Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Macak U Cizmama

#51 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Macak U Cizmama »

Zlata M. wrote:
Macak U Cizmama wrote:Vjerujem MatoraKobilo ( joj gdje nadje ovakav nik ... :mrgreen: ) da sve dok ima "Gluhih Bukovica" i vjeronauke u vrticima da ih treba kritikovati, jer vec od samog djetinjstva djeci se nudi, prisiljava ih se, da zive u svijetu fantazija i mitova. Religije nisu price o Crvenkapici i Petru Panu, vec gruba stvarnost Inkvizicije i vehabikluka kroz historiju. Ako cemo iskreno, neka hodze odmah toj dejci kazuju i crnu stranu vjere i religije i sve onog sto se cinilo u njeno ime. Zasto ih lazu ?
:shock: :shock: :shock:

"Neznanje je bozanstveno stanje."

:run: :run: :run:
Ne radi se o neznanju vec o skrivanju istine o Bogu i laznom tumacenju vjere djeci u vrticima !

Ne vjerujes mi da je Bog masovni ubica ?

Evo ti samo neka najmasovnija ubistva koja je Bog pocinio iz ljutnje, ljubomore, potrebe za dokazivanjem moci i slicnih "Bozjih" osjecaja. Prvo što odmah upada u oci je kompletno potapanje planete Zemlje, osim Noe i njegove porodice. Naprimjer , brojka ljudi koji su ubijeni u ovom poduhvatu Svemoguceg procjenjuje se na oko 30 miliona. Oko ovoga se puno moze špekulisati, no jasno je da brojka nije nimalo zanemariva. Nadalje, u 12. poglavlju "Izlaska" Bog pobija svu provorodjencad u Egiptu. Brojka pobijenih se pretpostavlja na oko 1 milion. Jedanaesto poglavlje "Brojeva" nam donosi informaciju o kugi koju je Bog poslao pohlepnom narodu i pri tome pobio oko 10,000 ljudi. 31. poglavlje nam opisuje ubistvo oko 200,000 Midjanaca. U istom dijelu u 25. poglavlju Bog je ubio 24,000 muškaraca zbog bludjenja nad zenom Midjankom. Pola miliona izraelskih vojnika je u "Ponovljenom zakonu" sravnjeno sa zemljom. Lista ubistava je izuzetno dugacka i obilata i nastavlja se kroz citavu Bibliju. Gospod ljude ubija redovno i izuzetno masovno. Sedmo i osmo poglavlje "Sudaca" pokazuje kako Bog prisiljava Midjanske vojnike da se medjusobno poubijaju. Cifra mrtvih je preko 100,000. 24. poglavlje "2. Samuelove" opisuje ponovo kugu koju je Bog poslao na izraelski narod i koja je usmrtila 70,000 ljudi. 20. poglavlje "1. Kraljevima" opisuje ko zna koju po redu demonstraciju Gospodove moci kada je omogucio ubijanje 100,000 Sirijaca. 10 puta više ljudi je pobijeno u "2. Ljetopisa" kada je Svemocni bez vecih problema ubio oko milion Etiopljana.

Uce li djecu i o ovom , o masovnim ubistvima koje je Bog pocinio ?
amrica

#52 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by amrica »

maslina wrote:
hrasno38 wrote:Nastavnik predskolskog vaspitanja
To je već zanimanje i ne postoje nastavnici, nego profesori predškolskog odgoja, obzirom da od ne znam koje godine moraju imati završenu visoku školu.

Mislim da ne moraju jer u osnovnim skolama sigurno ne moraju. Sa istim pravom apliciraju i nastavnici i profesori, pa je do komisije i direktora koga ce primiti. Uglavnom su ostale starije osobe sa zvanjem nastavnika, dok je mladi kadar, uglavnom, profesorski, mada i tu jos ima nastavnika, pogotovo sa diplomama izvan Sarajeva i BiH.
maslina

#53 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by maslina »

amrica wrote:
maslina wrote:
To je već zanimanje i ne postoje nastavnici, nego profesori predškolskog odgoja, obzirom da od ne znam koje godine moraju imati završenu visoku školu.

Mislim da ne moraju jer u osnovnim skolama sigurno ne moraju. Sa istim pravom apliciraju i nastavnici i profesori, pa je do komisije i direktora koga ce primiti. Uglavnom su ostale starije osobe sa zvanjem nastavnika, dok je mladi kadar, uglavnom, profesorski, mada i tu jos ima nastavnika, pogotovo sa diplomama izvan Sarajeva i BiH.
Moraju, znam, vjeruj mi. Stari kadar, ali baš stari, ne mora. Ostali, moraju završiti uz rad (razliku između više i visoke) i imaju rok za to. Novouposleni (unazad nekoliko godina) mora imati visoku školu.
Jara

#54 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Jara »

Prevođenje nije matematika pa da se samo izvrši supstitucija riječi jednog jezika sa riječju drugog jezika.
Kako prevesti, zavisi od konteksta, od vrste teksta ( diploma, reportaža, vijest, priča...).
Može i "nastavni/k/ica, i profesor/ica."..može i "odgajatelj/ica, vaspitač/ica".
Ako se npr. radi o tekstu sa dijalogom ( djeca se obraćaju osobama koje s njima rade u vrtiću) , najbolje je prevesti kao
" učiteljice, teta"...ili "učitelju", dakle onako kako se čuje u stvarnosti. Ne kažu djeca "profesore, nastavniče, odgajatelju" itd.
U JU Djeca Sarajeva se upotrebljavaju termini "odgajatelj/ica, "vaspitač/ca".
Zlata M.

#55 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Zlata M. »

Ne radi se o neznanju vec o skrivanju istine o Bogu i laznom tumacenju vjere djeci u vrticima !

Evo ti samo neka najmasovnija ubistva koja je Bog pocinio iz ljutnje, ljubomore, potrebe za dokazivanjem moci i slicnih "Bozjih" osjecaja. Prvo što odmah upada u oci je kompletno potapanje planete Zemlje, osim Noe i njegove porodice. Naprimjer , brojka ljudi koji su ubijeni u ovom poduhvatu Svemoguceg procjenjuje se na oko 30 miliona. Oko ovoga se puno moze špekulisati, no jasno je da brojka nije nimalo zanemariva. Nadalje, u 12. poglavlju "Izlaska" Bog pobija svu provorodjencad u Egiptu. Brojka pobijenih se pretpostavlja na oko 1 milion. Jedanaesto poglavlje "Brojeva" nam donosi informaciju o kugi koju je Bog poslao pohlepnom narodu i pri tome pobio oko 10,000 ljudi. 31. poglavlje nam opisuje ubistvo oko 200,000 Midjanaca. U istom dijelu u 25. poglavlju Bog je ubio 24,000 muškaraca zbog bludjenja nad zenom Midjankom. Pola miliona izraelskih vojnika je u "Ponovljenom zakonu" sravnjeno sa zemljom. Lista ubistava je izuzetno dugacka i obilata i nastavlja se kroz citavu Bibliju. Gospod ljude ubija redovno i izuzetno masovno. Sedmo i osmo poglavlje "Sudaca" pokazuje kako Bog prisiljava Midjanske vojnike da se medjusobno poubijaju. Cifra mrtvih je preko 100,000. 24. poglavlje "2. Samuelove" opisuje ponovo kugu koju je Bog poslao na izraelski narod i koja je usmrtila 70,000 ljudi. 20. poglavlje "1. Kraljevima" opisuje ko zna koju po redu demonstraciju Gospodove moci kada je omogucio ubijanje 100,000 Sirijaca. 10 puta više ljudi je pobijeno u "2. Ljetopisa" kada je Svemocni bez vecih problema ubio oko milion Etiopljana.

...sve da otvorimo posebnu temu o ovim pitanjima (a koliko znam,ima ih bezbroj ovdje),nikad se necemo razumjeti,jer kompletan svijet i zivot posmatramo iz razlicitih perspektiva.
Fora je samo u tome,da se ja nikad ne bih usudila tebi izmisljati toplu vodu,glede tvojih ubjedjenja,jer je tvoj ateisticki pogled na svijet i zivot - tvoja stvar ; a meni postovati tvoj stav kao takav - pitanje uljudnosti...ko sam ja da te ubjedjujem u suprotno...?!
Samo u tome je fora,ni u cemu drugom.
Mogu ti samo onako,cisto usput,reci da se i tvoj ateizam i moje vjerovanje "dogadja" u nekim sferama koje izmicu mogucim analizama pomocu rijeci...tacnije - radi se o dozivljaju i zato bih ja da vise ne pricamo o ovome,pogotovo ne na ovaj nacin...
:run:
Macak U Cizmama

#56 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Zlata M. wrote:

...sve da otvorimo posebnu temu o ovim pitanjima (a koliko znam,ima ih bezbroj ovdje),nikad se necemo razumjeti,jer kompletan svijet i zivot posmatramo iz razlicitih perspektiva.
Fora je samo u tome,da se ja nikad ne bih usudila tebi izmisljati toplu vodu,glede tvojih ubjedjenja,jer je tvoj ateisticki pogled na svijet i zivot - tvoja stvar ; a meni postovati tvoj stav kao takav - pitanje uljudnosti...ko sam ja da te ubjedjujem u suprotno...?!
Samo u tome je fora,ni u cemu drugom.
Mogu ti samo onako,cisto usput,reci da se i tvoj ateizam i moje vjerovanje "dogadja" u nekim sferama koje izmicu mogucim analizama pomocu rijeci...tacnije - radi se o dozivljaju i zato bih ja da vise ne pricamo o ovome,pogotovo ne na ovaj nacin...
:run:
Slazem se ...samo ja nisam ateista ...ne onakav kakav ti mislis. Ateizam ne zivi u meni koji ne vjerujem u Boga, vec u tebi samoj srazmjerno koliko si ti uvjerena da on, Bog, postoji. Ateizam je tvoja dilema a ne moja ! ... :)
Šešir

#57 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Šešir »

kindergarden teacher- na bosanskom : hanuma iz dječije bašče
Mama dvoje djece

#58 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Mama dvoje djece »

U Sarajevu, JU Djeca Sarajeva, već 6 godina su učiteljice i odgovorni odgajatelj kao neki šef u vrtiću.
I sada će to biti VSS za sve nove zaposlenike, pa eto kao im je zvanje profesor ili nastavnik ili učitelj, ja ne znam.
englez pobjedio

#59 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by englez pobjedio »

joj joj, pricate o ovome vec 3 stranice :D

samo bi vam rekao da zene koje vole raditi sa djecom i odaberu karijeru da rade iskljucivo sa djecom su vecinski zenstvene, slatke i privlacne zene... :)
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#60 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Halleluhwah »

Kindergardn tičr treba oslovljavati sa ''Halo'', a odgovorati joj sa skraćenom verzijom ''Ha?''
leo karan

#61 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by leo karan »

Halleluhwah wrote:Kindergardn tičr treba oslovljavati sa ''Halo'', a odgovorati joj sa skraćenom verzijom ''Ha?''
:D :D
dobar dobar
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#62 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by hrasno38 »

maslina wrote:
Pogresno si informisan, moja zena je nastavnik predskolskog odgoja zato sto ima zavrsen prvi stepen pedagoske akademije a profesor je sa full pedagoskom akademijom.
maslina

#63 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by maslina »

hrasno38 wrote:
maslina wrote:
Pogresno si informisan, moja zena je nastavnik predskolskog odgoja zato sto ima zavrsen prvi stepen pedagoske akademije a profesor je sa full pedagoskom akademijom.
Vrlo je vjerovatno. Moja je profesor predškolskog odgoja. Jebaću joj majku za ovo... :D
Macak U Cizmama

#64 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Daj nemojte zezati sa tom titulom profesora ? Znate li vi sta je jedan profesor ? Da bi neko bio profesor , treba imati dooobar istrazivacki rad iza sebe, desetine objavljenih radova, predavac na najvisim skolskim institucijama...haloooo !

Ne kazem da neko ne moze biti profesor pedagogije za predskolski uzrast, ali taj sigurno ne glumi tetu-vaspitacicu u vrticu. .. :mrgreen:
Jara

#65 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Jara »

Macak U Cizmama wrote:Daj nemojte zezati sa tom titulom profesora ? Znate li vi sta je jedan profesor ? Da bi neko bio profesor , treba imati dooobar istrazivacki rad iza sebe, desetine objavljenih radova, predavac na najvisim skolskim institucijama...haloooo !

Ne kazem da neko ne moze biti profesor pedagogije za predskolski uzrast, ali taj sigurno ne glumi tetu-vaspitacicu u vrticu. .. :mrgreen:
U nekim zemljama da, u našoj ne...kod nas su profesori ako su završili nastavnički smjer fakulteta, piše im u diplomi. Zato treba biti oprezan kod prevođenja.
Dakle, ako je na našem jeziku "profesor u srednjoj školi", na engleski treba, vjerovatno :D , prevesti kao "teacher".
Locked