kako biste opisali sevdah

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fila

Post by Fila »

Care, ne znam sta si hteo da kazes, ali me ne privlaci prica o tome ko je i koliko pametan. Zanimale su me neke sasvim druge stvari.
ChoNumb

Post by ChoNumb »

Fila

Post by Fila »

Sevdah u stripu je odlican!!! :D
Fila

Post by Fila »

Da li je sevdah izgubio ili dobio sa Mostar Sevdah Reunion? Da li mu posto je postao world music preti opasnost da izgubi autenticnosti jer mu je sada publika drugacija? Isto pitanje se postavlja i pred sve muzicare iz Srbije koji su danas poznati sirom sveta, a do juce se o njima govorilo kao o 'estradi'.
regina

Post by regina »

Fila wrote:Da li je sevdah izgubio ili dobio sa Mostar Sevdah Reunion? Da li mu posto je postao world music preti opasnost da izgubi autenticnosti jer mu je sada publika drugacija? Isto pitanje se postavlja i pred sve muzicare iz Srbije koji su danas poznati sirom sveta, a do juce se o njima govorilo kao o 'estradi'.
jeli ti radiš seminarski o sevdahu?
Fila

Post by Fila »

Pa jos uvek razmisljam o tome. Zato i postavljam sva ova pitanja zbog kojih neki misle da sam potpuni papan.
regina

Post by regina »

Fila wrote:Pa jos uvek razmisljam o tome. Zato i postavljam sva ova pitanja zbog kojih neki misle da sam potpuni papan.
odmah sam skontala da nešto istražuješ :)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Udje na uho, zadrzi se u srcu, zasuzi u oku.Eto, to ti je sevdah-ukratko :)

MS Reunion, ja mislim da je doprinjeo samo zbog popularizacije samog imena sevdah
Fila

Post by Fila »

Lukavo! Ali nije tesko zakljuciti kada neko ovoliko insistira kao ja. Sta mislis ti o svemu ovome?
regina

Post by regina »

Fila wrote:Lukavo! Ali nije tesko zakljuciti kada neko ovoliko insistira kao ja. Sta mislis ti o svemu ovome?
tema je odlična.....i tisina ti je dala dobre autore koje trebaš konsultovati....ako sve upakuješ u geopolitički milje i turbulentu istoriju BiH....mislim da možeš napraviti pravu stvar....a šta studiraš i za koji predmet ti treba
regina

Post by regina »

svaka geografija porodi određenu vrstu muzike.......naprimjer kada slušaša dalmatinske klape one su mirne, lagane tihe.........kako i ne bi kad je pukla ispred njih pučina.....tj more koje smiruje.

kada slušaš etno muziku ljudi iz planinskih krajeva ona je puna nekog grča, povika i slično. E sad sevdalinka je oponet i toj muzici koja egzistira u bosni. Sevdalinka je oponent života ovdje koje je mnogo dinamičniji nego što ona note slaže....
Fila

Post by Fila »

Predmet se zove Otomansko carstvo i postkolonijalna debata. To spada u kulturnu istoriju. Moja je teza da sevdah kao deo kulturnog nasledja Otomanskog carstva predstavlja vazan deo identiteta Bosnjaka, pogotovo zato sto je buduci da predstavlja osecanje, vrlo pogodan da se njime opise mentalitet jednog naroda. Mene zanima da li je ova pretpostavka preterana.
regina

Post by regina »

Fila wrote:Predmet se zove Otomansko carstvo i postkolonijalna debata. To spada u kulturnu istoriju. Moja je teza da sevdah kao deo kulturnog nasledja Otomanskog carstva predstavlja vazan deo identiteta Bosnjaka, pogotovo zato sto je buduci da predstavlja osecanje, vrlo pogodan da se njime opise mentalitet jednog naroda. Mene zanima da li je ova pretpostavka preterana.
nije pretjerana prepostavka.....jer ( ovo izvlačim iz tvog naslova ) ako je to dio ostavštine otomanskog carstva zašto nije našla uporište u srbiji ( koja je također bila pod turcima ) nego baš u Bosni
regina

Post by regina »

i time bi ponovo došli do osjećaja...zar ne? :)
Fila

Post by Fila »

Pa tako je. Mada u juznoj Srbiji postoji kara-sevdah (Bora Stankovic je o tome pisao). Ipak razlika postoji. Da li ti mislis da je bez sevdaha tesko neklom sa strane objasniti kakvi su Bosanci i kakav je njihov pogled na svet?
regina

Post by regina »

Fila wrote:Pa tako je. Mada u juznoj Srbiji postoji kara-sevdah (Bora Stankovic je o tome pisao). Ipak razlika postoji. Da li ti mislis da je bez sevdaha tesko neklom sa strane objasniti kakvi su Bosanci i kakav je njihov pogled na svet?

ne moramo uopšte upotrijebiti riječ sevdah da bismo opisali bošnjaka....ali kad počeneš nabrajati sve te atribute...opet ćeš doći na sevdah
winetou

Post by winetou »

A ček malo, ako je sevdah kulturno nasljeđe otomanskog carstav ima li sevdaha u Turskoj :? :-?
regina

Post by regina »

winetou wrote:A ček malo, ako je sevdah kulturno nasljeđe otomanskog carstav ima li sevdaha u Turskoj :? :-?
pročitaj gore malo bolje........ona je našla plodno tle u bosni u tu ostala
Fila

Post by Fila »

Muzike nema, ali postoji vrlo slican koncept osecanja koji se zove sevda i koji takodje ima jednu poeticnu notu. Cesto se pod 'sevdah' misli na muziku, ali mene sada vise zanimaju koncepti emocija koje ljudi koriste da opisu ono sto im se desava.
Last edited by Fila on 24/05/2004 16:32, edited 1 time in total.
regina

Post by regina »

nadam se da ti je nešto pomogao ovaj forum......ja sam idem....tipkamo se sutra :)
Fila

Post by Fila »

Svakako. Hvala mnogo!
Glumica

Post by Glumica »

fila, ne znam sta bi ti bilo bolje nego da dodjes brate malo u bosnu, obidjes te bosanske carsije, sjednes na cevape, odes na jagnjetinu, sjednes u kafanu, popnes se na brdo i posmatras grad... probas stvari koje ti je je JBT rekao da izmedju ostaloga cine bosnu... da cujes tu muziku u originalu... ne moze se pisati i razmisljati o sevdahu ako ga nisi cuo i osjetio... sto naravno vazi i za sve drugo na svijetu...
Ivy

Post by Ivy »

Sevdah is STATE OF MIND. Licno smatram da nema veze sa muzikom ili melodijom koliko ima veze sa stanjem duha i onog neceg sto nosimo iz svojih domova, svoje tradicije...tako nekako... :-) :-) :-)
kame

Post by kame »

Glumo, mozda sevdah nije vezan iskljucivo za bosnjake ali sevdaha bi sigurno nestalo da Bosna nije opstala.

U svakom slucaju granice sevdaha se vec odavno smanjuju. Primjera radi Zaim Imamovic je iz Mrkonjic-grada (ili kako se vec pise) Safet Isovic je utekao od "sevdahomrzaca" iz Bilece u vrijeme zacetka socijalisticke Jugoslavije.
Fila

Post by Fila »

Ali ja sam u Bosni bio vise puta. Na kratko do duse, i ne mogu da tvrdim da je intimno poznajem, ali dovoljno da u meni moze da postoji interesovanje i da se ne osecam kao potpuni stranac. Naravno da ne mislim da je moguce istrazivati iz daljine, ovo mu dodje kao neki prvi korak.
Post Reply