema ništa. ima djecu i nek nadje posao, šta god ti mislio/la mislim da je bolje ulagati i u karijeru već u ološa koji je davi.
In love with Bosnia

#172 Re: kako dalje

Post by In love with Bosnia »

disappointed wrote: ako čitaš, čitaj sve, rekla sam da je bio psihički teror u vrijeme braka i stojim iza toga, šutnja, nepričanje, nervoza, dreka, stvaranje situacije da i ja i djeca moramo strepit od njega, pa psovke u alkoholiziranom stanju....zar to nije psihički teror?
izabrala si sasvim adekvatan izraz jer to što opisuješ jeste psihičko zlostavljanje.
nakon pokretanja razvoda dolazi do tih srceparajućih poruka....skonto je valjda nešto...
ovo je vrlo tipičan primer ponašanja kada se žrtva ohrabri da preduzme bilo kakav korak ka oslobadjanju iz situacije u kojoj se nalazi(la). jednostavno, zlostavljač je zapravo veoma nesiguran i neophodan mu je objekat koji će svojim povlačenjem pred bilo aktivnom bilo pasivnom agresijom podići njegovo samopouzdanje i dati mu osećaj značaja i vrednosti (da ne bude zabune, u pitanju je poremećen sistem vrednosti).

statistike pokazuju da na prostorima bivše jugoslavije porodično nasilje, fizičko ili psihičko (bez obzira da li ono dolazi od strane supruga ili nekog drugog člana porodice), trpi svaka druga žena što je više nego poražavajući podatak. zato treba podržati svaku odluku da se izadje iz začaranog kruga u kome se zlostavljane žene nalaze. njima je, naravno, teško da trpe nasilje ali je veoma često strah od nepoznatog (onoga što ih čeka ukoliko odluče da napuste zajednicu u kojoj su zlostavljane) jači od straha od zlostavljanja. zvuči paradoksalno ali smo veoma često svedoci da pojedine žene, nakon godina zlostavljanja a blokirane strahom od neizvesnosti, pribegnu ubistvu onoga koji čini nasilje nad njima pre nego što se odluče da napuste bračnu zajednicu i pokušaju da organizuju samostalan život.
Jay Gatsby

#173 Re: kako dalje

Post by Jay Gatsby »

Michun wrote:imas li ti sestru drug? zamisli da ti lola i kurvar malo sestru pocne daviti jer ga je pitala da li je istina da li je vara. jel ti tesko zamisliti? ti ga ne bi objesio?
Image
jok, nek slusa tebe i nek dozvoli da je terorise.
Sestra bi mu morala reći (ili nekako dati do znanja) da ju je suprug počeo daviti, zar ne? A @sasenka takve stvari ne radi. Čak je u više navrata rekla da se na njoj uopće ne vidi da ima bilo kakvih problema.
S4mpion

#174 Re: kako dalje

Post by S4mpion »

sasenka wrote:Često čitam postove na forumu ali je ovo prvi put da pišem.Pišem,jer ne znam šta drugo.Znam da će biti svakavih odgovora i smiješnih i osuđujućih ali ja sam spremna na sve.
Imam 34 godine.Majka sam dvoje djece koje volim više od života.Imam muža koji je stariji 12 godina od mene.Volim ga,moram to reći i udala sam se za njega iz ljubavi.Kroz godine zajedničkog života stekli smo uslove za normalan život,djeci ništa nije falilo.Ja ne radim (mogla sam ali sam izabrala da budem uz djecu) i nije mi krivo zbog toga.
S druge strane muž nikad nije tu.On zaista radi ali zaista se i druži sa drugima.Mene ne pita ništa ni šta ćemo u životu ni kako ćemo.On odlučuje o svemu.Ali kad treba okriviti nekoga za probleme ja sam tu.Sve je to i dobro da mu jednom nisam oprostila prevaru(našla mu telefon sa porukama od nje),međutim prije dva mjeseca sam otkrila da je imao vezu sa jednom konobaricom!Da li je trenutno s njom u vezi neznam...Kad sam mu rekla(to je jutros bilo a ja znam već dva mjeseca) da ne želim da me pravi budalom prvo je rekao da nezna o čemu govorim a onda je počeo da se dere,da me gura,da me hvata za vrat ...ma znate onu "napad je najbolje odbrana".To je dobro da je prvi put tako,svaki put je ista priča,iste prijetnje isto sve.Moram vam reći i ovo da ja nemam nikoga svog od rodbine tako da nemam ničiju podršku.
Godinama sam se borila s njim da bi djeci bilo dobro ali ovog trena imam osjećaj da sam sama na svijetu da je sve izgubljeno.Nemojte mi samo govoriti da sam glupa,ja to već znam.
Nije na odmet da spomenem ovo:ja zaista držim do sebe,nisam umišljena ali zaista za sebe mogu reći da lijepo izgledam.Da želim da budem sa nekim mogla bih birati ali ja ne želim to.Ja želim samo miran porodični život.Da mi djeca budu sretna i da moj muž bude sretan sa mnom.
Pitam vas:kako natjerati nekoga da razgovara,da shvati da problem postoji,da ne može da se ponaša prema meni na način kako ne zaslužujem?!Pitam vas-kako dalje nakon svega?????
Znas mozda onu"Dobrota je najefikasnija masina za pravljenje nezahvalnih." ;-) Ukoliko previse "igras"oko njega i ugadjas mu,stalno mu pokazujes da ga volis bezuslovno,to mu moze dati previse samopouzdanja tako da moze vrlo lahko zaboraviti vrijednost braka.Pokusaj biti malo hladnija prema njemu,nemoj trcati za njim,nemoj "igrati"oko njega,pa nek se on zapita:"u cemu je problem :? ".Siguran sam da bi se stvari promijenile kada bi mu se zaljuljao oslonac.
madnessa

#175 Re: kako dalje

Post by madnessa »

Imam primjer u daljoj porodici gdje je žena otišla "na čekanje" u firmi i postala sluga u kući. Od stresa zbog gubitka posla posvetila se udovoljavanju želja ukućana, a time je izgubila vrijednost u svojim i njihovim očima, te je niko nije poštivao. To joj je pravo počelo da smeta. Stvari su se totalno promijenile kada je počela primati penziju. Nekako je i ona time dobila veće samopouzdanje znajući da ima svoj "dinar" i da ne mora za svaku koricu hljeba polagati račune i moliti za marku kada treba da sebi nešto udovolji, a nekako su i drugi se pribojavali njenog samopouzdanja i mogućnosti da se "odijeli" od njih da su počeli da budu ljubazniji.

Vjeruj... Ničim kao svojom platom nećeš postići bolji efekat.
Locked