ma pobjesnim svaki put kada pomislim na to, sta bi bilo kad ne bi bilo
Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
-
cioda
#276 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
sasvim sigurno, ma 99%, ne bih otisla iz svog grada..
-
insomniac_90
#277 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
S obzirom na moje godine, ne mogu da kazem da sam propatio u ratu jer se sjecam samo malo sa kraja rata, ali sam jako siguran da bi zivoti mnogih ljudi bili bolji nego sto su sada. Sjecao bi se deda, a ne bi taj rijec bila za mene samo misaona imenica. Moji jako biliski rodjaci bi imali oca, mog amidju koji sigurno ne bi dozvolio da ih neki ljudi tretiraju kao kopilad i da ih ponizavaju. Roditelji bi mi bili boljeg zdravlja. Drustvo ne bi bilo zatrovano nacionalizmom u mjeri u kojoj je to sada. Imao bih bolje djetinjstvo jer bih odrasto u jednom normalnijem i stabilnijem okruzenju. Eh sad ono sto me najvise boli. Kao zemlja clanica EU, BiH bi imala sistem visokog obrazovanja koji bi bio priznat u cijelom svijetu i ne bi svaka fukara svjetska mogla osporavat bosansku diplomu. Ne bih studirao u Americi, nego u Sarajevu mom lijepom i ne bih mrzio sebe i citav svijet svako jutro kad se probudim jer mi nedostaje moja porodica i moj grad. Bio bi u mogucnosti da idem po kafama i izlazim sa svojim pravim prijateljima koje poznajem cijeli zivot sto se kaze, a ne bi tracio svoje vrijeme sa ovim kretenima koje i ne poznajem i sa kojim nemam nista zajednicko (stvarno nisam nacionalista, ali iz mog iskustva sam spoznao da sam mi Balkanci skloni vezivanju i da smo vjerni jedni drugima). Cura koju volim ne bi bila sa drugim i ja ne bi cesto pado u depre zbog toga. Ali da ne ispadne da sam ja neki slucaj za sazaljevanje, nisam. Sam sam napravio svoje izbore i ne kajem se. Vise volim da se obrazujem u jednoj sredini u kojoj se ispiti ne polazu putem bijelih koverata, gdje se niko ne izivljava nada mnom i u kojoj se prije svega cijeni znanje i rad (Ne kazem da su svi fakulteti u BiH takvi, ali pouzdano znam da ih ima i zao mi je kolega koji moraju da trpe ta sranja ostataka komunistickog rezima u kojem je profesor smatran za nesto uzviseno i bozansko, nesto prema cemu treba gajit strahopostovanje). Ne znam da li zato sto sam zatrovan ovim americkim optimizmom jer su oni najveci optimisti po mom misljenju i vjeruju da su u stanju i na mars otic, ali ja vjerujem da ce moja grad i moja drzava jednog dana biti ispunjena nekim pozitvnom duhom i da ce se ekonomska situacija popravit, pa da svi uzivaju bar neki normalniji standard, a ne da jedni imaju u izobilju, a drugi umiru od gladi.
- antonija
#278 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Kamo srece, kamo srece...
- Smrt
#279 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
sigurno ne bi bili u rangu sa albanijom ... to je 100% sigurno ostalo me ne zanima ...
- sheikh
#280 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
heheeheh bili bi sretni i zadovoljni
)))) Mogli bi otici gdje god zelimo,bez toga da govorimo da smo opasni
)))
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#281 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Bili bismo manje bijesni i ogorceni. Pogledajte ljude oko sebe, vise se nikome ne vjeruje. Ne treba traziti dalje od ovog foruma primjere kakvi smo postali. Otvorite temu o bilo kome, doci ce neko da ga popljuje i da kaze da je taj i taj lopov. Mislim da bi se nasao neko i o Majci Terezi lose da prica. Ne da bi kvario temu, nego vise jednostavno nikome ne vjerujemo, pusemo i na hladno.
Ja se sjecam tih lijepih, prijeratnih, bezbriznih vremena, iako nisam imala puno godina tada. Ali ljudi su jednostavno bili drugaciji.. otvoreniji, slobodniji, povjerljiviji..
A sad smo proizvod rata
Ja se sjecam tih lijepih, prijeratnih, bezbriznih vremena, iako nisam imala puno godina tada. Ali ljudi su jednostavno bili drugaciji.. otvoreniji, slobodniji, povjerljiviji..
A sad smo proizvod rata
-
Obi Wan
#282 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Živjeli bi smo u mnogo boljim uslovima za život što je osnovno za u životu !
-
Smoki
#283 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
meni je onako kako je trebalo da bude
-
zimba teli
#284 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
da nije bilo rata sigurno ne bih bio na ovom forumu, nego bih obilazio peru i maču piču, sa nekom južnoamerikankom i ladio m..uda u obližnjoj rijeci ( gdje nema pirana) ..
Bolio bi me k.u.r..c. za kredit, i posao..i za izbore ...
Pio bih vekiju, pušio meki malboro
Bio bi sigurno bolje nego sada..
Jebem li im majku političarsku, što nas sjebaše.
Bolio bi me k.u.r..c. za kredit, i posao..i za izbore ...
Pio bih vekiju, pušio meki malboro
Bio bi sigurno bolje nego sada..
Jebem li im majku političarsku, što nas sjebaše.
-
kokaj
#285 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
E, prije rata sve je bilo pravo, a sad...

- simonese
#286 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
nije bas sve bilo bolje ali masa stvari bolja nego sadkokaj wrote:E, prije rata sve je bilo pravo, a sad...![]()
![]()
-
ZozonBL
#287 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Živjeli bi poput Češke i Slovačke samo što je grah htjeo da se mi raspanemo zbog silnih fabrika oružja i Nesvrstanog bloka koje je ogromno tržište i sad su nam ga Ameri preuzeli zahvaljujući našoj gluposti. Banalnosti zla.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#288 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
ZozonBL wrote:Živjeli bi poput Češke i Slovačke samo što je grah htjeo da se mi raspanemo zbog silnih fabrika oružja i Nesvrstanog bloka koje je ogromno tržište i sad su nam ga Ameri preuzeli zahvaljujući našoj gluposti. Banalnosti zla.
-
jesenjin
#289 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Ne mogu da zamislim kako bi izgledao recimo moj zivot.... Vjerovatno bi moja porodica bila sa vecim brojem clanova nego danas!
- nineinchnails
#290 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Kako bi nasi zivoti izgledali da nije bilo rata?
Pojma nemam. Da nije bilo rata, mozda bi bilo nesta trece. Mozda se Juga ne bi raspala, mozda bi i dalje bila socijalisticka, mozda ne. Mozda ovo, mozda ono...jedno veliko "mozda"......
Moj bi zivot bio u skladu s tim.......
Pojma nemam. Da nije bilo rata, mozda bi bilo nesta trece. Mozda se Juga ne bi raspala, mozda bi i dalje bila socijalisticka, mozda ne. Mozda ovo, mozda ono...jedno veliko "mozda"......
Moj bi zivot bio u skladu s tim.......
- Elzana
#291 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
da nije bilo rata, danas ja ne bih bila osoba koja jesam. ne bih imala isti pogled na život, ljude i stvari. rat i doživljaje koje sam imala, dio su mene, moje ličnosti i mog života. doživljaji izgrađuju moje mišljenje i stavove. naši životi bi izgledali drugačije svakako, možda bolje (možda i lošije za nekoga..) no, ja se pitam u kojem smjeru bi se naša svijest razvila da nije bilo rata? koliko god zvučalo čudno i odbojno, ja ne mogu i ne želim znati kako bih danas sagledala svijet da nisam doživjela rat i sve što je povezano njime. možda je to odbijanje samo moj odbrambeni mehanizam, a možda je i maštanje o životu bez rata odbrambeni mehanizam.. ne znam..
- zambaklija
#292 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
moj bi život izgledao pust i dosadan jer najvjerovatnije nikada nebi upoznao a kamo oženio svoju dragu 
-
BARAMBA
#293 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Izgledao bi sigurno bolje...jer:
-ljepše bi proveo najbolje godine,osamnaeste,devetnaeste,dvadesete........
-imao bi bolje školovanje,iskoristio bi Titovu stipendiju koju sam dobio tik pred rat.......
-ne bih sanjao mrtve drugove....
-ne bih pucao iz puške u živu metu.....
-ne bih stao na minu,i bio bi zdraviji i sposobniji....
-djeca me ne bi vidjela nervoznog kada je vrijeme plaćanja računa...
-odmarao bih nedjeljom i provodio vrijeme sa svojom porodicom....
-ne bi mi bio poslodavac čovjek kojem sam nekad radio zadaću....
-ne bih svako jutro sjedao u auto i kontao hoće li izdržati i danas....
-ne bih se odijevao u polovnjacima i na pijaci...
-ne bih objašnjavao djeci kada se nema kako je tek bilo u ratu....
-ne bi mi supruga rekla kad joj kažem da odemo negdje na kafu...potrošit ćeš džaba 10-20 maraka,
bolje da si kupio ulja ili šećera.....
-ne bih sipao goriva za cenera...
-ne bih mrzio zimu...
-ne bih gledao u komšijinu vilu i pitao se "kako?"...
-išao bih svakog ljeta na more.....
-ne bih imao veliki problem kada sam s djecom u marketu....
-ne bi me svaki drugi poznanik na ulici pitao"radiš li?"....
-ne bih pio leksaurine....

-ljepše bi proveo najbolje godine,osamnaeste,devetnaeste,dvadesete........
-imao bi bolje školovanje,iskoristio bi Titovu stipendiju koju sam dobio tik pred rat.......
-ne bih sanjao mrtve drugove....
-ne bih pucao iz puške u živu metu.....
-ne bih stao na minu,i bio bi zdraviji i sposobniji....
-djeca me ne bi vidjela nervoznog kada je vrijeme plaćanja računa...
-odmarao bih nedjeljom i provodio vrijeme sa svojom porodicom....
-ne bi mi bio poslodavac čovjek kojem sam nekad radio zadaću....
-ne bih svako jutro sjedao u auto i kontao hoće li izdržati i danas....
-ne bih se odijevao u polovnjacima i na pijaci...
-ne bih objašnjavao djeci kada se nema kako je tek bilo u ratu....
-ne bi mi supruga rekla kad joj kažem da odemo negdje na kafu...potrošit ćeš džaba 10-20 maraka,
bolje da si kupio ulja ili šećera.....
-ne bih sipao goriva za cenera...
-ne bih mrzio zimu...
-ne bih gledao u komšijinu vilu i pitao se "kako?"...
-išao bih svakog ljeta na more.....
-ne bih imao veliki problem kada sam s djecom u marketu....
-ne bi me svaki drugi poznanik na ulici pitao"radiš li?"....
-ne bih pio leksaurine....
- polusvijet
#294 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
ja asfalta nebi vidio
-
mimili
#295 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
sasvim drugacije
bila bih tamo gdje se osjecam dobro
a mozdi i ne bih, ma tko bi ga znao 
- ladyada
#296 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
ne bi se nastavila tradicija ratnih udovica u familiji , pra nene , nene i sad mama .........ne bi govorila za brata, oca rahmetli i jos kusur familije uz njih ........... ne bi izbjegavala da kazem ime mjesta gdje sam odrasla ,jer znam koje me pitanje slijeduje , jesil koga izgubila u ratu jel sad sve normalno ko i prije rata
itd ...........ne bi pola skolske raje na mezarju posjecivala sa pitanjem zasto ............ poginuo bi neko ali to ne vjerujem da bi bilo u ovom obimu mislim ..........zavrsila bi faks ne bi naucila njemacki , koji sam oduvijek mrzila iz dna srca ..........
-
just_think
#297 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Da nije bilo rata i raspada SFRJ danas bi i dalje bili svjetska sila, ovako smo "niko&nista".
- limeni
#298 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
just_think wrote:Da nije bilo rata i raspada SFRJ danas bi i dalje bili svjetska sila, ovako smo "niko&nista".
-
aleksandra123
#299 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
Sta bi bilo kada bi bilo.... Tesko pitanje, jer ljudi su uvijek tamo gdje u tom momentu trebaju biti....
-
ludacha
#300 Re: Kako bi naši životi danas izgledali da nije bilo rata
meščini da bi moj život bio isti. tijekom rata faktički balavče bila. i ruku na srce u mome ga kraju i nije nesto vele bilo. znam da je to rijedak slucaj, al bili smo eto te sreće..