Kako bi trebalo dalje?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
GazdaVazda
Posts: 13
Joined: 11/04/2007 09:08
Location: Hercegovina nego sta ...

#1

Post by GazdaVazda » 27/04/2007 03:25

:-)


User avatar
jeza u ledja
Posts: 33463
Joined: 29/12/2005 01:20
Been thanked: 12 times

#2 Re: Kako bi trebalo dalje?

Post by jeza u ledja » 27/04/2007 06:37

pasha078 wrote: Na koji način mi trebamo da se postavimo i kako da izvučemo korist? Da li nama odgovara daljnja destabilizacija Balkana ili ne? Da li nam odgovara da se isprovocira sukob na Sandžaku ili da se doprinese eskalaciji na tom području? Da li treba eskalirati u samoj BH paralelno? Ili ako Srbi budu poduzimali unilateralne akcije na sjev. Kosovi, trebamo li mi slično reagovati u BH? Ili smo samo promatrači, pa se nadamo da ćemo i mi imati nekog ćara da će nam neko nešto pokloniti.
Interesuje me šta vi mislite...
Mene interesuje ko smo to 'mi'?

Šandor
Posts: 2387
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

#3 Re: Kako bi trebalo dalje?

Post by Šandor » 27/04/2007 06:49

jeza u ledja wrote:Mene interesuje ko smo to 'mi'?
Image

:D

Dezidijat
Posts: 168
Joined: 04/03/2007 16:16
Location: Skopje - Zenica , Zenica - Skopje

#4 Re: Kako bi trebalo dalje?

Post by Dezidijat » 27/04/2007 14:26

pasha078 wrote:Evo da postavim pitanje, u sadašnjoj političkoj situaciji na Balkanu, s obzirom na očekivani ili vjerojatni slijed događaja, na koji način treba da se postavi naša vlast/narod da iskoristi "vruće" ljeto koje predstoji za interese BH.
Naime, po svoj prilici end-game za Kosovo ipak neće proći jednostavno. Rusija će blokirati svaki pokušaj priznavanja nezavisnosti kroz UN, što najvjerovatnije dovodi do unilateralne akcije Albanaca. Kako je Bushova administracija u par navrata već izjavila, SAD će priznati Kosovo, zajedno sa većinom islamskih zemalja. Europske zemlje će najvjerojatnije biti podijeljene, neke će priznati, neke ne. S obzirm da se sve dešava bez blagoslova UN, Srbija ima adut da je ovo ilegalna akcija. Neki analitičari predviđaju da bi Srbi u sjevernom dijelu Kosova mogli pokušati da se prisajedine Srbiji, što bi neminovno vodilo sukobima "na mala vrata", možda u duljem roku i otvorenog vojnog anganžmana Srbije (ovisno kakve znakove bude Rusija slala i koliko se Srbija nude oslanjala na njih). Što se tiče političkih konzekvenci nezavisnosti Kosova, ovo bi vjerovatno oborilo trenutnu političku strukturu u Srbiji. Najvjerojatnije da bi postojao sindrom njemačke nakon prvog svjetskog rata, gdje se Srbi osjećaju "poraženi bez poraza". Ubrzo bi uslijedilo prebacivanje krivice za diplomatski fijasko glede sprječavanja priznanja Kosova. Ovakva situacija je plodna za političku radikalizaciju, što se već i dešava u Srbiji bez priznanja Kosova. Suprotno očekivanju MZ, Srbija bi se nakon odlaska Kosova velikom brzinom udaljavala od Europe. Na duge staze bi bilo očekivati da tako radikalizirana Srbija pokrene problem negdje drugdje, bilo "RS", Sandžak, Vojvodina, ili ponovno Kosovo.
Na drugom "kolosijeku" Srbija trenutno šalje poruke MZ kroz dešavanja u Sandžaku posljednjih dana: Kosovo bi moglo postati gnijezdo islamskog ekstremizma. Međutim, ovo je opasna igra, jer mogu lako proizvesti još jednu krizu.
Na koji način mi trebamo da se postavimo i kako da izvučemo korist? Da li nama odgovara daljnja destabilizacija Balkana ili ne? Da li nam odgovara da se isprovocira sukob na Sandžaku ili da se doprinese eskalaciji na tom području? Da li treba eskalirati u samoj BH paralelno? Ili ako Srbi budu poduzimali unilateralne akcije na sjev. Kosovi, trebamo li mi slično reagovati u BH? Ili smo samo promatrači, pa se nadamo da ćemo i mi imati nekog ćara da će nam neko nešto pokloniti.
Interesuje me šta vi mislite...
Pa, Srbija moze da odugovlaci status Kosova al neizbjezno je da ce jednoga dana morati da prizna Kosovo, ja sam recimo jucer razgovarao sa jednim momkom s Kosova koji zivi u jednom selu oko Gjilana ,naime njegova organizacija treba da ovoj dje ja radim da nam dostave prijedlog projekta i upitao sam ga zasto kasne. Momak mi je odgovorio da su im Albanci ukinuli internet konekciju pa ce on da ode danas sa autom u Vranje da skenira projektni prijedlog i da nam dostavi mailom jer ne smije da ode u grad Gjilan jer tamo su sve albanci i turci. Mislim da to objasnjava situaciju na Kosovu za srbe. - + Kosovska policija, vojska i granicna sluzba.

Srbija sigurno pokusava da napravi istu kampanju za Kosovo i Sandzak kao sto su to uspjeli da urade i za BiH , TJ da pokazu Sandzak i Kosovo kao legla al kaide i islamskog ekstremizma. vidi . http://www.serbianna.com
Ako tako nesto nastave sukob na Kosovu i u Sandzaku se moze samo razvit i prosirit sto ne bi odgovaralo ni za Sandzaklije kao ni za Srbe, jer bi nakon prvih oruzanih sukoba u Sandzak pristigli Strumfovi i gomila MZ ne vladinih institucija i drugih. Onda bi srbija izgubila i ono malo kontrole sto ima nad Sandzakom a za sandzaklije bi bilo posebno jebeno jer nemaju nekog naoruzanja da se odbrane u slucaju nekih oruzanih sukoba sa srbijom.

Barem je to moja politicka analiza te situacije.

User avatar
Hantraga
Posts: 3130
Joined: 19/10/2006 18:13
Location: Sent Lujis

#5

Post by Hantraga » 27/04/2007 19:04

JA mislim da su politicari sve stavili n acekanje, dok ne prodje ljetna sezona i odmori...

Pa kad se junacine vrate sa odmora, opet nastavljamo na jesen o reformi policije i ustavu... :D

patrius
Posts: 1957
Joined: 14/11/2006 16:01
Location: Brcko

#6

Post by patrius » 27/04/2007 19:11

dje,bolan,dalje???nismo ni krenuli...

forUMASH
Posts: 2181
Joined: 24/01/2006 04:12
Location: Razjedinjene Drzave BIH

#7

Post by forUMASH » 27/04/2007 19:14

.....ja bi zabranio jednonacionalne brakove, tako da bi smo za stotinjak godina svi mi sa prostora bivse Yuge postali jedna nacija......nakon toga mozemo se organizovati i jebat mater Europi za ovo sta nam uradise krajem dvadesetog vijeka..... :D

User avatar
Prpa.ba
Posts: 5389
Joined: 15/08/2006 21:34
Location: Republika Sarajevo
Has thanked: 6 times
Been thanked: 112 times

#8

Post by Prpa.ba » 27/04/2007 19:41

Hantraga wrote:JA mislim da su politicari sve stavili n acekanje, dok ne prodje ljetna sezona i odmori...

Pa kad se junacine vrate sa odmora, opet nastavljamo na jesen o reformi policije i ustavu... :D

onda cemo cekati da prodju zimski praznici, bajrami, slave, itd... :) 8)

Talicni Tom
Posts: 111
Joined: 11/04/2007 09:03

#9

Post by Talicni Tom » 28/04/2007 04:49

forUMASH wrote:.....ja bi zabranio jednonacionalne brakove, tako da bi smo za stotinjak godina svi mi sa prostora bivse Yuge postali jedna nacija......nakon toga mozemo se organizovati i jebat mater Europi za ovo sta nam uradise krajem dvadesetog vijeka..... :D
Ah ta prokleta Evropa sto nam razjeba Yugoslaviju ......i sto natjera cetnike da naprave genocid ....Taman su cetnici razvijali burek i zeljanicu za Srebrenicane a Evropa nazva telefonski Ratka M i kaze : Mijenjaj plan kume , :D

Post Reply