Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
donBeton

#76 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by donBeton »

Da nije bilo rata, BiH bi još više osjetila zaostatak socijalističkog mentaliteta kao otežavajuću okolnost u razvoju kapitalističkog društva. Ipak, mislim da bi međuljudski odnosi bili nešto zdraviji, lažniji očito jer ne bi znali sve što smo saznali tokom rata, ali mirniji i stabilniji što bi bila svojevrsna olakšica ekonomskoj patnji u životima koje danas nema.
Hrast

#77 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Hrast »

Dje bi bio da nije bilo rata..hm..tesko pitanje, mozda zavrsio faks u Sarajevu a mozda zavrsio i u zatvoru (kako sam bio kreno sa svojih tada jedva 12 godina). Ovako sam mag.phil ali zato ne znam gdje pripadam, tamo ili vamo, gore ili dole - ustvari nigdje kako treba (ruku na srce, bolje se osjecam ovdje gdje sam, cak i jezicki, ali opet srce za necim cezne). Cerkica bi mi govorila perfektno bosanski, ili srpsko-hrvatski, a ne ovako kad joj kazem nesto na nasem ona odgovara na njemackom (ukoliko me uopste i razumije) jer joj je mati Austrijanka. Vjerovatno nebi bio pomalo osinut zbog izbjeglistva i ranog gubitka domovine, tj. naglog napustanja rodnog mjesta, a hrpa rodbine mi nebi proveli rat u opkoljenoj enklavi na istoku...mnogi danas nebi bili pod zemljom i nebi komunicarali gotovo iskljucivo preko jebenog fejsbuka. Mnogi od njih danas nebi bili preko bare, jurili za novcem kojeg nema i ceznuli za Bosnom koja je daleko i u koju ce da se vrate kad ik kucne sudnji cas (a mozda cak ni tada).

Bosna kao drzava, ili u okviru nekakve jugoslovenske federacije, konfederacije, sta ja znam, bi sigurno bila u mnogome naprednija i prosperitetnija drzava (u to ne sumnjam). Sigurno nebi bili Hong Kong ali ni protektorat svjetskih mocnika kojeg guzi ko stigne. Nebi bili okupirani.
atko

#78 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by atko »

Da nije bilo rata ... bili bi prividna velesila i propali bi sad ko grcka i zaduzili se preko 300 milijardi eVra :D
Last edited by atko on 04/05/2010 17:08, edited 1 time in total.
Max Bunker

#79 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Max Bunker »

Da nije bilo rata, desilo bi nam se ono sto se desilo Grckoj-BANKROT.
Hrast

#80 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Hrast »

Max Bunker wrote:Da nije bilo rata, desilo bi nam se ono sto se desilo Grckoj-BANKROT.
A otkud znas?
Šeha

#81 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Šeha »

Hrast wrote:
Max Bunker wrote:Da nije bilo rata, desilo bi nam se ono sto se desilo Grckoj-BANKROT.
A otkud znas?
..."Znam ja nas... Jeb'o ti nas!"

:D :D :D
PalaSa Marsa

#82 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by PalaSa Marsa »

Nebi mi nedostajale osobe kojih danas nema i o kojima mislim svaki Boziji dan.
Max Bunker

#83 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Max Bunker »

Ma ne, da ne bude da sada ja nesta imam protiv te Juge i slicno. Misljenja sam da bi nas zadesilo ono sto i Grcku sada. A ako hocete iskreno, cesto sebe zamislim kako razmisljam nekako utopisticki o Sarajevu da nije bilo rata. Misljenja sam da bi to bio jedan prostor, grad koji bi jednom rijecju bio-CUDO. Da je ostala sva ta inteligencija na jednom mjestu, da fabrike nisu unistene, da sportski tereni nisu opustoseni...pa hajde, ne znam za Beograd ali Zagreb bi bio p*ckin dim za nas.
Bosna bi harala u kosarci, u muzici i filmu ne bi imao nikakve konkurencije, sigurno bi i ostale grane sporta napredovale a da ne govorim o tome da se ne bi desavao jedan urbicid Sarajeva.
Bilo bi ono u fazonu:" Odakle je dosao...iz Beca...ma seljak jedan, sta ce on :) ."

Samo, jbg strah me bude tako mastati jer me vrlo brzo probudi i dozove ova nasa ralnost, gdje nekada pozelim da sam diktator neki ili da imam carobni stapic pa da neke ljude mogu izbrisati sa lica zemlje i neke stvari mijenjati.
BiH-x

#84 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by BiH-x »

Max Bunker wrote:Misljenja sam da bi to bio jedan prostor, grad koji bi jednom rijecju bio-CUDO. Da je ostala sva ta inteligencija na jednom mjestu, da fabrike nisu unistene, da sportski tereni nisu opustoseni...pa hajde, ne znam za Beograd ali Zagreb bi bio p*ckin dim za nas.
Bosna bi harala u kosarci, u muzici i filmu ne bi imao nikakve konkurencije, sigurno bi i ostale grane sporta napredovale a da ne govorim o tome da se ne bi desavao jedan urbicid Sarajeva.
Bilo bi ono u fazonu:" Odakle je dosao...iz Beca...ma seljak jedan, sta ce on :) .
.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ti mislis da je tako bilo prije rata? Ma da, svjetska metropola smo bili:

A evo i grad koji je bio p*ckin dim za nas:

BiH-x

#85 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by BiH-x »

Bond_JaneBond wrote:Glede toga mislim da bi se brain drain desio i da nije bilo rata- jednostavno mladi, pametni, ambiciozni ljudi uvijek idu tamo gdje je bolje, zanimljivije, naprednije...Da nije bilo rata cisto sumnjam da bi Sarajevo bilo ta tvoja neka utopija ili neki hub Evrope...Mozda bi bili malo bogatiji jer bi nas jos vise zivjelo negdje van i ulagalo novac tu, al' da bi bili ispred Zagreba ili Beograda cisto sumnjam.. Nekako smo pasivni, nepokretni, to se lagano mijenja al' presporo u poredjenju sa okruzenjem, oni su ( il' se meni) cini puno vise zeljni dokazivanja, ambiciozniji...
Potpis
Zlata M.

#86 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Zlata M. »

Hrast wrote:Dje bi bio da nije bilo rata..hm..tesko pitanje, mozda zavrsio faks u Sarajevu a mozda zavrsio i u zatvoru (kako sam bio kreno sa svojih tada jedva 12 godina). Ovako sam mag.phil ali zato ne znam gdje pripadam, tamo ili vamo, gore ili dole - ustvari nigdje kako treba (ruku na srce, bolje se osjecam ovdje gdje sam, cak i jezicki, ali opet srce za necim cezne). Cerkica bi mi govorila perfektno bosanski, ili srpsko-hrvatski, a ne ovako kad joj kazem nesto na nasem ona odgovara na njemackom (ukoliko me uopste i razumije) jer joj je mati Austrijanka. Vjerovatno nebi bio pomalo osinut zbog izbjeglistva i ranog gubitka domovine, tj. naglog napustanja rodnog mjesta, a hrpa rodbine mi nebi proveli rat u opkoljenoj enklavi na istoku...mnogi danas nebi bili pod zemljom i nebi komunicarali gotovo iskljucivo preko jebenog fejsbuka. Mnogi od njih danas nebi bili preko bare, jurili za novcem kojeg nema i ceznuli za Bosnom koja je daleko i u koju ce da se vrate kad ik kucne sudnji cas (a mozda cak ni tada).

Bosna kao drzava, ili u okviru nekakve jugoslovenske federacije, konfederacije, sta ja znam, bi sigurno bila u mnogome naprednija i prosperitetnija drzava (u to ne sumnjam). Sigurno nebi bili Hong Kong ali ni protektorat svjetskih mocnika kojeg guzi ko stigne. Nebi bili okupirani.
Taman da se rasplacem nad dijelom price o tuznom bitisanju dijasporskom... :zzzz: , pa se sjetih ( na vrijeme ! ), da dijasporci zive ( sad i ovdje, ne pricam o pocecima...), tacno onako kako su odabrali i hoce, te ne bi nista od suza... ( vazi i za mene samu, oooo da ! )
MoHiKaNaC

#87 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by MoHiKaNaC »

Zlata M. wrote:
Hrast wrote:Dje bi bio da nije bilo rata..hm..tesko pitanje, mozda zavrsio faks u Sarajevu a mozda zavrsio i u zatvoru (kako sam bio kreno sa svojih tada jedva 12 godina). Ovako sam mag.phil ali zato ne znam gdje pripadam, tamo ili vamo, gore ili dole - ustvari nigdje kako treba (ruku na srce, bolje se osjecam ovdje gdje sam, cak i jezicki, ali opet srce za necim cezne). Cerkica bi mi govorila perfektno bosanski, ili srpsko-hrvatski, a ne ovako kad joj kazem nesto na nasem ona odgovara na njemackom (ukoliko me uopste i razumije) jer joj je mati Austrijanka. Vjerovatno nebi bio pomalo osinut zbog izbjeglistva i ranog gubitka domovine, tj. naglog napustanja rodnog mjesta, a hrpa rodbine mi nebi proveli rat u opkoljenoj enklavi na istoku...mnogi danas nebi bili pod zemljom i nebi komunicarali gotovo iskljucivo preko jebenog fejsbuka. Mnogi od njih danas nebi bili preko bare, jurili za novcem kojeg nema i ceznuli za Bosnom koja je daleko i u koju ce da se vrate kad ik kucne sudnji cas (a mozda cak ni tada).

Taman da se rasplacem nad dijelom price o tuznom bitisanju dijasporskom... :zzzz: , pa se sjetih ( na vrijeme ! ), da dijasporci zive ( sad i ovdje, ne pricam o pocecima...), tacno onako kako su odabrali i hoce, te ne bi nista od suza... ( vazi i za mene samu, oooo da ! )
Zlato, covjek je iskreno i bez imalo patetike pisao o onome sto osjeca (a sve usko vezano za temu) tako da tvoj komentar nimalo ne stoji...

Peace!
zeleno volim te

#88 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by zeleno volim te »

Moje misljenje je da bi nam bilo puno bolje da nije bilo rata,a s druge strane,tek rat nam je pokazao kakav je ko.....vjerujem da ce se mnogi prepoznati,...saznao si ko ti je prijatelj,ko ti zeli dobro (ne mislim ni na kakve vjerske razlike,nego familiju,prijatelje,komsije...)....mada poslije rata opet se vratilo sve na staro ili cak je mozda i gore....ne znam...
Ono sto znam je da bi mozda sad imala 2-3 djece,zivjela sretno s voljenom osobom......bar ja tako mislim.....a ne bi godine provela boreci se da sama dijete izvedem na pravi put,a onda skontala da u Bosni nema selameta ,ne za mene,nego za nju....ne bi sad slavila kcerkino punoljetstvo hiljadama kilometara od rodnog kraja.....da ne kukam sad i ne dobijem komentar "trazili ste,eto vam ga"....al covjek ide za boljim zivotom za sebe i za dijete.... :bih:
Da sam znala sta sad znam pokupila bi se odmah na pocetku rata s muzem i djetetom i udarila nogama u g.... a ne bi zivjela u iluzijama godinama i nadala se boljem....ni sad nije puno bolje, samo nas ne ubijaju mecima i granatama,nego bijedom i kriminalom.....cesto se upitam zasto je moje dijete siroce,jel da bi ovi sto sve pokradose zivjeli bolje?.......sjasi Kurta,da uzjase Murta....Svi kritikuju komunizam a tad smo svi bolje zivjeli....nas narod je takav da bez kandzije ne zna zivjeti,...vidite kako se zivi u demokratiji? :( :( . :sax:

Mozda je moj komentar zbda-zdola al me pogodi pravo....odmah me huja uhvati (sto mi moja nana rekla).... :skoljka:
Feronia

#89 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Feronia »

MoHiKaNaC wrote:
Zlata M. wrote:

Zlato, covjek je iskreno i bez imalo patetike pisao o onome sto osjeca (a sve usko vezano za temu) tako da tvoj komentar nimalo ne stoji...

Peace!
Hvala - uze' mi rjech iz usta...
Feronia

#90 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Feronia »

BTW. ne znam kako bi nashi zivoti bili generalno gledajuci ali ja bi bila glumica....haha ma hajde malo lupam
Zlata M.

#91 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Zlata M. »

Peace!
stoooo ? :roll: pa i ja sam pisala iskreno i bez imalo patetike o onome sto osjecam, a i usko je vezano za temu, koliko god u prvi mah izgledalo da nije. :)
Nenasminkana istina iritira, znam...
melbaa

#92 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by melbaa »

Da nije bilo rata.... valjda bi u ovoj BiH ziveli puno, puno bolje pa makar bio to privid (ah k vragu, nebi moglo bas sve da bude privid).
Imala bih puno vise prirodnijih (da ne kazem normalinijh) prijatelja nego sada. Nebih formirala svoju porodicu (bila bih "usjedilica"), familija mi nebi bila desetkovana, bila bih sudija na nekom opcinskom sudu...
Max Bunker

#93 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Max Bunker »

Pa ja kazem iskreno sta bi bilo i sta ja osjecam da bi bilo. Po cemu je Zagreb u onome periodu bio ispred Sarajeva. Enciklopedija Jugoslavije iz 1985 godine, strana 235 kaze da je Sarajevo grad sa razvijenoscu 200 % a Zagreb recimo imao razvijenost 100 % ( ne znam objasniti ove podatke, jer ne studiram ekonomiju al' jako dobro znam da je 200 % vece od 100 % ).
Daj mi bendove iz Zagreba i bendove iz Sarajeva. Azra, Parni Valjak i....ko jos ? A vidi nas te Bijelo Dugme, te Crvena Jabuka, Plavi, Zabranjeno... pogledaj tabelu SL u fudbalu i Dinamo je u odnosu na Sarajevo imao svega 2 pobijede vise. Zasto ? Mozda zato sto su iz Zagreba pa su morali pobjedjivati, da ne govorim o kosarci. Mislim i meni je Zagreb drag i Hrvatska mi je draga ( iskreno, volio bih da su normalna vrremana i bolji odnosi izmejdu nas pa da budemo jedna republika ) al' brate neke stvari posmatraj realno.

Zagreb je uvijek bio glavni grad i srediste Hrvatske a Sarajevo to postaje ( glavni grad i sjediste Bosne ) tek dolaskom Omer-pase Latasa. Zagreb 500 godina pod Austrijom a Sarajevo jedva nekih tridesetak.
Miss RX

#94 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Miss RX »

Ono sto se moj narodu i meni dogodilo je najgore sto se nekome moze desiti za zivota.A to najgore se zove RAT.
kako god bi bilo da ga nije bilo ,bilo bi bolje nego sto je nam je donjeo rat.Unisteni zivoti,promjenjene sudbine,jad i cemer,propala drzava ,narod napacen.........
Naravno nekome je rat bio i brat,pogotovo svercerima,lopovima itd.Nekima je bila mogucnost da vide i svijeta,pa sad u inostranstvu i pristojno zive.
Medjutim i svima emotivnijima ce biti neka gorcina ili nostalgija.
Voljela bi vise od svega da rat nisam dozivjela.Bolje da nas je zadesila bilo koja druga nepogoda.I da smp ratovali sa Vanzemaljcima a ne sa nasim do jucerasnjim komsijama,susjedima ........Ne ponovilo se nikome.
sonset

#95 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by sonset »

Da nije bilo rata, ja nebih svaki put upadala u emo-sranja kad u moj grad dođe neki stari prijatelj-ica,iz neke Njemačke, Kanade , Švedske i šta ti ja znam, koji pozna ko sam i šta sam i obratno.U biti fali jedna dubina koju ova sadašnja nova-instant prijateljstva nikad neće imati.
Viđali bi se češće i ne bi nam kafe trajale pet sati,čija je završnica ,,niđe veze,, između radosti što smo se sreli i ispričali, i tuge što je završeno, zbog koje svak ide u svoju nedođiju ili ostaje u istoj, bez ikakvog ,,mirisa i okusa,,
Lova nije problem ni njima tamo, ni meni ovdje, ali sve je nekako bezukusno iza svega ovoga, kao GMO hrana.
Moje dijete sigurno nebi imalo sve petice u školi kao što ima, i možda bi bilo dobar-vrlodobar, ali bi sigurno poznavalo i neke druge stvari osim apsolviranja čovjek je čovjeku vuk,savršenog poznavanja šta je to nacionalizam, zahebi ljubav bitan je interes, samo lova itd.
Ne znam, jeli to takvo vrijeme, ili je to zbog hebenog rata?
Sutra mi dolazi prijateljica koju nisam vidjela 20 godina. Kaže da je pored nje prošla ,,stara ljubav,, i doista o njima se mogao napraviti dobar film, ali je on nije prepoznao.Mislim, imali kraja ovim i ovakvim biserima.
BiH-x

#96 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by BiH-x »

Po cemu je Zagreb u onome periodu bio ispred Sarajeva.
Po svemu sto je i danas; uredjenost, infrastruktura, cistoca, broj stanovnika, kultura zivljenja itd itd. Sarajevo jeste bio multikulturalniji od Zagreba (pa i od svih balkanskih gradova), ali nikada razvijeniji.
( ne znam objasniti ove podatke, jer ne studiram ekonomiju al' jako dobro znam da je 200 % vece od 100 % ).
:lol: :lol: :lol: :D :D :D
seen

#97 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by seen »

da nije bilo rata.....

-imali bi najjacu repku na svijetu, i sad se radovo za svijetsko prv.
-Sarajevo bi dalje bio samo grad, pretezno bezveze...sve bi se ulagalo u ZG a najvise u BG
-Nebi sigurno bilo ove ogromne mrznje medu ljudima
-bili bi u PM kao grcka
Islamovic

#98 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Islamovic »

Imali bi zivot bez posljedica rata, ne bi svako malo oboljevali od boga pitaj kojih bolesti radi ratne hrane, veci standard zivota, tablice sa slovima grada, zivot bez OHR-a i jos pun tuki strane vojke, bolesnih politicara, zivot bez mita, korupcije i ostalih gluposti, manje groblja, drzavni praznik koji se slavi u citavoj Republici BiH, ljepse gradove, ljude s osmjehom...

Ehhhhh... Zivote lutalico...
MoHiKaNaC

#99 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by MoHiKaNaC »

Zlata M. wrote:

Peace!
stoooo ? :roll: pa i ja sam pisala iskreno i bez imalo patetike o onome sto osjecam, a i usko je vezano za temu, koliko god u prvi mah izgledalo da nije. :)
Nenasminkana istina iritira, znam...
Ispade da je samo tvoja istina ona prava... Prepotentno je to!
corvus_edin

#100 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by corvus_edin »

Moguca su 2 scenarija:
Jugoslavija u bivsem sastavu republika (manje vise de-centralizovana) - ili raspad republika bez sukoba.

U svakom slucaju:

- bilo bi dijece koja su imala stvarno djetinstvo
- bilo bi manje mezara i grobova
- nebi bili rasuti po svijetu, kao danas
- sto istovremeno znaci, da bi vise pametnih mozgova mogli misliti i raditi
za prosperitet drustva u svim segmentima (iako bi opet mladi, pametni, ambiciozni ljudi
uvijek isli tamo gdje je bolje, zanimljivije, naprednije - ali opet bi vise ostali u BiH nego sto
je danas slucaj - a sto ce se desiti nakon liberalizacije viznog rezima)
-Nebi sigurno bilo ove ogromne mrznje medu ljudima, ni u nacionalistickom, ni u stranacko-politickom nivou

I u privrednom smislu bi bili u oba slucaja mnogo dalje, nego danas - skoro sam citao, da sama
industrijska proizvodnja nece prije 2017. dostici nivo od 1992.

Mislim da bi vec od 2002. bili clanica EU (prije ceske i slovacke) i NATOa
Poizvodili bi ono, sto neke bivse zemlje versavskog pakta danas proizvode, pogotovo automobile, energetiku
bio-proizvode poljoprivrede

Generacija diaspore bi x puta vise ulozila sredstava (pogotovo penzija) u zemlju i u privredu (iako taj dio
i danas nije bas malen)
Dijeca te spomenute diaspore bi u mnogo vecem smislu ulagala znanje i kapital u privredni razvoj, nego sto je
danas slucaj.

Jadran bi bio jedna od top destinacija

U Sarajevu bi ponovo bila olimpijada

Gledao bih s rodjacima SP 2010 ovog lijeta - a nebh ucio njima fatihu

Ovo sto sam napisao nema veze s nekakvom "jugonostalgijom" ist sta...
Ovo je samo skromno razmisljanje koje ne mislim sam i po prvi put.

Tranzicija bivse drzave je bila neizbjeziva - uvodno pitaje je sta bi (mozda) bilo, da nije bilo rata.
Post Reply