ŠARENI
Kako ce izgledati vlast na drzavnom nivou?
-
joker
Matematicki se ne slaze da je SDA imala predzadnji kompenzacioni mandat, ipak bi to prije bio SDP. A kada bi se ukupan broj mandata povecao sa 42 na 84 izostao bi jedan od osnovnih razloga za ustavne promjene, a to je racionalizacija drzave i smanjenje troskova administracije.DrugaGimnazija wrote:SDP je zamalo imao 5 direktnih mandata. ali je u zadjem prebrojavanju DNZ dobio 377 glasova vise nego SDP u izbornoj jedinici 1 (Krajina), tako da je SDP zavrsio sa 4 direktna i 1 kompenzacionim. Zadnja 2 kompenzaciona su dobili SDA i HDZ, tako da bi se njima "klimao" mandat prije nego li nekom drugom.
Kompenzacioni mandati su, u stvari, ta proporcionalna raspodjela mandata. Kad bi se svi mandati raspodijelili po kompenzacionoj metodi, mandati bi izgledali skoro isto. Jedina razlika bi bila u tome sto DNZ ne bi imao mandat. U tome je prednost sto se prvo dijele direktni mandati, jer inace regionalne stranke ne bi imale prolaza, iako imaju veliku podrsku u manjem geografskom podrucju. Nas sistem je mjesavina direktnog nacina biranja, te "kompenzacionog". Na taj nacin stranke kao DNZ prolaze preko direknog biranja, a stranke kao BPS preko kompenzacionog. BPS svugdje ima 3-5%, ali ni u jednoj izbornoj jedinici nemaju dovoljo da osvoje direktni mandat.
U pravu si sto se tice napola mandata i to bi trebalo biti rijeseno kad se ukupan broj mandata poveca sa 42 na 84.
Za nevazece listice, na zalost necemo nikad saznati da li su bili znak protesta ili neznanja birackog tijela.
Broj nevazecih listica je ovaj put bio enormno visok, a na isti nacin se glasa godinama, tako da nema mjesta objasnjenju ove cinjenice neznanjem.
- DrugaGimnazija
Možda možeš ovdje priložiti koju si ti matematiku koristio, ali evo koje kalkulacije ja imam:joker wrote: Matematicki se ne slaze da je SDA imala predzadnji kompenzacioni mandat, ipak bi to prije bio SDP. A kada bi se ukupan broj mandata povecao sa 42 na 84 izostao bi jedan od osnovnih razloga za ustavne promjene, a to je racionalizacija drzave i smanjenje troskova administracije.
Broj nevazecih listica je ovaj put bio enormno visok, a na isti nacin se glasa godinama, tako da nema mjesta objasnjenju ove cinjenice neznanjem.
SDA je osvojila 217.961 glasova i ima slijedeće količnike: (1) 217.961, (2) 72.654, (3) 43.592, (4) 31.137, (5) 24,218, (6) 19.815, (7) 16.766, (8) 14.531.
SDP je osvojio 131.450 glasova i ima slijedeće količnike: (1) 131.450, (2) 43.817, (3) 26.290, (4) 18.779, (5) 14.606.
HDZ je osvojio 68.188 glasova i ima slijedeće količnike: (1) 68.188, (2) 22.729, (3) 13.638.
Dakle, HDZ-ov 3. kompenzacioni mandat ima 13.638 glasova, SDA-ov 8. mandat ima 14.531, a SDP-ov 5. mandat ima 14.606.
Molim te ispravi me ako griješim, ali meni izgleda da i HDZ-ov i SDA-ov posljednji mandat ima manje glasova nego SDP-ov.
Što se tiče nevažećih listića, i ja ne vjerujem da je sve do neznanja (mada ima i toga), nego da je vjerovatnije znak protesta i u nekoj manjoj mjeri "rad" lokalnih izbornih komisija, koje su pod kontrolom lokalnih političara. Bez obzira na to, procenat nevažećih listića je nedovoljan da potpuno promijeni izbornu sliku (+/- jedan mandat).