Kakav je zivot BANKARA?
Moderator: anex
-
Tumbaktu
#1 Kakav je zivot BANKARA?
Kakav je zivot bankara?
Onih pocetnika koji se tek dokazuju.. i onih vise iskusnih kadrova.. Koliko je tu bitno koji si faks zavrsio, ako hoces da se nadjes medju velikim igracima? Da li je goldman sachs jako ime u bankarskom sektoru, da li tu rade samo sto bi rekli "odlikasi"?
Da li mnogo rade? Da li su pod velikim pritiskom? Kakve su im plate ovdje i u svijetu?
Onih pocetnika koji se tek dokazuju.. i onih vise iskusnih kadrova.. Koliko je tu bitno koji si faks zavrsio, ako hoces da se nadjes medju velikim igracima? Da li je goldman sachs jako ime u bankarskom sektoru, da li tu rade samo sto bi rekli "odlikasi"?
Da li mnogo rade? Da li su pod velikim pritiskom? Kakve su im plate ovdje i u svijetu?
-
jefferson
#2 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Posto si postavio ovako pitanje o Goldman Sacshu, vjerujem da trolas podforum.Tumbaktu wrote:Kakav je zivot bankara?
- dustaban
#3 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Nu ovoga simpaticnog bankara. Ovo materemi ko naka zajebancija

-
jefferson
#4 Re: Kakav je zivot BANKARA?
On je nekad bio vrlo dobar karatas, ali jbg, banka ga sjebala 
-
Tumbaktu
#5 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Ne nego ozbiljno pitam.
Nisam u ekonomiji ali cesto cujem o toj firmi, da li je ona nesto najbolje gdje se covjek moze zaposliti, a pretenduje da bude nesto iz prvog posta?
Nadam se da cu dobiti odgovore i na ostala pitanja, hvala!
Nisam u ekonomiji ali cesto cujem o toj firmi, da li je ona nesto najbolje gdje se covjek moze zaposliti, a pretenduje da bude nesto iz prvog posta?
Nadam se da cu dobiti odgovore i na ostala pitanja, hvala!
- rajvoSa0
#6 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Znas li koliko kompetentnijih ljudi od nas svih pisa krv da upadne u goldman sachs da tamo radi, pa opet ne uspiju?
Tamo raditi je privilegija. To ne moze svako, to je neki nivo.. To isto kao da poslije diplomiranja na ekonomiji u sarajevu odmah upadnes za guvernera centralne banke.
20 i neki su na listi najboljih poslodavaca u CIJELOM SVIJETU.
Tamo raditi je privilegija. To ne moze svako, to je neki nivo.. To isto kao da poslije diplomiranja na ekonomiji u sarajevu odmah upadnes za guvernera centralne banke.
20 i neki su na listi najboljih poslodavaca u CIJELOM SVIJETU.
- sema911s
#7 Re: Kakav je zivot BANKARA?
mogu ti rec za balkanske zemlje,.,
radio 7 god u bannci,.,
radis min8 sati,., svi te habaju,. sjedis il stoji,. narod ko narod vecina te pljuje ko da si ti kriv,. pllate od 800km pa navise,.
radi se dosta prekovremeno,. e sada sto vise napredujes ko i svugdje imas vise i bolj eti je,.
ali moras imat znanje,. jer tu ce te uvjek neko pregazit vrlo brzo,.,na balkanu nije tako trebas imat nekog rodjaka da te gura i grupu njih,., pa mozda dokucis nesto vise,, .jer ces kroz posao naucit,.,
mmada ja sto sam upoznao ljudi koji rade u bankama su prevaranti, hostapleri,.podmetnuce ti vrlo brzo,.,
radio 7 god u bannci,.,
radis min8 sati,., svi te habaju,. sjedis il stoji,. narod ko narod vecina te pljuje ko da si ti kriv,. pllate od 800km pa navise,.
radi se dosta prekovremeno,. e sada sto vise napredujes ko i svugdje imas vise i bolj eti je,.
ali moras imat znanje,. jer tu ce te uvjek neko pregazit vrlo brzo,.,na balkanu nije tako trebas imat nekog rodjaka da te gura i grupu njih,., pa mozda dokucis nesto vise,, .jer ces kroz posao naucit,.,
mmada ja sto sam upoznao ljudi koji rade u bankama su prevaranti, hostapleri,.podmetnuce ti vrlo brzo,.,
-
rekla-kazala
#8 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Kao i u svim velikim sistemima bez obzira na djelatnost ni u Goldman Sachs-u ne rade samo odlikaši.
Ima tu dobrih operativaca, ima kreativaca,...dobrih organizatora posla,... a ima i rođaka.
Ima tu dobrih operativaca, ima kreativaca,...dobrih organizatora posla,... a ima i rođaka.
- rajvoSa0
#9 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Bogami mislim da rodjaka ima najmanje.. 
Intervju i sam ulazak je koma, to znam..
-
Haj_Halve
#10 Re: Kakav je zivot BANKARA?
U takvim institucijama se zivi da bi se radilo a kada covjek postane VP ili vise, pocinje da uziva, da donosi odredjene odluke u svom dijelu firme, u svojoj sferi. Da bi se toliko daleko doguralo, mora se raditi (nekad po 70 ili vise sati sedmicno), tako da je nemoguce to porediti sa bankama u BiH. Isto tako morate biti jako vjesti/snalazljivi u sferi 'office politics'', tj. spremni da ga 'shuknete' radnim kolegama koji isto tako zele da postignu sto veci cin. To je jednako bitno kao i vase znanje.
Puno nasih ljudi ovdje su uspjeli u takvim istitucijama, na stotine njih.Ako im dosadi GS, MS, HSBC onda prelaze u fondove ili rade nesto sasvim drugo jer su sebi osigurali egzistenciju kroz godine rada i znoja, tako da se mogu posvetiti onim stvarima koje ih stvarno zanimaju.
Puno nasih ljudi ovdje su uspjeli u takvim istitucijama, na stotine njih.Ako im dosadi GS, MS, HSBC onda prelaze u fondove ili rade nesto sasvim drugo jer su sebi osigurali egzistenciju kroz godine rada i znoja, tako da se mogu posvetiti onim stvarima koje ih stvarno zanimaju.
-
Haj_Halve
#11 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Mislim da je rijec koma u dosta slucaja ne docarava sta sve zna biti na tim intervjuima, kakva pitanja.rajvoSa0 wrote:Bogami mislim da rodjaka ima najmanje..
- Ramzess Veliki
#12 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Ja sam radio u banci i vidjeo sam da je isplativije da sam štampam novac. Manje radim, nemam šefa a sada mi je i plata veća.
Čak mislim sebi dati i povišicu sredinom naredne godine ako se pokažem na poslu.
Čak mislim sebi dati i povišicu sredinom naredne godine ako se pokažem na poslu.
- rajvoSa0
#13 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Vidi se da imas znanja.. saopsti nam.Haj_Halve wrote:Mislim da je rijec koma u dosta slucaja ne docarava sta sve zna biti na tim intervjuima, kakva pitanja.rajvoSa0 wrote:Bogami mislim da rodjaka ima najmanje..
Znam osobu koja zna osobu koja je bila na intervju u goldman sachsu.
Eksta ocjene, ekstra fakultet, fine preporuke, nase dijete iz bosne.. ali dzabe mu sve.. ali dzabe mu sve, kaze on nije taj nivo, odmah mu rekose.. nema sta da trazi tu, cao zdravo..
Da ti dam najlaksu usporedbu. U goldman sachsu rade vukovi, a on je onaj mali pekinezer.. I nasao je posao na drugom mjestu, neatraktivnija firma, manje placen, ali isto tako i manje brine..
- rajvoSa0
#14 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Haj_Halve wrote:U takvim institucijama se zivi da bi se radilo a kada covjek postane VP ili vise, pocinje da uziva, da donosi odredjene odluke u svom dijelu firme, u svojoj sferi. Da bi se toliko daleko doguralo, mora se raditi (nekad po 70 ili vise sati sedmicno), tako da je nemoguce to porediti sa bankama u BiH. Isto tako morate biti jako vjesti/snalazljivi u sferi 'office politics'', tj. spremni da ga 'shuknete' radnim kolegama koji isto tako zele da postignu sto veci cin. To je jednako bitno kao i vase znanje.
Za ovo se slazem.
Kao sto rekoh u prethodnom postu, tesko da ce neki pekinezer uspjeti medju njima. Moras biti rodjen kao vuk, biti vaspitan kao vuk da bi se mogao boriti sa njima..
Kaze on zna i osobe koje su primljene, bili su JEDAN DAN NA POSLU i odustali su.. plata fantasticna, ali kaze dzabe mu.. on dodje kuci pun trauma, pod pritiskom, razmisljati ne moze normalno, posao ga obuzeo, samo o tome razmislja..
Nisam znao da nasih ljudi tamo ima dosta. Znas li jos nesto o tome?
-
staradis
#15 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Kada si vuk svuda di dobrodosao
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
- rajvoSa0
#16 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Imas vise razlicitih vrsta vukova. Oni najkrvolocniji, naizgled umiljati, a unutra nema cega nema zna se gdje idu..
A banke u BIH su sitni pijuni, kao i cjelokupan kadar koji radi u njima.. u svjetskim tokovima totalno nebitni.. ima mnogo, mnogo jacih igraca.
A banke u BIH su sitni pijuni, kao i cjelokupan kadar koji radi u njima.. u svjetskim tokovima totalno nebitni.. ima mnogo, mnogo jacih igraca.
-
Haj_Halve
#17 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Vidim da su predrasude o GSu jake (ima vecih vukova od njih, ali tim vukovima ide u korist to so ih mediji ignorisu a koncentrisu se na GS).Nisam neki ljubitelj te firme ali ako cemo o jednoj banci, pa isto vazi i za sve ostale.
Vidis, GS kao i ostale firme (ne samo finansijske, vec consulting, itd) uposljavaju puno nasih 'izbjeglica' koje zive i te kako dobro od svog rada - a to sto se nadje neko na intervjuu pa se izivljava na kandidatima nije veliki problem. To je test - da li mozes da radis pod tim pritiskom, sa svakakvim komentarima kolega koji su pod stresom. A ako ta osoba koju znas nije dovoljno kvalitetna za tu firmu, nije to krivica firme, vec osobe koja zeli da se u njoj zaposli.Znam milion prica sa intervjua a kad covjek podje da radi za firmu skonta da je to sve bio test i nista vise.
Vidis, GS kao i ostale firme (ne samo finansijske, vec consulting, itd) uposljavaju puno nasih 'izbjeglica' koje zive i te kako dobro od svog rada - a to sto se nadje neko na intervjuu pa se izivljava na kandidatima nije veliki problem. To je test - da li mozes da radis pod tim pritiskom, sa svakakvim komentarima kolega koji su pod stresom. A ako ta osoba koju znas nije dovoljno kvalitetna za tu firmu, nije to krivica firme, vec osobe koja zeli da se u njoj zaposli.Znam milion prica sa intervjua a kad covjek podje da radi za firmu skonta da je to sve bio test i nista vise.
-
SSemir
#18 Re: Kakav je zivot BANKARA?
koliko si ti uspio napredovati za tih 7 godina? jesi li poceo kao diplomirani ekonomista ili sa srednjom?sema911s wrote:mogu ti rec za balkanske zemlje,.,
radio 7 god u bannci,.,
u situaciji sam kada odlucujem sta i gdje. i najvise me strah banke da cu ostati dugo-predugo na šalteru. imam iskustvo nekih poznanika, koji rade u bankama i gdje su im otvoreno rekli da nije znanje uslov za napredak koliko godine staža. u prevodu, dok si mlad, pustit cemo da te karaju na salteru. pa kad prekoracis 30tu onda cemo te pustiti negdje drugo..
- sema911s
#19 Re: Kakav je zivot BANKARA?
SSemir wrote:koliko si ti uspio napredovati za tih 7 godina? jesi li poceo kao diplomirani ekonomista ili sa srednjom?sema911s wrote:mogu ti rec za balkanske zemlje,.,
radio 7 god u bannci,.,
u situaciji sam kada odlucujem sta i gdje. i najvise me strah banke da cu ostati dugo-predugo na šalteru. imam iskustvo nekih poznanika, koji rade u bankama i gdje su im otvoreno rekli da nije znanje uslov za napredak koliko godine staža. u prevodu, dok si mlad, pustit cemo da te karaju na salteru. pa kad prekoracis 30tu onda cemo te pustiti negdje drugo..
diplomirao nakon 2 godine rada, bio vani na nekim specijalizacijaama,., promjeni se struktura, direktori i to i opet sve iz pocetka, radio na salteru 4 god, poslije sa pravnim licima, pa vodio filijalu i na kraju zavrsim na salteru opet,.,jer me nije imao ko pogurat za dalje,.(citaj proturijecio se sefovima)
- rajvoSa0
#20 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Sema, koja banka?
- Vegetastar
#21 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Ja ti mogu reć kakav je život bankara ovdje.
Stres, pritisak, pa opet stres, pa opet pritisak. I tako svaki dan.I ništa od onog da što više napreduješ manje se brineš. Baš obratno. Raste ti plata, al ti raste i odgovornost. Svaka pogrešna odluka koju doneseš te momentalno može koštati posla. Ti si nebitan, bitno je da isporučiš rezultat.
Rad u banci je tipičan primjer kapitalizma. Nije loše ko se može nositi s tim. Ali definitivno nije za svakoga.
Stres, pritisak, pa opet stres, pa opet pritisak. I tako svaki dan.I ništa od onog da što više napreduješ manje se brineš. Baš obratno. Raste ti plata, al ti raste i odgovornost. Svaka pogrešna odluka koju doneseš te momentalno može koštati posla. Ti si nebitan, bitno je da isporučiš rezultat.
Rad u banci je tipičan primjer kapitalizma. Nije loše ko se može nositi s tim. Ali definitivno nije za svakoga.
- Šveđanin
#22 Re: Kakav je zivot BANKARA?
Joj ljudi, ekonomija ovo ono.. Pa odmah u goldman sachs..
Valjda se zna ko tamo ide i koji rejting ta firma ima.
Skickat från min iPhone 5 med Tapatalk
Valjda se zna ko tamo ide i koji rejting ta firma ima.
Skickat från min iPhone 5 med Tapatalk