Kakav bi svijet izgledao, kada bi svi bili ateisti?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kakav bi svijet izgledao, kada bi svi bili ateisti?

Ratovi i zlocini bi se povecali.
4
16%
Broja ratova ostaje konstantan, ali se broj zlocina povecava.
0
No votes
Moralne vrijednosti gube na znacaju.
3
12%
Manje je milosti i zelje za uzajamnu pomoc.
0
No votes
Ratovi i zlocini bi se smanjili.
6
24%
Moralne vrijednosti bi dobile na znacaju.
6
24%
Nema promjena. Zivot i dalje tece istim tokom.
3
12%
Vise je milosti i zelej za uzajamnu pomoc.
0
No votes
Ni jedna od navedenih opcija.
3
12%

Total votes: 25

TIFA29

#1 Kakav bi svijet izgledao, kada bi svi bili ateisti?

Post by TIFA29 »

Pretpostavimo - dakle hipoteticki- jedno jutro svi ljudi na ovom svijetu ustanu i spoznaju da Bog ne postoji. Sta bi se na ovom svijetu promijenilo kada bi apsolutna vecina ljudi bili ateisti. Da li bi bilo velikih promjena, ili ne bi?

Izaberite odgovor koji vasem misljenju je najblizi.
zzzzz

Post by zzzzz »

Ja bi se dao u vrlo unosan biznis

koka, heroin, trava itd :D
Last edited by zzzzz on 15/11/2004 00:53, edited 1 time in total.
BECHO

Post by BECHO »

Ma bio bi super, ateisti su majka, vjernici su kuga, ateizam je najbolje rijesenje za sve nase probleme, budimo ateisti, dizimo se protiv boga i vjerskih bogomolja, nase je pravo da nevjerujemo u nista dok drugi vjeruju u amebe, zmije, kipove i nepoznate mase, Ateizam (kao i Teizam) je jedini pravi recept protiv nezaposlenosti, neimastine, gladnih stomaka, rata, mrznje, rasizma, nacionalizma, fasizma, separatizma, sadizma, pedofilije, bolesti, unitarizma...

ma ZIVIO ATEIZAM!!!

ali u *urcu (bas kao i radikalni TEIZAM)! ;)
Edin H.

Post by Edin H. »

Vjerujem da bi bilo manje ratova, jer su cesto vode pod imenom religije, a kadkada su i direktno podrzavani od vjerskih lidera! Da li vam ovo zvuci poznato?
Kriminal bi mozda porastao, jer vjerovanje bi ipak trebalo da sprjecava neke pojedince da uplove u te vode.
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Edin H. wrote:Vjerujem da bi bilo manje ratova, jer su cesto vode pod imenom religije, a kadkada su i direktno podrzavani od vjerskih lidera! Da li vam ovo zvuci poznato?
Kriminal bi mozda porastao, jer vjerovanje bi ipak trebalo da sprjecava neke pojedince da uplove u te vode.
Glupost, tako sam i ja mislio kad sam bio mali.

Razmislite malo, koji su ljudi krivi za 20 miliona mrtvija, 40 miliona, 60 miliona mrtvija?

Vjernici?

Ne! Ateisti! Komunisti kao naprimjer Staljin (40 miliona dusa, vjecinom svog naroda) Mao (40 milliona dusa, vjecinom od svog naroda) Hitler 60 miliona dusa, od cijele Evrope)

20 stoljece je bilo stoljece ateista i Darvinove teorije, zato je bilo i najkrvavije u historiji covjecanstva?

Zasto?

Zato sto se ateisti nemoraju bojat da ce bit kaznjeni, da ce odgovarat nad nekim ko je mocniji nego oni, Bogom.

Zlocini koji su pocinjeni u Bosni, su pocinjeni vjecinom od ateista (koji su se skrivali pod jednim od tri naroda). Ljudi koji su cijeli zivot pod ateizmom provjeli (Titovom Jugoslavijom).

Vise o ovoj temi u filmu :

THE COLLAPSE OF ATHEISM

We are at a turning point in the history of mankind. Atheism, that has so influenced the world of science and thought since the 18th century, is now undergoing an inevitable collapse. In this film you will see how the most basic assumptions of atheism collapsed with scientific, political and sociological developments in the past decades. From the theories of Charles Darwin or Sigmund Freud, to the fall of communism or the hippie dream, see how the atheist dogma falls at the dawn of the 21st century.

http://www.harunyahya.com/download/down ... p?id=16130
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Osnovna greska koju TEISTI prave je sto smatraju da ATEISTI nemaju nikakvu vjeru! I ni u sta! I ni u koga!

To je blago receno - glupost!

Licno, pod ATEIZMOM smatram u nasim vremenima pojavu kada covjek ne vjeruje u neku od nama aktuelnih religija!

Toliko je oko nas stvari, pojava, bica u koja svi mi vise ili manje vjerujemo. Svi imamo neke svoje ideje, stavove, pravila ponasanja. Imamo svoju savjest koja nas vodi i ideje za koje se borimo.
Za mene licno je to mnogo postenije i korektnije tako jer podrazumijeva da se djela koja ucinimo izlazu kritici okoline i ne sakrivaju se iza nekog u principu imaginarnog bozanstva poznatim rijecima "Bog dragi tako htio!"

Ovo ne znaci da ja mislim da oni ljudi koji zaista osjecaju u dubini svog bica odanost Bogu rade ili misle pogresno. Naprotiv! Ako su zaista vjernici onda postuju i sebe i druge.
Barem je mene tako odgojila zena koja me je othranila, podigla i usadila mi osnovne ljudske kriterije kojih nastojim da se drzim sto vise mogu. Bila je vjernica, VELIKA vjernica, muslimanka, ali mi nikad, NIKAD nije zamjerila sto ja nisam osjecao unutrasnji poriv da se predam Allahu!
Naprotiv, nastojala je u svakom trenutku da istakne sve one dobre osobine koje je prepoznavala u meni i da me podstakne da ih i razvijam bez da me je ijednom napomenula da trebam da i proucim sta!
Postovala je moja uvjerenja jer je osjecala koliko ja postujem njena.

Da vrlo dobro znam sta govorim, mogu samo reci da sam tu osobu nedavno izgubio sto znaci da sam sve to prozivljavao s njom sve do moje zrele dobi! Iako ateista, uradio sam sve sto sam mogao da ta zena bude sahranjena u svojoj zemlji i u duhu onoga kako je i zivjela. I sve to ne reda radi vec iz ljubavi i prema njoj i njenoj zivotnoj filozofiji.

Kada bi se mogao uspostaviti takav odnos izmedju "teista" i "ateista" kod nas, mislim da ni ovakve ankete ne bi trebale, a jos manje sukobi i prepirke i ovdje na forumu ali, jos bitnije, ni u stvarnom zivotu... :sad:

Zato, bojim se da anketa ne moze dati pravi odgovor posto, opet ponavljam, pojam ateizma kod nas je izopacen i ima prevelik negativni predznak ispred sebe! :-)
kekec

Post by kekec »

Svijet bi bio divan jer bi bio oslobodjen jednog velikog uzroka podjela, netrpeljivosti, mrznje i sl. :)

A sve crkve i dzamije pretvoriti u muzeje, a u tim muzejima zaposliti vodice, koji bi turistima objasnjavali kako su nekada ljudi glupi bili i zbog religije se mrzili i ubijali.
A koliko bi muzeja bilo... :-D
I svi bi imali grijanje, jer tada SDA ( ne znam kakva je situacija sa grijanjem muzeja u "bratskim" nam djelovima Bosne sa HDZ i SDS na vlasti) ne bi postojala.
:-D
sffovac

Post by sffovac »

uz duzno postovanje, kakva je sad ovo tema, nit je mjesto ni vrijeme da se po ko zna koji put raspravlja ko je za sta i ko je ko.

ako si vjernik, onda znas da jesi i nemas se sta ovdje izjasnjavati i prepirati s nekim ko to nije, a ako i nisi pa sta onda, trebas li se na sav glas derati i vikati kako ne vjerujes u Boga, opet je to tvoja stvar, fakat ne vidim vise razloga da se ovakve i slicne teme pokrecu od strane jednih ili drugih

hvala vam, nadam se da ce te se popraviti i svima nam zivot uljepsati
kekec

Post by kekec »

Sffovac.
Ti se ponasas kao pravi sforovac, nista ne kontas. :D
Pogledaj naslov teme.
sffovac

Post by sffovac »

evo ga sad opet, pa ko da bi vam bilo bolje kad nebi imali vjere, pa zar ste toliko ograniceni da ne vidite da su ljudi ti koji se ne mjenjaju i koji su podmukli, a u slucaju, nedaj Boze, sveopceg bezboznistva opet bi se vi podjelili po nekim drugim osobinama i opet bi izbijali sukobi , ako ne i zesci jer onda ne bi bilo suosjecanja ni trunkice s drugima sto bi na poslijetku i dovelo da nas vise nema
sffovac

Post by sffovac »

kekec o ovakvim stvarima je glupo raspravljat, a kao sto i sam vidis vec su poceli stranke uplitat, mogu oni ovako i do zore , ako treba
kekec

Post by kekec »

Ali je jedan uzrok manje. :)
sffovac

Post by sffovac »

pa ustvari ti si taj koji ponovo poceo, zbog toga se mi nikad necemo opametit, jebes ba historiju,ako ti se nesto ne svidja probaj nesto uradit da to popravis, a nemaoj u havu laprdat
light_25

Post by light_25 »

BosnjakAga wrote:
Edin H. wrote:Vjerujem da bi bilo manje ratova, jer su cesto vode pod imenom religije, a kadkada su i direktno podrzavani od vjerskih lidera! Da li vam ovo zvuci poznato?
Glupost, tako sam i ja mislio kad sam bio mali.

Razmislite malo, koji su ljudi krivi za 20 miliona mrtvija, 40 miliona, 60 miliona mrtvija?

Vjernici?

Ne! Ateisti! Komunisti kao naprimjer Staljin (40 miliona dusa, vjecinom svog naroda) Mao (40 milliona dusa, vjecinom od svog naroda) Hitler 60 miliona dusa, od cijele Evrope)

20 stoljece je bilo stoljece ateista i Darvinove teorije, zato je bilo i najkrvavije u historiji covjecanstva?

Zasto?

Zato sto se ateisti nemoraju bojat da ce bit kaznjeni, da ce odgovarat nad nekim ko je mocniji nego oni, Bogom.

Zlocini koji su pocinjeni u Bosni, su pocinjeni vjecinom od ateista (koji su se skrivali pod jednim od tri naroda). Ljudi koji su cijeli zivot pod ateizmom provjeli (Titovom Jugoslavijom).

Vise o ovoj temi u filmu :

THE COLLAPSE OF ATHEISM

We are at a turning point in the history of mankind. Atheism, that has so influenced the world of science and thought since the 18th century, is now undergoing an inevitable collapse. In this film you will see how the most basic assumptions of atheism collapsed with scientific, political and sociological developments in the past decades. From the theories of Charles Darwin or Sigmund Freud, to the fall of communism or the hippie dream, see how the atheist dogma falls at the dawn of the 21st century.

http://www.harunyahya.com/download/down ... p?id=16130
Image

U Kambodzi su ateisti ubili 3 miliona ljudi, sto prestavlja trecinu stanovnistva.
sffovac

Post by sffovac »

nemoj poistovjecivat nacionalisticke stranke sa religijom, znam ja da je kod nas to na kraju ispalo sve skoro jedno te isto, ali trebao bi znati da niko od njih ne mora biti vjernik, stoga bilo ko bi nam mogao praviti ova sranja od zivota u kojim zivimo
kekec

Post by kekec »

sffovac wrote:pa ustvari ti si taj koji ponovo poceo, zbog toga se mi nikad necemo opametit, jebes ba historiju,ako ti se nesto ne svidja probaj nesto uradit da to popravis, a nemaoj u havu laprdat
Tema: Kakav bi svijet izgledao, kada bi svi bili ateisti?

Ja, izmedju ostalog rekoh : DIVAN

Kada bude tema: "Kako i sta uraditi da teisti i ateisti zajedno izgrade bolje sutra? " ili nesto u tom stilu, onda cemo probati...

A i ovo je nesto, kada se laprda, ako nista covjek se odmara, da bi horan i chio sutra krenuo u izvrsavanje novih radnih, stranackih ili vjerskih zadataka.
meldina

Post by meldina »

Bilo bih masovnih ubijanja jer ljudi se nebi plasili da ce odgovarati pred Bogom ili da ce im se to vratiti kao kazna poslje.Ljudi bi obijali banke ,kuce itd sve bih bilo normalno
Vodenjak

Post by Vodenjak »

meldina wrote:Bilo bih masovnih ubijanja jer ljudi se nebi plasili da ce odgovarati pred Bogom ili da ce im se to vratiti kao kazna poslje.Ljudi bi obijali banke ,kuce itd sve bih bilo normalno
A mozda bi i kokosi krali iz komsijinog kokosinjca....
Bruka jedna! :D
meldina

Post by meldina »

Bruka jedna!
Ti si mi dosadijo
Boze sacuvaj ti nikada nemozes normalno pricati isti si Livadic
Unprchible

Post by Unprchible »

Vodenjak wrote:
meldina wrote:Bilo bih masovnih ubijanja jer ljudi se nebi plasili da ce odgovarati pred Bogom ili da ce im se to vratiti kao kazna poslje.Ljudi bi obijali banke ,kuce itd sve bih bilo normalno
Bruka jedna! :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
r_faruk

Post by r_faruk »

....................eki kokosi..................... :-) :-) :-) :-)
H2SO4

#22 Re: Kakav bi svijet izgledao, kada bi svi bili ateisti?

Post by H2SO4 »

TIFA29 wrote:Pretpostavimo - dakle hipoteticki- jedno jutro svi ljudi na ovom svijetu ustanu i spoznaju da Bog ne postoji. Sta bi se na ovom svijetu promijenilo kada bi apsolutna vecina ljudi bili ateisti. Da li bi bilo velikih promjena, ili ne bi?

Izaberite odgovor koji vasem misljenju je najblizi.
kod mene to ne pali,jer desilo se upravo obrnuto :D

sto se tice opcija,glas za poslednju,znaci niti jedna.Lose ti je postavljena anketa,jer ne nudi opciju za neistomisljenike :D
TIFA29

Post by TIFA29 »

Opcija dovoljno imas. (ima promjena, nema promjena ;)) No, izgleda nisu u stanju (ili ne zelis) ni hipoteticki dati odgovor. To nije moj problem. Ne bi trebao biti ni tvoj: preskoci/ignoriraj anketu. :)
mama32

Post by mama32 »

Mislim da svijet bez religije nije moguc, i da ce uvijek postojati oni koji u zivotu imaju potrebu ili moraju da se ponasaju prema receptu.

Kad bi se, pak, desilo da religija bude prevazidjena, i da svi postanu ateisti, mislim da bi nam se njeni ostaci vracali kao bumerang jos dugo dugo vremena; osim ako svi ne bismo dobili kolektivnu amneziju (jesi li tako to zamisljao? ) , pa se ne budemo sjecali onoga sta su religije zagovarale.

Religija je odigrala svoju ulogu i jos uvijek igra. Nema vise povratka, a i malo je kasno. Mileniji su prosli. Posteno su nas zeznuli... :D

Jedna je cinjenica, medjutim, jasna: ateisti su morali da prouce religiju da bi shvatili da je ne prihvataju, a teisti su se zadrzali , ne istrazujuci dalje neke druge mogucnosti. :)
Post Reply