kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
- iz dna duše
#1 kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Čitam često u novinama, a i ovdje na forumu o "kod njih" i "kod nas"...mislim pri tome, zavisno sa koje strane ko govori u RS i FBiH...Mnogi se busaju i kletu u BiH ali izvan FBiH se rijetko kreću, a i tada se kada se vrate, kažu," ma nije mi niko ništa rekao ružno , ali daleko im kuća i sl..."
Kada opet iz RS govore o FBiH, to je za njih kao druga država, to je "Bosna i Hercegovina", a oni kao nisu dio toga...
Želim da podvučem da ne mislim generalno za sve ljude da su ovakvi, ni u RS ni u FBiH!!
Ja spadam u grupu onih koji putuju svugdje i jednostavno ignorišu postojeće stanje podjela i ne plaše se otići nigdje, ni u jedno mjesto i nikada pritome nisam doživjela neke probleme.
Ima naravno mjesta u koja i ja kada dodjem prvi puta, nemam baš neki lijep osjećaj, čak se na momente osjećam i malo nesigurno...ali nakon već prvih uspostavljenih kontakata, sljedeći dolazak je sa puno boljim osjećajem u stomaku...
I čemu se uvijek divim jesu povratnici, nebitno koje vjere i nacije i u koji entitet su se vratili...Imam veliko poštovanje prema tim ljudima i onu grade jedinstvenu BiH, kao niko drugi...
Eh sada komentari tipa: Bio sam tamo i tamo, ma ne liči grad na sebe, takvi neka se prvo zapitaju je li u njihovom gradu baš sve kao prije?
Trenutnom političkom stanju u našoj državi ja ne dozvoljavam da mi zatvara vrata bilo kojem našem BH gradu.
Za mene je moja država od Une do Drine i od Save do mora i krećem se u svim krajevima...a vi, kakva su vaša iskustva po tom pitanju?
Kada opet iz RS govore o FBiH, to je za njih kao druga država, to je "Bosna i Hercegovina", a oni kao nisu dio toga...
Želim da podvučem da ne mislim generalno za sve ljude da su ovakvi, ni u RS ni u FBiH!!
Ja spadam u grupu onih koji putuju svugdje i jednostavno ignorišu postojeće stanje podjela i ne plaše se otići nigdje, ni u jedno mjesto i nikada pritome nisam doživjela neke probleme.
Ima naravno mjesta u koja i ja kada dodjem prvi puta, nemam baš neki lijep osjećaj, čak se na momente osjećam i malo nesigurno...ali nakon već prvih uspostavljenih kontakata, sljedeći dolazak je sa puno boljim osjećajem u stomaku...
I čemu se uvijek divim jesu povratnici, nebitno koje vjere i nacije i u koji entitet su se vratili...Imam veliko poštovanje prema tim ljudima i onu grade jedinstvenu BiH, kao niko drugi...
Eh sada komentari tipa: Bio sam tamo i tamo, ma ne liči grad na sebe, takvi neka se prvo zapitaju je li u njihovom gradu baš sve kao prije?
Trenutnom političkom stanju u našoj državi ja ne dozvoljavam da mi zatvara vrata bilo kojem našem BH gradu.
Za mene je moja država od Une do Drine i od Save do mora i krećem se u svim krajevima...a vi, kakva su vaša iskustva po tom pitanju?
- Baltazar_khan
#2 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
U ovoj godini sam par puta bio u Doboju, i sasvim mi normalno izgleda otići u RS. Nije me strah, jer niko ni ne zna odakle sam
Inace sam iz Sarajeva

- iz dna duše
#3 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
A šta misliš da su znali odakle si, da li bi imao neprijatnosti...
Ja imam pozitivna iskustva iz Doboja, osim toga, pun je povratnika...
- scooter21ba
#4 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
nisam imao obaveza nesto da idem "tamo" tako da ti ne mogu bas reci
ali regularno kad sam isao u bg sam prolazio kroz onu "tamo" i nisam vidio nista posebno sto ne mogu vidjeti i "ovamo"
ima onih koji imaju recimo stand sa ikonografijom ali i to je bilo prije nekih 7-8 godina a od tad nista posebno
mozda nisam naletio i imao tu srecu da nisam iamo problema ali vjerujem da ima zadrtih na obe strane tako da je to relativno
ali regularno kad sam isao u bg sam prolazio kroz onu "tamo" i nisam vidio nista posebno sto ne mogu vidjeti i "ovamo"
ima onih koji imaju recimo stand sa ikonografijom ali i to je bilo prije nekih 7-8 godina a od tad nista posebno
mozda nisam naletio i imao tu srecu da nisam iamo problema ali vjerujem da ima zadrtih na obe strane tako da je to relativno
- Baltazar_khan
#5 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Ne bi znao odgovor na to pitanje, sigurno je Doboj ok upravo zbog toga što je pun povratnika.iz dna duše wrote:A šta misliš da su znali odakle si, da li bi imao neprijatnosti...
A što, to si ti imao/la neprijatnosti?
-
Treble
#6 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
svaki drugi dan u RS-u, i nikad niko nista nije prigovorio...i nije me strah, ne znam zasto bi me bilo??
Jednom ja sa jaranom u vojkovićima, čekamo jednog da nam proda nesto.... Kad nama priđe čiča i kaže....vidite kako mi srbi nista ne radimo, samo sjedimo. Samo da vidis kako muslimani rade....

Jednom ja sa jaranom u vojkovićima, čekamo jednog da nam proda nesto.... Kad nama priđe čiča i kaže....vidite kako mi srbi nista ne radimo, samo sjedimo. Samo da vidis kako muslimani rade....
- bijelo_dugme
#7 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Budem cesto u Doboju i nikakvi problema nisam imao osim par stvari. Primjeti se malo mrznje. Jednom sjedio u parku sam ceko jarana da dojde po mene i sjede cica jedan na istu klupu. Imo je oko 60 godina. I projde auto unprofora kad on poce pricat. "Gledaj ih, samo njima pomagaju", a ja nisam skonto i pitam ko kome. A on ce ti glavom prema njima i kaze "balijima"
. Ja sutim i samo gledam u njega, skonta on da nesta nije uredu i pita me za ime. Ja mu rece kad ce covjek samo "Aha" i ode 
- Baltazar_khan
#8 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Jel to imaš curu u Doboju, pa budeš često?bijelo_dugme wrote:Budem cesto u Doboju i nikakvi problema nisam imao osim par stvari. Primjeti se malo mrznje. Jednom sjedio u parku sam ceko jarana da dojde po mene i sjede cica jedan na istu klupu. Imo je oko 60 godina. I projde auto unprofora kad on poce pricat. "Gledaj ih, samo njima pomagaju", a ja nisam skonto i pitam ko kome. A on ce ti glavom prema njima i kaze "balijima". Ja sutim i samo gledam u njega, skonta on da nesta nije uredu i pita me za ime. Ja mu rece kad ce covjek samo "Aha" i ode
Ako imaš, jeste li išli na Dobojsku tvrđavu? Jesi vidio romantike
- amrica
#9 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Cesto skratim put (tacnije idem prirodno kracim putem, normalnim) na Dobrinju, aerodrom itd preko Vraca i kroz Lukavicu, ili na Bjelasnicu preko Vojkovica, sve regulare.
Ili odem u Tom kad trazim nesto sto nisam nasla "ovdje"

Ili odem u Tom kad trazim nesto sto nisam nasla "ovdje"
-
Madame de Pompadour
#10 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Kakav osjecaj!!???
Sve je to NASE

Sve je to NASE
- Jara
#11 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
ne putujem...odšetam ponekad...naše, nego šta!
- suncica24
#12 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Normalan. Kao da sam kuci
PS: Osim u slucaju kad na sred Arslanagica mosta opsujem piiiip Perovicu i onoj budali koja most prekrsti, pa se "po Trebinja" okrene da mi piiiiiiiiiiip
Ili kad mi na sred Banja Luke ponude knjigu tada trazenog haskog bjegunca Radovana Karadzica, pa ja piiiiiiš, pa oni piiiiiiiiip
Ali, to je ta, obicna, kucna atmosfera
PS: Osim u slucaju kad na sred Arslanagica mosta opsujem piiiip Perovicu i onoj budali koja most prekrsti, pa se "po Trebinja" okrene da mi piiiiiiiiiiip
Ili kad mi na sred Banja Luke ponude knjigu tada trazenog haskog bjegunca Radovana Karadzica, pa ja piiiiiiš, pa oni piiiiiiiiip
Ali, to je ta, obicna, kucna atmosfera
-
BajrinNajmladji
#13 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Kupim ponekad ponešto u Tomu, na Terex pumpi točim propan-butan gas u bocu za domaćinstvo jer ga kod ''nas'' nema, prekratim put do Grada preko Lukavice i Vraca, 1988.g. poslovno putovao u Rogaticu, Višegrad, Jahorinu, Foču tada zvanu Srbinje, ali u onaj novi tržni centar Aleksandrija, zločinca Tome Kovača, e tamo ne bih imao snage ući,...''navuk'o'' bih kakvog taksirata(zle kobi, nesreće) bojim se, jer je direktno odgovoran za nešto što se desilo na Ilidži,...hm....Ma, i kada vidim ''kod nas'' one štrudle Aleksandrija, pa Vitinku vodu, isto vlasništvo Aleksandrije,...jeza me hvata.
Last edited by BajrinNajmladji on 15/09/2008 02:51, edited 1 time in total.
- Amsterdammer
#14 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Stalno putujem i osjećam se kao kod kuće. To je moja zemlja i ne priznajem nikakve podjele, a pogotovo entitetske. Neugodno se osjećam u Banjaluci kad vidim četnički štand, kao i ustaške zastave u Čapljini, ali mi je već odavno postalo uobičajeno.
- Bosanac_21
#15 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Osjecas se kao stranac u svom gradu
Vecinu ljudi ne poznas, jer su se naselili od svakuda. Potresu te neka obiljezja i spomenici "herojima otadzbinsko-oslobodilackog" rata, a znas kakvi su to bili "heroji" i kakvim herojskim nacinom su stvarali taj entitet
istina je da te niko nezna, nit ti takodje, vidis svasta i drzis u sebi.
Najvise me cudi tolika zapustenost gradova, koliko god ih posjecujes po rs-u imas neki osjecaj sivila, nema one zivahnosti kao sto je bila prije rata i sada sto je donekle u FBiH.
istina je da te niko nezna, nit ti takodje, vidis svasta i drzis u sebi.
Najvise me cudi tolika zapustenost gradova, koliko god ih posjecujes po rs-u imas neki osjecaj sivila, nema one zivahnosti kao sto je bila prije rata i sada sto je donekle u FBiH.
- Irelevantan
#16 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Ma putujem gdje stignem bez ikakvih problema.
Nije me strah, nemam oraha u džepovima ni ja ni bilo ko iz moje porodice, stoga nema razloga za paniku.
Što rekoše sve je to naše, naša BIH.
Nije me strah, nemam oraha u džepovima ni ja ni bilo ko iz moje porodice, stoga nema razloga za paniku.
Što rekoše sve je to naše, naša BIH.
- uvjek dobar gost
#17 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Čest sam gost drugog entiteta, često prelazim međuentitetsku liniju razgraničenja.. i osjetim razliku , promjenu.. ali kako vrijeme odmiče sve manju .. razloga tome je puno, istina je ima svakakvih situacija ali ja nedam nikom pardona... kad kažem da razlika sve manja ja ne mislim na ekonomsku situaciju već na socijalno-psihološko-demagoški aspekt i zapiškivanje teritorija korištenjem prikladne ikonografije i koreografije....
Zbog posla koji radim ne smijem uvijek reći ono što mi je na jeziku, al kad oficijelni dio komunikacije prođe, saspem ja u brk svakome jer nemam oraha u džepovima ... sve u svemu vjerujte mi ja volim cijelu BiH bez obzira ko trenutno piški po kojoj teritoriji.. jer geografski prostor pod nazivom Bosna i Hercegovina je moja domovina i dnevna politika to promijeniti neće...
Zbog posla koji radim ne smijem uvijek reći ono što mi je na jeziku, al kad oficijelni dio komunikacije prođe, saspem ja u brk svakome jer nemam oraha u džepovima ... sve u svemu vjerujte mi ja volim cijelu BiH bez obzira ko trenutno piški po kojoj teritoriji.. jer geografski prostor pod nazivom Bosna i Hercegovina je moja domovina i dnevna politika to promijeniti neće...
-
vratnik
#18 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Da budem iskren, nekad se bolje osjecam u drugom identitetu nego u svojoj mahali.
96. sam povezao prvog stopera na "njihovoj" strani i skontao da smo u pet deka (isti. u kurcu). Naravno da se ne osjecam prijatno kad sam u drugom entitetu, a za stolom do mog sjede naki celavi, istetoviranih bicepsa, ali s normalnim svijetom nemam nikakvih problema. Malo mi je neugodno kad me uhvati njihova policija prilikom nekog prekrsaja, posto ove svoje lakse mogu obrlatiti da mi naplate mandatnu.. Ali i tu se dogovorimo..
Znaci, nema drugog entiteta. Moj los osjecaj pocinje kad me na granici pitaju: nesto za prijavit'? (a da sam mislio prijavljivat ne bi' sakriv'o...)
96. sam povezao prvog stopera na "njihovoj" strani i skontao da smo u pet deka (isti. u kurcu). Naravno da se ne osjecam prijatno kad sam u drugom entitetu, a za stolom do mog sjede naki celavi, istetoviranih bicepsa, ali s normalnim svijetom nemam nikakvih problema. Malo mi je neugodno kad me uhvati njihova policija prilikom nekog prekrsaja, posto ove svoje lakse mogu obrlatiti da mi naplate mandatnu.. Ali i tu se dogovorimo..
Znaci, nema drugog entiteta. Moj los osjecaj pocinje kad me na granici pitaju: nesto za prijavit'? (a da sam mislio prijavljivat ne bi' sakriv'o...)
-
♥ Julianna ♥
#19 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Pravo rijetko, zapravo nemam potrebe tamo ići, obično samo prolazim. A osjećaj ...pa to je dio moje države, ignorišem onu tablu "dobrodošlice". Jedino možda što se primjeti razlika između dva entiteta u "stanju nacije"; RS je siromašnija i nekako baš prljavija i zapuštenija. Nije sad ni FBiH nešto, ali ipak je u malo boljem stanju...iz dna duše wrote:Čitam često u novinama, a i ovdje na forumu o "kod njih" i "kod nas"...mislim pri tome, zavisno sa koje strane ko govori u RS i FBiH...Mnogi se busaju i kletu u BiH ali izvan FBiH se rijetko kreću, a i tada se kada se vrate, kažu," ma nije mi niko ništa rekao ružno , ali daleko im kuća i sl..."
-
downtoearth
#20 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
ma pusti ti medije!Oni su ovo i napravili pa i dalje rade na tome.
Naravno da je sve to naša zemlja! NIsam se borio za fildžan
Naravno da je sve to naša zemlja! NIsam se borio za fildžan
- uvjek dobar gost
#21 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
... Samo mali demanti RS nije prljavija, ljudi imaju svakodnevne akcije u kojima ljudi kupe smeće uz ceste i skoro ssam se uhvatio vozivši od Dobrog Polja prema Sarajevu da se osjećam kao da sam negdje drugo jer valjda su dan prije ekipe skupile smeće i uklonile ga a ja naletio na friško očišćeno... pardon
-
sasanjo
#22 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Isto mi je vala...
Nedavno sam isao u banja luku i kad mi se pripiskilo ja sam izasao nasred ceste i obavio duznost.
Bas isti djavo
Nedavno sam isao u banja luku i kad mi se pripiskilo ja sam izasao nasred ceste i obavio duznost.
Bas isti djavo
-
ins
#23 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
Ja cesto, i u vecem dijelu se osjecam jednako kao u FBiH. pogotovo Krajina, i sjever, poput Modrice, itd...
U Istocnoj Bosni se osjecam tupo, dok mi je Bijeljina nevidjeni seljakluk i ciganluk. Trebinje cool ali malo preradikalno za moj ukus
Ja inace nemam problema sa cirilicom, i uopste sa nacionalnim osjecanjima, te to preposutam na licni izbor svake osobe. Recimo, smijesni su mi likovi koji po hercegovini vjesaju zastave "hrvatskog naroda u BiH"....
Inace, moj dojam sa putovanja i poslovanja po cijeloj BiH je da su ljudi u "separatskim" krajevima itekako svjesni da zive u BiH, i da nemaju problem s tim.
Njima najveci strah predstavlja centralizacija, da ce im opet kao u vrijeme CK SKBiH dolaziti fermani i mracni tipovi iz Sarajeva, sa neogranicenim ovlastima...
U Istocnoj Bosni se osjecam tupo, dok mi je Bijeljina nevidjeni seljakluk i ciganluk. Trebinje cool ali malo preradikalno za moj ukus
Ja inace nemam problema sa cirilicom, i uopste sa nacionalnim osjecanjima, te to preposutam na licni izbor svake osobe. Recimo, smijesni su mi likovi koji po hercegovini vjesaju zastave "hrvatskog naroda u BiH"....
Inace, moj dojam sa putovanja i poslovanja po cijeloj BiH je da su ljudi u "separatskim" krajevima itekako svjesni da zive u BiH, i da nemaju problem s tim.
Njima najveci strah predstavlja centralizacija, da ce im opet kao u vrijeme CK SKBiH dolaziti fermani i mracni tipovi iz Sarajeva, sa neogranicenim ovlastima...
-
ins
#24 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
BTW, mislim da je veci problem sto iz RS ljudi isuvise malo dolaze u Sarajevo, i oni vjeruju Miletovim rijecima o" cemu se tu zapravo radi" 
- uvjek dobar gost
#25 Re: kako često putujete u drugi entitet i kakav imate osjećaj pr
I obratno...ins wrote:BTW, mislim da je veci problem sto iz RS ljudi isuvise malo dolaze u Sarajevo, i oni vjeruju Miletovim rijecima o" cemu se tu zapravo radi"