Kakav je život povratnika u RS?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1 Kakav je život povratnika u RS?

Post by PreWiBa »

Pozdrav, trenutno sam student medicine u Njemačkoj. Zadnjih par dana sam razmišljao da bi možda bilo pametno da nakon studiranja tražim posao u Dubrovniku kako bi tamo radio a živio u rodnom gradu mog oca, Trebinju. Znam da su uslovi života "vamo gore" puno bolji, da bi mi ovdje plata bila tri do pet puta veća i tkd., ali sam svjestan da ukoliko ne odem dolje da će se naš jezik/običaj/kultra totalno biti zaboravljena, da moja djeca i unučad neče znati bosanski, jer ih jednostavno ništa neče vezati za našu zemlju (kako bi ja svom djetetu mogao objasniti da mora da priča bosanski samo zato što je njegov otac prije nekih 20 i kusur godina morao da pobjegne?), a primjera toga je mnogo, previše. Upoznat sam već sa kriminalnom, korupcijom i nepotizmom koji je čvrsto zavladao BiH, ali me opet ganja ta misao da bi možda bilo pametno makar pokušati, pa ako ne uspije da se opet vratim.

Kako god, htio sam pitati da li je uopšte moguće/sigurno živjeti u RS-u kao povratnik? Naravno, čitao sam razne stvari o tome u vijestima, ali bi me stvarno interesovalo kakva je svakodnevnica Bošnjaka povratnika u RS, da li stvarno moraju da imaju svaki dan strah za svoj život? Znate li vi možda nekoga koji je se vratio?
moonca

#2 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by moonca »

Kako god, htio sam pitati da li je uopšte moguće/sigurno živjeti u RS-u kao povratnik? Naravno, čitao sam razne stvari o tome u vijestima, ali bi me stvarno interesovalo kakva je svakodnevnica Bošnjaka povratnika u RS, da li stvarno moraju da imaju svaki dan strah za svoj život? Znate li vi možda nekoga koji je se vratio?
Pitanja su mi malo provokativna. Ako si citao sve znas. Nakon 20-i nesto godina to pitati je 'cudno'. :-) :roll:
Margita81

#3 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Margita81 »

Decko je svjestan da ce biti 4x vise placen u Njemackoj, svjestan je lose ekonomske i sigurnosne situacije u zemlji u koju zeli da dodje zivjeti ali on ipak tu planira djecu radjati.
Decko je malo ogranicen ne?
Sjedi gdje si bolan ne bio, gdje ces..
Seyfo

#4 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Seyfo »

Ja imam rodbine i prijatelja u BL i cini mi se da je to najpodnosljivija sredina u RS za Bosnjake,jer je najveci grad,najveca je raznolikost ljudi a najvise se i para vrti. Naravno i tamo je tesko. Ima Bosnjaka u odredjenom procentu i u drugim gradovima,Prijedor,Doboj, Bijeljina, Foca pa i samo Trebinje,ali opcenito,sto je manja sredina veca je zatucanost, nacionalizam i primitivizam. Samo Trebinje ima drukciju atmosferu ljeti,kad dodje bosnjacka dijaspora mahom iz Skandinavije. Najbolje da se jave ljudi iz RS,bilo je forumasa a imas i dosta tema pa proceprkaj,vise ces tako saznati.
lajkujMe

#5 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by lajkujMe »

Najveci problem ti bi bila djeca, nevjerujem da bi ti licno imao probleme odrasli se znaju ponasati.
Ali djeca su zatucana od odraslih i moglo bi se desiti da ti sopstvenu djecu vrijedjaju po skoli....
wowausername

#6 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by wowausername »

lajkujMe wrote:Najveci problem ti bi bila djeca, nevjerujem da bi ti licno imao probleme odrasli se znaju ponasati.
Ali djeca su zatucana od odraslih i moglo bi se desiti da ti sopstvenu djecu vrijedjaju po skoli....
Jer eto ne bi se isto moglo desiti u Sarajevu npr. Ili bilo gdje drugdje.. :lol:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#7 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Matijevic_Vlado »

Najvise odgovora si dobio od dijaspore i ljudi koji zive u Sarajevu. Hajmo dalje
lajkujMe

#8 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by lajkujMe »

wowausername wrote:
lajkujMe wrote:Najveci problem ti bi bila djeca, nevjerujem da bi ti licno imao probleme odrasli se znaju ponasati.
Jer eto ne bi se isto moglo desiti u Sarajevu npr. Ili bilo gdje drugdje.. :lol:
Da da, nije bitno u kojoj sredini se u Sarajevu, Banja Luci, Trebinju.... ako si suprotne nacije djeca ce imati na osnovu roditelja predrasude, i djeca ko djeca bice svega.
To tvrdim iz osobnih iskustava i iskustava drugih ljudi.
Meni se tetka i rodjak morali preseliti iz Sarajeva u Lukavicu cisto zbog djeteta. U mahali ga ostala djeca pogrdnim imenima zvali, opljackali ga... u drzavnoj skoli vazda belaj pa otisao u KSC tamo nije bilo problema. Da se razumijemo da porodica je operisana od nacionalizma ali su morali otici zbog djeteta koje i dan danas ima traume.
I sta to znaci tom tvom smijehu? Mi zivimo u uzasnoj zemlji da te ne lazem ja smatram 80% stanovnista u ovoj drzavi kao zaostale indijance bez imalo pameti. To nije uvreda to je cinjenica.
Sve je podjeljeno od djece pa do politike. Nemam ja ni sta dokazivati to je cinjenica u ovoj drzavi.
Samo iz tog razloga gledam da odem odavde. Ekonomski ja sam dobro situiran, osiguran sto se kaze nemam ni jednog drugog razlogaa da odem odavde sem sto su ljudi zatucani plemenski vjernici koji su na nivou Afrike.
Bas jucer s prijateljem komentarisem ono u vezi Enisa Beslagica i skontao sam ne vrijedi ovdje biti dobar covjek, s pametnim ciljevima i razmisljanjima. Ne, trebas biti jedno veliko neljudsko govno koji hapi i gazi preko mrtvih, laze i spletkari non stop. E tad si neko i nesto ovdje, voljen si i cijenjen a usput i bogat. Takvi su nam 99% bitnih ljudi u ovoj drzavi ne samo politka nego sve sfere i narod je takav zato se i bira onakva bagra.
Zato ono sta valja ode vani ono sto ima srca, pameti, moralne vrijednosti bjezi bez obzira na sve.
sinuhe

#9 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by sinuhe »

@Matijevic_Vlado
Kao i sto teme otvaraju 'novajlije' :D
mousstapha

#10 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by mousstapha »

Malo trolas jelde. Kakvo bolan Trebinje :lol:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#11 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Matijevic_Vlado »

sinuhe wrote:@Matijevic_Vlado
Kao i sto teme otvaraju 'novajlije' :D
Uvijek isti kalup. Hoces reci dijaspori dosadno ili nesto drugo? :mrgreen:
wowausername

#12 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by wowausername »

lajkujMe wrote:
wowausername wrote:
Da da, nije bitno u kojoj sredini se u Sarajevu, Banja Luci, Trebinju.... ako si suprotne nacije djeca ce imati na osnovu roditelja predrasude, i djeca ko djeca bice svega.
To tvrdim iz osobnih iskustava i iskustava drugih ljudi.
Meni se tetka i rodjak morali preseliti iz Sarajeva u Lukavicu cisto zbog djeteta. U mahali ga ostala djeca pogrdnim imenima zvali, opljackali ga... u drzavnoj skoli vazda belaj pa otisao u KSC tamo nije bilo problema. Da se razumijemo da porodica je operisana od nacionalizma ali su morali otici zbog djeteta koje i dan danas ima traume.
I sta to znaci tom tvom smijehu? Mi zivimo u uzasnoj zemlji da te ne lazem ja smatram 80% stanovnista u ovoj drzavi kao zaostale indijance bez imalo pameti. To nije uvreda to je cinjenica.
Sve je podjeljeno od djece pa do politike. Nemam ja ni sta dokazivati to je cinjenica u ovoj drzavi.
Samo iz tog razloga gledam da odem odavde. Ekonomski ja sam dobro situiran, osiguran sto se kaze nemam ni jednog drugog razlogaa da odem odavde sem sto su ljudi zatucani plemenski vjernici koji su na nivou Afrike.
Bas jucer s prijateljem komentarisem ono u vezi Enisa Beslagica i skontao sam ne vrijedi ovdje biti dobar covjek, s pametnim ciljevima i razmisljanjima. Ne, trebas biti jedno veliko neljudsko govno koji hapi i gazi preko mrtvih, laze i spletkari non stop. E tad si neko i nesto ovdje, voljen si i cijenjen a usput i bogat. Takvi su nam 99% bitnih ljudi u ovoj drzavi ne samo politka nego sve sfere i narod je takav zato se i bira onakva bagra.
Zato ono sta valja ode vani ono sto ima srca, pameti, moralne vrijednosti bjezi bez obzira na sve.
Nazalost, potpuno si u pravu... Smiley je bio nepotreban, jer sam mislio da si pokusao aludirati na to da je situacija za djecu bolja van RS-a, dok je u biti potpuno isto... I jesmo Afrika, samo sa boljom infrastrukturom :)
lajkujMe

#13 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by lajkujMe »

Taj isti rodjak ostao sokiran kad su ga u Bratuncu njega i prijatelje kad su usli u kafanu pitali jeste svi srbi ako niste mrs odavde.... to se desilo prije par mjeseci.
E sad mozes misliti on i drustvo mu srbi napustili taj kafic jer su ostali sokirani primitivizmom.
Gandra_1

#14 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by Gandra_1 »

Ma realno situacija je takva i drustvo je podijeljeno..

Ako se mislis vracati obavezno u vece gradove i sredine, jer u njima ima nacionalizma ali je opet manje izražen jer ima više kulturnog i obrazovanog naroda... Isto tako moja preporuka ti je da ako se vec vracas, vracas medju "svoje" tj. gdje si u vecini, znam da ovo ruzno zvuci, ali ces imati ugodniji život i manje šanse da ti i djeca doživljavate neke neugodnosti...

Razumijem tvoju zelju da se vratis u grad gdje su ti korijeni... Trebinje je divan grad i razvija se solidno, masu ljudi sa strane pogotovo iz Srbije kupuje dole stanove, zbog blizine mora... E sada kakav bi ti život bio dole, stvarno ne znam... Zbog klime i ljepote grada bi ti bilo divno, ali zbog problema koji inace muce ovu zemlju, gdje su mase zatrovane nacionalizmom, ne znam kako bi se osjecao..
llull

#15 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by llull »

Lijepo su ti rekli, veca sredina bolje ce se uklopiti...
Iskreno najvise potisnute mrznje izmedju nacija imas u Brckom, iskreno zaobisao bih Podrinje, tu svega ima i svakakvih repova.
Sto se tice RS, za bosnjake svakako najbolje su BL, Bijeljina kao i Trebinje od vecih gradova. U Prijedoru nisam bio bas dugo pa ne znam stvarno.
insomnia78

#16 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by insomnia78 »

Samo racunaj da si mrtav prilikom prvog sukoba
llull

#17 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by llull »

Ma da, ako bosnjak nekome majku opsuje u RS odmah ga ubiju.
insomnia78

#18 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by insomnia78 »

llull wrote:Ma da, ako bosnjak nekome majku opsuje u RS odmah ga ubiju.
Ne karikiraj. Prilikom svakog oruzanog sukoba koga ste ufatili tog ste i jebali. Cinjenica
llull

#19 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by llull »

Hajde mi reci koliko je oruzanih sukoba bilo sa smrtnim ishodom ? Cisto me zanima, ja ne znam niti za jedan osim za slucaj u Zvorniku.
insomnia78

#20 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by insomnia78 »

llull wrote:Hajde mi reci koliko je oruzanih sukoba bilo sa smrtnim ishodom ? Cisto me zanima, ja ne znam niti za jedan osim za slucaj u Zvorniku.
Jel se ti malo pravis blesav? U slucaju rata
nema me tamo

#21 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by nema me tamo »

Samo je pitanje vremena da bukne vatra.

Sve što je potrebno je da neko naš nastrada ili njihov i imaš osvetu
llull

#22 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by llull »

insomnia78 wrote:
llull wrote:Hajde mi reci koliko je oruzanih sukoba bilo sa smrtnim ishodom ? Cisto me zanima, ja ne znam niti za jedan osim za slucaj u Zvorniku.
Jel se ti malo pravis blesav? U slucaju rata
Nismo se skontali. Povezao sam da se potuce ne daj boze sa nekim pa da ga ubiju.
Moja greska.

Elem stvarno da se osvrnem na zivot povratnika, sticajem okolnosti sada boravim u Bijeljini, i druzim vecinom sa bosnjacima ili ljudima iz mjesovitih brakova, izlazim u lokal ciji je vlasnik bosnjak i stvarno smatram da sam blizak tim ljudima. Sad da li sam ja slijep ne znam ali bar u mom okruzenju ne vidim neku diskriminaciju. Ali opet vjerujem da je ima samo bar od ljudi iz mog okruzenja nisam cuo nista o tome.
nema me tamo

#23 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by nema me tamo »

Jesi slijep si, zato nam se i dešavaju ove stvari.
llull

#24 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by llull »

A ti znas kako je u Bijeljini sada ? Tu si u gradu ? Druzis se sa ljudima ????
nema me tamo

#25 Re: Kakav je život povratnika u RS?

Post by nema me tamo »

Druzenje je fino bilo 92
Post Reply