Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post Reply

Kako ce Kusturicu historija opisati?

Kao izdajicu svog naroda, svoje mahale, svog grada, svoje drzave, ukratko petokolonasa u toku agresije
78
64%
Ili nekako drugcije
44
36%

Total votes: 122

Adriatic

#151 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Adriatic »

Kusturica polako pada u zaborav i još se samo pojavi tema kao što je ova da ga održi u životu.
Nikome više nije važan, Sarajevu odavno a boga mi ni u Beogradu više izgleda ne uživa status koji je imao.
Valjda je odradio svoju ulogu, dakle potrošen.
Žalosno je što će ga istorija više pamtiti kao apologetu zločina, nego po filmovima.
LBVIEW

#152 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by LBVIEW »

Chmoljo wrote:znači da si bošnjački nacionalista ako ti smeta podržavanje ratnog zločinca?

ne kontam ni kada se Danis prometnuo u bošnjačkog nacionalističkog režisera... ili Đuro... a eto, više nego da je prihvatljiv.

za razliku od Kusturice i Neleta.
Pa objasnili su fino gospoda salonski kriticari kako je njegovo politicko opredijeljenje, cak i kad se radi o podrsci politici "krvi i tla" ,njegova privatna stvar. :-) I zato sto i ostali "bratski" narodi imaju slicnih pacijenata, treba i ovog "antiglobalistu" ostaviti na miru,ha ja.I znaju oni, da je za vecinu ovih sto rezisera ne smekaju,isti moralni talog zbog toga sto nije koketirao s nekim drugim nacionalizmom i podrzavao neki drugi rezim, a ne zbog toga sto je gradu i narodu iz kojeg je potekao okrenuo leda u najkriticnijim trenutcima njegove historije i otisao"ljubiti skute" njegovim dzelatima, nakon cega je nastavio plasirati njabezocniju velikosrpsku propagandu i relativizirati pocinjene zlocine politike iste gdje god je pomolio svoju njusku. :oops:
Tipicno slaonsko relativiziranje, opravdavanje i naprdivanje, u sukobu s cinjenicama i logickim rasudivanjem. :D
Altsa

#153 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Altsa »

DoZeN wrote:
Altsa wrote: kusturica je najobicniji ŠUPAK...nema se tu sta ni dodati ni oduzeti...ne moze mu se zamijeriti jer se smatra srbinom i sto je otisao iz SA ali moze sto je najopicnija pizda...a ŠUPCI i PIZDE u Sarajevu ne prolaze dobro bilo koje vjere da su
Znam,on je SUPAK I PIZDA kao Ceda Jovanovic u Srbiji,koji konacno je dotakao dno u politickom zivotu jer je PIZDA za Srbende
Ceda i nemanja su dva sasvim razlicita slucaja i glupo ih je porediti
Altsa

#154 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Altsa »

DoZeN wrote:
_mufljuz_ wrote:najjace je kad neki buzdovan napise - nema vise starog sarajeva - pa sine oces nuklearnu bombu da ga restauriras bog te mazo - sljustili magacine granata na grad iz 2-3 korpusa i pametnjakovic tvrdi da nema vise starog sarajeva :lol: :lol: :lol:

to je dijametralno ista glupa izjava kao kad je Vucurevic rek'o nakon sto je bombardovo Dubrovnik "izgradicemo mi stariji" :lol: :lol: :lol:

moras biti teska dijagnoza pa reci nema vise starog sarajeva - eto trebalo bi sve da bude kao da nista nije bilo.... nailovoj materi.... mozda da nam uradite Format C:\ mozga sine, pa da budemo opet lEpi laki glineni golubovi za snajperanje i "razvlacenje pameti po VelEšićima"....
udaras duple,kada nemas argumente :-D mojne toga
pricamo o Kusturici, on na kraju nije bitan, mnogi ljudi koji su proveli rat u gradu pod kontrolom Armije BIH su razocarani gdje nestade multietnicnost koje uzgled nije nije ni bilo posle 93 god.
Angelina Jolie i Kevin Spacey zbog rata i Festivala dodjose u Sarajevo, ali slaba fajda kada se sve to zavrsi po grad Sarajevo.
ja nisam razocaran...a znas zasto... jer jos uvijek imam prijatelje srbe i hrvate...doduse ne u tolikom broju ali za to su krivi oni na cijoj strani danas stoji nemanja a ne oni koji su davali zivote i odbranili BiH...zasto je sarajevo danas vecinski bosnjacko za to su prije svega krivi dabic i njegova bratija...i sarajevo ne moze biti kao prije jer se svaka osoba mijenja pa tako i gradovi...i na kraju krajeva zasto bi bilo kao prije
Sezam

#155 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Sezam »

Pamtice ga kao rezisera cija je kvaliteta filmova obrnuto proporcionalna njegovom srbovanju. Sto je vise Srbovao, filmovi mu ispadali sve gori i gori.

Pamtice ga takodje kao Dodikovog potrcka.
Banksy

#156 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Banksy »

Samo jadne salonce može biti briga za Kusturicom i njegovim mjestom u ''historiji''.

Sarajevu, on, apsolutno više nije važan. Niti ga ko spominje, niti se ko češe oko njegovih ubleha koje, nakon srbijanskih budala, sad prodaje fukari u RS-u. Neka njih pitaju šta misle o njemu i gdje će ga ''historija'' smjestiti.
Da ne krade njihove pare, da ne baljezga s vremena na vrijeme pompezne gluposti, a sve u pokušaju da ponovo bude važan i relevantan bilo kome, da se o njemu priča, nikad ga više niko ne bi spomenuo u životu i krepao bi tamo, negdje k'o potrošeni, tužni pajac.

U Sarajevu više niko, ali apsolutno niko, ni javno ni u raji, ne priča o njemu, niti je ikog briga. Kao što više nikog nije briga ni u Beogradu. Sveo se na sitnog seoskog varalicu, konjokradicu s nakog sela zapadne Srbije, što mu zapravo i jeste i mjera i okvir, jer zaista, svako završi tamo gdje je želio i gdje mu je mjesto. Da je trebao i mogao biti svjetski reditelj, danas bi sjedio u Parizu i dobijao i dalje i palme i lavove. Umjesto toga, sirot, s istim takvim seoskim lolom, Dodikom, šibicari i krade od bosanskosrpske fukare i sirotinje.

I tužno je i smiješno čitati ovdašnje salonce kako mu dizanjem ovakvih besmislenih, plitkih tema pokušavaju udahnuti novi život koji se davno ugasio. Kusturica je danas sasvim efemerna pojava, sitni rezultat tranzicijskog jada balkanskih sitnih lopovluka. Koga više briga za potrošenu budaletinu, pobogu ...
sinuhe

#157 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by sinuhe »

Sve dok se ne vrati u Sarajevo. Vidjeces onda hvalospjeva. Sta vam je, covjek je ziv i zdrav. Eto njega uskoro.
Gojeni H

#158 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Gojeni H »

Mislim da ce biti upamcen kao potroseni kurton.

A, iskreno ne znam koga vise ta spodoba interesuje. Mene sto se tice, moze osvojiti sve nagrade ... ili nijednu.
Za Bosnu i narod apsolutno nevazno.
bosansko more

#159 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by bosansko more »

sim_dar wrote: To jeste ziva istina. Sto je vise Srbovao, sve su mu filmovi bili gori i gori. Zapravo, budimo iskreni, razlog njegovog uspjeha nije Emir Kusturica "genije reziser", nego Abdulah Sidran genije scenarista!
Ova teza odnosno njena glupost pada u vodu ako se samo baci pogled na spisak filmova za koje je Kusturica dobio Zlatnu palmu ili Srebrnog medvjeda u Berlinu.

Tipicna sarajevska supljatorska prica, kako Kusturica nije nista vrijedno spomena snimio bez Sidrana.
Adriatic

#160 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Adriatic »

kravica5 wrote:
sim_dar wrote:

To jeste ziva istina. Sto je vise Srbovao, sve su mu filmovi bili gori i gori. Zapravo, budimo iskreni, razlog njegovog uspjeha nije Emir Kusturica "genije reziser", nego Abdulah Sidran genije scenarista!

To sto su "Dolly Bell" i "Otac na sluzbenom putu" bili uspjesni, to moze zahvaliti iskljucivo Sidranu. Cim Sidran nije radio vise na scenariju za "njegove" filmove, postao je ziva karina koju se cak nije moglo ni odgledati do kraja. Bez Sidrana, Kusturica je nista sto se tice filma. I danas kupi slavu na osnovu "Dolly Bell" i "Otac na sluzbenom putu".

Zapravo "Dolly Bell" i "Otac na sluzbenom putu" nisu filmovi od Kusturice ni po kojem osnovu, nego od BiH, jer ih je BiH finansirala potpuno, to su BiH pare bile, BiH je vlasnik tih filmova, a Kusturica i Sidran su bili najamnici koji su zato bili placeni. Medjutim Kusturica je pokupio slavu od njih i ako je mozda bilo pravedno da to pokupi Sidran, jer u tim filmovima rezija nije nesto, ali scenario jeste.

Kako vidimo nakon toga, svi filmovi koje je Kusturica radio su bili gori od losijeg. Ne govorim licno, boli me qrac ko ga je radio, ali ja Underground nisam mogao do kraja odgledati. Cisti idiotski film.

Mene samo zanima, zasto se Sidran bio zakacio za Kusturicu i zasto ne uradi istu stvar sa Tanovicem ili Zalicom? Reziser je u takvim filmovima vazan, ali ne i najvazniji.
Slika i prilika Bosnjaka! Halo care! 50 i nesto godina zivim u toj popisanoj BiH!
Pravite neke teme da bosanac radi a Milan sjedi....ili da vam smeta sto vas ucila neka srpkinja, hrvatica uciteljica itd!
Halo care...odrastao sam u sredini gdje je muslimana bilon 95%...Halo care...isao sam u skolu gdje nas je bilo samo troje NEMUSLIMANSKE ispovjesti. Halo care...nastavnici su bili vecinom MUSLIMANI!
Tada mi to nije znacilo nista....danas kada pogledam u proslost (1972) vidim da je struktura nastavnika bila 60-40. Uostalom mogu nabrojati te osobe..ali vjerujem da osobe koje poznaju novinara Malkic Jusufa ce prepoznati ovu pricu.

A i u MSSC (srednjoj skoli) koliko god pravio tabele ..nije istina da su srbi bili nastaavvnici. Vjerujte mi da DANAS kad se vratim u skolske dane i osnovnu skolu (1968-1974) da ni jedan HRVAT mi nije predavao. Isto tako u MasinskoSaobracajnom Centru Tuzla koliko znam nije bio NI JEDAN JEDINI HRVAT! (1975-1979)

Kada sam u Novm Beogradu nastavio skolovanje kao "turisticki vodic" ......onda sam na ispitima prvi put se susreo sa HRVATOM! #
Ne vjerujem da grijesim....Ali bilo bi mi drago ood ovih iz Tuzle da me demantiraju!
Šta li je poenta ovoga, ptice znaju.
bosansko more

#161 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by bosansko more »

sim_dar wrote:
bosansko more wrote:
sim_dar wrote: To jeste ziva istina. Sto je vise Srbovao, sve su mu filmovi bili gori i gori. Zapravo, budimo iskreni, razlog njegovog uspjeha nije Emir Kusturica "genije reziser", nego Abdulah Sidran genije scenarista!
Ova teza odnosno njena glupost pada u vodu ako se samo baci pogled na spisak filmova za koje je Kusturica dobio Zlatnu palmu ili Srebrnog medvjeda u Berlinu.

Tipicna sarajevska supljatorska prica, kako Kusturica nije nista vrijedno spomena snimio bez Sidrana.
"Arizona Dream", "Underground" i "Crna macka, bijeli macak", kompletna sranja bez smisla sa letecim ribama, letecim zenama i ostalim letecim vecinom ciganskim glupostima, plus plagijatorskom muzikom Bregovica koji je pokrao tu koga je god mogao, pocev od muzike sa Korzike pa na dalje.

Svi ti filmovi kad su izasli dobili nagrade pojedinacno, jedan u Berlinu, jedan u Cannesu, jedan u Veniciji, nijedan sve odjednom, sto bi bilo normalno ako se radi o dobrom filmu jer ako je dobar, pobijediti ce i u Cannesu, i u Veneciji i u Berlinu. Medjutim njegovi filmovi pobijede samo na jednom od tih festivala i to totalno nezaluzeno i ocito zbog stare slave i onih sto guraju na silu Kusturicu u europskoj kinematografiji, sto opet nema veze sa filmom, nego sa necim drugim. Potpuno nezasluzeno. Sva tri filma splacina teska, ni blizu smislenim "Dolly Bell" i "Otac na sluzbenom putu".

Kako sam rekao, nedostaje genijalni scenario Sidrana. Medjutim Sidran moze sebi naci solidnog rezisera i uraditi identicnu stvar, sto bi i trebao, da li to bili Tanovic, Zalica ili Zbanicka, svejedno, scenario je najbitniji u filmu i dobar film moze ispasti i sa solidnim reziserom i istim glumcima. Kusturica se ponavlja dosta. Ima jednu semu fazona i nju koristi u drugim oblicima. Ono letece curke, zena sjedi na stolici i leti, leteca riba itd, uvijek isti fazon.
Koja si ti legenda, pa svaki uspjesan reziser ima neki fazon po kojem je poznat, i koji fura, uspjesno naravno.

Ove nabrojane filmove koje pljujes, ocito nisi shvatio, ili nisi zelio shvatiti. Nisam neki fan Kusturicinih filmova, i znam da se filmske nagrade cesto dobijaju na stelu, staru slavu ili cisto dnevnopoliticki (o tome bi Tanovic imao puno toga za reci, a bogami i Jasmila) ali recimo Underground je remek djelo. Koliko god srbovanja bilo u njemu.

Isto kao i Lepa sela, sto nema veze sa Kusturicom, ali to je fantastican film. Sad, sto se on ne svidja nekome iz politickih razloga pa ce reci da je film sranje, njegov problem. Prosto sumnjam da su Rusi odusevljeni Agentom 007, ali ko ih pita za zdravlje, taj serijal filmova je filmska antologija.
djonko brajs

#162 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by djonko brajs »

Cybernetic wrote:Mislim da je djonko brajs negdje na prvoj ili drugoj stranici najbolje opisao Kusturicu i odnos bosnjackih nacionalista prema njemu, odnosno njega prema njima. Licemjerima muslimanske provenijencije ne smeta njegov nacionalizam nego njegov srpski nacionalizam i naravno promjena imena i vjere. Isto tako im ne smeta sto je Kusturica bio (i ostao?) rezimski umjetnik nego sto je bio Milosevicev umjesto Alijin redatelj. Ne mogu mu oprostiti sto tokom rata nije rezirao nastupe Emira Hadzihafizbegovica sa nasminkanim ranama i okacenim tespihom na prsluku.

Kusturica svoj pseudo-antiglobalizam moze prodavati u svijetu (bez srbovanja) i u Srbiji (obavezno srbovanjem, preobucen u hajduckog stocara). Njegovi filmovi predstavljaju upravo sto je djonko brajs opisao: ideolosku servilnost insceniranjem Balkanaca kao egzoticnih i plemenitih divljaka, a to je itekako kompatibilno sa neoliberalnom ideologijom koju navodno kritikuje. Ja priznajem samo tu ideolosku kritiku lika i djela Emira Kusturice (odnos sa Milosevicem, nacionalizam, cinizam kada je u pitanju krvavi raspad Jugoslavije). Njegova promjena imena i religije su njegovo pravo i licna stvar i ne zanimaju me muslimanski kompleksi oko toga. Kada neki musliman iz BiH ili Sandzaka ode u Tursku i tamo promjeni recimo prezime kao onaj Türkcan, to je sasvim prihvatljivo i pravo "bosnjacki" ako se posluzimo tom logikom. Ili ono "bratsko" skakanje po Ilidzi sa turskim zastavama prosle nedjelje i velicanje jednog diktatora koji se sluzi istim metodama kao Milosevic.

to je to. lijepo je naici na čovjeka koji konta stvari, među gomilom ignorantnih forumaša.
BHCluster

#163 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by BHCluster »

kakavdanakneiskustvu

#164 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by kakavdanakneiskustvu »

tvsabina wrote:
Chmoljo wrote:
exliberal-ex wrote:Da se Kusturica vrati u Sarajevo ko i Bregovic niko nebi vise o njemu pricao.
....mahala neprasta kad se izdignes pa da ga jebes
zar u slučaju Kusturice stvarno neko misli da je u pitanju puka zavist?

ovom prigodom umoljavam forumaša @djonko brajs da smanji doživljaj. ako počMem tipkati crvenim slovima, obično ne ispadne na hajr i dobro.
ma zavist je samo jedan mali dio price u sustini mnogi mu nemogu oprosit sto je vjeru promjenio.... da se nelazemo :wink:
Ma kakva vjera.
Kakvi smo mi to vjernici da se ne lažemo ?
Onako smo vjernici za raju......
Nebitno.

Sasvim je nevažno šta sada radi i snima.
Sasvim je nevažno kako se zove i kom Bogu se moli i da li se uopšte moli.
Sasvim je nevažno gdje živi.
Sasvim je nevažno da li mu iznad glave visi Miloševič , Koštunica ili Vučić...ko zna možda ima i Tadićevu sliku u novčaniku...

Taj čovjek je nevažan.
Nije malo kad jedan mali narod proglasi nekoga nevažnim.

Svi mi imamo životni put i totalno je nelogično suditi bilo kome zbog sudbine ukoliko naravno nije uprljao ruke.
To je zapravo suludo jer životom upravljaju razne okolnosti...

Kusturica je morao biti sa nama....makar ćutnjom , kao velikan evropskog filma , kao Sarajlija, Bošnjak , Bosanac imao je obavezu makar da ćuti...makar da ćutnjom kaže nešto.....

Kusturica je riječima izabrao....
Eto ga negdje tamo.....[/quote]

još jednom :thumbup:
hAZNADAR

#165 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hAZNADAR »

Cybernetic wrote:Mislim da je djonko brajs negdje na prvoj ili drugoj stranici najbolje opisao Kusturicu i odnos bosnjackih nacionalista prema njemu, odnosno njega prema njima. Licemjerima muslimanske provenijencije ne smeta njegov nacionalizam nego njegov srpski nacionalizam i naravno promjena imena i vjere. Isto tako im ne smeta sto je Kusturica bio (i ostao?) rezimski umjetnik nego sto je bio Milosevicev umjesto Alijin redatelj. Ne mogu mu oprostiti sto tokom rata nije rezirao nastupe Emira Hadzihafizbegovica sa nasminkanim ranama i okacenim tespihom na prsluku.

Kusturica svoj pseudo-antiglobalizam moze prodavati u svijetu (bez srbovanja) i u Srbiji (obavezno srbovanjem, preobucen u hajduckog stocara). Njegovi filmovi predstavljaju upravo sto je djonko brajs opisao: ideolosku servilnost insceniranjem Balkanaca kao egzoticnih i plemenitih divljaka, a to je itekako kompatibilno sa neoliberalnom ideologijom koju navodno kritikuje. Ja priznajem samo tu ideolosku kritiku lika i djela Emira Kusturice (odnos sa Milosevicem, nacionalizam, cinizam kada je u pitanju krvavi raspad Jugoslavije). Njegova promjena imena i religije su njegovo pravo i licna stvar i ne zanimaju me muslimanski kompleksi oko toga. Kada neki musliman iz BiH ili Sandzaka ode u Tursku i tamo promjeni recimo prezime kao onaj Türkcan, to je sasvim prihvatljivo i pravo "bosnjacki" ako se posluzimo tom logikom. Ili ono "bratsko" skakanje po Ilidzi sa turskim zastavama prosle nedjelje i velicanje jednog diktatora koji se sluzi istim metodama kao Milosevic.
Ovdje je barem 80% Bosnjaka napisalo da im ne smeta njegova promjena vjere vec sto je bio advokat jednog zla.
I na svim ostalim forumima i medijima isto tako mu malo ko zamjera promjenu vjere - vec nesto drugo sto ocito ne zelis vidjeti. Kada toliko sigurno tvrdis da je promjena vjere osnovna stvar - nebi me ni trunku iznenadio da od tebe cujem onaj bolesni mit da Bosnjaci mrze Kustu jer ih podsjeca na srpske korijene jer ih maksuz ta istina boli. :D Jeli ti znas da citas sta ovdje ljudi pisu - ili je u pitanju standard kojeg smo imali vise puta priliku cuti od bolesnika sto vjeruju u mitove.

Nije ovdje tema o bosnjackom nacionalizmu, muslimanskom licemjerju, kako Saraj´vo vise nije isto,... vec je tema o Kusti. I svako spominjanje druge strane je opravdavanje kustinog podrzavanja zla kojeg je cijeli svijet osudio. Podjecam da se u Nirnbergu sudilo ne samo vojnicima vec i ideolozima nacizma, tvorcima rasnih teorija, intelektualcima u sluzbi nacizma, medijskim magovima sto su pumpali propagandu,.. i ako je historija osudila i njih - isto ce biti i sa Kustom. Mozemo mi sad pilaviti o ruskim masovnim silovanjima po Njemackoj, engleskom bombardovanju Drezdena,... ali tome nema mjesta kada se prica o Holokaustu i nacizmu opcenito.

Tako je ipak cinjenica da je svojim istupima i pokroviteljstvom jednog zla Kusta ne samo bio na strani toga vec ujedno i promovirao to zlo, ujedno zlo i opravdavao i vise pomogao velikosrpsku propagandnu medijsku masineriju negoli svi srpski intelektualci zajedno sto su pilavili o tumorima i uljezima na svetoj srpskoj zemlji, genetskim otpadima i sl. A nece proci prica o gradjanskom ratu i kako smo bre svi tu isti,...

Historija ce ga pamtiti kao i velikog rezisera ali i kao advokata jednog zla kojeg je svijet osudio sto pacifiziranjem sto haskom sudnicom, sto kompletnom jasnom historijskom osudom gdje je kristalno jasno kako se danas tumace i Milosevic i Karadjic i sva ta politika. Pamticemo i mi i ostatak svijeta i Woody Alena, Romana Polanskog i kao velike rezisere ali i kao perverznjake i pedofile. Tako je i Kusta vec sada nekadasnji veliki reziser ali i advokat jednog zla. Na nasim prostorima ce se pamtiti mnogi srpski velikani kulture,.. ali Kusta ce uvijek biti u grupi sa Cosicem, Nogom, Kaporom, Crncevicem,.. i slicnim kreaturama o kojima je historija vec dala svoj sud kao i o njihovoj ideologiji.

I nemoj vise da seres o njegovoj promjeni vjere jer to malo ko uopce spominje. Imamo pravo posumnjati u njegov motiv buduci da se "sjetio" korijena u pedesetoj godini i to bas i vrijeme kada je film Noz postao manifest. Kao sto imamo pravo primijetiti ludilo srpskih nacionalista koji Kusti oprastaju bas sve - samo dok ih dusevno hrani tim bolesnim mitom o korijenima, prevjerama, vracanjima, .... i na kraju kompleksima koje si sam spomenuo. Kakvim kompleksima molim te, odakle ti to?
York Light 100`s

#166 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by York Light 100`s »

:lol: hajd kad se i dalje praviš takav i ignorišeš poentu...

Da se služim tvojim izborom riječi. Muslimani nemaju komplekse zato što se konvertovao u pravoslavca, muslimani imaju komplekse zato što se konvertovao u četnika i to je jedna velika razlika. Ja ne mrzim Srbe, ni pravoslavce uopšte (Grke, Ruse itd.) ali mrzim četnike, kao i većina ne-srpskog stanovništva u BiH i za nas je tu definicija jednostavna.

Ironija je kada je upravo kod Srba definicija komplikovana. Izgleda da u vas jedan Dragan, Petar, Miloš ili u ovom slučaju Emir nije pravi Srbin, pravoslavac ako ne hvali ratne zločine ili krvoloke.
Da li bi taj Emir Kusturica bio veliki Srbin u vašim očima da je prešao na pravoslavlje, promijenio ime u Nemanja, bio redovno u crkvi ali se distancirao od ratnih zločinaca ili osudio nasilje u njegovom rodnom gradu?
Ja znam mnogo Srba koji su pacifiste, koji su osuđivali krvoproliće u BiH od strane Miloševića i priznaju genocid ali su ponosni na svoju nacionalnost i vjeru i to uopšte nije kontradiktorno.
Šta je sa Mirjanom Karanović, Miroslavom Ilićem, Balaševićem? Da li je Kusturica veći Srbin od njih zato što je podržavao onaj sistem a ovi navedeni nisu?
De mi ti objasni definiciju šta je pravi veliki Srbin. Da li to ovisi o mišljenju o jednom smrtniku kao npr. Mladiću što nosi pampers i zaboravlja svoju protezu u ćeliji?
Ja sam Musliman i osuđujem grozne čini kao npr. monstruozno ubistvo porodice Anđelić u Konjicu na Badnje veče 2002. Kakav pogan način razmišljanja moraš imati da veličaš takve monstrume kao u ovom slučaju Muamera Topalovića i da o tome ovisi koliki si musliman, Bošnjak ili Bosanac? A eto u Srba imamo stotine ovakvih primjera.
Bi li bilo dovoljno za Kusturicu da je promjenio vjeru a distancirao se od Miloševića i ostalih ili je preduslov za pravoslavstvo (za razliku od drugih vjera) podrška najnegativnijim ličnostima u historiji inače ne bih ni vidjeo crkvu iznutra?
Pa eto vi pojedinci na ovom forumu što ismijavate glupe Bošnje, ako ste toliko pametni objasnite mi definiciju šta je pravi, ponosni, veliki srbin
spreca

#167 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by spreca »

nemanja je svoje srpstvo dobro unovcio :lol: :lol: :lol: :lol: ..........ulozio 5100KM a postao vecinski vlasnik dodig grada (51% )vrijednog preko 35 miliona maraka......a tamo gdje je taj grad izgradjen vise ni korijenja nema :lol:
hatemondays

#168 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hatemondays »

Kusta je pakash i nista i niko to nece promjeniti, ni lavovi ni zlatne palme, ni monika beluchi, za nas ljude iz Sarajeva on ce uvijek biti pakash.
djonko brajs

#169 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by djonko brajs »

mi vam objasnimo da je sva poenta kusturice u laznom anti-neoliberalizmu, jedan sjajan primjer kako funkcionise danasnja kapitalisticka ideologija, a oni se uhvatili kusturice kao supka zato je izasao iz sarajeva, pio viski sa slobom i te gluposti.

znaci to pokazuje vas duboki kompleks jer se hvatate samo za sporedne mahalske stvari.
spreca

#170 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by spreca »

djonko brajs wrote:mi vam objasnimo da je sva poenta kusturice u laznom anti-neoliberalizmu, jedan sjajan primjer kako funkcionise danasnja kapitalisticka ideologija, a oni se uhvatili kusturice kao supka zato je izasao iz sarajeva, pio viski sa slobom i te gluposti.

znaci to pokazuje vas duboki kompleks jer se hvatate samo za sporedne mahalske stvari.
mozes ga u zlato okovati a mozes ga i jebati...nama svejedno
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#171 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Chmoljo »

hvala vam što ste nam objasnili šta nam to smeta.
mO k3

#172 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by mO k3 »

spreca wrote:
djonko brajs wrote:mi vam objasnimo da je sva poenta kusturice u laznom anti-neoliberalizmu, jedan sjajan primjer kako funkcionise danasnja kapitalisticka ideologija, a oni se uhvatili kusturice kao supka zato je izasao iz sarajeva, pio viski sa slobom i te gluposti.

mozes ga u zlato okovati a mozes ga i jebati...nama svejedno
:thumbup:
Uvijek povezujemo sa njim saso mange , cupavi peksin , kao Nemanja .... Ništa posebno
spreca

#173 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by spreca »

Chmoljo wrote:hvala vam što ste nam objasnili šta nam to smeta.
:thumbup: :lol: ...et da ih nema ne bi ni znali :lol:
XXS

#174 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by XXS »

Kusturica nikad nije bio istoriski faktor nego je u datom momentu bio marketinski faktor.
Totalno nebitna licnost i licnost bez bilo kakvog uticaja na sve sto se desilo ovdje u zadnjih 20 godina.
100 godina od danas istorija (mimo filmske) nece imati pojma ko je bio Kusturica.
Mr.Sojic

#175 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Mr.Sojic »

Jedan od kolega ga je odlicno opisao-kanta loja hahahaha.

/Sent from my iPhone/
Post Reply