Kako biti dobar komsija/susjed

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
angelus_75

#1 Kako biti dobar komsija/susjed

Post by angelus_75 »

Kada zivite u stambenom naselju, posebice gusto naseljenom, onda se valjda podrazumijeva da ljudi moraju biti obazriviji jedni prema drugima u pogledu stila zivljenja. Naime, moj komsija je prije koji mjesec nabavio prelijepog mladog vucijaka. Vucijak obitava u garazi koja nema vrata nego je zatvorena armaturom, i kako ga vrli gazda ne izvodi van, jadno pseto ne prestaje lajati u nastojanju da na sebe skrene paznju ama bas svakom prolazniku. I tako mi, njegove komsije, duramo evo vec neko vrijeme, cekajuci da se pas napokon umori od lajanja. Svi smo vrlo obazrivi i uvazavamo njegovu plemenitu namjeru da se skrbi za psa, a on, u uvjerenju da njegovom ljubimcu ne treba ni istrcavanje ni hrana vec drustvo, ode i nabavi jos jednog mladog vucijaka. Tako mi sada imamo duo koji laje ne samo na zvijezde vec na sve sto se krece. Bez obzira koliko dobru stolariju imali, vokalne sposobnosti ovog dvojca nadglasavaju svako mogucu izolaciju.
Ima li neko od mudrih ko bi udijelio savjet o tome kako rijesiti problem, na obostrano zadovoljstvo (nas komsija i vrlog vlasnika pasa)? Zaboravih napomenuti da sam kontaktirao Mjesnu zajednicu koja se ograđuje od nadleznosti za pitanja ove vrste.
vozač

#2 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by vozač »

angelus_75 wrote:Kada zivite u stambenom naselju, posebice gusto naseljenom, onda se valjda podrazumijeva da ljudi moraju biti obazriviji jedni prema drugima u pogledu stila zivljenja. Naime, moj komsija je prije koji mjesec nabavio prelijepog mladog vucijaka. Vucijak obitava u garazi koja nema vrata nego je zatvorena armaturom, i kako ga vrli gazda ne izvodi van, jadno pseto ne prestaje lajati u nastojanju da na sebe skrene paznju ama bas svakom prolazniku. I tako mi, njegove komsije, duramo evo vec neko vrijeme, cekajuci da se pas napokon umori od lajanja. Svi smo vrlo obazrivi i uvazavamo njegovu plemenitu namjeru da se skrbi za psa, a on, u uvjerenju da njegovom ljubimcu ne treba ni istrcavanje ni hrana vec drustvo, ode i nabavi jos jednog mladog vucijaka. Tako mi sada imamo duo koji laje ne samo na zvijezde vec na sve sto se krece. Bez obzira koliko dobru stolariju imali, vokalne sposobnosti ovog dvojca nadglasavaju svako mogucu izolaciju.
Ima li neko od mudrih ko bi udijelio savjet o tome kako rijesiti problem, na obostrano zadovoljstvo (nas komsija i vrlog vlasnika pasa)? Zaboravih napomenuti da sam kontaktirao Mjesnu zajednicu koja se ograđuje od nadleznosti za pitanja ove vrste.
na obostrano zadovoljstvo nećeš riješiti nikad, a vjeruj mi i to lajanje je bolje nego da moraš vazda prolazit pored smrdljivih kundura i najlon kesa punih luka ... ponekad se zapitam jedu li ti ljudi išta drugo
ti barem možeš promijeniti stolariju, a ja se smrada ne mogu riješiti ... osim da izlazim kroz prozor
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by ladyblue18 »

Ah razumijem te jako dobro. :-)

Komsija preko puta, imaju psa jedno 6,7 godina sigurno, tornjak, kad je bio manji na pocetku pustali su ga vani, medjutim nakon nekoliko mjeseci zatvorili su ga i taj pas jednostavno nikada vise nije izasao iz ta 4 zida :roll:
Koliko god ja ne volim pse, fakat mi to nije ok, da drze zivotinju zatvorenu tolike godine, a on laje i laje i laje i laje...
Cak cesto kontam da se raspitam imal kakvo drustvo za zastitu zivotinja, da se obratim, jer to sto oni rade tom psu nije humano.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by PipiDugaDevetka »

Ako komšija krši neki zakon, nadležni su inspekcija ili policija.

Međutim, kako ''dogovor kuću gradi'', najbolje je sa komšijom popričati i otvoreno mu reći da psi smetaju skoro svim komšijama. Ubijediti ga da nije preporučljivo držati plahe životinje u zatvorenom tako da ne mogu trčati,...i ostalo u vezi sa psima ljubimcima. Posavjetovati se sa stručnjacima koji su na podforumu Kućni ljubimci.
angelus_75

#5 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by angelus_75 »

Ma rado bih razgovarao sa covjekom, ali nisam siguran da je to osoba sa kojom se moze razgovarati. Iz kuce se cesto cuju svadje i sve to ne ukazuje da bi bas naisao na sagovornika. Razmisljam da mu posaljem pismo u ime komsiluka, ali se bojim da ce se tek tada okuraziti da demonstrira svoju moc. Mozda je policija najbolje rjesenje - ako je to u njihovoj nadleznosti uopce.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by PipiDugaDevetka »

angelus_75 wrote:Ma rado bih razgovarao sa covjekom, ali nisam siguran da je to osoba sa kojom se moze razgovarati. Iz kuce se cesto cuju svadje i sve to ne ukazuje da bi bas naisao na sagovornika. Razmisljam da mu posaljem pismo u ime komsiluka, ali se bojim da ce se tek tada okuraziti da demonstrira svoju moc. Mozda je policija najbolje rjesenje - ako je to u njihovoj nadleznosti uopce.
Šta misliš da od stručnih ljudi potražiš savjet na podforumu KUćni ljubimci?
vazi

#7 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by vazi »

ja ti mogu samo rec kako se to rjesava u "uredjenom" drustvu: postoji kucni savjet ili nesto slicno , iznese se problem i onda oni upute zvanicno pismo datoj osobi. ako ne "poslusa" zove se policija :)

kad poredim ta dva nacina, (nas starinski i njihov kao uredjenog drustva) mislim da svaki ima svojih prednosti....zavisno od situacije...

a taj komsija....pa ima li djece ili zenu ili neko ko zivi u stanu ko je malo "meksi" kome bi se to moglo reci i problem iznijeti?
Last edited by vazi on 12/08/2010 15:32, edited 1 time in total.
vozač

#8 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by vozač »

angelus_75 wrote:Ma rado bih razgovarao sa covjekom, ali nisam siguran da je to osoba sa kojom se moze razgovarati. Iz kuce se cesto cuju svadje i sve to ne ukazuje da bi bas naisao na sagovornika. Razmisljam da mu posaljem pismo u ime komsiluka, ali se bojim da ce se tek tada okuraziti da demonstrira svoju moc. Mozda je policija najbolje rjesenje - ako je to u njihovoj nadleznosti uopce.
ja sam sa svojim razgovarao, reko "haj majke ti reci sinu da malo stiša muziku da uspavam dijete, par minuta, dok mala ne zaspe, poslije toga nek opet odvrne, ne smeta joj", odgovor, a jebo te što nisi otišao u ahatoviće,(naslućujem u kojem je kontekstu njegova opaska za ahatoviće), tamo ti niko ne bi smeto i od tada se ne pozdravlja sa mnom :-)
uzgred, tip je rodom sa jabuke, ne jabuke kao drveta, nego one kod foče, a vjerovatno do dolaska u sarajevo i nije vidio većeg mjesta na razglednici, a kamoli uživo

ja bih npr. pozvao dijete, rekao mu da stiša muziku, fino rekao komšiji "izvini", taman da mislim i da nije u pravu, progutao knedlu i prešao preko toga

samo ti fino, anonimnu prijavu u policiju ili inspekciju i gotovo, šta ga imaš trpit
Gusztav

#9 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by Gusztav »

vozač wrote:
ja sam sa svojim razgovarao, reko "haj majke ti reci sinu da malo stiša muziku da uspavam dijete, par minuta, dok mala ne zaspe, poslije toga nek opet odvrne, ne smeta joj", odgovor, a jebo te što nisi otišao u ahatoviće,(naslućujem u kojem je kontekstu njegova opaska za ahatoviće), tamo ti niko ne bi smeto i od tada se ne pozdravlja sa mnom :-)
uzgred, tip je rodom sa jabuke, ne jabuke kao drveta, nego one kod foče, a vjerovatno do dolaska u sarajevo i nije vidio većeg mjesta na razglednici, a kamoli uživo

ja bih npr. pozvao dijete, rekao mu da stiša muziku, fino rekao komšiji "izvini", taman da mislim i da nije u pravu, progutao knedlu i prešao preko toga

samo ti fino, anonimnu prijavu u policiju ili inspekciju i gotovo, šta ga imaš trpit
Pasha moj lijepi, danas nikome ne možeš ni pažnju skrenuti, na nešto što ti smeta od strane tvog komšije. Odmah se naljuti i drži te za neprijatelja. Evo i ja, u mahalu u kojoj živim doselio sam prije nekih 7-8 god i za taj period sam imao "hiljadu nekih čarki" samo zato što sam pokušao da skrenem pažnju na nešto negativno, dok sam u bivšem naselju živio čak 36 god i nikada nisam ni imao potrebu za ovim. Šta je ovo, nekada sam se pitao "jel' do mene?"
...........a kad sam tek doselio, vidjeli oni da sam zaista fin i normalan, čak me počeli i hvaliti, te drago im kakvog su komšiju dobili i tako to, kad odjednom počeše "jahati" to nije normalno, dok nisam "okrenuo ploču" i ODJEBAO SKORO SVE OSIM DVIJE OBITELJI koje su mi baš ono legle, a i ja njima bez lažnog prijateljstva.

P.S. Ima ona zlatna "ne čini komšiji ono što ti ne bi volio da on tebi čini" - i sve bi bilo O.K.
Karmen86

#10 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by Karmen86 »

ladyblue18 wrote:Ah razumijem te jako dobro. :-)

Komsija preko puta, imaju psa jedno 6,7 godina sigurno, tornjak, kad je bio manji na pocetku pustali su ga vani, medjutim nakon nekoliko mjeseci zatvorili su ga i taj pas jednostavno nikada vise nije izasao iz ta 4 zida :roll:
Koliko god ja ne volim pse, fakat mi to nije ok, da drze zivotinju zatvorenu tolike godine, a on laje i laje i laje i laje...
Cak cesto kontam da se raspitam imal kakvo drustvo za zastitu zivotinja, da se obratim, jer to sto oni rade tom psu nije humano.
:( :( :( Kako možeš pse ne voljeti, meni je to kao kada ljude ne voliš, koliko su to plemenita i divna bića.
Drugo je ako kažeš imam traumu neku ili strah zbog određenog psa, pa to se moze i razmjeti, ali ne voljeti životinje meni je ravno onome ne voljeti ljude.
Iako, svaka čast na namjeri da zovneš društvo za zaštitu životinja, iako ne voliš pse kako kažeš.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#11 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by Pera Trta »

Nije tema voljenje ili nevoljenje pasa.
Ako je rekla da ih ne voli, nije rekla da ih treba sve pobiti.
Svako ima pravo da nešto voli ili ne voli. Bespotreban ti je ovaj komentar.
Karmen86

#12 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by Karmen86 »

Pera Trta wrote:Nije tema voljenje ili nevoljenje pasa.
Ako je rekla da ih ne voli, nije rekla da ih treba sve pobiti.
Svako ima pravo da nešto voli ili ne voli. Bespotreban ti je ovaj komentar.
Ti si malo nabrijan večeras, ja sam samo rekla da ne razumijem i nisam aludirala da ona misli da ih treba sve pobiti, vec sam cak pohvalila sto je unatoc nevoljenju pasa htjela zvati drustvo za zastitu zivotinja. Tvoj komentar je bespotreban :)
Nego, da se vratimo temi, ja sa svojim komšijama nikako na zelenu granu, danas bagra živi po zgradama i stanovima, ovi moji ne prestaju sa svađama, cccc :cry:
kurty

#13 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by kurty »

Kod mene u komsiluku svega bude...

Psa niko nije imao do prije 11 godina... Komsija je kupio psa kojem je tada bilo oko 9 godina, i taj pas je samo lajao...
Pocelo je to malo smetati jednom dijelu komsiluka, i predloze mu oni da samo malo premjesti psa (kucicu bi mu pomjerio za 2 metra) i tad bi pas imao mnogo bolji pregled na dvoriste, i ne bi lajao na svaki sum... Uglavnom, belaj bio, ovaj rekao "sta vas boli briga za mog kera"...
prije 5 godina ja nabavim dva psa, jos jedan komija nabavi jednog psa, i kad psi ponekad lanu, samo je smetalo onom koji je prvi nabavio psa, i ciji je jedini i lajao stalno...

Danas, komso s pocetka price, kupio stan u Sarajevu i tamo zivi, njegov pas uginuo, ova tri psa "ponos" kosmiluka...
(dodju ljudi i ostatke hrane donesu u tri zdjelice, svakom po jedna)...

Doduse, prije 2-3 mjeseca sam u avliju privremeno udomio 4 mala psica, na koje sam naletio kad sam se s biciklom vozao, i smetali su jednom komsiji, koji je pravo muhanat... Smetalo mu je to sto je jednom jedam mali psic, hodao po tarasi... I upozorio me na to, ja se izvinuo i rekao da se nece ponoviti, cuvao mnogo bolje psice, i tad se on okurazio... Te smeta mu sto nekam u noci oni malo cijucu, sto piskutavo laju... I ja se izvinjavao, izvinjavao... I dosao trenutan, nasao sam tim psicima stalni dom u Austriji, poslao ih tamo, kad komso:
- Dje su kerovi
- Otisli u Austriju
-Sreca tvoja, da su veceras jednom lanuli, pobio bih i njiha, a i tebe...

I vidim da se previse okurazio, i lijepo fino mu objasnim: da meni nije smetalo kad sam 3 puta u dvije godine cistio moju septicku jamu. jer su njegove kcerke i gace i uloske bacali u solju, da mi nije smetalo kad je njegova kcerka ucila da vozi auto, i svaki dan nmi po 5 parmaka lomila, i jos mnoge stvari, ali da mi smeta njegova kanalizacija, koja je vjerovatno zacepljena, i koja uzasno smrdi i da ga molim da u roku od 5 dana to nekako sanira...
Peti dan, ja mu odem na vrata, mobitel u ruci, i obratim mu se (opet kulturnim tonom) : "Komsija, danas je peti dan, pa da vidim jesil sanirao ono, ili da zovem inspekciju"... Sanirano je sve bilo, i od tada me on postuje kao nikog u komsiluku...
ladyblue18

#14 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by ladyblue18 »

Karmen86 wrote:
:( :( :( Kako možeš pse ne voljeti, meni je to kao kada ljude ne voliš, koliko su to plemenita i divna bića.
Drugo je ako kažeš imam traumu neku ili strah zbog određenog psa, pa to se moze i razmjeti, ali ne voljeti životinje meni je ravno onome ne voljeti ljude.
Iako, svaka čast na namjeri da zovneš društvo za zaštitu životinja, iako ne voliš pse kako kažeš.
:roll: fino, mogu. :D Ne volim ih, imam strah od njih, traume iz djetinjstva, i ne volim vidjeti psa ni medju hiljadu ljudi na ulici a kamoli kada sam sama u mahali.
NO to me ne sprijecava da se sazalim nad jadnom zivotinjom koju drze ko taoca godinama. Ima i ona prava neka valjda.
plejka2

#15 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by plejka2 »

ladyblue18 wrote:Ah razumijem te jako dobro. :-)

Mozda imaju neku bastu veliku ispred kuce ako je kuca uopste u pitanju pa tu trci i ostalo.Nece u kuci nuzdu obavljat :-)
alica.k

#16 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by alica.k »

procitaj zakon o zastiti zivotinja il kako se zove (imas na pdf kucni ljubimci negdje), i onda to isprintaj gdje nadjes da je protiv zakona (a jeste), pa zovi policiju i pokazi im da je u njihovoj nadleznosti i nek to rijese.

zao mi zivotinja, al to se svaki dan vidja...
ladyblue18

#17 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by ladyblue18 »

plejka2 wrote: Mozda imaju neku bastu veliku ispred kuce ako je kuca uopste u pitanju pa tu trci i ostalo.Nece u kuci nuzdu obavljat :-)
Ma jok ba, ono malo avlije kad se udje, beton sami, i to je to. :-)
A jadan pas laje iz dana u dan, sinoc me u 4 probudi.
Jack Be Nimble

#18 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by Jack Be Nimble »

Moj drug ima dva psa, one chiuvave, ti ne laju glasno, ali znaju da zavijaju. On i njegova zena rade po citav dan tako da psi ostanu sami a nema ko da ih cuva. Preselio se u novu zgradu prije dva tjedna i u ovaj ponedeljak kada je dosao kuci na vratima je nasao poruku zabijenu sa vojnim nozem na kojoj stoji "ako ih ti ne usutis ja cu".

Prijatelj zovno policiju.
plejka2

#19 Re: Kako biti dobar komsija/susjed

Post by plejka2 »

Zovi onda i prijavi.Nije za svakog zivotinja.
Post Reply