Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#1 Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

istina :)
travar

#2 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by travar »

Kakva tema, takav i reply :-?
ljubav_aha

#3 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

travar wrote:Kakva tema, takav i reply :-?
tema je odlicna,samo sto je niko ne konta ili ne zeli da je s/konta ;-)
GandalfSivi

#4 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by GandalfSivi »

Pazi, slazemo se mi da postoji zakon akcije, ali postoji i zakon reakcije, i to je ok. Ima tu jos stvari, ali ne znamo se dovoljno da elaboriram. However, zelio sam reci da podrzavam temu, mada se ne slazem totalno sa istom. Ako razumijes, shvatamo se, ako ne, nije ni bitno...
ljubav_aha

#5 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

GandalfSivi wrote:Pazi, slazemo se mi da postoji zakon akcije, ali postoji i zakon reakcije, i to je ok. Ima tu jos stvari, ali ne znamo se dovoljno da elaboriram. However, zelio sam reci da podrzavam temu, mada se ne slazem totalno sa istom. Ako razumijes, shvatamo se, ako ne, nije ni bitno...
hvala na javljanju , mozes slobodno na/pisati :-D
pike

#6 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by pike »

Jos jedan dokaz da je "bog" produkt ljudskog uma, sto ljudi, sto cudi, sto bogova :oops:
XXS

#7 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by XXS »

Ma, vazda je meni bilo jasno da nema boga da valja.

ps-ima par izuzetaka!
ljubav_aha

#8 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

pike wrote:Jos jedan dokaz da je "bog" produkt ljudskog uma, sto ljudi, sto cudi, sto bogova :oops:
ne bih mogla reci da je dokaz,ali je u principu opisan jedinstven,drugaciji odnos svake osobe prema jednom Bogu ,kao i prema sebi ili drugim osobama
Bosnolog

#9 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by Bosnolog »

Evo vam jedan jako dobar dokumentarni program koji ce mnogma otvoriti oci o istini vjerovanja i zloupotrebi vjere kroz covjecanstvo ,sve lazi i istine tumacenja nastanak i zloupotreba istih.Dokumentarni film je nesto sto trebaju svi pogledati i izvuci pouke iz ovog naucnog tumacenaj vjere i zloupotrebe iste.

http://video.google.com/videoplay?docid ... ent=safari#
ljubav_aha

#10 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

XXS wrote:
Ma, vazda je meni bilo jasno da nema boga da valja.

ps-ima par izuzetaka!
koji su izuzeci :?:

kritika nije upucena prema Bogu,vec prema nama samima i nasem odnosu prema Bogu,a tako i prema sebi i osobama oko nas,i svemu ,uostalom, sto postoji oko nas
ljubav_aha

#11 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

Bosnolog wrote:Evo vam jedan jako dobar dokumentarni program koji ce mnogma otvoriti oci o istini vjerovanja i zloupotrebi vjere kroz covjecanstvo ,sve lazi i istine tumacenja nastanak i zloupotreba istih.Dokumentarni film je nesto sto trebaju svi pogledati i izvuci pouke iz ovog naucnog tumacenaj vjere i zloupotrebe iste.

to je apsolutno tacno,zloupotreba religija u poltici,ekonomiji postoji,kako unutar ,tako i van njenih institucija
Karajic10

#12 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by Karajic10 »

nevjerovati je rasteretiti se.
ljubav_aha

#13 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

Karajic10 wrote:nevjerovati je rasteretiti se.
mozes li malo obrazloziti svoj stav,hvala
Bosnolog

#14 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by Bosnolog »

ljubav_aha wrote:
Bosnolog wrote:Evo vam jedan jako dobar dokumentarni program koji ce mnogma otvoriti oci o istini vjerovanja i zloupotrebi vjere kroz covjecanstvo ,sve lazi i istine tumacenja nastanak i zloupotreba istih.Dokumentarni film je nesto sto trebaju svi pogledati i izvuci pouke iz ovog naucnog tumacenaj vjere i zloupotrebe iste.

to je apsolutno tacno,zloupotreba religija u poltici,ekonomiji postoji,kako unutar ,tako i van njenih institucija

Ljudi se trebaju edukovati posebno u BiH o religijama nastanku i njegovim zloupotrebama u svijetu kao i BiH,pogledajte ovaj http://video.google.com/videoplay?docid ... ent=safari# dokumentarac i sve ce biti mnogo lakse razumjeti sve nesrece koje ljudi cine jedni drugima ukljucujuci mrznje i podjele koje su inspirisane vjerskom mrznjom ,zloupotrebom a mi smo u BiH najbolji svjedoci posljedica koje su inspirisane zloupotrebom SPC i njenoj sramnoj ulozi blagosiljanaj zlocinaca i zlocina koje su dobile razmjere masovnog progona i genocida u BiH .Neznam da li ti je ovaj dokumentarac poznat.Samo je tragicno koliko se zla cini svake sekunde u svijetu ukljucujuci radikalne islamske fanatike zbog zloupotrebe religije u politicke svrhe .Nesrece i krstski ratovi ,pa i holokaust je bio vjerski i etnicki motivisan a i Vatikan je odigrao sramnu ulogu u tome ,sve je to zalosno sto se nista nije naucilo iz svega toga , upravo ispiranejm mozgova i zloupotrebama vjerskih, etnckih i rasnih zajednica sto datira jos iz vremena plemanskih sukoba ljudske civilizacije ,segregacije,aparthejda i svakog drugog zla pa i danas u 21 vijeku sto je sramotno i veoma opasno po covjecanstvo uopste.

Mada sve vjere uce vjernike i sljedbenike dobrom vladanaju i jedan je od prvih oblika kotrolisanaj ljudi i mnogo prije nego se pojavila drzava i drzavni oblik vladanja kao institucije, ali je to prvi i najstariji oblik manipulacija,zloupotrebe i kontorla masa.

Sto gluplje i manje edukovan svijet,uz neupucenost i strah od drugih je mnogo pogodnija sredina i laksa za njenu zloupotrebu.Ljudi se moraju naviknuti da zive kedni pored drugiha i da respektuje drugacije od sebe i izdic se iznad vjerskih i etnickih podjela u protivnom ce covjecanstvo unistiti samo sebe,.......
ljubav_aha

#15 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

dobar jutar,dvije nove izreke,koje su vezane sa izrekom u naslovu teme:

>Bog zaista neće nikakvu nepravdu učiniti ljudima, ljudi je sami sebi čine.<

znaci Bog ne mijenja ljude,ali ljudi mogu promjeniti sebe
ljubav_aha

#16 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

A religion that takes no account of practical affairs and does not help to solve them is no religion.
Mohandas Gandhi
An ounce of practice is worth more than tons of preaching.
Mohandas Gandhi
Each one prays to God according to his own light.
Mohandas Gandhi
The essence of all religions is one. Only their approaches are different.
Mohandas Gandhi
There are people in the world so hungry, that God cannot appear to them except in the form of bread.
Mohandas Gandhi
Those who say religion has nothing to do with politics do not know what religion is.
Mohandas Gandhi

:-D
ri0

#17 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ri0 »

Kom opanci, Tom i Jerry...
ljubav_aha

#18 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

ri0 wrote:Kom opanci, Tom i Jerry...
:|
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by Truba »

Teško je biti bog :mrgreen:
ljubav_aha

#20 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

komi wrote:Teško je biti bog :mrgreen:
zasto :mrgreen:
sv. juraj

#21 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by sv. juraj »

Moj Bog daje pravo na različito mišljenje, pa eto i ja sam takav. :)
glade

#22 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by glade »

Geronimo81

#23 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by Geronimo81 »

Bosnolog wrote:
ljubav_aha wrote:

Ljudi se trebaju edukovati posebno u BiH o religijama nastanku i njegovim zloupotrebama u svijetu kao i BiH,pogledajte ovaj http://video.google.com/videoplay?docid ... ent=safari# dokumentarac i sve ce biti mnogo lakse razumjeti sve nesrece koje ljudi cine jedni drugima ukljucujuci mrznje i podjele koje su inspirisane vjerskom mrznjom ,zloupotrebom a mi smo u BiH najbolji svjedoci posljedica koje su inspirisane zloupotrebom SPC i njenoj sramnoj ulozi blagosiljanaj zlocinaca i zlocina koje su dobile razmjere masovnog progona i genocida u BiH .Neznam da li ti je ovaj dokumentarac poznat.Samo je tragicno koliko se zla cini svake sekunde u svijetu ukljucujuci radikalne islamske fanatike zbog zloupotrebe religije u politicke svrhe .Nesrece i krstski ratovi ,pa i holokaust je bio vjerski i etnicki motivisan a i Vatikan je odigrao sramnu ulogu u tome ,sve je to zalosno sto se nista nije naucilo iz svega toga , upravo ispiranejm mozgova i zloupotrebama vjerskih, etnckih i rasnih zajednica sto datira jos iz vremena plemanskih sukoba ljudske civilizacije ,segregacije,aparthejda i svakog drugog zla pa i danas u 21 vijeku sto je sramotno i veoma opasno po covjecanstvo uopste.

Mada sve vjere uce vjernike i sljedbenike dobrom vladanaju i jedan je od prvih oblika kotrolisanaj ljudi i mnogo prije nego se pojavila drzava i drzavni oblik vladanja kao institucije, ali je to prvi i najstariji oblik manipulacija,zloupotrebe i kontorla masa.

Sto gluplje i manje edukovan svijet,uz neupucenost i strah od drugih je mnogo pogodnija sredina i laksa za njenu zloupotrebu.Ljudi se moraju naviknuti da zive kedni pored drugiha i da respektuje drugacije od sebe i izdic se iznad vjerskih i etnickih podjela u protivnom ce covjecanstvo unistiti samo sebe,.......
Kad si pogledao ovaj dokumentarac jesi li ikada provjeravao ove njihove tvrdnje ja jesam i dosta toga su slagali pola njihovi likova nije se onako prikazivalo pogotovo nazivi kako su ih jos zvali a pogotovo horus.
Ostalo se slazem sa tobom religije su zloupotrebljene kroz povijest a pogotovo kršćanstvo koje je posluzilo kraljevima u velikim pljackama tokom krizarski ratova.
Da ljudi citaju sa razumjevanjem niko ih nebi mogao izmanipulirati kao sto su radili vijekovima ili rade dan danasnji.
ljubav_aha

#24 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by ljubav_aha »

sv. juraj wrote:Moj Bog daje pravo na različito mišljenje, pa eto i ja sam takav. :)
sv.juraj procitaj i tekst pjesme , glade pjesma je :thumbup:

Večeras je meč svih mečeva
To je meč koji obečava
Tribine drhte k'o životinja bijesna
Dva Boga u ringu kojima je zemlja pretijesna

Gledam te vjerske huligane
Kako nam broje zadnje dane
Kliču svome Übermenschu
Da digne cijeli svijet u benchu

Moj je Bog jači od tvog
Moj je Bog jači od tvog
S obje tribine čuju se iste himne
Moj je bog jači od tvog
Moj je bog jači od tvog
U njegovo ime se lakše gine

Pokušavam skužit' što ih fura
Kroz taj svijet karikatura
Sve što im se u glavi vrti
Su pakao, raj i strah od smrti

Ja i tom strašnom junaku
Gore na oblaku skidam kapu
Ali mi duša nije toliko plaha
Da ću ga voljet' iz straha

Tvoj je Bog jači od mog
Tvoj je Bog jači od mog
U njegovo ime se lakše gine
Tvoj je Bog jači od mog
Tvoj je Bog jači od mog
Moj nije visok, snažan, nabildan ni lijep
ali mi fino stane u džep

Moj džepni Bog je uvijek uz mene
On prati me, i to na duge pruge
On je samo moj, samo moj heroj
Pa nema potrebe da s njime gnjavim druge
Moj džepni Bog će Bogu tvom pokazati Boga!!
KenCo

#25 Re: Kakav je Ko,Takav mu je Bog

Post by KenCo »

nije problem u religiji (znaci religija kao kodeks ponasanja) vec u ljudima koji je zloupotrebljavaju. cinjenica je da zloupotrebe postoje ali to ne znaci da neka religija nije prava. ja prakticiram vjeru i nikoga ne mrzim niti sam clan neke grupe,ne financiram nikoga (osim povremenog milosrdja) itd...

drugo,pominjani film zeitgeist je kvalitetan film i ima dobre argumente,ali samo protiv jedne religije (krscanstvo). konkretno o drugim religijama ne prica.

krstaski ratovi bi postojali i da nije bilo katolicanstva, holokaust bi postojao i da nije bilo judaizma, terorizam bi postojao i da nije islama....

vjera je jedno,ponasanje ljudi je drugo.
Post Reply