Zadig wrote:E moj pedja, nije lako to reci ili pomoci ti jer niko od nas nije tamo.
Tesko je na poslu, pogotovo sada. Ona vremena iz americkih prica, tj iz knjiga za marketing ili management, kada je plata rasla kao u prici, jos ono oni ti je sami daju, bez i da trazis su prosla.
Kriza, konkurencija, ekonomska depresija, laktanje sada to sve cine puno tezim.
Ja sam recimo u mojo zadnjoj firmi 5 godina radio i VAZDA sam imao najmanju platu, uvijek se svima dize, ali meni vazda manje pa manja da ga jebes. Kolege dobiju recimo 30% povisicu, ja dobijem 12% i sve tako. Jeste, nepravda je, tacno. Moja krivica sto se nisam izborio ili otiso, vjerovatno ovo drugo jer sam zaista pokusao.
Elem odje samo radi tebe danas.
Prvu stvar koju moras da pitas sebe je sljedeca: Kakav je sef kao manager i kao covjek. Jel cijeni lojalnost, pozrtvovasnot, da li samo vidi zadnji rezultat, da li voli efikasnost, dali mu imponuje ass kissing, dali ne, jel ima meko srce, tj da li bi se sazalio na nekoga i tako dalje.
Mozda ga za sve vas boli ona stvar i gotovo i mozda nemas sanse ama ni teoretske, ali moras da pokusas.
Kada razmislis o stvarima o kojima sam ti rekao da razmislis onda, na osnovu toga i napravi strategiju, tj na koji nacin ces mu pristupiti i koje ces argumente da upotrijebis.
Nemozes recimo covjeku koji cijeni efikasnost na prvom mijestu prodavat suplju kako ostajes duze, jer jerbo onda nisi bas ti toliko efikasan cim moras da ostajes duze.
Jako je bitno da ono sto ti njemu predstavis ima one elemente koji kod njega pale (jedan vala mora da pali).
Ako ces vec da ono "state your case" sto bi se reklo, spremi se da taj slusaj bude utemeljen, tj da bude prezentiran kako valja. Moras znati vise razloga za povisicu, i moras biti u stanju da ih predstavis i odbranis.
Takodje bih obratio paznju na druge radnike i vidio sta to ja imam a oni nemaju, ili slicno, samo da budes po necemu pozitivno poseban normalno.
Ovo je za sada generalno, ali posto nezna niko odje kakav je to coek, ne znam nista drugo sto bi ti rekao. Ja imam vrlo negativno iskustvo sa povisicama jer dje god sam radio vazda je bio neki problem, vazda sam ja radio najvise za najmanje para, a nikada, ama bas nikada to nije bilo adekvatno nagradjeno, nego sam dobijao povisice uvijek kada je bio neki paket, tj u paketu sa drugima, sto znaci da sam se 40% manje trudio isto bi bilo. Takodje zavisi normalno i od strukture posla, situacije u firmi i tako dalje.
ako treba istreniraj kuci sa zenom ili nekim drugim taj razgovor, tj tu prezentaciju. moras znati sto hoces, i zasto, i da ti argumenti univerzalno imaju smisla, ali takodje da imaju smisla i njmu. Da li to znaci da se moras prihvatiti jos posla ili ne ne znam. Kod mog jarana je palilo vazda on si samo natovari jos jednu odgovornost i onda prezentira da radi vise i onda trazi vise para. Na kraju si je toliko stvari natrpo da vise nije stizo pa su mu ih oduzeli, ali mu je plata ostala ista.
Sve ti to zavisi od srece, od coeka, od ljudi koji rade sa tobom, i naravno OD SEFA KOJI TI JE JEDINA RELIGIJA u zivotu, jedini bog jarane, ni alah ni isus zajedno ti nemogu sjebat zivot koliko on moze.
Ali odma da ti kazem, ako je on tip koji moze da kaze budite srecni sto imate poso...hm...ne zvuci mi bas ono darezljvo, nego mi se cini da vas zeli sto vise sjebat samo da bi bili zadovoljni sto uopste i radite, tj da nebi ste trazili povisicu. To je tipicni nacin kako smanjiti broj aplikacija za povisicu. Mozda ce on cijeniti tvoju iskrenost i hrabrost.
Gledaj da saznas kako su ti drugi ljudi odbijeni, tj sta su mu oni rekli i tako....
Nemre vise pomoci da ti dam konkretno jerbo specificnosti situacije znas samo ti.
sretno jarane
Vozdra " Zadig"
Puno ti se zahvaljujem na ovome iscrpnom tekstu,super si sve opisao,ja sam u istoj situaciji(znas i sam kako se vani radi od jutra do navece)
Radim svoj posao i moram jos od drugih kada su na bolovanju ili godisnjem odmoru(tovare mi sve vise i vise posla)njihov posao preuzeti.
Ali kako si i sam rekao,kakva je danas situacija u svijetu(privredna).Eto
danas na vijestima kod firme "Mercedes" otpustaju 8.500 radnika.Ovdje
u Njemackoj svaki dan se zatvaraju firme(sele u istocnu Europu iliAziju)
Nista se vise necjeni kao prije 10-15 godina.Sada je parola:"uzmi sto ima
ili ostavi".Sve je danas za shefa normalno npr.tvoj posao, od drugog posao raditi,prekovremeni rad po potrebi,subotom raditi a ponekad i nedjeljom.A ako sta kazes sefu onkaze budi sretan da imas posao
Ne cjeni se tvoje zalaganje i sve ostalo.Ovi danasnji sefovi(manageri)
kada dodju u firmu su skroz drugaciji(valjda su ucili tako).Moras raditi
prekovremeno ali ti ne plate(kaze uzmi slobodno kad posao umanji)
Sve je normalno i razumljivo za njih.Primi puno pozdrava od Pedje
Cao,jarane