Efendija od kuće do kuće dijeli pomoć poplavljenima
Većina ugroženih stanovnika Modriče, Doboja, Maglaja, Žepča i Zenice čula je za "nekog hodžu iz Jelaha" koji od prvog dana pomaže one koje je zadesila poplava. Prve vruće vekne hljeba koje su poslije nepogode ušle u Doboj, Maglaj i Modriču donio je neobični Muris Braćkan, efendija koji je zapravo iz Mračaja kod Jelaha. Ovih dana je u selu Čole u Željeznom Polju svim mještanima podijelio pakete humanitarne pomoći.
Džamija skladište
- Vjera mi nalaže da pomažem onima koji su u nevolji. Savjest mi kazuje da moram pomagati unesrećenima. Mnogi se iznenade kada vide da odlazim u udaljena sela i lično dijelim pomoć. Neki očekuju da se pojavi ozbiljni hodža koji će eglenisati o postanku svijeta i držati moralne pridike. Ali, ja samo radim ono što je u ovom momentu najpotrebnije - kazuje nam efendija Braćkan.
Prvih dana je u Jelahu i Tešnju zbunjivao trgovce, jer im je pokupovao sve zalihe hrane koje je s volonterima Udruženja "Miris islama" nesebično dijelio ne preispitujući kojem ko entitetu, općini ili kantonu pripada.
- Vidio sam šta je bosansko srce kada su u mračajsku džamiju počeli donositi prvu garderobu i hranu. Rekli su mi: "Efendijo, tebi vjerujemo, podijeli kome treba." Onda su priskočili džemati iz Njemačke, Holandije, Italije, Austrije i Velsa - objašnjava Braćkan.
Kada je vidio da je džamija pretijesna da uskladišti primljenu robu, zamolio je Izudina Kudića da mu pozajmi podzemnu garažu. Kudić je to bez razmišljanja učinio. Sada u pristojnim i natkrivenim prostorijama preuzimaju šlepere robe koji iz inozemstva svakodnevno pristižu.
- Vrijedni vozači Almir Vehabović i Osman Jeterić svojim vozilima odvoze robu koja se prepakuje, jer nekima nije potrebna voda, drugi traže hranu za djecu, treći hoće samo čizme. U kombi onda sjedam i ja, jer se želim uvjeriti da se pomoć pošteno dijeli - kazuje hodža Muris.
Svi na testu
Kada ga u žutoj majici vide kako iz vozila dijeli pomoć, neki bi pomislili da je volonter neke nevladine organizacije. Ali, on je "hodža od akcije".
- Ovo je samo opomena i možda smo svi na testu, pa će se nekad vidjeti kakav je ko - zaključuje efendija Muris Braćkan.
"Miris islama" radi 24 sata
"Miris islama" je udruženje građana koje je Muris Braćkan registrirao prije tri godine. Od malog udruženja izrasli su u organizaciju od povjerenja, koja svakodnevno distribuira velike količine humanitarne pomoći. Zbog povjerenja koje su stekli kod donatora, radno vrijeme im je 24 sata. Pomoć su dostavljali i u Orahovicu, Bistricu, Koliće, Šeriće, Starinu i druga udaljena sela zeničke općine.
Milica je uzviknula: "Ovo je naš spasilac!"
Tri mašine za isušivanje poplavljenih kuća i stanova danonoćno su na terenu. I njih je osigurao Muris Braćkan. Kada je došao u Doboj da mašinu dva dana ostavi na korištenje Milici Kuzman, starica je uzviknula: "Ovo je naš spasilac!" U kojem god se gradu pojavi, efendiju salijeću i upućuju mu riječi hvale.
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/efendij ... lavljenima
Kako biti pravi primjer muslimana i imama
- fatamorgana
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji