Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
michio

#351 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by michio »

Bosna tesko da je ikad bila ispred Ceske u bilo cemu. Zaboga pa radi se o predratnoj svjetskoj industrijskoj sili i nema sanse da ju je BiH ikad prestigla a mislim da je i robna razmjena u korist Ceske.
Sve to i pored sovjetske okupacije.
Turkesh

#352 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Turkesh »

Imao bi normalno djetinstvo i mnogo vise prijatelja nego sada(neki su pobjegli a neki su poginuli mada je nazalost vise ovih sto su poginuli) vjerovatno bi do sada imao i zenu i djecu neki normalan posao i nebi DEFINITIVNO provodio
vrijeme u jos jednom ratu :x :x da bi dosao do para ( sto se oteglo na 4 godine vec)............ali opet kazem ostajem u BiH do kraja zivota jer gdje god da odem bicu uvijek STRANAC u toj zemlji .......BiH koliko god losa bila
(zahvaljujuci nasim politicarima mamicu im jebem :x :x :x :x ) je ipak moja JEDINA domovina jer ja druge nemam i necu da imam ..........toliko od mene.....valja ici za poslom raja pozzzzz :bih: :run:
Korisnicko ime

#353 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Korisnicko ime »

michio wrote:Bosna tesko da je ikad bila ispred Ceske u bilo cemu. Zaboga pa radi se o predratnoj svjetskoj industrijskoj sili i nema sanse da ju je BiH ikad prestigla a mislim da je i robna razmjena u korist Ceske.
Cehoslovacka je do Drugog svjetskog rata bila cetvrta industrijska sila u Evropi...iza Njemacke, Britanije i Francuske...
Ljudi su se (zajedno sa Poljskom, Madjarskom i Baltickim zemljama) poslije pada komunizma samo vratili tamo gdje i pripadaju...medju razvijeni demokratski Zapad...
Bugarska i Rumunija su druga prica...e one su primjer gdje bi Bosna (kao samostalna drzava ili u okviru Juge da je Milosevic nije razjeb'o) bila danas da nije bilo rata...
simonese

#354 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by simonese »

Korisnicko ime wrote:
michio wrote:Bosna tesko da je ikad bila ispred Ceske u bilo cemu. Zaboga pa radi se o predratnoj svjetskoj industrijskoj sili i nema sanse da ju je BiH ikad prestigla a mislim da je i robna razmjena u korist Ceske.
Cehoslovacka je do Drugog svjetskog rata bila cetvrta industrijska sila u Evropi...iza Njemacke, Britanije i Francuske...
Ljudi su se (zajedno sa Poljskom, Madjarskom i Baltickim zemljama) poslije pada komunizma samo vratili tamo gdje i pripadaju...medju razvijeni demokratski Zapad...
Bugarska i Rumunija su druga prica...e one su primjer gdje bi Bosna (kao samostalna drzava ili u okviru Juge da je Milosevic nije razjeb'o) bila danas da nije bilo rata...
sigurno bi bili jaci od Firgosa i Firauna
mislim da se Bugarska i Rumunija ne mogu poredit sa bivsom Jugom
postojali su razni ekonomski projekti za Jugu:
centrala VW za jugoistocnu Evropu,Nokia(sad u Madzarskoj),Bosch(sad u Turskoj)Kodak(sad u Grckoj)itd.
Rossetti

#355 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Rossetti »

bach wrote:Pitanje za cijenjene forumaše: kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata?

Kakvim bi životom živjeli, boljim ili gorim, ako od ovog života u kojem nas je Stara dama Evropa zatvorila kao pacove u kanalizaciju, može biti gore?
Pre svega, bilo bi nas više... A sigurno bi ekonomsko stanje bilo bar malo bolje kao i kompaktnost države tj ljudi u njoj.
Sa Evropom je loše a bez nje još gore.

Samo ja mislim da je ovo neprestano retoričko razmišljanje destruktivno i detinjasto. Treba se pitati kako da sada dovedemo stvari na pravo mesto..... ako uopšte to možemo?
Ako ne, onda ne vredi ni razmišljati o tome nego se dalje prilagođavati.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#356 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by plain vanilla »

Rossetti wrote:
bach wrote:Pitanje za cijenjene forumaše: kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata?

Kakvim bi životom živjeli, boljim ili gorim, ako od ovog života u kojem nas je Stara dama Evropa zatvorila kao pacove u kanalizaciju, može biti gore?
Pre svega, bilo bi nas više... A sigurno bi ekonomsko stanje bilo bar malo bolje kao i kompaktnost države tj ljudi u njoj.
Sa Evropom je loše a bez nje još gore.

Samo ja mislim da je ovo neprestano retoričko razmišljanje destruktivno i detinjasto. Treba se pitati kako da sada dovedemo stvari na pravo mesto..... ako uopšte to možemo?
Ako ne, onda ne vredi ni razmišljati o tome nego se dalje prilagođavati.
ti bi govorio ijekavicu? :D
ako nisi iz BiH, sorry
drenmajster

#357 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by drenmajster »

Bio bih kod kuce ,radio bih svoj posao,planirao polahko odlazak u penziju,radio nesto oko vikendice,odrzavao staro auto koje me jos sluzi,mozda vec gajio unucad,navijao za Zelju a ne za Vrbanjusu ili FK Modricu,isao na more kao i svake godine,imao 8 sati radno vrijeme,vikende i odmore normalne.Imao bih svoju staru fotelju i kanape u kojima sam mogao najljepse na svijetu prikunjati uz tv.Zivio bih u nepoznavanju dobrih strana demokratije i ne bi mi bili krivo.A i tresnja u avliji bi mi bila citava.
Dominquez

#358 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Dominquez »

Ne znam ni sam šta da ti odgovorim ... :/

Kako bi mi bilo, ni sam ne znam ! Valjda bolje, jer da provedem svoje djetinjstvo (od 7-11 god) u ratu, u trčanju i bježanju, ne ide nikako !!!

A sad kad sam već zreo, završio fakultet, a posla nema ... ne znam ni sam šta je gore !!!
sharafce

#359 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by sharafce »

Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata?
-Mislim da bi tema o fobijama bila poluprazna
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#360 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by PipiDugaDevetka »

polusvijet wrote:ja asfalta nebi vidio
Crni sarkazam. Ovo je nešto novo u bh. humoru!
Bravo!
:thumbup:
radostan dan

#361 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by radostan dan »

Image
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#362 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by japin_mutapi »

Ovo sbbkbb da nije bilo rata, pretpostavlja takodje i da ne bi bilo ni etnickog ciscenja i genocida, jer se to moglo dogoditi i bez rata. Rat pocinje odbranom napadnute strane, agresor moze svoje ciljeve postici i bez rata, ukoliko se napadnuti ne brani.

Dakle da nije bilo rata, ne iskljucuje stradanje, etnicko ciscenje, genocid, masovne grobnice, i ne znaci da bi bili srteniji. Cak naprotiv.
Dr. Kuca

#363 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata

Post by Dr. Kuca »

Ko pred rat i poslije rata sa manje nacionalizma ali uvijek prisutnog.
Post Reply