Kakav je ovo mladez?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
miki27A

#1 Kakav je ovo mladez?

Post by miki27A »

Starom sam primijetila na ledjima mladez i to bas veliki. Uvijek je imao puno onih sitnih benova, alergican na sunce, pa je vecinom ljeto provodio u debeloj hladovini dok smo sestra, ja i mama uzivale na suncu. Sad primjetila mladez, iskopala sliku od proslog ljeta pa da prije nego sto ga natjeram kod doktora potvrdim i ovdje da se ovo mora skinuti.
Image
jahjah

#2 Re: Kakav je ovo mladez?

Post by jahjah »

offtopic: ja konto (opet) naslov teme Kakva je ovo mladez :D
easy

#3 Re: Kakav je ovo mladez?

Post by easy »

nisam doktor, ali sam ih skinuo tri komada, tako da imam neko iskustvo sto se toga tice... u svakom slucaju, obavezno otici na pregled i poslusati savjet doktora - ovo kazem zato sto nas ima, koji i kad im se preporuci uklanjanje, ili se boje ili ne vjeruju, pa ne zele da uklone...

znam da su kod mladeza najvazniji oblik, boja i stopa rasta, odnosno: ako oblik nije simetrican i/ili veoma je taman i/ili narastao je mnogo u posljednje vrijeme obavezno treba potraziti misljenje doktora...

nazalost na nasim prostorima pregledi mladeza se obavljaju skoro pa nikako dok u zapadnim zemljama doktori opce prakse preporucuju posjetu dermatolohu bar jednom godisnje.

sto se tice slike, ne bih znao/smio nesto vise reci. mislim da ti ni doktori ne bi mogli nesto vise reci ovako bez detaljnijeg pregleda. ja ti preporucujem da ga naCeras fino kod doktora i to ne samo zbog tog mladeza, nego fino da se sav pregleda, jer se primjeti da je svijetlije boje koze, a uz to jos i alergican na sunce, sto znaci da spada u grupaciju koja je podloznija koznim problemima.

ponavljam, sve gore napisano je iz licnog iskustva, prema tome no warranty :D
Suzie Q

#4 Re: Kakav je ovo mladez?

Post by Suzie Q »

ja spadam u rizičnu, prethodno opisanu skupinu, i imam na leđima 3 ovakva kao na slici. imam ih oduvijek i ne mijenjaju se niti me svrbe ili sl. dermatolog mi za sada ne preporučuje uklanjanje jer su ok i nemam problema s njima a i pazim se, međutim preporučuju mi da uklonim kada dobijem djecu koja kasnije u igri slučajno mogu zagrebati mladež i sl pa da ne dođe tada do problema.
Post Reply