Kako biti nitkov.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

muha_sa

#1 Kako biti nitkov.

Post by muha_sa »

Naslov nisam ja skonto vec Senad Avdic :-D

znam ja nas jebo nas :-)

Senad Avdić: Kako biti nitkov
PETAK, 1. NOVEMBAR

Ovo je definitivno i zvanično najgora i najsramnija, najporaznija vijest koju sam čuo, barem, od Daytona pa naovamo. Stanari zgrade na Ciglanama, ulica je Merhemića trg, nisu dali suglasnost da izvjesni stanar IVICA OSIM, penzionisano građansko lice iz sfere fudbala i nogometa, o svom trošku sagradi lift. Stanar Osim ima stanovitih problema sa „vertikalnom pokretljivošću“, zeza ga išijas, a malo je i u godinama. Da se ne mora pentrati po basamacima, namislio sagraditi lift, uredno platiti, lift pretvoriti u opće dobro. Takoreći, uvakufiti.

Piše: Senad Avdić, Slobodna Bosna

Hoćeš vraga, druže Osime - stanari nikako nisu suglasni, dapače uznemireni su tom subverzivnom samoinicijativnom investicijom, narušava im obiteljski mir, remeti elementarna prava na popodnevni odmor, obiteljski rahatluk.

U ljeto 1992. godine u Sarajevo je stigao francuski ministar (zdravstva i kriznih situacija) Bernard Kuchner i po prepopruci svoga kolege, ministra kulture Jacquesa Langa iz Sarajeva je evakuirao velikog umjetnika Mersada Berbera. Možda griješim, ali niukom slučaju previše, Osim i Berber su stanovali u istom ulazu na Ciglanama. Postoje na svijetu barem tri-četiri ozbiljne, velike države, Japan, Austrija... koje bi bi bile prezadovoljne, počašćene da velikog nogometnog maga Ivicu Osima izmjeste na svoj teritorij i i poštede palanačkog poniženja i ucjena, „suglasnosti“ mrzovoljnih susjeda...

„Pola je grada bespravno izgrađeno, niču arhitektonski vampiri po tramvajskim prugama, nadziđuje ko gdje hoće i kako mu se ćefne, građevinske i urbanističke saglasnosti se dobijaju 'po nabavnoj cijeni', dakle džaba. Pravna se drtžava trenira na Švabi Osimu. Nemamo mi problem sa odvratnom vlašću, upropaštenim društvom, naša je tragedija u potpuno deklasiranom, surovom pojedincu, građaninu, pohlepnom, nezajažljivom“, rafalno izbrbljam BOŠI TANJEVIĆU. Nisam ovlašten, ružno bi bilo, da prenesem šta mi je Boša rekao, osim da mu se srce zbog te nepravde, bezobrazluka, skorojevićkog nasilja raspada...

http://radiosarajevo.ba/novost/131031
VjecitiStudent

#2 Re: Kako biti nitkov.

Post by VjecitiStudent »

:(
Ko su ti, nemam ljudskog imena za takve?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3 Re: Kako biti nitkov.

Post by KatarinaKosaca »

VjecitiStudent wrote::(
Ko su ti, nemam ljudskog imena za takve?
Imaju jasno ime u sarajevskom žargonu. Papci.
Te iste 1992, je IVICA OSIM dao otkaz u Beogradu i rekao sa suzama u očima "vi svi znate šta se dešava, to je grad u kojem sam se rodio", ali to ovi novi niti znaju, niti hoće da znaju, niti cijene niti poštuju, niti poznaju uopće taj osjećaj ili ljubav prema gradu ako ona nije puko demografsko interesna.
Hemera

#4 Re: Kako biti nitkov.

Post by Hemera »

i znaju li se imena tih mrzovoljnih komsija tj.stidnih vasi, koji su negdje boravili u pustinji 1992 godine?
anonimnaosoba

#5 Re: Kako biti nitkov.

Post by anonimnaosoba »

Svasta bih nesto rekao, al' bih odmah bio banovan...

Ne znam kako nije stid tih ljudi Svabe, nista se od njih ne trazi, a i oni bi imali koristi od toga, al' jok, samo inat... Fuj !

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
bull21

#6 Re: Kako biti nitkov.

Post by bull21 »

Ja bih ga nosio na ramenima da mi je komšija, a vi smradovi ni lift ne date da se napravi... stoka jedna odvratna.
JThomas

#7 Re: Kako biti nitkov.

Post by JThomas »

ima takvih i ovdje na forumu.
uglavnomja

#8 Re: Kako biti nitkov.

Post by uglavnomja »

bull21 wrote:Ja bih ga nosio na ramenima da mi je komšija, a vi smradovi ni lift ne date da se napravi... stoka jedna odvratna.

:thumbup:
basicm

#9 Re: Kako biti nitkov.

Post by basicm »

Bravo stanari!

Sjeme vam se zatrlo...
moon_walker_90

#10 Re: Kako biti nitkov.

Post by moon_walker_90 »

Ako je iko u ovoj napaćenoj drzavi zasluzio naklon i postovanje,onda Švabo sigurno spada u tu grupu ljudi...iz mnogo razloga...a ovo je meni vise za rubriku vjerovali ili ne :( :( :( e tugo moja.... mene je nekako stid sto sam zemljak sa tim ljudima :cry:
relevantan

#11 Re: Kako biti nitkov.

Post by relevantan »

a jesmo pogan :twisted:
mayab

#12 Re: Kako biti nitkov.

Post by mayab »

Ako je to tako, stvarno su pogan nevidjena, mada bi volio procitati misljenje nekoga od tih koji to ne dozvoljavaju, mozda ljudi imaju neki valjan argument, jer ovo razumnom biću ne ide u glavi, stvarno...
Čudna sorta

#13 Re: Kako biti nitkov.

Post by Čudna sorta »

muha_sa wrote:Naslov nisam ja skonto vec Senad Avdic :-D

znam ja nas jebo nas :-)

Senad Avdić: Kako biti nitkov

PETAK, 1. NOVEMBAR

Nemamo mi problem sa odvratnom vlašću, upropaštenim društvom, naša je tragedija u potpuno deklasiranom, surovom pojedincu, građaninu, pohlepnom, nezajažljivom“,
T o je to, šta više dodati.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#14 Re: Kako biti nitkov.

Post by plain vanilla »

Ovo je definitivno i zvanično najgora i najsramnija, najporaznija vijest koju sam čuo, barem, od Daytona pa naovamo
Bit ce da Senad aBdic ne cita redovno vijesti ili je lift za Osima bitniji nego lift za bolesnog djecaka kojeg majka nosi na ledjima da bi se igrao s drugom djecom.
Belmin Kozić, dječak iz Konjica, obolio je od cerebralne paralize i za malo lakše djetinjstvo treba lift, malo bolje komšije i svakako veću pažnju općinske vlasti. On je inteligentan i veseo dječak, koji se puno raduje dolasku u školu gdje sve svoje zadatke izvršava uspješno.

Pored toga što se bori sa ovim teškim oboljenjem, nedostaju mu i oni minimalni uslovi za život. Belmin voli provoditi vrijeme vani, ali ne može. Živi na trećem spratu zgrade, gdje je još prije tri godine trebao dobiti vanjski lift, ali nije, iako je novac prikupljen. Majka Fatima je dosta oslabila, ali svog sina mora svakodnevno nositi na leđima do svog stana u konjičkom naselju Varda. Problem je protivljenje komšija postavljanju lifta.

Belmin je rano ostao bez oca koji je poginuo nesretnim slučajem 2002. godine. Ima 15 godina i otežao je, a Fatima više nema snagu kao prije, ali kako nam je rekla jedini joj je motiv njegov osmijeh i zadovoljstvo boravka sa vršnjacima. Pokušala je pronaći stan u prizemlju koji bi mogla zamijeniti, međutim i to joj nije pošlo za rukom. Jedina prednost stana na trećem spratu je toplota, jer Belmin dosta vremena provodi na podu radeći vježbe i igrajući se, bez korzeta, što je na izvjestan način i preporuka profesora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

......
Pasiflora

#15 Re: Kako biti nitkov.

Post by Pasiflora »

Ima djecak (mislim) u Konjicu. Bolestan je u kolicima je i također mu treba lift do stana, ali stanari ne dozvoljavaju da se izgradi. Problem traje vec nekoliko godina (ako se ne varam).
Bez obzira ko je u pitanju, ne dozvoliti covjeku kretanje zbog necije sujete je bolesno. Taj komsiluk (i u slucaju djecaka iz Konjica i u slucaju gosp. Osima) i te kako treba ignorirati. Papci ostaju papci, ali ne smije im se dozvoliti da zavladaju svjetom!

Edit: u isto vrijeme smo pisale, izgleda...
uglavnomja

#16 Re: Kako biti nitkov.

Post by uglavnomja »

Pasiflora wrote:Ima djecak (mislim) u Konjicu. Bolestan je u kolicima je i također mu treba lift do stana, ali stanari ne dozvoljavaju da se izgradi. Problem traje vec duze vrijeme. Problem traje vec nekoliko godina (ako se ne varam).
Bez obzira ko je u pitanju, ne dozvoliti covjeku kretanje zbog necije sujete je bolesno. Taj komsiluk (i u slucaju djecaka iz Konjica i u slucaju gosp. Osima) i te kako treba ignorirati. Papci ostaju papci, ali ne smije im se dozvoliti da zavladaju svjetom!

Edit: u isto vrijeme smo pisale, izgleda...
ako su ljudi kupili stanove, ti mozes samo :zzzz:
privatno vlasnistvo je neprikosnoveno.
Pasiflora

#17 Re: Kako biti nitkov.

Post by Pasiflora »

Nemam pojma kako to izgleda sa zakonom, ali nece im niko graditi liftove kroz njihove stanove.
uglavnomja

#18 Re: Kako biti nitkov.

Post by uglavnomja »

Pasiflora wrote:Nemam pojma kako to izgleda sa zakonom, ali nece im niko graditi liftove kroz njihove stanove.
ma znam, slazem se stobom, fali mi ovaj smajo :sad:
zambaklija

#19 Re: Kako biti nitkov.

Post by zambaklija »

da smo mi kakvi napravili bi Osimu kuću u sred Sarajva al de... :|
amidzazeher

#20 Re: Kako biti nitkov.

Post by amidzazeher »

uglavnomja wrote:
ako su ljudi kupili stanove, ti mozes samo :zzzz:
privatno vlasnistvo je neprikosnoveno.
Nisu to nikakvi ljudi, to je stoka!! Ne znam kako samo mogu gledati danima, godinama da se zena pati, da je srece sami bi napravili inicijativu i pomogli da se izgradi nekakav lift! FUJ!!
A druga stvar sto je drzava u qrcu pa ni sa djecijim kolicima ne mozes skoro nigdje maknuti! Trotoari puni parkiranih auta, a da ne govorim da nema sanse u tramvaj ili bus da udjes!
Ovo za Osima je posebna prica i greska je sto se to tek sada nekako iznosi na vidjelo a od rata invalida u kolicima na svakom cosku, kako li je tek njima!!
Bodkin

#21 Re: Kako biti nitkov.

Post by Bodkin »

kako se ovakvi ljudi ne bore za sebe u bitnijim stvarima od lifta. isto tako, kako se selektivno provodi zakon pa je tako postavljanje lifte strogo uredjeno i kontrolisano u pm...nije uopste bitno sto je ivica osim u pitanju. to nikakav argument nije
O'zone
Globalni moderator

#22 Re: Kako biti nitkov.

Post by O'zone »

Pasiflora wrote:Nemam pojma kako to izgleda sa zakonom, ali nece im niko graditi liftove kroz njihove stanove.
Neće njima niko dirati njihove zlatne stanove jer:
...gdje je još prije tri godine trebao dobiti vanjski lift...
Što znači da lift ide vanjskim dijelom zgrade.

Stoka je stoka i treba joj .... ..... gdje god je vidiš :fazlija:
vicious

#23 Re: Kako biti nitkov.

Post by vicious »

Fakat ne kontam, i ne mogu da vjerujem... Pa je li moguće da iz čistog hira ne daju čovjeku da svojim parama napravi lift??
WildRedRose

#24 Re: Kako biti nitkov.

Post by WildRedRose »

ne znam sta se cudite... :roll:

Toliko je kod nas invalida koji su ograniceni na pokret u kolicima, a rijetko koji trotoar je predvidjen da mogu da se popnu na njega.. Javne ustanove? Svaka ima bar 3-4 stepenista prije ulaza, a gdje su liftovi za invalide? O novogradnji da ne pricam, i sami liftovi su toliko mali, da bi jedva i sklopljena kolica stala u njih.

Nazalost, sami smo sebi neprijatelji.
vješalica

#25 Re: Kako biti nitkov.

Post by vješalica »

ima dosta primjera kako se ne dozvljava ugradnja lifta invalidima...
mislim da je jedan slucaj bio i u tuzli gdje majka nosi dijete na leđima jer joj ne dozvoljvaju lift...i sl.
stvarno odron odrona
Post Reply