Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post Reply

Kako ce Kusturicu historija opisati?

Kao izdajicu svog naroda, svoje mahale, svog grada, svoje drzave, ukratko petokolonasa u toku agresije
78
64%
Ili nekako drugcije
44
36%

Total votes: 122

Basvod

#1 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Basvod »

Cija istorija? Bosnjacka ili srpska?
Basvod

#2 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Basvod »

Aha, dakle bosnjacka.
Pa negativno ce ga opisati, cemu pitanje.
glockov kolac

#3 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by glockov kolac »

Kao peksina?
cyprus

#4 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by cyprus »

Ja nikad nisam mogao shvatiti tu toliku opčinjenost u suštini ne toliko bitnim likom... OK, Emir Nemanja Kusturica jeste režiser koji je hajmo reći iznadprosječno uspješan u svom poslu... Ali izvan toga, koji je njegov značaj? U čemu leži ta tolika njegova bitnost, pa sad svako malo moramo razglabat o njegovoj ''promjeni strane''? :-) Sebi je promjenio stranu, nije meni... Taman i da je ostao na ''ovoj'' ja ne bih imao nikakve koristi od toga...

Uostalom, on nije historijska ličnost, tako da sumnjam da će historija dati ikakav sud o njemu... Osim naravno historije umjetnosti/filma...
Corto Maltese

#5 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Corto Maltese »

Jedina istorija u kojoj će Emir Kusturica ostati upamćen je istorija filma. I u toj istoriji će biti upisan kao "... režiser koji je napravio dva velika filma i jednu odličnu TV dramu. U kasnijem toku karijere nije uspijevao da održi nivo kvalitete ranih radova, tako da se vremenom okrenuo drugim oblastima, koje, također, nisu ostavile dubok trag."

Ostaće poznat i kao lik iz vica:

"Znaš li ko će biti sljedeći predsjednik Srbije?"
"Ne znam, ali znam da će Kusta biti dobar sa njim!"
Last edited by Corto Maltese on 28/03/2014 16:46, edited 1 time in total.
res publica

#6 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by res publica »

Basvod wrote:Cija istorija? Bosnjacka ili srpska?
Dobro pitanje. :wink:

Kad posle 50 ili 100 godina bude uzimano u obzir samo njegovo filmsko djelo, a ne politika, vjerovatno će se otimati oko njega kao oko Meše Selimovića. I bošnjački i srpski historičari trudiće se da dokažu kako je on ipak Bošnjak/Srbin, pa tako ono što je postigao kao filmski radnik pripada baštini Bosne/Srbije.

Slično je sa Andrićem kojeg svojataju svi.

Dobar kandidat za sličnu stvar je Johnny Štulić, nakon što je izjavio da Hrvati ne postoje 600 godina, i da je jedini pravi jezik na ovim prostorima srpski. Srbima će to biti dokaz da je Srbin, a Hrvatima će činjenica da je veći dio stvaralačkog život proživio u Zagrebu biti dovoljna da ga proglase Hrvatom. A čovjek lijepo rekao da je Turčin. :D
Basvod

#7 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Basvod »

cyprus wrote:Ja nikad nisam mogao shvatiti tu toliku opčinjenost u suštini ne toliko bitnim likom... OK, Emir Nemanja Kusturica jeste režiser koji je hajmo reći iznadprosječno uspješan u svom poslu... Ali izvan toga, koji je njegov značaj? U čemu leži ta tolika njegova bitnost, pa sad svako malo moramo razglabat o njegovoj ''promjeni strane''? :-) Sebi je promjenio stranu, nije meni... Taman i da je ostao na ''ovoj'' ja ne bih imao nikakve koristi od toga...

Uostalom, on nije historijska ličnost, tako da sumnjam da će historija dati ikakav sud o njemu... Osim naravno historije umjetnosti/filma...
Pa promjena strane je oduvijek bila kontravezna.
Od Vuka Brankovica pa do danasnjih Kusturica, Komsica i Divjaka. Jednima vrh vrhova a drugima smece i otpad. Bez obzira sto su u pitanju nebitne licnosti, njihovi postupci, ponasanje privlace paznju i koriste se u razne svrhe.
res publica

#8 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by res publica »

samton wrote: Jedini ko se otimaju su Srbi, i oko bosnjackih i hrvatskih umjetnika iz prostog razloga sto nemaju svoje, pa nastoje laznim falsifikatima, ucjenama itd, napraviti ih Srbima.

Mislim i Ivu Andrica? Halo ba kurciti se jednim Emiru, jednom Mesi, jednom Ivi, pa mene bi bilo sramota kao Bosnjaka kurciti se sa nekim Ivom, Emirom, Mesom itd.

Tako pateticno i jadno.
Pa kakvo je to kurčenje, ako Emir sam kaže da je Srbin? A i danas se u medijima u BiH nekad kaže "bosanski reditelj"!?
I ako su Ivo i Meša dali, recimo dali, povoda, da se smatraju srpskim književnicima? Mislim prije svega na prelazak na ekavicu, članstvo u SANU, udruženju pisaca Srbije i sl?

Čiji će npr. biti Marko Vešović?
Država

#9 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Država »

Za sarajevsku raju, Hajro Hastor je neuporedivo važniji lik od Kusturice. A što se historije tiče, ne bi me čudilo da bude opjevan u guslarskim pjesmama. U suštini, slab karakter koji je zbog žene izdao sve svoje...

Bezveze frajer skroz...
Edin H.

#10 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Edin H. »

Neimar i graditelj :D
iscrtani čovek

#11 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by iscrtani čovek »

samton wrote:
res publica wrote:
Basvod wrote:Cija istorija? Bosnjacka ili srpska?
Dobro pitanje. :wink:

Kad posle 50 ili 100 godina bude uzimano u obzir samo njegovo filmsko djelo, a ne politika, vjerovatno će se otimati oko njega kao oko Meše Selimovića. I bošnjački i srpski historičari trudiće se da dokažu kako je on ipak Bošnjak/Srbin, pa tako ono što je postigao kao filmski radnik pripada baštini Bosne/Srbije.

Slično je sa Andrićem kojeg svojataju svi.

Dobar kandidat za sličnu stvar je Johnny Štulić, nakon što je izjavio da Hrvati ne postoje 600 godina, i da je jedini pravi jezik na ovim prostorima srpski. Srbima će to biti dokaz da je Srbin, a Hrvatima će činjenica da je veći dio stvaralačkog život proživio u Zagrebu biti dovoljna da ga proglase Hrvatom. A čovjek lijepo rekao da je Turčin. :D
Jedini ko se otimaju su Srbi, i oko bosnjackih i hrvatskih umjetnika iz prostog razloga sto nemaju svoje, pa nastoje laznim falsifikatima, ucjenama itd, napraviti ih Srbima.

Mislim i Ivu Andrica? Halo ba kurciti se jednim Emiru, jednom Mesi, jednom Ivi, pa mene bi bilo sramota kao Bosnjaka kurciti se sa nekim Ivom, Emirom, Mesom itd.

Tako pateticno i jadno.
Veću glupost odavno nisam pročitao na ovom forumu.
Da , Srbija i Srbi baš nemaju umetnika, a posebno nisu imali u istoriji kvalitetnih pisaca... :lol: hajd bogati, razumem ja i mržnju i sve, ali malo objektivnosti stvarno ne bi škodilo.
res publica

#12 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by res publica »

samton wrote: Ne mislim da je Kusturica uspjesan reziser, ali vise je zanimljiv zbog te noci preokreta, izdajstva, petokolonastva itd.

Sto se tice reziserstva, dok je pravio filmove sa bosanskim parama, dobro prolazili, kad je prestao, ja stvarno ne mogu naci jedan njegov film da je dobar i da sam ga smatrao interesantnim odgledati do kraja. Recimo Underground je toliko bezvezan i idiotski da sam ga nakon 20tak minuta prestao gledati, ono totalni idiotizam u kojem nema nista interesantno da izgubis ne znam koliko vremena i da ga odgledas do kraja.

Znaci jedina stvar tu interesantna je ta "noc", taj nagli preokret ka izdajstvu koje Sidran opisuje kao "ucjenu jedne ili vise stranih tajnih sluzbi", a Hadzihafizbegovic o "sihrama", neki treci "o supruzi Srpkinji i njegovoj slabosti prema njoj".
Jah, sve je tačno osim onoga što on sam kaže. A kaže da je njegova odluka povezana sa sviješću o njegovom srpskom porijeklu.
Na kraju biće Bošnjak musliman, kojeg su ucijenili, prevarili, ili izložili uticaju "sihri" da bi govorio nešto što nije.
sinuhe

#13 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by sinuhe »

Covjek je ziv i zdrav. Ima vremena da se proseta Sarajevom. Na ciju inicijativu, njega ili Bosnjaka jos se ne zna.
iscrtani čovek

#14 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by iscrtani čovek »

Toliko dobrih pisaca i pesnika, što državljana Srbije, što Srba-Pavić, Crnjanski, Glišić, Mika Antić, Duško Radović, Zmaj, Ćosić, Danilo Kiš, Tišma...Branko Ćopić...
Dr Zoran Živković je recimo pre nekoliko godina dobio Svetsku nagradu za fantastiku, što je prava retkost da je dobije iko van engleskog govornog područja.
I dođe čovek mrtav ladan i kaže nemaju umetnika. :roll:

Fantaziraš, čime ucenjeni. A Andrić, šta je da je, nemoj mi samo reći da je Bošnjak po nacionalnosti...
Da je obratan slučaj, da neki Srbin pređe na islam i seti se bošnjačkog porekla, jel bi onda razmatrao teorije ucena ? Ne, onda bi sigurno bilo dobrovoljno. Ali suprotno ne može.
It_is_a_Leclerc

#15 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by It_is_a_Leclerc »

Inače, historija nema pametnija posla nego da se bavi indoktriniranim balvanima, četnolikim solidnim filmskim radnicima i pizdama kao takvim.
Emironemanja u Sarajevo može doći, ali tek pošto nađe nekog dovoljno hrabrog da ga malo okupa. Sad je pravi smrdljivko, kako u moralnom, tako i u bukvalnom značenju.
vaučer

#16 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by vaučer »

Srednjeročno nebitan lik.
Dugoročno da ne govorim.

Sjećat će ga se unuci i pokoji zalutali student režije.
Chisum

#17 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by Chisum »

Corto Maltese wrote:Jedina istorija u kojoj će Emir Kusturica ostati upamćen je istorija filma. I u toj istoriji će biti upisan kao "... režiser koji je napravio dva velika filma i jednu odličnu TV dramu. U kasnijem toku karijere nije uspijevao da održi nivo kvalitete ranih radova, tako da se vremenom okrenuo drugim oblastima, koje, također, nisu ostavile dubok trag."

Ostaće poznat i kao lik iz vica:

"Znaš li ko će biti sljedeći predsjednik Srbije?"
"Ne znam, ali znam da će Kusta biti dobar sa njim!"
Hajde da se i ja s tobom jednom slozim u necemu.

Inace, o ovoj kanti loja zvanoj Kusturica Emir, sve je manje-vise davno receno. Ustvari, sam je o sebi najbolje govorio, presavsi put od "kosmopolite", prashkog studenta, do dvorske budale onih cije politicke kampanje pocinju i zavrsavaju shatorom, glodanjem mesine iz plasticnih tanjira, prljavim potkosuljama i aktuelnim hitovima Mileta Kitica.
samton wrote: Jedini ko se otimaju su Srbi, i oko bosnjackih i hrvatskih umjetnika iz prostog razloga sto nemaju svoje, pa nastoje laznim falsifikatima, ucjenama itd, napraviti ih Srbima.
Ovo je vec smijesno.
iscrtani čovek

#18 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by iscrtani čovek »

Mene vise zanima ko ga je na to natjerao i zasto je pristao i to vise zbog Andrica i Mese, nego zbog Kusturice. Vjerovatno su i ova dvojica bili mete tajnih obavijestajnih sluzbi, vjerovatno srpske, a mozda i ruske.
samton

:lol: Mislim, stvarno...teorije zavere na kvadrat.

Pa kad je nebitan lik, što otvarate teme o njemu i pišete. :D

Ja, ucenili su ga sigurno. :lol: Pa nije to neki goljo koga možeš kupiti kako hoćeš. Ima ime u svetu filma, ima para, mogo je živeti daleko odavde, banjati se po Monte Karlu ili Kanu.

Jednostavno, imao je neki princip, ideju, inat, da radi to što radi, i gura po svome.
cyprus

#19 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by cyprus »

samton wrote:
cyprus wrote:Ja nikad nisam mogao shvatiti tu toliku opčinjenost u suštini ne toliko bitnim likom... OK, Emir Nemanja Kusturica jeste režiser koji je hajmo reći iznadprosječno uspješan u svom poslu... Ali izvan toga, koji je njegov značaj? U čemu leži ta tolika njegova bitnost, pa sad svako malo moramo razglabat o njegovoj ''promjeni strane''? :-) Sebi je promjenio stranu, nije meni... Taman i da je ostao na ''ovoj'' ja ne bih imao nikakve koristi od toga...

Ne mislim da je Kusturica uspjesan reziser, ali vise je zanimljiv zbog te noci preokreta, izdajstva, petokolonastva itd.

Sto se tice reziserstva, dok je pravio filmove sa bosanskim parama, dobro prolazili, kad je prestao, ja stvarno ne mogu naci jedan njegov film da je dobar i da sam ga smatrao interesantnim odgledati do kraja. Recimo Underground je toliko bezvezan i idiotski da sam ga nakon 20tak minuta prestao gledati, ono totalni idiotizam u kojem nema nista interesantno da izgubis ne znam koliko vremena i da ga odgledas do kraja.

Znaci jedina stvar tu interesantna je ta "noc", taj nagli preokret ka izdajstvu koje Sidran opisuje kao "ucjenu jedne ili vise stranih tajnih sluzbi", a Hadzihafizbegovic o "sihrama", neki treci "o supruzi Srpkinji i njegovoj slabosti prema njoj".
Koliko je uspješan režiser - o tom ne bih... Nisam fan njegovih filmova, ali sam filmski laik pa ne bih da dajem takav sud... Ipak, važi za možda i najpoznatijeg režisera sa ovih prostora, pa biće da je iznadprosječan u svom poslu...

A što se tiče ovog drugog - boli me neka stvar za njegov njegov preokret... Njegova stvar... Nije moja, a teško vala i da je tvoja... Uvijek je bilo ljudi koji su pravili ''preokret'' i uvijek će ih biti... U svim državama i narodima... Sto ljudi - sto ćudi...

Eh, sad ono što me nervira je sljedeće... Ovi kojima je Emir nabio kompleks svojim ''preokretom'' sada tjeraju i nas sve ostale da se osjećamo iskompleksirano zbog toga... A mene čisto boli kurac... Niti imam pozitivnih, niti negativnih emocija prema njemu... Ponavljam - on nije naročito bitan lik!
detroit-mercy

#20 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by detroit-mercy »

samton wrote:Kako ce Kusturicu historija zapamtiti, po curkama koje lete ili po tome sto je izdao svoju zemlju? Po Sidranu, da je ucjenjen od srbijanskih obavijestajnih sluzbi, po drugima da je slab mentalno u sopostvenoj kuci pa da je zbog supruge Srpkinje to uradio, po trecima da se vratio svojoj "veri"?

http://www.youtube.com/watch?v=c-GKKg1UdLs&t=6m45s

Sta mislite kako ce historija pamtiti Kusturicu?

Kao sto kaze Sidran, mozes vjeru mjenjati, ali ti je nacija zadana tvojim rodjenjem. Prema tome, sta mislite kako ce on ostati zapamcen?
Pod koliko ces se ti vise nickova klonirati i registrovati da bi prosipao svoj proljev :D .
Ja, stavice historija Kustur rame uz Rame sa Cezarom, Ciceronom, Arihimedom, Napoleonom, Petrom Velikim, El Fatihom i da dalje ne nabrajam :-)
detroit-mercy

#21 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by detroit-mercy »

fdh5zu457 wrote:
cyprus wrote:
samton wrote: Ne mislim da je Kusturica uspjesan reziser, ali vise je zanimljiv zbog te noci preokreta, izdajstva, petokolonastva itd.

Koliko je uspješan režiser - o tom ne bih... Nisam fan njegovih filmova, ali sam filmski laik pa ne bih da dajem takav sud... Ipak, važi za možda i najpoznatijeg režisera sa ovih prostora, pa biće da je iznadprosječan u svom poslu...

A što se tiče ovog drugog - boli me neka stvar za njegov njegov preokret... Njegova stvar... Nije moja, a teško vala i da je tvoja... Uvijek je bilo ljudi koji su pravili ''preokret'' i uvijek će ih biti... U svim državama i narodima... Sto ljudi - sto ćudi...

Eh, sad ono što me nervira je sljedeće... Ovi kojima je Emir nabio kompleks svojim ''preokretom'' sada tjeraju i nas sve ostale da se osjećamo iskompleksirano zbog toga... A mene čisto boli kurac... Niti imam pozitivnih, niti negativnih emocija prema njemu... Ponavljam - on nije naročito bitan lik!
džaba ti je balinskoj nepismenoj i zatucanoj stoki objašnjavat bilo šta, samo im treba kosti bacat neka ih glođu i plaču :lol: :lol: :lol: KUSTA JE MOJ BRAT A TVOJ??? :lol: :lol: :lol:
Pismeni, kaze se stoci a ne stoki :D , bolje bi ti bilo da koji razred skole zavrsis :-) .
hizo ramidovic

#22 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hizo ramidovic »

promjena vjeroispovjesti, nacije, imena ...je osobna stvar svakog covjeka i u to ne treba ulaziti niti to kome treba zamjerati.
ono zbog cega je kusturica, po mom misljenju, govno jeste njegova pljuvacina po svemu onome sto je do juce bio, kao i po gradu u kojem je odrastao i slavu stekao.
elem, govno kao covjek, prevrtljivac kao karakter, i dobar kao reziser...
hizo ramidovic

#23 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hizo ramidovic »

fdh5zu457 wrote:
hizo ramidovic wrote:promjena vjeroispovjesti, nacije, imena ...je osobna stvar svakog covjeka i u to ne treba ulaziti niti to kome treba zamjerati.
ono zbog cega je kusturica, po mom misljenju, govno jeste njegova pljuvacina po svemu onome sto je do juce bio, kao i po gradu u kojem je odrastao i slavu stekao.
balinska posla :lol: :lol: :lol:
tako je, legendo!
ti nam uvijek popravis dan...tvoje virtuozno guslanje u desetercu i skladne rime nemaju premca na ovom forumu. jesu li takvi svi u tvom selu ili si ti neki izuzetak?
hizo ramidovic

#24 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by hizo ramidovic »

samton wrote: Vjera se promijeniti moze i to je samo do tebe i do te vjerske zajednice u koju zelis stupiti, medjutim nacija, nacija je konstanta, nju se ne moze mjenjati jer za takvo sto trebas i priznanje drugih, a njega ne mozes i neces nikad dobiti.

Recimo sutra neka se Kusturica posvadja sa recimo nekim umjetnikom, i ono dodje do zesce rasprave, svaki drugi bi mu nabio na nos da je bosanski izdajica, petokolonas i kvisling. I on to nece nikako moci izbrisati, ma kako se on pokusao od toga izvuci s tim da je kao se sjetio u jednom trenutku da je "Murat zapravo bio Srbin". Nacija se ne moze promjeniti.

Moze Ozil imati njemacko drzavljanstvo, moze i uvaliti golcinu u Brazilu za naslov svjetskog prvaka, ali on je Turcin i uvijek ce biti Turcin.
trebas prvo nauciti razliku izmedju etnicke i nacionalne pripadnosti.
detroit-mercy

#25 Re: Kako ce Kusturicu historija opisati?

Post by detroit-mercy »

samton wrote:
hizo ramidovic wrote:promjena vjeroispovjesti, nacije, imena ...je osobna stvar svakog covjeka i u to ne treba ulaziti niti to kome treba zamjerati.
Vjera se promijeniti moze i to je samo do tebe i do te vjerske zajednice u koju zelis stupiti, medjutim nacija, nacija je konstanta, nju se ne moze mjenjati jer za takvo sto trebas i priznanje drugih, a njega ne mozes i neces nikad dobiti.

Recimo sutra neka se Kusturica posvadja sa recimo nekim umjetnikom, i ono dodje do zesce rasprave, svaki drugi bi mu nabio na nos da je bosanski izdajica, petokolonas i kvisling. I on to nece nikako moci izbrisati, ma kako se on pokusao od toga izvuci s tim da je kao se sjetio u jednom trenutku da je "Murat zapravo bio Srbin". Nacija se ne moze promjeniti.

Moze Ozil imati njemacko drzavljanstvo, moze i uvaliti golcinu u Brazilu za naslov svjetskog prvaka, ali on je Turcin i uvijek ce biti Turcin.
Jami :D , haman ti imas malo problema da razgranicis sta je pripadnost narodu a sta naciji :-). Ali hebiga, hvalis se na drugim temama da si nacitan :D . Pa reko da vidimo, je li Zidan Alzirac ili Francuz :D .
Post Reply