Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post Reply
muha_sa

#201 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by muha_sa »

MaksprotivMarksa

#202 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by MaksprotivMarksa »

Maraschino wrote:
MaksprotivMarksa wrote:Pa nije Tito vrsio cistke na Kosovu i Sandzaku sto je mrzio muslimane, vrsio je cistke zbog antidrzavnog djelovanja stanovnistva regije Sandzaka i Kosova, ne sto je odlucio da ode dole i kolje muslimane, ako je takav mrzilac muslimana, sto nije i bosanske muslimane "cistio" ?
Ocistio je Cazinsku krajinu ali se djikanima kontra vratilo.
:-D

https://www.klix.ba/vijesti/bih/godisnj ... /160506126
Ne bi mi vjerovao sta mislim o ovoj buni, nisam ja titoista, ova je pobuna jedina narodno artikulirana kritika najvece greske svih istocnoevropski komunistickih rezima - pogresne agrarne reforme, stavljanje seljaka u polozaj reakcije, meni je to totalno obnarodjenost koja je pokazala sve limite knjiskog poimanja komunizma iz 19. stoljeca, zaboravili su istocnoevropski komunisti gdje su i kad su, na periferiju kapitalistickog sistema u obroncima feudalnog sistema.

Koliko god podrzavao ovu pobunu, podrzavam i rekaciju drzave koja je sasvim razumljiva, to sto nisu nista naucili na mudrosti naroda je greska partije.

ps. u ovoj pobuni su ucestvovali i pravoslavci :)
Maraschino

#203 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by Maraschino »

MaksprotivMarksa wrote: Koliko god podrzavao ovu pobunu, podrzavam i rekaciju drzave koja je sasvim razumljiva, to sto nisu nista naucili na mudrosti naroda je greska partije.

Sta je razumljivo 'ljeba ti?
Zanemaren, zapusten, iscrpljen narod koji je dosta doprinjeo afb je ukazivao na svoj los polozaj. Nisu trazili vlast, moc ili neka prava u parlamentu, nisu trazili autonomiju, nisu nista radili protiv drzave i rezima nego najosnovnije za ljudsku egzistenciju. Nisu oni znali da je uradjena osma ofanziva niti ih je to interesovalo nego se borili da prezive...ima tamo tema o tome.
Rezim je bio nemilosrdan. Strijeljanja, pritvaranja, iseljavanja, progoni clanova porodice...je bilo neprimjeren odgovor za ono sto su uradili.

p.s. da, bio je jedan Srbin koji je i pokrenuo pobunu :lol:
Ommadawn

#204 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by Ommadawn »

MaksprotivMarksa wrote:
Kosovo je trazilo republiku, a Sandzak autonomiju, a sve to zbog nacionalizama. Nacionalizam je bio antidrzavna djelatnost u Jugoslaviji, a da je tako dokazao je i raspad Jugoslavije, koja se i raspala zbog nacionalizama, prije svega srpskog, a onda slovenackog i hrvatskog, tek onda i bosnjackog. i nisam rekao incident, rekao sam djelovanje, obratite paznju prilikom citanja.

ps. za zaboravne legendice, trijebio je Tito i ustase i cetnike, u zemlji i u inostranstvu :) nije ih trijebio dovoljno
Pa kad su Slovenci mogli imati Sloveniju, Hrvati Hrvatsku, Srbi Srbiju, Makedonci Makedoniju, Crnogorci Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu su imali...čekaj...ma svako pomalo, Bosanci tad nisu bili priznati kao nacija, jel, pa što onda ne bi i kosovski Albanci imali svoju republiku Kosovo a Sandžaklije makar automomiju?
Što se moj otac morao izjašnjavati početkom sedamdesetih kao “neopredijeljen” što mu je upisano u Vojnu knjižicu? Zato što se nije htio izjašnjavati ni kao Srbin ni kao Hrvat, jer nije ni jedno ni drugo a kao treća alternativa mu se nudila “neopredijeljen”.

I kako su to Bošnjaci ili bosanski muslimani (whatever you want) uticali na raspad Jugoslavije?
LBVIEW

#205 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by LBVIEW »

muha_sa wrote:
E, vidis o ovome ja govorim - sa Srbima se tada jednostavno nije dalo pregovarati, ili po njihovom ili nikako. Ali ne, trebao je Alija ovo - ono, nije JNA prije Bogicevicevog "ne" bila srpska, a ove balvanase je naouruzala onako da se nadje. :-)
MaksprotivMarksa

#206 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Maraschino wrote:
MaksprotivMarksa wrote: Koliko god podrzavao ovu pobunu, podrzavam i rekaciju drzave koja je sasvim razumljiva, to sto nisu nista naucili na mudrosti naroda je greska partije.

Sta je razumljivo 'ljeba ti?
Zanemaren, zapusten, iscrpljen narod koji je dosta doprinjeo afb je ukazivao na svoj los polozaj. Nisu trazili vlast, moc ili neka prava u parlamentu, nisu trazili autonomiju, nisu nista radili protiv drzave i rezima nego najosnovnije za ljudsku egzistenciju. Nisu oni znali da je uradjena osma ofanziva niti ih je to interesovalo nego se borili da prezive...ima tamo tema o tome.
Rezim je bio nemilosrdan. Strijeljanja, pritvaranja, iseljavanja, progoni clanova porodice...je bilo neprimjeren odgovor za ono sto su uradili.

p.s. da, bio je jedan Srbin koji je i pokrenuo pobunu :lol:
Pa jel to onda bila spska buna :shock: :shock: :shock:

Sallu na stranu, ljudi su zauzeli policijsku stanicu u policijskoj drzavi, zauzimanje policijske stanice bi danas zavrsilo isto kao i tada, reagovati ostro je bila jedina solucija za rezim, u suprutnom bi slicne pobune buknule sirom nestabilne Federacije, ovo samo debil ne moze da pojmi. Idi ti sutra sa 1000 svojih prijatelja i zauzmi MUP KS i cekaj da vidis sta ce da ti se dogodi.

Partiji tu zamjeram sto nisu naucili nesto iz te opravdane pobune i promijenili politiku, oni su se nastavili baviti dogmom namijenjenoj drustvima iz centra kapitalisticko sistema n zavinom nivou drustvenog i ekonomskog razvoja.
muha_sa

#207 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by muha_sa »

LBVIEW wrote:
muha_sa wrote:
E, vidis o ovome ja govorim - sa Srbima se tada jednostavno nije dalo pregovarati, ili po njihovom ili nikako. Ali ne, trebao je Alija ovo - ono, nije JNA prije Bogicevicevog "ne" bila srpska, a ove balvanase je naouruzala onako da se nadje. :-)
Sve dokumentovano a oni guslaju li guslaju :-)

Do mene je--ostario a ne kontam :-)
General War

#208 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by General War »

LBVIEW wrote:
muha_sa wrote:
Dalo se pregovarati, ali pregovarace poput onog Reihl Kirra ne ubise srbi cini mi se.
Nit je Hrvatska bila samo Hrvatska...ali se nekako srbi izgubise iz demokraCkog ustava...a niti ih je JNA tad naoruzavala, vec razdvajala...
Ne znam cemu ova preskakanja, mislim znam, ali ofirno brate.
MaksprotivMarksa

#209 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Ommadawn wrote:
MaksprotivMarksa wrote:
Kosovo je trazilo republiku, a Sandzak autonomiju, a sve to zbog nacionalizama. Nacionalizam je bio antidrzavna djelatnost u Jugoslaviji, a da je tako dokazao je i raspad Jugoslavije, koja se i raspala zbog nacionalizama, prije svega srpskog, a onda slovenackog i hrvatskog, tek onda i bosnjackog. i nisam rekao incident, rekao sam djelovanje, obratite paznju prilikom citanja.

ps. za zaboravne legendice, trijebio je Tito i ustase i cetnike, u zemlji i u inostranstvu :) nije ih trijebio dovoljno
Pa kad su Slovenci mogli imati Sloveniju, Hrvati Hrvatsku, Srbi Srbiju, Makedonci Makedoniju, Crnogorci Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu su imali...čekaj...ma svako pomalo, Bosanci tad nisu bili priznati kao nacija, jel, pa što onda ne bi i kosovski Albanci imali svoju republiku Kosovo a Sandžaklije makar automomiju?
Što se moj otac morao izjašnjavati početkom sedamdesetih kao “neopredijeljen” što mu je upisano u Vojnu knjižicu? Zato što se nije htio izjašnjavati ni kao Srbin ni kao Hrvat, jer nije ni jedno ni drugo a kao treća alternativa mu se nudila “neopredijeljen”.

I kako su to Bošnjaci ili bosanski muslimani (whatever you want) uticali na raspad Jugoslavije?
Nikada niko nije dao priliku Bosnjacima da se izjasni kao odvojen entitet od Srba i Hrvata do ustava iz 1974. godine. Kao politicki narod nismo postojali, prvo politicko organiziranje je zabiljezeno u Kraljevini Jugoslaviji. ali u korist Srba ili Hrvata. Bosna je drzava Bosnjaka, ali nije drzava samo Bosnjaka muslimana, nego i Bosnjaka katolika i Bosnjaka pravoslavaca, to sto su greske u definisanju pojma Bosnjak napravljene 1993. godine nije moja zasluga, no dinastije Izetbegovic, oni su zapecatili ono na cemu su katolicka crkva i SPC radili 2 stoljeca.

Bosnu kao drzavu Bosnjaka muslimana niko nije zelio da prihvati, nisu ni svi Bosnjaci muslimani, na kraju krajeva na referendumu u Bosnjaci glasali za izlazak iz Jugoslavije, tako da su to zeljeli, to razumijem i odobravam, nije bil osvrhe ostati u velikosrpskoj prciji, to ih kako godd ne abolira od cinjenice da su bili za rapsad Jugoslavije, ali glavnog krivca svi znamo, a to je velikosrpska politika koju je predstavljao Slobodan Milosevic, na koju su se nadovezale sve druge nacionalisticke i velikodrzavne politike.

Bosanci su grupacija od 2 posto ljudi u BiH, neustavna kategorija, ne znam kako Bosanci mogu da imaju drzavu, ovo su rijeci ideologa koje ti podrzavas, mene ne napadaj za to, Bosanci nemaju drzavu jer su neke pametne cike odlucile da se podijelimo na religijskoj osnovi, kao i da je to odrednica, odnosno te cike su potvrdile rad katolicke crkve i SPC.
Maraschino

#210 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by Maraschino »

muha_sa wrote:

Ko ti je kriv kad ne mozes da zaboravis. :(

:D
LBVIEW

#211 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by LBVIEW »

General War wrote:
LBVIEW wrote:
muha_sa wrote:
Dalo se pregovarati, ali pregovarace poput onog Reihl Kirra ne ubise srbi cini mi se.
Nit je Hrvatska bila samo Hrvatska...ali se nekako srbi izgubise iz demokraCkog ustava...a niti ih je JNA tad naoruzavala, vec razdvajala...
Cuj razdvajala, a ne naoruzavala, jel' ti to fakat ozbiljno mislis? :lol:
U to, a to je bila oficijelna istina koja se emitirala na RTV Beograd(zbog cega su i zauzeti releji),
vjeruju jos jedino profesionalni Srbi. To ono, ja te naouruzam, SDB Srbije nahuska i izazove sukob, pa ja onda ulijecem kao razvadjati, ako dobijes po picoki. Nemoj se bolan provaljivati s tim, ista taktika i u Hrvatskoj i u BiH, kao i ono naprasno napustanje gradova radi okopavanja krompira kod djeda na selu prije napada na gradove. Ko je ovim balvanasima turio oruzje u ruke jos u ljeto 1990?
Sto se "gubljenja" Srba iz Ustava tice i preskakanja, ofiran si ti - najmanje pola godine ranije poceli su s balvanijadom.
Balvanijada 17. august 1990
NOvi Ustav Hrvatske 22. decembar 1990.
Hvala i dovidjenja. :izet:
LBVIEW

#212 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by LBVIEW »

muha_sa wrote:
LBVIEW wrote:
muha_sa wrote:

Jos kae razvadjali, a oruzje nasli u paprikama. :mrgreen:
hAZNADAR

#213 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

MaksprotivMarksa wrote:
hAZNADAR wrote:
MaksprotivMarksa wrote:

U vremenu kada je 90 posto planetarsnog znanja dostupno na par klikova, govoriti o neinformiranosti zbog cinjenice da neko nije imao 25 godina u tom periodu je suludo.
:
Pitam li se samo gdje si to kliknuo kada si pokupio tu pamet da je najvise Bosnjaka bilo u ustasama, da danas Bosnjaci vecinom gaje simpatije prema ustasama, da je prihvatanje ljiljana na zastavi dio islamizacije, i znanje o pocetku krize u YU kada si vidio sansu da Transformersi strijeljaju sve vodje(osim Nijaza) i spasavaju bratstvo-jedinstvo u BiH. :D
Ljiljane nisam stavio u taj kontekst, ljiljan je jedini element predosanskog perioda u svijesti Bosnjaka danas, tako da je to cisti folklorni - ukrasni element, ne znas da citas, vecina Bosnjaka su bili clanovi fasistickih formacija, minoran broj od 23000 je bio u partizanima (na kraju 1945. godine, nakon promjene dresova, prije toga je broj bio manji), dakle od 2,5 posto do 5 posto partizana, danas ljudii poput tebe favoriziraju fasisticko nalijedje u Bosnjaka, a to da je neko uvrstio nepostojecu varijablu zard rasprave kako bi izgledala ta drzava je samo varijabla, ne cudi me da ti to ne razumijes, sada nastavi jesti svoje mosnjice.

Vrati nam se sto prije, ljubim :bih: :kiss:

Boze sacuvaj :lol: Odakle ti to da ja favoriziram ustase? Bosnjaci i nemaju svoje fasisticko naslijedje,.. mali broj bio u necijim drugim fasizmima,... ni ti tvrdis drugacije, nabacujes ustastvo bez dokaza. Bez dokaza i za WWII, bez dokaza i za neoustastvo u Bosnjaka danas sto si iznio generalno, i naravno bez dokaza da ja propagiram fasisticko naslijedje. Pa valjda bi u tom slucaju prije uvecao broj muslimana u ustasama ili cetnicima ili SS kao oni sto idu na Bleiburg. :lol: Koji si ti lik hebote. :lol: Jos ces reci na kraju da sam ustasa. :D

A ljiljan jesi stavio u kontekst cim si ustvrdio da su Bosnjaci islamom otjerali Srbe i Hrvate od Bosnjastva. Sta je onda simbolizirao ljiljan po tebi ako su Bosnjaci imali samo islam kao identitet i nista sa predosmanskom Bosnom?

Ne odgovori jos koje to imaginarne skupine strijeljaju nacionaliste po BiH i sprjecavaju rat. Osim Transformersa.
hAZNADAR

#214 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
LBVIEW wrote:
General War wrote: Pobogu haznadare, republike su defacto drzave jos iz ' 76...a pocetak filma je bio poslije zadnjeg zasjedanja SKYU i Slovenija do formiranja prvih SAO...to je taj medjuprostor. Kakve veze ima Racan? Niti je on hrvatskoj napravio referendum niti se izasta pitao kad je tudzman nastupio. Zeli i medo medenih kolaca ali nije zelja presudna, zele i Katalonci samostalnost pa dobili .urcinu...zato ti jarana Bogicevica i spominjem...da su dobili preko ledja ko je trebao na vrijeme sad bi drugacije stanje izgledalo. Svi se izmakli u stranu pa se Tudzman i Milosevic "nasli"...a mi najebali.
Ma ko bi im dao po ledjima, mozda Kadijevic, Adzic, Raseta, Mladic...? Ti su se vec stavili na raspolaganje Slobi u stvaranju malo vece Srbije. Isto k'o da ste prespavali 90-e. :-)
Da, i eto Bogicevic im zasmetao ako je tako. Mladica nije bilo ni na mapi tada...on je posljedica toga, JNA blokirana po sloveniji i hrvatskoj ( puna bosnjackih regruta), savezna policija pohapsena.. a eto de da se igramo demokratije...i vi ko da ste prespavali sta i kako.
Koprcas se ware bezpotrebno. Ne mozes naci pocetak filma gdje bi teklo drugacije i bez rata u BiH.

Kladim se da si otvorio temu i samo skontao koja je koja strana kad si kuznuo mene i LBVIEW i stao na stranu ubjedljivo najvece budale foruma sa ubjedljivo najglupljom tezom ikada iznesenom. :D
Haj probaj objasniti "imaginarne skupine" koje strijeljaju nacionalisticke vodje u startu i blagostanje kao realni slijed toga. :)
MaksprotivMarksa

#215 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Haznadarko je najjaci lik na planeti, majke mi.

Koliko je njemu nepojmljivo da shvati sta imaginarno znaci, koliki intelktualni napor to iziskuje za njegov mozak. :D

Zamisljam situaciju gdje mu Nozick objasnjava svoje teze o drustvenim odnosima preko x i y, a on profesoru sa Harvarda govori da mu se daju imena, insistira na imenima, citavo djelo tog profesora dovodi u pitanja jer x i y nemaju imena, car i legenda.

DAJTE MI IMENA IMAGINARNIH LIKOVA,,,, A KAD JE TO BILO PROFESORE ....... STO BI X VOLIO DA SLOMI NOGU PROFESORE :) A KAKO SE X ZOVE

Haznadarko, sada kad izguglas ko je bio Nozick, nemoj da me smjestis u politicku ideologiju iz naslova njegovog kapitalnog djela, ja nisam to, a nije ni Nozick, niti je on autor sa dijela politicckog spektra za koji se za zalazem. Ovo ce ti biti jedinstvena prilika da se upoznas sa ozbiljnijim stivom od clanka na klixu, iskoristi tu priliku i ja ti garantujem da ce tvoj upijajuci um kroz par dana biti za mrvicu smisleniji.

Kada budes dolazi u BiH ja te molim da se javis, gorim od zelje da upoznam najplodniji um desnice u Bosnjaka danas. :thumbup: :kiss: :bih:

PS
Odgovor na to kako se zovu x i y je isti kao i odgovor na pitanje kako se zovu imagianrni likovi - kako god ti hoces.
Od danas se imaginarni lik koje bi strijeljao fasiste zove Haznadarko Larsson.

:kiss:
General War

#216 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by General War »

LBVIEW wrote:
General War wrote: Dalo se pregovarati, ali pregovarace poput onog Reihl Kirra ne ubise srbi cini mi se.
U to, a to je bila oficijelna istina koja se emitirala na RTV Beograd(zbog cega su i zauzeti releji),
vjeruju jos jedino profesionalni Srbi. To ono, ja te naouruzam, SDB Srbije nahuska i izazove sukob, pa ja onda ulijecem kao razvadjati, ako dobijes po picoki. Nemoj se bolan provaljivati s tim, ista taktika i u Hrvatskoj i u BiH, kao i ono naprasno napustanje gradova radi okopavanja krompira kod djeda na selu prije napada na gradove. Ko je ovim balvanasima turio oruzje u ruke jos u ljeto 1990?
Sto se "gubljenja" Srba iz Ustava tice i preskakanja, ofiran si ti - najmanje pola godine ranije poceli su s balvanijadom.
Najozbiljnije ti kazem, jeste JNA je razdvajala.
Ma ja ba, sto ces se zamarat sa faktografijom, odmah opletes po poznatom cilju i mislis da si uradio posao.
Ok, hvala i dovidjenja.
General War

#217 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
Koprcas se ware bezpotrebno. Ne mozes naci pocetak filma gdje bi teklo drugacije i bez rata u BiH.

Kladim se da si otvorio temu i samo skontao koja je koja strana kad si kuznuo mene i LBVIEW i stao na stranu ubjedljivo najvece budale foruma sa ubjedljivo najglupljom tezom ikada iznesenom. :D
Haj probaj objasniti "imaginarne skupine" koje strijeljaju nacionalisticke vodje u startu i blagostanje kao realni slijed toga. :)
Ma jasta, sa tvojim argumentima stvarno mi nije tesko izaci na kraj s tobom.
Ja sam mislim dovoljno objasnio, ne da izbjegnemo rat, vec da Bosna prezivi i ako rata bude...boli me conta za srpsko- hrvatsko pitanje.
To sto se ti castis sa drugim forumasem ja nemam veze s tim, rekao sam da lika ne citam, a tvoji postovi me nasmiju jos kad me prozoves onako kroz text.
Ako sebi probas da shvatis mentalni sklop prosjecnog stanovnika Yu u tom vremenu, sve ce ti se kas'ti, e sad ovako kao opran i preporodjen bosnjak, imas taj problem sagledavanja situacije, i to je davno primjeceno kod tebe.
hAZNADAR

#218 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

MaksprotivMarksa wrote:Haznadarko je najjaci lik na planeti, majke mi.

Koliko je njemu nepojmljivo da shvati sta imaginarno znaci, koliki intelktualni napor to iziskuje za njegov mozak. :D

Zamisljam situaciju gdje mu Nozick objasnjava svoje teze o drustvenim odnosima preko x i y, a on profesoru sa Harvarda govori da mu se daju imena, insistira na imenima, citavo djelo tog profesora dovodi u pitanja jer x i y nemaju imena, car i legenda.

DAJTE MI IMENA IMAGINARNIH LIKOVA,,,, A KAD JE TO BILO PROFESORE ....... STO BI X VOLIO DA SLOMI NOGU PROFESORE :) A KAKO SE X ZOVE

Haznadarko, sada kad izguglas ko je bio Nozick, nemoj da me smjestis u politicku ideologiju iz naslova njegovog kapitalnog djela, ja nisam to, a nije ni Nozick, niti je on autor sa dijela politicckog spektra za koji se za zalazem. Ovo ce ti biti jedinstvena prilika da se upoznas sa ozbiljnijim stivom od clanka na klixu, iskoristi tu priliku i ja ti garantujem da ce tvoj upijajuci um kroz par dana biti za mrvicu smisleniji.

Kada budes dolazi u BiH ja te molim da se javis, gorim od zelje da upoznam najplodniji um desnice u Bosnjaka danas. :thumbup: :kiss: :bih:

PS
Odgovor na to kako se zovu x i y je isti kao i odgovor na pitanje kako se zovu imagianrni likovi - kako god ti hoces.
Od danas se imaginarni lik koje bi strijeljao fasiste zove Haznadarko Larsson.

:kiss:
"Veliki ljudi pricaju o idejama.

Mali ljudi pricaju o drugim ljudima."

Ti kontinuirano vise o meni nego o ideji imaginarne skupine koja strijelja.
bunk

#219 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by bunk »

Rata ne bi bilo jedino da je NATO odmah 1991 ispalio 20 ili 30 tomahawka na Beograd te syebao jna u roku od 72h sirom bivse yu sto je mogao da je medjunarodna zajednica htjela.Umjesto toga poslali su debelo smrdljivo govnno miterana da sece Sarajevom i utvrdjuje kako je sve normalno.
E kako bi Bosna i Hercegovina izgledala da je NATO syebao cetnike 1991 prije nego napadose Hrvatsku i BiH to je pravo pitanje.
Ovako ko misli da se agresija srbije i domacih izdajnika mogla izbjeci na bilo koji drugi nacin nema pojma i pise gluposti.
hAZNADAR

#220 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote:

Ma jasta, sa tvojim argumentima stvarno mi nije tesko izaci na kraj s tobom.
Ja sam mislim dovoljno objasnio, ne da izbjegnemo rat, vec da Bosna prezivi i ako rata bude...boli me conta za srpsko- hrvatsko pitanje.
To sto se ti castis sa drugim forumasem ja nemam veze s tim, rekao sam da lika ne citam, a tvoji postovi me nasmiju jos kad me prozoves onako kroz text.
Ako sebi probas da shvatis mentalni sklop prosjecnog stanovnika Yu u tom vremenu, sve ce ti se kas'ti, e sad ovako kao opran i preporodjen bosnjak, imas taj problem sagledavanja situacije, i to je davno primjeceno kod tebe.
Prosjecan mentalni sklop se vec poceo mijenjati krajem 80-tih. Ja sam jos u JNA 80 i neke dozivio segregaciju i grupisanje. Od prve pojave Milosevica, mitingasenja na Kosovu,... javno mijenje diljem BiH se podijelilo i tezilo razlicitim ciljevima.

Rat u Hrvatskoj se nije mogao izbjeci. A samim tim i u BiH. Zato sto je srpska politika bila ili si sa njima ili protiv. Dobar dio Bosanaca i Hercegovaca nije htio ratovati za Srbe u Hrvatskoj, i samim tim postali neprijatelji i ukopavanje oko Sarajeva pocelo.

Alija nije izmislio referendum vec samo uradio ono sto je javno mijenje vecinom ocekivalo.
General War

#221 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by General War »

Referendum u BiH je bio ili zakasnio ili preuranjen, zakasnio jer su ga slovenija i hrvatska vec sprovele, a srbi pravili uveliko SAO, a preuranjen jer je slovenija zavrsila sa Yu, a hrvatska postigla mir uz dolazak UN snaga...tako da cijeli fokus zavrsio na BiH.
hAZNADAR

#222 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by hAZNADAR »

General War wrote:Referendum u BiH je bio ili zakasnio ili preuranjen, zakasnio jer su ga slovenija i hrvatska vec sprovele, a srbi pravili uveliko SAO, a preuranjen jer je slovenija zavrsila sa Yu, a hrvatska postigla mir uz dolazak UN snaga...tako da cijeli fokus zavrsio na BiH.
Javno mijenje u BiH, posebno u slucaju Bosnjaka je uvijek malo kasnilo u promjenama. Mozda je tad vec bilo kasno, ali javno mijenje je u vremenu referenduma pritiznulo cak i mladomuslimane da to urade. A to nisu imali u svom planu prije ni pod tackom razno.

Javno mijenje u BiH se pocelo mijenjati jos krajem 80-tih,.. ali rat u Hrvatskoj je bio presudan,.. slike Vukovara, Dubrovnika, rezervista kako divljaju, diskriminacije,...

Tako opet ponavljam - kako god da okrenes - ostanak Hrvatske u YU i samim tim pitanje rata u Hrvatskoj je bilo presudno za BiH.

Drugi slijed dogadjaca i alternativna historija je moguca samo ako iznesete realan slijed po kojem u Hrvatskoj nebi bilo rata.
General War

#223 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:Referendum u BiH je bio ili zakasnio ili preuranjen, zakasnio jer su ga slovenija i hrvatska vec sprovele, a srbi pravili uveliko SAO, a preuranjen jer je slovenija zavrsila sa Yu, a hrvatska postigla mir uz dolazak UN snaga...tako da cijeli fokus zavrsio na BiH.
Javno mijenje u BiH, posebno u slucaju Bosnjaka je uvijek malo kasnilo u promjenama. Mozda je tad vec bilo kasno, ali javno mijenje je u vremenu referenduma pritiznulo cak i mladomuslimane da to urade. A to nisu imali u svom planu prije ni pod tackom razno.

Javno mijenje u BiH se pocelo mijenjati jos krajem 80-tih,.. ali rat u Hrvatskoj je bio presudan,.. slike Vukovara, Dubrovnika, rezervista kako divljaju, diskriminacije,...

Tako opet ponavljam - kako god da okrenes - ostanak Hrvatske u YU i samim tim pitanje rata u Hrvatskoj je bilo presudno za BiH.

Drugi slijed dogadjaca i alternativna historija je moguca samo ako iznesete realan slijed po kojem u Hrvatskoj nebi bilo rata.
Da, alternativna istorija i mladomuslimani kako ti rece:
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Sporazu ... povi%C4%87
LBVIEW

#224 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by LBVIEW »

General War wrote:
LBVIEW wrote:
General War wrote: Dalo se pregovarati, ali pregovarace poput onog Reihl Kirra ne ubise srbi cini mi se.
Ma ja ba, sto ces se zamarat sa faktografijom, odmah opletes po poznatom cilju i mislis da si uradio posao.
Ok, hvala i dovidjenja.
A ja ti naojozbiljnije kazem da si povjerovao u JNA propagandu - ko je onim balvanasima dao oruzje pa je trebalo "razvadjati" njih i legalni MUP?
Sto se faktografije tice, navedeni su ti datumu srpske pobune u Krajini i donosenja novog Ustava R Hrvatske, gdje se jasno vidi kako je prvi dogadjaj prethodio onom drugom(pola godine), no ti nastavljas guslati po svome
Hvala i dovidjenja!
Last edited by LBVIEW on 27/02/2019 08:50, edited 1 time in total.
LBVIEW

#225 Re: Kako bi izgledala RBiH da nije bilo rata ? Alternativna historija

Post by LBVIEW »

General War wrote:
LBVIEW wrote:
Ok, hvala i dovidjenja.
A ja ti naojozbiljnije kazem da si povjerovao u JNA propagandu - ko je onim balvanasima dao oruzje pa je trebalo "razvadjati" njih i legalni MUP?
Sto se faktografije tice, navedeni su ti datumu srpske pobune u Krajini i donosenja novog Ustava R Hrvatske, gdje se jasno vidi kako je prvi dogadjaj prethodio onom drugom(pola godine), no ti nastavljas guslati po svome
Hvala i dovidjenja!
Post Reply