kako biti uspješan suprug ?

Rasprave o vjerskim temama.
prof-ca

#1 kako biti uspješan suprug ?

Post by prof-ca »

Kako biti uspješan muž

1. Obuci se lijepo za svoju suprugu, budi čist i prijatno namirisan.
Kada smo zadnji put mi muškarci otišli da kupimo lijepo dizajniranu pidžamu?
Isto kako muž želi da mu žena lijepo izgleda za njega, ona također želi da se njen muž lijepo obuče za nju. Sjeti se da je Resulallah - salallahu `alejhi ve sellem - koristio misvak prije ulaska u svoj dom i da je uvijek volio najljepše mirise.

2. Upotrebljavaj najslađa imena za svoju suprugu.
Resulallah - salallahu `alejhi ve sellem - je imao nadimke za svoje supruge, one koje su one voljele. Oslovljavaj svoju suprugu njoj najugodnijim nadimkom, i izbjegavaj nadimke koji mogu povrijediti njena osjećanja.

3. Ne tretiraj suprugu kao muhu
Mi nikada ne mislimo o muhi dok nas ne pođe uznemiravati. Slično tome, supruga će dobro činiti cijeli dan - i time neće privući pažnju svoga muža - sve dok ne učini nešto što će ga uznemiriti. Nemoj je tako tretirati; prepoznaj i priznaj sve dobro što čini i neka ti to bude fokus.

4. Ako vidiš nešto pogrešno kod svoje supruge, probaj prešutiti bez prigovora!
To je jedan od puteva koje je Resulullah - salallahu `alejhi ve sellem - običavao koristiti kada bi vidio nešto neprimjerno kod svojih supruga - radiallahu 'anhuma. To je ophođenje koje danas, nažalost, vrlo mali broj Muslimana posjeduje.

5. Smiješi se svojoj supruzi kada god je vidiš i često je zagrli.
Osmijeh je Sadaka a tvoja supruga nije izuzeta van Muslimanskog Ummeta. Zamisli samo kakav ti bi ti bio život da se ona stalno na tebe smiješi. Sjeti se onih hadisa koji govore o tome da bi Resulullah - salallahu `alejhi ve sellem - poljubio svoju suprugu prije polaska na namaz, pa čak i kada je postio.

6. Zahvali joj se za sve što čini za tebe. Onda joj se opet zahvali!
Uzmi naprimjer večeru kod svoje kuće. Ona napravi hranu, očisti kuću, i deset drugih stvari uradi tokom dana. I nekad jedino priznanje koje za to dobije je to da je trebala staviti više soli u supu. Nemoj dopustiti da to bude tako; zahvali joj se!

7. Zatraži od nje da ti napiše zadnjih deset stvari koje si učinio za nju a koje su je učinile sretnom. Onda pokušaj opet da to učiniš. Moguće je da ne možeš prepoznati šta čini tvoju suprugu sretnom. Ne moraš se upuštati u igru pogađanja, pitaj je i onda daj sve od sebe da to ponoviš opet.

8. Nemoj omalovažavati njene želje. Tješi je. Nekada muževi mogu nipodaštavati ženine zahtjeve. Resulullah - salallahu `alejhi ve sellem - nam je dao primjer da slijedimo kada je njegova supruga Safijjah - radiallahu 'anha - plakala zato što ju je, kako je ona rekla, on stavio na sporu devu. On je obrisao njene suze, utješio je, i doveo joj drugu devu.

9. Budi šaldžija i zabavi je nekom igrom.
Sjeti se kako je Resulullah - salallahu `alejhi ve sellem - trkao sa svojom suprugom Aišom - radiallahu 'anha - u pustinji. Kad je bilo zadnji puta kada smo mi nešto tako učinili sa svojom suprugom?

10. Neka su ti uvijek na pameti riječi Allahova Vjerovjesnika - salallahu `alejhi ve sellem: "Najbolji među vama je onaj koji je najbolji prema svojim suprugama. A ja sam najbolji prema svojim suprugama." Pokušavaj da budeš najbolji!

U zaključku: Nikada ne zaboravi da se moliš Allahu - dželle šanuhu - da učini tvoj brak uspješnim.
A opet Allah te'ala najbolje zna.

Izvor: Kur´anom i Sunnetom do Dzeneta.
Pripremio i obradio: Adnan Čolo
KOLIKO NAŠIH VJERNIKA POZNAJE , POŠTUJE I PONAŠA SE OVAKO?
idealnaM

#2 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by idealnaM »

:thumbup:
wish

#3 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by wish »

prof-ca wrote:Kako biti uspješan muž

Isto kako muž želi da mu žena lijepo izgleda za njega, ona također želi da se njen muž lijepo obuče za nju. Sjeti se da je Resulallah - salallahu `alejhi ve sellem - koristio misvak prije ulaska u svoj dom i da je uvijek volio najljepše mirise.

Resulallah - salallahu `alejhi ve sellem - je imao nadimke za svoje supruge, one koje su one voljele. Oslovljavaj svoju suprugu njoj najugodnijim nadimkom, i izbjegavaj nadimke koji mogu povrijediti njena osjećanja.

Mi nikada ne mislimo o muhi dok nas ne pođe uznemiravati. Slično tome, supruga će dobro činiti cijeli dan - i time neće privući pažnju svoga muža - sve dok ne učini nešto što će ga uznemiriti. Nemoj je tako tretirati; prepoznaj i priznaj sve dobro što čini i neka ti to bude fokus.

To je jedan od puteva koje je Resulullah - salallahu `alejhi ve sellem - običavao koristiti kada bi vidio nešto neprimjerno kod svojih supruga - radiallahu 'anhuma. To je ophođenje koje danas, nažalost, vrlo mali broj Muslimana posjeduje.

Osmijeh je Sadaka a tvoja supruga nije izuzeta van Muslimanskog Ummeta. Zamisli samo kakav ti bi ti bio život da se ona stalno na tebe smiješi. Sjeti se onih hadisa koji govore o tome da bi Resulullah - salallahu `alejhi ve sellem - poljubio svoju suprugu prije polaska na namaz, pa čak i kada je postio.

Uzmi naprimjer večeru kod svoje kuće. Ona napravi hranu, očisti kuću, i deset drugih stvari uradi tokom dana. I nekad jedino priznanje koje za to dobije je to da je trebala staviti više soli u supu. Nemoj dopustiti da to bude tako; zahvali joj se!

7. Zatraži od nje da ti napiše zadnjih deset stvari koje si učinio za nju a koje su je učinile sretnom. Onda pokušaj opet da to učiniš. Moguće je da ne možeš prepoznati šta čini tvoju suprugu sretnom. Ne moraš se upuštati u igru pogađanja, pitaj je i onda daj sve od sebe da to ponoviš opet.

8. Nemoj omalovažavati njene želje. Tješi je. Nekada muževi mogu nipodaštavati ženine zahtjeve. Resulullah - salallahu `alejhi ve sellem - nam je dao primjer da slijedimo kada je njegova supruga Safijjah - radiallahu 'anha - plakala zato što ju je, kako je ona rekla, on stavio na sporu devu. On je obrisao njene suze, utješio je, i doveo joj drugu devu.

Sjeti se kako je Resulullah - salallahu `alejhi ve sellem - trkao sa svojom suprugom Aišom - radiallahu 'anha - u pustinji. Kad je bilo zadnji puta kada smo mi nešto tako učinili sa svojom suprugom?

10. Neka su ti uvijek na pameti riječi Allahova Vjerovjesnika - salallahu `alejhi ve sellem: "Najbolji među vama je onaj koji je najbolji prema svojim suprugama. A ja sam najbolji prema svojim suprugama." Pokušavaj da budeš najbolji!

U zaključku: Nikada ne zaboravi da se moliš Allahu - dželle šanuhu - da učini tvoj brak uspješnim.
A opet Allah te'ala najbolje zna.

Pripremio i obradio: Adnan Čolo
KOLIKO NAŠIH VJERNIKA POZNAJE , POŠTUJE I PONAŠA SE OVAKO?

eh kad bi se drzali bar 50% ovoga :D
Zlocin&Kazna

#4 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by Zlocin&Kazna »

:bih: :bih: :bih:
mali Ninja

#5 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by mali Ninja »

prva liga :thumbup:
prof-ca

#6 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by prof-ca »

Tema pregledana 154 puta....ili su svi naši muški dobri, predobri muževi, pa im ne treba ...ili su toliko uobraženi, da misle da se ne trebaju mijenjati .... :P
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#7 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by Chmoljo »

tema ide pod ključ

:)

šalim se. :mrgreen: ;-) dobra tema :thumbup:
Eborg

#8 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by Eborg »

Ma ne treba ovo biti ograničeno na islam jer su svi prijedlozi zaista na mjestu. :)
prof-ca

#9 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by prof-ca »

Pa i nema bas veze sa islamom samo, istina da se oslanja na sure iz K'urana ...ali su savjeti na mjestu ....koliko razmisljaju i zene i muskarci kakvi smo supruzi,koliko polazemo na to da budemo bolji i zbog sebe i zbog onoga kojeg volimo...?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by Truba »

ne moram vam govoriti kako je ovo utopija
Mis mekinjas

#11 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by Mis mekinjas »

A svašta....., ovo ne postoji....
ProbuseniDolar

#12 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by ProbuseniDolar »

Papucar :)
jedna tamo

#13 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by jedna tamo »

:thumbup:
Mis mekinjas

#14 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by Mis mekinjas »

ProbuseniDolar wrote:Papucar :)

:lol: :lol: :lol: :lol: . htjedoh reći, ali da me ne prozovu na religijsko-ateističkoj osnovi....
zlafa

#15 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by zlafa »

Chmoljo wrote:tema ide pod ključ

:)
:
Zar nisi vec :) hmmm :P

Zezam se naravno ovo je pravo dobra tema. Iskreno sam se zapitao poslije ovog posta ... Pogotovo ono zadnjih 10 stvari sto je ucinilo sretnom.. Jel to u zadnjih 10 godina :)
pezzar

#16 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by pezzar »

U uvodu teme stoji suprugama? Nesto sumnjam da ce ijedna nasa zena za svog supruga reci da je dobar, ako on pokusa da se zeni vise puta... :) Prijedlozi jesu na mjestu, ali budimo realni pa recimo da na svaki ovakav lijep gest ide nekoliko gresaka (prema zenskim kriterijima), tako da su muskarci uvijek u minusu, bar se meni tako cini...
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#17 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by pape »

prof-ca wrote:Kako biti uspješan muž

Isto kako muž želi da mu žena lijepo izgleda za njega, ona također želi da se njen muž lijepo obuče za nju.

Trudim se da uvijek budem cist i namirisan. Kazu da "Eternity" fino mirishe. Imam i pidzamu, nije bash na cvjetice, al` eto.

Eeeee, ... kako ja njoj samo znam tepati i ne samo njoj, svakom dijelu njenog tijela sam nasao preslatka imena.

Sve sto dobro cini bude primijeceno i za sve bude pohvaljena. Ako me necim uznemiri, ... na lijep nacin joj se da do znanja. Ako me bas previse uznemiri, ja zasutim dok me prodje bijes.

Presutim, ... ne prigovaram. Svojom sutnjom joj "udarim" na savjest i pustim je da razmislja i da se koriguje.

Smijesim se, ... ljubakam je cesto, .... i kada ne ocekuje i kada nema vidljivog razloga za to. Zagrlim je i stisnem k`o bebicu.

I poljubac, i njezno milovanje po guzi i pomoc u kucnim poslovima su dokaz da sam joj zahvalan.

Cuj da pishe, ... sta ima da pise, pa valjda ja primjecujem sta je raduje. Poznajem ja nju k`o staru paru.

8. Nemoj omalovažavati njene želje. Tješi je. Nekada muževi mogu nipodaštavati ženine zahtjeve.

Njene zelje za mene su zapovijest, ... k`o i onih Deset Bozjih.

Salim se sa njom uvijek, a igara joj ne nedostaje, ... Boga mi, ni onih nocnih.

10. Ja sam najbolji prema svojoj supruzi.

Nego sta, nego da sam najbolji.

I bez Kur`ana i Sunneta se moze do Dzenneta.
pezzar

#18 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by pezzar »

besana wrote:
pezzar wrote:U uvodu teme stoji suprugama? Nesto sumnjam da ce ijedna nasa zena za svog supruga reci da je dobar, ako on pokusa da se zeni vise puta... :) Prijedlozi jesu na mjestu, ali budimo realni pa recimo da na svaki ovakav lijep gest ide nekoliko gresaka (prema zenskim kriterijima), tako da su muskarci uvijek u minusu, bar se meni tako cini...
Cini ti se :D

hajd ispobaj, pa nam javi :D
Ne bih da se zenim :D
Pokusavam napraviti paralelu s nekim drugim stvarima. :D Moj zakljucak (na osnovu, uistinu skomnog iskustva) : Sto puta valjas, jednom ne valjas, k'o da nikad nisi ni valjao. :P
Mrs.Zurbrigen

#19 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by Mrs.Zurbrigen »

bas bi me zanimalo kako izgledaju savjeti za uspjesnu suprugu... :D

pitam se, da li bi i za njih malo entertainmenta i pohvala vec bile garant za uspjesan brak... :-)
Mis mekinjas

#20 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by Mis mekinjas »

Mrs.Zurbrigen wrote:bas bi me zanimalo kako izgledaju savjeti za uspjesnu suprugu... :D

pitam se, da li bi i za njih malo entertainmenta i pohvala vec bile garant za uspjesan brak... :-)

:D :D :D :D :thumbup: :thumbup: :thumbup:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#21 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by pape »

besana wrote:@ ovaj "globalni moderator"

:roll:
Fakat je nekad bolje nishta ne reci. :roll:
Samo ti reci, ... sta ti nije po volji?
prof-ca

#22 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by prof-ca »

Ih...papučar ?

a na jednoj drugoj temi neki tamo dokazaše da papučari u principu dobivaju više pažnje i sexa....pa sad vidi... :lol:
dobro se dobrim vraća...kaže ona stara... :-D
arctic

#23 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by arctic »

Sva sreca pa imamo ove vjerske tekstove, ne bi znali kako se ponasati prema partneru bez tog... Hvala autoru za otkrivanje tople vode i sirenje horizonta.
prof-ca

#24 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by prof-ca »

Bosancima otkrivanje tople vode uvijek išlo ko po loju....a dokaz poznavanja i primjena ovakve "tople vode "imamo u broju sigurnih kuća za zlostavljane u porodici i tako "malom broju" prevara i razvoda.... :D
pirmin

#25 Re: kako biti uspješan suprug ?

Post by pirmin »

Mrs.Zurbrigen wrote:bas bi me zanimalo kako izgledaju savjeti za uspjesnu suprugu... :D

Nemam sta reci na temu , samo mi fora citirati Mrs.Zurbrigen. :D
Post Reply