Ja sam temu razumio na nacin da se kroz njen naslov provlaci ona formulacija o sveprisutnosti Boga, Bog je sadrzan u svemu, bilo sta sto postoji olicenje je i odraz Boga...samim tim i svaka jedinka sa svojimm individualnim karakteristikama na sebi svojstven i specifican nacin odrazava Boga...mozda nisam najbolje shvatio temu? Ako nisam, izvinjavam seljubav_aha wrote:mozda nisi razumio temu, ili nisam razumjela tvoju misao,molim te,objasniRambo-Amadeus wrote:Previse se olako ovdje Bog pominje, previse se banalizuje...a Bog je Sve...i Svako...
Kakav je Ko,Takav mu je Bog
-
Rambo-Amadeus
#51 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
- ljubav_aha
#52 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
kamen spoticanja wrote:nastavak je...poenta
poenta je : zelis biti mudar kao Nasrudin hodža, a nisi
- ljubav_aha
#53 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
Rambo-Amadeus wrote: Ja sam temu razumio na nacin da se kroz njen naslov provlaci ona formulacija o sveprisutnosti Boga, Bog je sadrzan u svemu, bilo sta sto postoji olicenje je i odraz Boga...samim tim i svaka jedinka sa svojimm individualnim karakteristikama na sebi svojstven i specifican nacin odrazava Boga...mozda nisam najbolje shvatio temu? Ako nisam, izvinjavam se
odlicno si rauzmio temu , hvala
-
Rambo-Amadeus
#54 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
nema na cemu, i drugi putljubav_aha wrote:Rambo-Amadeus wrote: Ja sam temu razumio na nacin da se kroz njen naslov provlaci ona formulacija o sveprisutnosti Boga, Bog je sadrzan u svemu, bilo sta sto postoji olicenje je i odraz Boga...samim tim i svaka jedinka sa svojimm individualnim karakteristikama na sebi svojstven i specifican nacin odrazava Boga...mozda nisam najbolje shvatio temu? Ako nisam, izvinjavam se
odlicno si rauzmio temu , hvala
-
Analiticar001
#55 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
Zlocini koji se cine i koji su cinjeni u svijetu,nemaju nikakve veze sa pravom vijerom ,imaju veze samo sa zabludom.
Gospodar svih Svjetova je Beskrajan.Ko shvati staje Beskonacnost shvatio je i ISTINU,Beskonacnost nije nikakva elipsa i
oduvijek postoji.Nema pocetka a nema ni kraja.Besonacnost je vijecna.A covjek koji je je u zabludi sam je svoj neprijatelj.
Ljudi koji su u zabludi mrze Istinu pa i one koji govore o Istini.Oni su nesigurni u sebe.Na kraju ce svi vidjeti sta su radili i mislili.I sta su u prolaznom zivotu postigli.Istina ce na kraju pobijediti a zlikovci se gadno provesti.Ljudi su na iskusenju a ne u zabavnom parku.Bit ce prica kao ona o mravu i cvrcku.Kukat ce zlikovci sto nisu bili pametniji i nesto korisno uradili za sebe.
Gospodar svih Svjetova je Beskrajan.Ko shvati staje Beskonacnost shvatio je i ISTINU,Beskonacnost nije nikakva elipsa i
oduvijek postoji.Nema pocetka a nema ni kraja.Besonacnost je vijecna.A covjek koji je je u zabludi sam je svoj neprijatelj.
Ljudi koji su u zabludi mrze Istinu pa i one koji govore o Istini.Oni su nesigurni u sebe.Na kraju ce svi vidjeti sta su radili i mislili.I sta su u prolaznom zivotu postigli.Istina ce na kraju pobijediti a zlikovci se gadno provesti.Ljudi su na iskusenju a ne u zabavnom parku.Bit ce prica kao ona o mravu i cvrcku.Kukat ce zlikovci sto nisu bili pametniji i nesto korisno uradili za sebe.
- ljubav_aha
#56 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
Možeš planirati, ali nikad ne znaš što drugi planiraju s tobom.
- zlafa
#57 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
Allah zahtjeva da se svacije pravo postuje, dobro cini i da se bliznjima udjeljuje a razvrat i sve sto je odvratno i nasilje zabranjuje. On vas savjetuje da pouku primite (En-Nahl 90)
I ne povodi se za onim sto ne znas (El -Isra 36)
I ne povodi se za onim sto ne znas (El -Isra 36)
- ljubav_aha
#58 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
*Neku ličnost ne određuje njeno mišljenje nego njena osjećanja. Čovjek može potpuno promijeniti svoje mišljenje i da ostane isti čovjek. Mi govorimo o promjeni čovjeka tek kad se promjene njegova osjećanja. Može se reći da se mi opredjeljujemo za neka mišljenja u uvjerenju da se bolje ostvari ono za što smo našim osjećanjima opredijeljeni ili vezani*
- viva_castro
#59 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
A rob će reći i odlučiti kakav je Bog?
Ma ja, ti i Čola...("a Bog nek prosti, zato je...). Vi mangupi ćete odlučivati kakav je to Bog.
Kada koristiš ovako teške riječi stavi objašnjenje ako su već dvosmislene. Ako misliš na to kakav je ko takav će prema njemu biti Bog, onda to napiši makar u komentaru ako ne u naslovu. Nipošto ovako.
Uostalom ni to nije tačno. Niko od nas ne može ni zamisliti koliko je Bog milostiv, tako da je sreća naša to što nisi upravu, inače nas odavno, ooodavno, ne bi bilo.
Slavljen neka je Bog i Njegove prelijepe osobine.
Ma ja, ti i Čola...("a Bog nek prosti, zato je...). Vi mangupi ćete odlučivati kakav je to Bog.
Kada koristiš ovako teške riječi stavi objašnjenje ako su već dvosmislene. Ako misliš na to kakav je ko takav će prema njemu biti Bog, onda to napiši makar u komentaru ako ne u naslovu. Nipošto ovako.
Uostalom ni to nije tačno. Niko od nas ne može ni zamisliti koliko je Bog milostiv, tako da je sreća naša to što nisi upravu, inače nas odavno, ooodavno, ne bi bilo.
- ljubav_aha
#60 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
Bog je milostiv kao sto je osoba milostiva prema sebi i drugima,ni manje ni vise , i Bog j eupravo dao tu osobinu ljudima,zar ne ,pa je ipak mnogi ne koristeviva_castro wrote:A rob će reći i odlučiti kakav je Bog?
Bog moze oprostiti jer smo ogranicena stvorenja,ali ovisno o situaciji
Bozija milost se mora zasulziti,ne pada sa neba
naravno da je Bog milostivi i da je Njegova milost neogranicena,ali ovisi o nasim zaslugama,nista se ne dobija ili gubi onako slucajno
- kamen spoticanja
#61 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
pa i ja kazem nisiljubav_aha wrote:kamen spoticanja wrote:nastavak je...poenta
poenta je : zelis biti mudar kao Nasrudin hodža, a nisi
- viva_castro
#62 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
Da je Bog dao granice i uslove za Svoju milost kao što mu ih ti pokušavaš dati, odavno bi mi nestali sa lica zemlje.ljubav_aha wrote:Bog je milostiv kao sto je osoba milostiva prema sebi i drugima,ni manje ni vise , i Bog j eupravo dao tu osobinu ljudima,zar ne ,pa je ipak mnogi ne koristeviva_castro wrote:A rob će reći i odlučiti kakav je Bog?
Bog moze oprostiti jer smo ogranicena stvorenja,ali ovisno o situaciji
Bozija milost se mora zasulziti,ne pada sa neba![]()
naravno da je Bog milostivi i da je Njegova milost neogranicena,ali ovisi o nasim zaslugama,nista se ne dobija ili gubi onako slucajno
A to što misliš da je "Bog milostiv kao što je osoba milostiva prema sebi i drugima, ni manje ni više..." je upravo dokaz da svijet gledaš kroz jednu humanocentričnu, renesansnu prizmu na kojoj se i temelji svjetonator "zapada" pa te se i ne može kriviti.
Vidiš mnogi ovdje zahtijevaju da se vjera ne mješa "ondje gdje joj nije mjesto" ali zato sebi daju za pravo da "određuju" šta i kakav je Bog jer je to njihovo demokratsko pravo.
Momak, kada hoćeš na klizanje obučeš klizaljke i ideš na led. Kada hoćeš da razgovaraš o "Bogu" (veliko slovo "B" inplicira monoteističko shvatanje božanstva odnosno shvatanje božanstva iz ugla tri najveće monoteističke religije, Islam, Kršćanstvo i Judaizam koje imaju veoma precizno i nevjerovatno dobro razrađeno i opisano shvatanje božanstva) onda moraš poznavati makar osnovne Božije osobine.
Tačno je da nas je Bog stvorio "po svojoj slici" odnosno dao nam slične ili iste osobine ali to nikada i nigdje, hvala Bogu, nije impliciralo jednak intenzitet tih osobina.
I ne, Božija milost se ne može zaslužiti. Da se može zaslužiti ona ne bi bila milost. Da se ne petljam mnogo u druge religije navešću ti konkretan primjer iz islama - svi, pa i najuzvišenije biće, Muhammed a.s. će u Džennet ući milošću Božijom a ne po zaslugama.
I ostale monoteističke religije priznaju, za ljude nepojmljivo obimnu i nepojmljivo intenzivnu milost Božiju.
Dakle zaslužiti je sigurno nećeš, stoga za nju treba moliti i njoj se nadati. Ne uznosi se mnogo, ako već spominješ Boga i ako već vjeruješ, ne zaboravi da si samo rob čija je sreća što je On Sebi odredio da bude milostiv.
Last edited by viva_castro on 03/01/2010 00:07, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#63 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
ovo je dio o kojem sam pisala :
“…milost Allahova doista je blizu onih koji dobra djela čine”, tj. zaista je Njegova milost pripremljena i čeka dobročinitelje, koji slijede Njegova naređenja i klone se Njegovih zabrana. Uzvišeni je ovdje upotrijebio izraz “blizak”, a ne izraz “bliska”, zato što pod izrazom “milost” podrazumijeva riječ “sevap”.
Dakle, najbolji i najsigurniji put koji nas vodi u riznice milosti Božije jest put činjenja dobrih djela. A upravo to nam i Allah, dž.š. preporučuje kad kaže: Takmičite se u činjenju dobra! jer u tom slučaju smo mi, vjernici, na dobitku. No, da bi jedno djelo, sa stajališta Ahlaka- islamske etike, bilo kvalificirano kao dobro od fundamentalne važnosti je nijjet – da je to djelo Bismillah – U ime Allaha, te da s tim djelom želimo zadobiti Božije zadovoljstvo , a da bude i od pomoći drugima."
a ovo je dio koji ti pokusavas meni objasniti (viva_castro:"I ne, Božija milost se ne može zaslužiti. Da se može zaslužiti ona ne bi bila milost. Da se ne petljam mnogo u druge religije navešću ti konkretan primjer iz islama - svi, pa i najuzvišenije biće, Muhammed a.s. će u Džennet ući milošću božijom a ne po zaslugama.") :
"Ebu Seid Makberiji od Ebu Hurejre, r.a., prenosti da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Niko od vas neće uspjeti samo svojim djelima. Ashabi upitaše: Zar ni ti, Allahov Poslaniče? On odgovori: Ni ja , osim ako me Allah ne prekrije i ne obaspe Svojom milošću. Radite, trudite se, jutrom i večeri i nešto od noći, i ostvarut ćete ono što želite.
Ebu Lejs es-Semerkandi, svojim lancem prenosilaca, bilježi od Ebu Rewada, a ovaj od svog oca, da je rekao: „ Allah je objavio Dawudu, a.s. : ‘ Dawude, obraduj griješnike i upozori iskrene’. Ovaj upita: ‘A kako da obradujem griješnike i upozorim iskrene?’ On reče:’ Griješnike obraduj tako što ćeš im kazati da nema grijeha koji Ja ne mogu oprostiti, a upozori iskrene da se ne zanesu svojim djelima. Svoju pravednost i svođenje računa neću nikom upraviti , a da ga ne unitim.’”
Bozije upozorenje iskernima je logicno
oprastanje grijeha,znaci grijeh uradjen u neznanju je moguce ako ga osoba prvo prizna i zamoli Boga za oprostaj,to je uslov,kao sto su dobra djela uslov za primanje/dobijanje Bozije milosti,znaci postoje odredjeni uslovi
http://harisislamcevic.wordpress.com/20 ... llah-dz-s/
“…milost Allahova doista je blizu onih koji dobra djela čine”, tj. zaista je Njegova milost pripremljena i čeka dobročinitelje, koji slijede Njegova naređenja i klone se Njegovih zabrana. Uzvišeni je ovdje upotrijebio izraz “blizak”, a ne izraz “bliska”, zato što pod izrazom “milost” podrazumijeva riječ “sevap”.
Dakle, najbolji i najsigurniji put koji nas vodi u riznice milosti Božije jest put činjenja dobrih djela. A upravo to nam i Allah, dž.š. preporučuje kad kaže: Takmičite se u činjenju dobra! jer u tom slučaju smo mi, vjernici, na dobitku. No, da bi jedno djelo, sa stajališta Ahlaka- islamske etike, bilo kvalificirano kao dobro od fundamentalne važnosti je nijjet – da je to djelo Bismillah – U ime Allaha, te da s tim djelom želimo zadobiti Božije zadovoljstvo , a da bude i od pomoći drugima."
a ovo je dio koji ti pokusavas meni objasniti (viva_castro:"I ne, Božija milost se ne može zaslužiti. Da se može zaslužiti ona ne bi bila milost. Da se ne petljam mnogo u druge religije navešću ti konkretan primjer iz islama - svi, pa i najuzvišenije biće, Muhammed a.s. će u Džennet ući milošću božijom a ne po zaslugama.") :
"Ebu Seid Makberiji od Ebu Hurejre, r.a., prenosti da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: Niko od vas neće uspjeti samo svojim djelima. Ashabi upitaše: Zar ni ti, Allahov Poslaniče? On odgovori: Ni ja , osim ako me Allah ne prekrije i ne obaspe Svojom milošću. Radite, trudite se, jutrom i večeri i nešto od noći, i ostvarut ćete ono što želite.
Ebu Lejs es-Semerkandi, svojim lancem prenosilaca, bilježi od Ebu Rewada, a ovaj od svog oca, da je rekao: „ Allah je objavio Dawudu, a.s. : ‘ Dawude, obraduj griješnike i upozori iskrene’. Ovaj upita: ‘A kako da obradujem griješnike i upozorim iskrene?’ On reče:’ Griješnike obraduj tako što ćeš im kazati da nema grijeha koji Ja ne mogu oprostiti, a upozori iskrene da se ne zanesu svojim djelima. Svoju pravednost i svođenje računa neću nikom upraviti , a da ga ne unitim.’”
Bozije upozorenje iskernima je logicno
oprastanje grijeha,znaci grijeh uradjen u neznanju je moguce ako ga osoba prvo prizna i zamoli Boga za oprostaj,to je uslov,kao sto su dobra djela uslov za primanje/dobijanje Bozije milosti,znaci postoje odredjeni uslovi
http://harisislamcevic.wordpress.com/20 ... llah-dz-s/
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#64 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
@ljubav_aha i @kamen spoticanja de prestanite mollim vas. zachatate svaku temu na religiji i historiji svojim podbadanjima koje veze nemaju sa temom.
ako nastavite, ja ključam temu na historiji o povelji, a vama na bez cenzure otvaram kutak, pa se šamarajte do besvijesti.
ako nastavite, ja ključam temu na historiji o povelji, a vama na bez cenzure otvaram kutak, pa se šamarajte do besvijesti.
-
adnan25
#65 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
niJE BOG PRODUKT LJUDSKOG UMA VEC SMO MI PRODUKT NJEGOVOG STVARANJA.A nije moguce da svaki covjek ima istu fantaziju nego je stvar sto ti je to gog usadio.razmislipike wrote:Jos jedan dokaz da je "bog" produkt ljudskog uma, sto ljudi, sto cudi, sto bogova
- BHF_Manijak
#66 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
adnan25 wrote:niJE BOG PRODUKT LJUDSKOG UMA VEC SMO MI PRODUKT NJEGOVOG STVARANJA.A nije moguce da svaki covjek ima istu fantaziju nego je stvar sto ti je to gog usadio.razmislipike wrote:Jos jedan dokaz da je "bog" produkt ljudskog uma, sto ljudi, sto cudi, sto bogova
@Adnan,Izvini drug,morao sam,znam na sta si mislio sa ovim,ali mi je suvise bila simpaticna pogreska pa sam morao da prokomentarisem
- ljubav_aha
#67 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
enes karic,pjesme divljih ptica
"Vjera nam je objavljena na Ovom svijetu, a ne u Džennetu! Na Ovom svijetu je bogatstvo, moć, stotine mora, gradova, nizija. Islam kaže: Drž'te oba svijeta! U obje ruke! A mi zapostavili Ovaj, i udarili po Ahiretu, i navalili na same sebe, koljemo se oko toga ko je Ahiret bolje protumačio, ko je hazreti Hidra ljepše sanjao! Kažeš, dreka po medresama. Naravno da je dreka, šta bi drugo bilo u jadu?! Time što nas islam ima jadne i slabe, on gubi na svom ugledu i časti. Da mu biljke džemat postanu, bilo bi mu bolje. Da se na kakvoj visoravni divlje zvijeri skupe i izgovore šehadet, islamu bi bilo bolje. Da mu kamenje povjerenje izrazi, i tad bi bilo bolje. O islame, sirotinjo moja! Podsmjehuju nam se mnogi, zato što je naša pobožnost bez ikakva pokrića u bogatstvu, snazi i pameti. Nikad nismo tako olahko izgovorili Božije ime i nikad nismo ovoliko bili jadni i prezreni. Mi smo izgubili svoje mjesto u svijetu, zato jer smo izdali Boga... Jesam, napustio sam carske medrese, rekao sam: Idi, Ragibe, zaradi pare, imadni trideset dućana, zaposli stotinu i trideset ljudi, nek su bogati, nek nisu jad. Neka se raduju vjeri koliko mogu, nek im bude lahka, nek samo ne govore da Boga nema."

"Vjera nam je objavljena na Ovom svijetu, a ne u Džennetu! Na Ovom svijetu je bogatstvo, moć, stotine mora, gradova, nizija. Islam kaže: Drž'te oba svijeta! U obje ruke! A mi zapostavili Ovaj, i udarili po Ahiretu, i navalili na same sebe, koljemo se oko toga ko je Ahiret bolje protumačio, ko je hazreti Hidra ljepše sanjao! Kažeš, dreka po medresama. Naravno da je dreka, šta bi drugo bilo u jadu?! Time što nas islam ima jadne i slabe, on gubi na svom ugledu i časti. Da mu biljke džemat postanu, bilo bi mu bolje. Da se na kakvoj visoravni divlje zvijeri skupe i izgovore šehadet, islamu bi bilo bolje. Da mu kamenje povjerenje izrazi, i tad bi bilo bolje. O islame, sirotinjo moja! Podsmjehuju nam se mnogi, zato što je naša pobožnost bez ikakva pokrića u bogatstvu, snazi i pameti. Nikad nismo tako olahko izgovorili Božije ime i nikad nismo ovoliko bili jadni i prezreni. Mi smo izgubili svoje mjesto u svijetu, zato jer smo izdali Boga... Jesam, napustio sam carske medrese, rekao sam: Idi, Ragibe, zaradi pare, imadni trideset dućana, zaposli stotinu i trideset ljudi, nek su bogati, nek nisu jad. Neka se raduju vjeri koliko mogu, nek im bude lahka, nek samo ne govore da Boga nema."
- zlafa
#68 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
Ovdje se moram u potpunosti sloziti stobomljubav_aha wrote: "Vjera nam je objavljena na Ovom svijetu, a ne u Džennetu! Na Ovom svijetu je bogatstvo, moć, stotine mora, gradova, nizija. Islam kaže: Drž'te oba svijeta! U obje ruke! A mi zapostavili Ovaj, Neka se raduju vjeri koliko mogu, nek im bude lahka, nek samo ne govore da Boga nema."
- ljubav_aha
#69 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog
zlafa,hvala,to i jeste jedna od poenti moje teme