Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fauja Singh

#26 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Fauja Singh »

Moje misljenje, da su cisti papiri brzo bi ti nasao nekoga ko hoce zemljiste, ovako sta treba neko uzme, napravi kucu i za 5-10 godina mu je drzava srusi. Neka fala, ne bi se tako kockao jos da mi platis :)
A vjerovarno je ni ti ne bi poklanjao da imas papire 1/1, vala ne znam nikoga normalnog da bi se tako razbacivao parama tipa "ne treba mi 100 000 KM jer ne mogu sebi dvorac kupiti"
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#27 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Zviz »

Opcina nece da sredi papire, nego trazi od mene da je se peglam a ja necu, nema tih para. Ja sam glasno i jasno rekao opstini. Sredite papire sami to vam je 5 min, posla ili darujte nekome kad vec vama netreba onda kome treba reko siguran sam da ima ljudi pa cak i nekome da sije ako vec u stanu nemoze a primanja nisu cemu. Zemlja zjapi 25 god.

Ovaj sto bi zelio da sije, nije frka... Jedino ne kontam pitanje oko vode?

A sto se para tice, ja sam drugacijeg mentaliteta...

Da mi je do para mogao sam svakom od susjeda reci eto pomaknite ograde do same sredine tacke eto koristi te se... Daj sta das a poslje 2O godina bi i zakonski stekli prava...
newlevel

#28 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by newlevel »

Da je tu sve regularno i lahko srediti za prodaju, ti bi ti to davno sredio, prodao i lovu u dzepove potrpao i otisao nazad u Dansku. Nemoj ovdje suplju prosipati i govoriti da se odrices 100k km-ova, nemoj Bgti. Nemoj Bgti glumiti laznog humanitarca. Bez obzira koliko neko dobro zaradjivao, niko se ne bi odrekao te sume novca.
Nemoj prosipati pricu da ti nemas zivaca i vremena stajati u redu na salteru da bi sredio papirologiju, bez obzira koliko to vremena, truda i sati cekanja bilo. Jer sudeci po tvojim aktivnostima na forumu, vidim da imas i zivaca i vremena na pretek !

Sent from my Nokia 3310
Zviz

#29 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Zviz »

newlevel wrote:Da je tu sve regularno i lahko srediti za prodaju, ti bi ti to davno sredio, prodao i lovu u dzepove potrpao i otisao nazad u Dansku. Nemoj ovdje suplju prosipati i govoriti da se odrices 100k km-ova, nemoj Bgti. Nemoj Bgti glumiti laznog humanitarca. Bez obzira koliko neko dobro zaradjivao, niko se ne bi odrekao te sume novca.
Nemoj prosipati pricu da ti nemas zivaca i vremena stajati u redu na salteru da bi sredio papirologiju, bez obzira koliko to vremena, truda i sati cekanja bilo. Jer sudeci po tvojim aktivnostima na forumu, vidim da imas i zivaca i vremena na pretek !

Sent from my Nokia 3310

Odricem se vrjerovao ili ne. Ja para imam i da mi je stalo do istog valjda bi od 1996 pa do danas tj. nepunih 20 godina nesto poduzeo. Pokraj tog imam jos 15 duluma zemlje i kucu na svom imenu pa nisam ni prodao ni nista. Stoji i zjapi. Jos je 1/1 na meni. Skuplja pita od tepsije letati iz Danske do SA i natezati se sa kupcima (prodao sam jedan dulum pa su poslje zivkali 1001 kako ovo kako ono - nema ja zivaca za to a i ne volim da trgujem s ljudima sa tih prostora), ja bi to prodao ali ja necu da mrdnem ni nista da ucinim po tom pitanju ako hoce ko da sve sredi i da me jos plati uredu (mada i ne TREBA) ako ne nek stoji tako kako jest narednig 300 godina. Ako opcina hoce da nekome daruje eto imaju moj blagoslov. Ti sto ne mozes vjerovati da nekome nije stalo do necega u BiH je tvoj problem. Kad cu ja stici da ocistim i pocistim 16 duluma zemlje? A sto jos da trosim novac na to da cistim i cuvam. Da bezveze trosim novac. Na sta? Na bezvrijednu zemlju, ja nju mogu cijentiti 100.000KM a ona u relanosti nema tu vrijednost to sto neki zele da sta prodaju pa da se malo opare pa nabiju cijenu je druga stvar. Realno gledano dulum zemlje nema vecu vriednost od 5.000 do 15.000KM .. Mene samo kosta da dodjem do BiH sa autom i nazad 2.000KM te se jos malo potrosi... a gdje je vrijeme itd. da trosim ljeto na te bezvezarije... pa radje volim lezati na plazi u Saint Tropez-u ili Sardiniji nego se jebavati po koje kakvim salterima i tamo slusati polu skolovane trube...
Last edited by Zviz on 05/10/2014 14:43, edited 1 time in total.
pirmin

#30 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by pirmin »

Znao sam da nisi toliki pajser kakim se predstavljas nekad. :D
Ovo je potez vrijedan pohvale :thumbup: samo moras racunati na svaku vrstu skepse, svasta je kod nas
moguce. :wink:
Zviz

#31 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Zviz »

pirmin wrote:Znao sam da nisi toliki pajser kakim se predstavljas nekad. :D
Ovo je potez vrijedan pohvale :thumbup: samo moras racunati na svaku vrstu skepse, svasta je kod nas
moguce. :wink:

Ja kad bi svaku dulum jednom godisnje dolazio da ocistim sam, meni bi trebalo dva mjeseca za sve to. Kome da prodam u kompletu, ja sam nudio opstini da razdjeli ljudima koji hoce da siju, da zivi ... eto trazio sam kao kompenzaicju ako ce ko da sije na preostalih 15 duluma jer je poljuprivredno zemljiste nek 10% odnesu u SA penzionerima koji jedva zive ili ugorzenim. I na kraju ispadenm budala kao lud ono ovo, jel se ljecim jel ono jel ovo... ma daj.

AKo ne cistim onda sam govno, ako kazem eto vam koristite, uzmite, jebite se da vako kazem, onda nisam normalan... sta trebam da trosim svaki mjesec da neko cisti a da nabijem znak gdje pise 200.000KM povoljno se prodaje.

Ko ima dvoriste zna sta znaci odrzavati i ulagati u isto. Treba vremena za to.
Zviz

#32 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Zviz »

Zemlja je nekada se korsitila od troje djece onda su dvoje sveli za vrijeme SFRJ tj. 80ih na jedno, to jedno onda na svoje dvoje djece, onda je sve ostalo na jednom tj. mom caci. Kuce se izdavale jedana se prodala - sasvim legalno. Satri bio zauzet poslom u inostranstvu te ono danas cu sutra cu u otici sa svim papirima u ZK da se i zvacnicno svede i ako su u sudu sve takse bile placene - otac zanemario, doaso rat. I sad to sve iz SFRJ nije vazece, kao treba neki sudski proces da se uvazi, pa ono pa ovo. I tako sad stoji na mrtvima a iza njih su vodjene ostavinske rasprave. I onda su rekli nije moguce na novo voditi raspravu, pa kao treba traziti od suda da to sud "popusti" zakon da se ko nakradno neka uknjizba izvede pa onda da se poslje uvaze papiri iz SFRJ od istog suda samo sto je tada bio u SFRJ a danas u BiH. Treba cekati 5-10 godina i onda smo mi rekli jel vi imate slucaja da zbirenete eto dajemo. Ja kad sam to rekao onda sam bio budala, jesi ti normalan ono ovo, to ne moze tako, to ima vrijednost bal bla bla... serem se i na tu vrijednost i na sud. Znaci da sam dosado i bubno na stol 100.000DM i reko evo darujem opcini za neki projekat ja mislim da mi pruzili i trbusni ples. A kad dajem nekome da eto kao podpomongnu onda sam budala, mozda zato sto nisam Nijazu Aljovicu koju markicu dao u dzep... seljak sa dna kace...
JThomas

#33 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by JThomas »

kad već opština neće ostavi ti to sebi. nikad ne znaš zašto i kome to sutra može biti interesantno da izleti pare za to. i ako sad nikome nije interesantno to se može promijeniti preko noći.
razonoda

#34 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by razonoda »

Dino777 wrote:Sta nije u redu sa zemljistem :shock:
MINE? :shock: :shock:
:place1:
daxon

#35 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by daxon »

Zviz wrote:
newlevel wrote:Da je tu sve regularno i lahko srediti za prodaju, ti bi ti to davno sredio, prodao i lovu u dzepove potrpao i otisao nazad u Dansku. Nemoj ovdje suplju prosipati i govoriti da se odrices 100k km-ova, nemoj Bgti. Nemoj Bgti glumiti laznog humanitarca. Bez obzira koliko neko dobro zaradjivao, niko se ne bi odrekao te sume novca.

Sent from my Nokia 3310

Odricem se vrjerovao ili ne. Ja para imam i da mi je stalo do istog valjda bi od 1996 pa do danas tj. nepunih 20 godina nesto poduzeo. Pokraj tog imam jos 15 duluma zemlje i kucu na svom imenu pa nisam ni prodao ni nista. Stoji i zjapi. Jos je 1/1 na meni. Skuplja pita od tepsije letati iz Danske do SA i natezati se sa kupcima (prodao sam jedan dulum pa su poslje zivkali 1001 kako ovo kako ono - nema ja zivaca za to a i ne volim da trgujem s ljudima sa tih prostora), ja bi to prodao ali ja necu da mrdnem ni nista da ucinim po tom pitanju ako hoce ko da sve sredi i da me jos plati uredu (mada i ne TREBA) ako ne nek stoji tako kako jest narednig 300 godina. Ako opcina hoce da nekome daruje eto imaju moj blagoslov. Ti sto ne mozes vjerovati da nekome nije stalo do necega u BiH je tvoj problem. Kad cu ja stici da ocistim i pocistim 16 duluma zemlje? A sto jos da trosim novac na to da cistim i cuvam. Da bezveze trosim novac. Na sta? Na bezvrijednu zemlju, ja nju mogu cijentiti 100.000KM a ona u relanosti nema tu vrijednost to sto neki zele da sta prodaju pa da se malo opare pa nabiju cijenu je druga stvar. Realno gledano dulum zemlje nema vecu vriednost od 5.000 do 15.000KM .. Mene samo kosta da dodjem do BiH sa autom i nazad 2.000KM te se jos malo potrosi... a gdje je vrijeme itd. da trosim ljeto na te bezvezarije... pa radje volim lezati na plazi u Saint Tropez-u ili Sardiniji nego se jebavati po koje kakvim salterima i tamo slusati polu skolovane trube...
Nemoj ništa da općina daruje, kakva ba općina, dodjelit će to EsU ili nekom takvom...
Pazi da ti se toga ne dočepa kakav tajkun i sl.
Na kraju krajeva, ako to ne možeš dati i završiti sa nekim koga lično poznaješ, onda neka stoji, ako nije neki veliki porez na to, onda neka stoji, dok ne nađeš kome da daš.

Znači, nemoj općini ništa davati da oni, jer u tom slučaju, gotovo sigurno 99, 9%, vlasnik zemlje postaje

Image

ili neko njemu sličan.
homega

#36 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by homega »

Zviz wrote:Opcina nece da sredi papire, nego trazi od mene da je se peglam a ja necu, nema tih para. Ja sam glasno i jasno rekao opstini. Sredite papire sami to vam je 5 min, posla ili darujte nekome kad vec vama netreba onda kome treba reko siguran sam da ima ljudi pa cak i nekome da sije ako vec u stanu nemoze a primanja nisu cemu. Zemlja zjapi 25 god...

A vrijedi li ponuda kojom ćeš "naplatiti protuvrijednost" zemljišta, odnosno kojom ćeš kroz notarsku obradu pokloniti kupcu tek nakon uređenja vlasništva u ZK uredu u Sudu u Sarajevu, kada kupac stekne upis u ZK?
Danguba

#37 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Danguba »

Pametan je ovaj @Zviz... :-) :-)
svoj bi problem meni nametnuo da se ja sekiram i hebem po opstini Ilidza. :D

Nema nista od toga. Kada sredis svu papirologiju dodji da razgovaramo. :D
Zviz

#38 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Zviz »

Danguba wrote:Pametan je ovaj @Zviz... :-) :-)
svoj bi problem meni nametnuo da se ja sekiram i hebem po opstini Ilidza. :D

Nema nista od toga. Kada sredis svu papirologiju dodji da razgovaramo. :D
Ja nemam pojma sta vi sve mislite kad dodjete na neki salter u BiH, ali za mene je tu barijera izmedju logike i ne. Svaki papri : dodjite za 7 dana. Jebo te, kao da nemaju printer nego rucno ga moraju napisati...

I jednom kad sam na glas rekao nek sidje onaj ko treba da to potpise i ne prestane na tamburga onu koja lezeci stenografise.

Jos one rupe za govor spustili na n visinu qurca, pa ti i ledja odu, ili se moras dobro naguziti taman da guziivima dodjes do linije diskrecije a iza nje da te sljedeci u redu moze opipari...

Ko tamo, radi sve neke ... tacno im se vidi iz ociju da ih niko ne jebe ... jadan onaj ko s nakim zenturacama zivi... sta je on skrivio nekome da mu se nako nesto svidi... totalna enigma.

Kazes joj drugarice zamolio bi vas... a ona nisam ja drugarica, to nema nimalo obrazovanja da je ona drugarica a muski kolega drug. Sve divlje. A opcina Ilidza ako gdje treba baciti nuklearku, ja milsim da je najbolji test poligion sirom svih merdiana.

A isti Nijaz. Jel ikad ko od vas s njim progovorio. Krkan da ga nema veceg.
Bilki

#39 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Bilki »

Ja darujem pola sarajeva ako netko hoce

Sent from my iPhone
avetinja

#40 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by avetinja »

Bilki wrote:Ja darujem pola sarajeva ako netko hoce

Sent from my iPhone
Dobar dan gospodine Izetbegoviću. :mrgreen:
astala_vistala

#41 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by astala_vistala »

necu da mi poklonis,nek bude tvoje samo mi daj ako mogu sta da zasijem.
Zatamnjena stakla

#42 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Zatamnjena stakla »

Daj ga meni jbte.
Drinski

#43 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Drinski »

Koliko sam ja skuzio kolegu Zviza, imovine se vodi na imenu predaka, odnosno trebalo bi prvo provesti ostavinske rasprave kako bi se ovaj uknjizio, pa tek onda se moze sačiniti valjan ugovor.

U korist drzave se moze odreci izjavom kod nadležnog organa, ali vjerovatno niti drzava nije zainteresovana.
Tomos

#44 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Tomos »

Laže tip loži Vas nema od ovog ništa ja sam mu pisao poruku nije se udostojio da odgovori, da ti balija da nešto za badava, ma gdje to ima radije će da mu sve propadne nego da nekom da i da ga usreći-.
Čovjek da je volio ovu našu Bosnu nebi se ispalio i pobjego iz nje ko posljednja pobjegulja i izdajnik nego bi ostao tu i branio svoju kuću svoju zemlju svoj opstanak, lako je bilo pobjeći šta da smo svi tako brisnuli, gdje bi nam kraj bio.
Zviz

#45 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Zviz »

Drinski wrote:Koliko sam ja skuzio kolegu Zviza, imovine se vodi na imenu predaka, odnosno trebalo bi prvo provesti ostavinske rasprave kako bi se ovaj uknjizio, pa tek onda se moze sačiniti valjan ugovor.

U korist drzave se moze odreci izjavom kod nadležnog organa, ali vjerovatno niti drzava nije zainteresovana.

Ti pomrli su pormli davnih dana, a ostavinske rasprave su vec vrsene sa izuzetom ove parcele jer je namjerno izostavljena jer su imali neki porodicni dogovor oko nje i nisu htjeli da se mjesa sa ostalim nekretninama. Onda su sljedili neka peprisivanja darovanja za vrijeme SFRJ pred sami kraj iste ali nista se nije relizovalo, te je ostalo na istom kao sto je bilo npr. 70ih.

Znaci imovina se vodi ma mrtvima. Iza mrtvih je vodjena rasprava (ostavinska) a ta parcela nije bila dio iste (to jes no na jednoj raspravi). I sad se zemlja vodi na mrtvim licima... a najbolji geg je bio kad (opcina Ilidza) su mi dali papir da predam osobi koja je vec 40 godina mrtva :D

Opcina ne zanima zemlja, jer traze od mene da sredjujem papire a ja necu i tako ta parcela vec trecu deceniju zjapi pi li zjapi...
Zviz

#46 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Zviz »

Tomos wrote:Laže tip loži Vas nema od ovog ništa ja sam mu pisao poruku nije se udostojio da odgovori, da ti balija da nešto za badava, ma gdje to ima radije će da mu sve propadne nego da nekom da i da ga usreći-.
Čovjek da je volio ovu našu Bosnu nebi se ispalio i pobjego iz nje ko posljednja pobjegulja i izdajnik nego bi ostao tu i branio svoju kuću svoju zemlju svoj opstanak, lako je bilo pobjeći šta da smo svi tako brisnuli, gdje bi nam kraj bio.
Za sijanje se javilo najvise... svak to zeli ali imam jedne koji su bili prvi pa ako slucajno odustanu ili sta vec javim Vam.

A za sve ostalo... mogu vam jedno reci. MRS u 3 p.m. Mene SFRJ nije nesto zanimala a ni BiH onda i na to i mam legitimno pravo.
ime_kojeg_nema

#47 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by ime_kojeg_nema »

Tomos wrote:Laže tip loži Vas nema od ovog ništa ja sam mu pisao poruku nije se udostojio da odgovori
Ovo nije tačno. Prvi sam na temi pitao Zviza za korištenje zemljišta u poljoprivredne svrhe i čovjek mi se sam javio privatno i evo do sada se fakat trudi da nam to omogući, na čemu mu i ovako javno zahvaljujem.
Zviz

#48 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Zviz »

Stanje: brat je jucer obavio razgovor sa jednom gartnerskom urdugom (mladih) i dogovoreni su sljedeci koraci... tako da po bratovim rijecima momrci zvuce ozbiljni i vjerovatno u kratkom roku ce sve biti sredjeno - kako bi mogli poceti sa sijanjem.

:)
Banksy

#49 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Banksy »

Zviz wrote:
Radi se o 800 i kusur m2 gradjevinskog zemljista koje nije svedeno sa drzave na nas nego ono mi se "koristimo"

Zemljiste nije svedeno sa onog iz 1959 (kao drzavno) pravo koristenja imamo mi.

neki postupak gdje bi to sa njim preslo na nas kao sa drzave na nas... koji smo korisnici.
To nije vaša zemlja, vlasnik je općina, vi ste bili korisnici.
U bivšem sistemu je postojao fol koji su seljaci masovno zloupotrebljavali, da nakon korištenja neke državne zemlje (20 god?) za ispašu, zemljoradnju, itd, zemlja prelazi u njihovo vlasništvo.
Ako ste je nekad koristili, a do rata je niste preveli, ne vjerujem da to možete učiniti danas, pogotovo ako vam zemlja stoji nedirnuta 25 godina.
Vlasništvo je onoga koji je zaveden u gruntu, a to je općina.
Zviz

#50 Re: Kako da darujem nekome zemljiste dzaba?

Post by Zviz »

Banksy wrote:
Zviz wrote:
Radi se o 800 i kusur m2 gradjevinskog zemljista koje nije svedeno sa drzave na nas nego ono mi se "koristimo"

Zemljiste nije svedeno sa onog iz 1959 (kao drzavno) pravo koristenja imamo mi.

neki postupak gdje bi to sa njim preslo na nas kao sa drzave na nas... koji smo korisnici.
To nije vaša zemlja, vlasnik je općina, vi ste bili korisnici.
U bivšem sistemu je postojao fol koji su seljaci masovno zloupotrebljavali, da nakon korištenja neke državne zemlje (20 god?) za ispašu, zemljoradnju, itd, zemlja prelazi u njihovo vlasništvo.
Ako ste je nekad koristili, a do rata je niste preveli, ne vjerujem da to možete učiniti danas, pogotovo ako vam zemlja stoji nedirnuta 25 godina.
Vlasništvo je onoga koji je zaveden u gruntu, a to je općina.
To je nicija zemlja bi mozda neko rekao, ali vjerovao ili ne cuo sam misljenje cetvorice advokaka i svaki od istih je imao svoje misljenje sta je i ni jedno nije se ni priblu poklapalo. Niko ne moze ponistiti cinjenice iz proslosti, a danas opcina postupa kao da je zanima, a ja cu onda postupati tako kao sto sam i do sada - tu je moj caca nekada legalno zivio, gradio i brino se a zakon SFRJ je bio takakv kakva je bio... nemam ja kome polagati racune, a pogotovo ne tako koje kakvoj polu profesionalnoj opcini ciji dignitet je upitan a isto tako i validnost iste je upitan.
Post Reply